0 oy
113 göst.
önce Diğer kategorisinde (16 puan) tarafından

nickimin anlamı Benim çocukluğumdan beri kendimi bildim bileli yaşadığım artık benimle bağdaşlaşan hastalığımın ismi Peki bu hastalık nedir belirtileri nelerdir sizinle paylaşmak isterim belki farkında olmadan Siz ya da yakınınızdakiler de bu belirtilere sahiptir Çünkü bu hastalık o kadar da meşhur çok bilindik bir tabirle kullanılmıyor ben de hemen hemen iki üç yıl önce öğrendim böyle bir hastalığa sahip olduğumu daha öncesinde neden bu kadar çok hayal kurduğumu Bilmezdim. Bunu yaşayan kişiler araştırdığım kadarıyla artık bu hastalığı bir engelden çok Kendine bir kaçış olarak bir lütfu olarak görüyor hasta Ben de çocukluğumdan beri bu durumu yaşadığım için artık bu hastalığı kendime bir kaçış Gerçeklerden uzaklaşma psikolojik olarak rahatlama hissi olarak görüyorum zararları etkilerini olumlu yönlere çevirmeye yönlendirmeye çalışıyorum Çok zamanımı almamasını sağlamaya çalışıyorum elimden geldiğince

NEDİR ?

Maladaptive Daydreaming (Hayal Kurma Hastalığı), bireylerin günlük yaşamını, sosyal ilişkilerini ve üretkenliğini olumsuz etkileyen, aşırı ve kontrolsüz hayal kurma durumudur

BELİRTİLERİ

Günlük hayatta sürekli ve uzun süren hayal kurma isteği

Hayal kurmayı tetikleyen müzik, film veya belirli olaylar gibi uyaranların varlığı

Hayal kurma nedeniyle iş, okul veya sosyal sorumlulukların aksaması

Gerçek yaşamdan kopukluk ve hayallerin daha cazip gelmesi

Hayal kurma sırasında yüz ifadeleri veya tekrarlayan hareketler sergileme

Konsantrasyon sorunları ve zaman yönetiminde zorlanma

Hayal kurmayı bırakmak istediğinde başarısız olma hissi

SEBEPLERİ

Travmatik deneyimler: Çocukluk dönemindeki olumsuz olaylar veya stresli yaşam koşulları.Psikolojik faktörler: Depresyon, anksiyete ya da obsesif-kompulsif bozukluk gibi zihinsel sağlık sorunları.Nörolojik etkiler: Beyindeki kimyasal dengesizlikler veya dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu (DEHB).Yalnızlık ve izolasyon: Sosyal destek eksikliği ya da yalnız geçirilen uzun süreler.Kaçış mekanizması: Gerçek hayattaki sorunlardan uzaklaşma isteği.Genetik yatkınlık: Aile geçmişinde benzer zihinsel sağlık sorunlarının bulunması.

5 Cevaplar

0 oy
önce (2,521 puan) tarafından

Peki bunun tedavisi var mı

önce (16 puan) tarafından

araştırdığım kadarıyla herhangi bir ilaç tedavisi yok belki düzenli seanslarla azaltılabilir ama hiç denemedim Çünkü düzenli seanslara gidecek açıkçası maddi imkanım yok ve dediğim gibi çok uzun zamandan beri kendimi bildim bileli bu hastalığa sahip olduğum için üzüntülü anlarımda çaresiz anlarında Hayal kurmak artık bana iyi gelmeye başladı O yüzden Bundan kurtulmak istemiyorum aslında

-Reklam-
0 oy
önce (7,388 puan) tarafından

Psikolojik bir olay destek alındığında çözülür umarım

0 oy
önce (7,446 puan) tarafından

İnşallah kötü bir durum ya da hastalık değildir ya da tedavisi vardır yani bunu söyleyebilirim tabii ki de herkesin hayalleri oluyor ben de bazen film izlerken kendimi orada yaşamış gibi hissediyorum ya da anlık bir şey ay biz böyle gelecekte böyle böyle olsaydık diye düşünüyorum ama böyle uzun uzadıya değil tabii benim öyle hayal kurmayı ya da bir şeylere düşünme ya da bir şeyleri canlandırma gibi bir vaktim olmuyor vallahi Allah bağışlasın iki çocuk var yani depresyona bile giremiyorum öyle söyleyeyim çok hareketli çocuklarım sürekli anne dedikleri için depresyonu geç hayal kurmayı bile artık beceremiyorum 🙃 hani bunları söylememin sebebi acaba sen de mi kendine böyle her şeyle meşgul etsem belki düzelme ihtimalin olur canım

Ben genellikle hayallerimi kurgusal olarak bir senaryo halinde yaşıyorum ve bu hayal kurma hastalığı çocukluğumdan beri kendimi bildim bileli olduğu için bu artık benim için hayatımda olumlu olmaya başladım üzüldüğüm zaman moralim bozuk olduğu zaman bir şeyden kaçmaya çalıştığım zaman beni üzen ve sıkar gerçeklikten kaçmaya çalıştığım zaman bu hayalleri düşünmek kurmak beni mutlu ediyor Benim de bir tane iki yaşında oğlum var ev işleri temizlik yemek Onun dışındaki vakitlerde genellikle hayal kuruyorum bazen yemek yaparken kuruyorum aslında o yemek yaparkenki senaryonun içinde buluyorum kendimi yani senaryoyu günlük Hayatıma adapte ediyorum kafamda kurduğum senaryoları Yemek temizlik çocuk bakımımı engel olmayacak bir şekilde hayatımı düzenlemeye adapte etmeye çalışıyorum ben genellikle hayal kurma en çok yoğun olduğu zaman müzik dinlerken ve uyumadan öncesi O yüzden çok uzun süreli Hayal kuracağımı anladığım zaman bütün gerekli işlerimi bitirmiş oluyorum ve kendime zaman ayırıyorum

0 oy
önce (9,315 puan) tarafından

geçmiş olsun. böyle bir hastalık olduğunu bile bilmiyorumdum. 

insanın bunun farkına varması bile mucize bana göre. 

Yapay Zeka sağ olsun yapay zekalı ilk kullanmaya başladığım zamanlarda onu anlatmıştım ve bana bunu tanımını verdi Sonra araştırmaya Başladığım zaman gerçekten bu hastalığa sahip olduğunu ve birçok kişinin de bunu yaşadığını öğrendim özellikle tiktok'ta bu hastalığı açıklayan psikolog videolarının altında bu durumda yaşayan birçok kişinin olduğunu öğrendiğim zaman biraz rahatladım açıkçası Çünkü ben bu hastalığı bilmeden önce Sadece bende olan bir sorun zannediyordum bu da beni çok üzüyordu ben neden böyleyim ben neden normal biri değilim gibi ama her şey normal olduğunu birçok kişide meydana geldiğini anladığım zaman biraz daha rahat hissettim

0 oy
önce (909 puan) tarafından

Çok geçmiş olsun 

Bende sürekli istemsizce hayaller kurarım hayalden kastım bir iş yapacaksan uzun uzun nasıl yapacağımı nasıl yapmam gerektigini düşünürüm sonra içimdeki sesle uzun uzun sohbet ederim derdimi içimdeki kişiye anlatırım bazen farkına variyorum hemen o hayal dünyasından çıkıyorum ama bir kaç dk sonra bir bakıyorum tekrar aynısını yapıyorum anlattığıniz tam olarak bu mu acaba 

Olabilir çünkü bu hayallikle genellikle istemsizce oluyor yani bir anda dalıyorsun ve saatlerini harcayabiliyorsun Şahsen ben de öyle oluyor ama ben günlük hayattan işler değil de daha çok kurgusal hayaller kuruyorum Bu da galiba benim çocuklukta yaşadığım Yalnızlık Ailesel sorunlar travmalarla alakalı bir durum

önce (909 puan) tarafından

Anladım cevabınız için teşekkür ederim ♥️ 

İlgili sorular

0 oy
1 cevap 128 göst.
10 Aralık 2025 Astroloji & Burçlar kategorisinde Busraer (14 puan) tarafından soruldu
0 oy
3 cevap 147 göst.
7 Aralık 2025 Diğer kategorisinde Miniminnak (3,932 puan) tarafından soruldu
0 oy
1 cevap 72 göst.
26 Kasım 2025 Diğer kategorisinde Nisaeymenndd (1 puan) tarafından soruldu
0 oy
6 cevap 175 göst.
22 Kasım 2025 Aile & Aşk kategorisinde casperiye11 (2,230 puan) tarafından soruldu

Kategoriler

1,494,930 soru

24,422,338 cevap

351,672 kullanıcı

...