SAT mı ultrason mu, hangisi doğum tarihini daha iyi belirler?

0 oy
428 göst.
Diğer kategorisinde (2,906 puan) tarafından

Selamün aleyküm.

Kızlar, bu benim 3.gebeliğim.

İlki 33 haftalık erken doğumdu.

İkincisinde minik olduğu için ultrasonda 35’di ama meğer 37 haftalıkmışım. 38’de doğdu. Doktor ultrasonu baz almıştı, bana sürpriz oldu.

Şimdi ultrasona göre 34 ama son adet tarihine göre 36 haftalık oldum. Doktorum rahmim dar ve Preeklampsi geçmişim var diye 37-38 dedin mi gelir demişti. Normal doğum istiyorum inşallah.

Doktorum ultrasonu baz alıyor önceki gibi ama yine de yüzünde bir tereddüt de gördüm.

Dün bir çırpıda hazırlıklarımı gördüm, bir tek hastane çantasını hazırlayıp kenara koymak kaldı.

Böyle ultrasona göre farklı, adete göre farklı olup da benim bebeğim şuna göre geldi diyen var mı?

Erken doğum riskim hala var, her an her şey olabilir modundayım. Haliyle de kafam çok ama çok karışık.😞

📊 Tek Seçim
12.5% (1 oy)
87.5% (7 oy)

7 Cevaplar

+2 oy
(1,603 puan) tarafından

Adet tarihime göre doğumum 43+4 de gerçekleşti ama doktor bebeğin ultrason da 42+2 olduğunu söylüyordu. 
Yani ultrasonu baz aldı 

(2,906 puan) tarafından

Benimki 40’a kadar ulaşmaz dediler o yüzden biraz da meraktayım

(1,603 puan) tarafından

Sağlıkla kucağına alırsın inşallah 🙏 

(2,906 puan) tarafından

Amin teşekkür ederim

-Reklam-
+1 oy
(4,236 puan) tarafından

Bilgim yok ama Allahım sağlıcakla kavuştursun inşallah ❤️

(2,906 puan) tarafından

Amin teşekkür ederim 

+1 oy
(916 puan) tarafından

Geç döllenmeyse genelde ultrasonu baz alıyorlar 

(2,906 puan) tarafından

Öyle sanıyoruz ama kızda da buna benzer bir şey yaşadım ondan tedirginim

(916 puan) tarafından

Tedirgin olma canım ultrasana göre neyse öyle alır 

+1 oy
(5,643 puan) tarafından

Eğer ilerleyen haftalarda aynı gelişimi gösterıyorsa sat tarihi ultrasona göre öne veya gerile çekiliyor  buna dayanarak ultrason sonucu diyeceğim sağlikli kolay doğumlar dilerim

(2,906 puan) tarafından

Amin teşekkür ederim 

+1 oy
(1,597 puan) tarafından

Sata göre belirlenir büyük ihtimalle benim ilk bebeğim erken doğdu kilosu ölçüsü tutmuyordu sata göre belirlendi. Şimdi yine gebeyim 10 gün geride ama satı baz alırlar 

(2,906 puan) tarafından

Sat’sa eğer benim 2 haftam kaldı demektir Allahü ekber gerçekten 😞

+1 oy
(709 puan) tarafından

ılk gebelıgımde son adet tarihine gore ilerledi 39+6da kontrole gitmiştim doktor dedi gelişimi 37+3tedır dıyıp doguma yonlendırdı zaten açılmamda baslamıs o gun 

(2,906 puan) tarafından

39’ken nasıl 37 oldu?

(709 puan) tarafından

işte son adet tarıhıne gore 39 ultrasonda 37 olarak gözükmüş son haftalara kadar normaldı gelişimi durmuş demıstı 2900 kg demıstı 2810 dogdu 

(2,906 puan) tarafından

He o şekil. Anladım. 

+1 oy
tarafından

Aa seyma sen gene mi doguruyon? Geçen sene ben oğluma hamileyken hemen hemen  aynı haftalardaydık. Gittim geldim yine doğuruyon 🤣

(12,841 puan) tarafından

Sen kimsin kız 😊

(2,906 puan) tarafından

Evde illegal kreş işleteceğim 😁 harbiden koz tanıyamadım nickin neydi

tarafından

Buragın annesiydi eski nickim 🤣Kız valla şaşırdım sağlıkla gelsin. 

💡 Bu Konuda En Sık Sorulan Sorular

Gebelik takibinde ultrason mu yoksa son adet tarihi mi daha güvenilirdir?
Gebeliğin ilk trimesterinde, yani ilk 12-14 hafta içerisinde yapılan ultrason ölçümleri, gebelik yaşını belirlemede son adet tarihine (SAT) göre çok daha yüksek doğruluk payına sahiptir. SAT yöntemi, düzenli adet gören kadınlarda güvenilir kabul edilse de, yumurtlama zamanındaki kaymalar nedeniyle yanılma payı yüksektir. Modern tıbbi uygulamalarda doktorlar, erken dönem ultrason bulgularını altın standart kabul ederler.
Ultrason ölçümleri ile son adet tarihi arasındaki fark neden oluşur?
Ultrason ile SAT arasındaki farkın temel nedeni, bebeğin gelişim hızındaki değişkenlikler ve annenin yumurtlama tarihinin beklenen takvimden farklı olmasıdır. Ultrason, bebeğin fiziksel gelişimini (baş çevresi, karın çevresi ve uyluk kemiği uzunluğu) baz alırken; SAT, biyolojik olarak sabit bir 28 günlük döngü varsayar. Eğer yumurtlama geç gerçekleştiyse, ultrason bebeği SAT'a göre daha küçük gösterebilir ve bu durum doğum tarihinin değişmesine neden olabilir.
Preeklampsi geçmişi olan gebelerde doğum zamanı nasıl belirlenir?
Preeklampsi geçmişi olan veya yüksek riskli gebelik grubunda yer alan anne adaylarında, doğum zamanı genellikle bebeğin tahmini ağırlığı, rahim ağzındaki değişiklikler ve annenin tansiyon gibi klinik değerleri birleştirilerek belirlenir. Doktorlar sadece SAT veya ultrason verisine değil, annenin genel sağlık durumu ve bebeğin gelişim eğrisine odaklanarak 37-38. haftalarda doğumu planlayabilirler.
Ultrason bebeğin gelişimini ne kadar doğru yansıtır?
Ultrason, bebeğin ölçümleri ile gelişim haftası arasında %95 oranında doğruluk payı sunan tıbbi bir görüntüleme yöntemidir. Ancak, özellikle üçüncü trimesterde (son aylarda), bebeklerin genetik yapıları ve beslenme durumları farklılık gösterdiği için ultrason ölçümleri ile gerçek yaş arasında 2 haftaya kadar sapmalar meydana gelebilir. Bu nedenle son aylarda ultrason tahmini bir veri olarak değerlendirilir.
Doğumun yaklaşması durumunda hastane çantası ne zaman hazır olmalıdır?
Erken doğum riski taşıyan veya gebeliğinin son döneminde olan anne adaylarının, 32. haftadan itibaren hastane çantasını hazır bulundurmaları önerilir. Her an başlayabilecek bir doğum eylemi veya ani tıbbi müdahale gereksinimi göz önüne alındığında, çanta hazırlığı bekletilmemelidir. Önemli olan sadece bebeğin eşyaları değil, annenin kişisel ihtiyaçları ve gerekli tüm tıbbi belgelerin ulaşılabilir bir noktada olmasıdır.

Yukarıdaki kısa yanıtlar bilgilendirme amaçlı editöryal özetlerdir.Bilgilerin doğruluğu süzgecimizden geçirilmiş olsa da, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz. Tıbbi Doğrulama ve Yayın Sürecimizi İnceleyin.

İlgili sorular

+1 oy
4 cevap 301 göst.
25 Ağustos 2024 Diğer kategorisinde misafir tarafından soruldu
0 oy
4 cevap 239 göst.
26 Ağustos 2023 Alışveriş-Hediye kategorisinde Biriiste (508 puan) tarafından soruldu
0 oy
29 cevap 2,242 göst.
0 oy
1 cevap 177 göst.
9 Şubat 2023 Diğer kategorisinde Maya1603 (1 puan) tarafından soruldu

Kategoriler

1,504,571 soru

24,563,611 cevap

361,614 kullanıcı

...