0 oy
594 göst.
Güzellik-Bakım kategorisinde (339 puan) tarafından

Türkiye'nin gidişatı beni mi bu endiselendiriyor çocuğuma ikinci bi kardeşi istiyorum ama sonumuz ne olur bilmiyorum bebeğim çok zor mama içen biri ek gıdası ayrı sıkıntı temizlik takıntım var evim temiz toplu olmayınca sinirlenip strese giriyorum bir tarafım o lohusa zamanlarımın zor geçtiğini doğumun hamileliğin uykusuzluğun yorgunluğun  zor gectigini hatırlıyor istemiyor bir tarafımda kızıma kardeş istiyor o da zamanla isteyecek hamile zamanlarını ozluyorum ama kızıma yetememekten korkuyorum sizin cocuklarinizin arasındaki yaş ne kadar bebeğim şuan 7 buçuk aylik aralarında yaş farkı olmasın beraber buyusunler kıskançlık olmasın istiyorum

23 Cevaplar

+11 oy
(3,508 puan) tarafından

Yaş farkı olmayınca kıskançlık olmayacağını düşünmeniz hata. Birlikte kolay büyürler olayı da kandırma bence. Anne kafayı yedikten sonra ne önemi var. Daha 7.5 aylıkmış bence bunları düşünmeyin 

önce (7,664 puan) tarafından

Ben de hep benzer zorluklar duyuyorum. Hiç iyi deneyimi olan duymadım. Çok sevdiğim bir arkadaşım saçma sapan korunma yöntemleriyle korubduğunu sanıyordu. İlk oğlu 11 aylıkken hamile kaldı. Sütten kesti. Zor bir gebelik geçirdi. Şimdi büyük oğlu 2 yaşında ve psikolojik destek alıyor çocuk. Kardeşi doğduktan sonra odasında saklanıp tırnaklarının kenarını koparıyormuş. Kan içinde kalmış küçücük elleri. Resmen depresyon yaşıyor. Yazık değil mi o çocuğa, vebali yok mu... Olmuyor işte ilgilenemiyor insan tek başına ikisiyle. Ha dersen geniş ailem var. Annem bacım eltim görümcem ve bakıcı yardımcı var o zaman anca, 😂

önce (339 puan) tarafından

Herkesin fikri farklıdır saygı duyarım ben anne babanın büyütmesiyle alakalı olduğunu düşünüyorum Çünkü gerçekten bakıyorum simartmadan yetistirince vurma bilmiyorlar 

+1

Annesi de babası da öyle güzel yetiştiriyorlar ki, ama o denge kolay değil. Bir de bebeğin daha küçük, çok peşin peşin tahminde bulunma evladın da vuracak sana, sevmiyorum seni diyecek. Sen de kara kara düşüneceksin bu çocuk vurmayı nerden öğrendi ben nerde hata yaptım da sevmiyorum dedi diye. 

önce (3,508 puan) tarafından
+1

18-19 aylık bebeğin yetişmesi ile ne alakası var. İster istemez ilgi kayıyor ve çocuk tabii ki buna tepki verebilir. Arkadaşım da büyük kızı için dudak yemeye falan başladı dedi. Siz doğurmak istiyorsanız doğurun tabii ki ama kıskançlık olmaz diye düşündüğünüz için ben aksi olma ihtimainin yüksek olduğunu söylüyorum. Bence de henüz bebeğiniz küçük olduğu için çok büyük konuşuyorsunuz. Yaşa ki göresin demişler, hiç ummadığınız huylar çıkabiliyor. 

önce (3,505 puan) tarafından

Bakın bence tamamen anne babanın psikolojisiyle alakalı 2.çocuğun zamanına karar vermek.hatta bir noktada babada değil ,sadece anneye bağlı.benim oğlumda konuştuğu andan itibaren kardeş istedi.tabiki ne olduğunu tam manasıyla bilmiyordu ama bende o istiyor diye düşünerek acele etmek istemedim.kendime zaman tanidim.sutten kestim bezden çıktı, odasını ayır vs ondan sonra düşündüm ki düşünebilme kafasına geldim.oncesinde olduramıyordum belki yorgunluk belki biraz kendime vakit ayırmak istedim.ama dediğiniz 7.5 ay bence çok erken. belki bana göre.siz daha iyi tolere edebilirsiniz orası ayrı konu.o yüzden herşeyiyle kapsamlı düşünüp karar vermek lazım.olacaklar gerçekten kolay şeyler değil çünkü,az çok herkes biliyor 😉

-Reklam-
+4 oy
(25,916 puan) tarafından

Yaş sendromları ile tanışmamış anne cesareti bu nerde görsem tanırım 😂😂

önce (1,272 puan) tarafından
+1

😂😂😂 3. Çocuğu istiyorum bende bundan dolayı çünkü bebek/çocuk bakmak bana göre çok kolay 🥲🥲

önce (25,916 puan) tarafından

Oğlum doğdu ben kaç ay eşimden köşe bucak kaçıp spiral taktırdım tekrar hamile kalmak istemiyorum ikisine birden bakamam diye uykusuzluk çok zor gelmişti sonra yaşı falan geçince çok kolayladi iki tanede olsa bakarmışım derken sendromlar girdi hayatımıza benim oğlum çok uslu bir çocuk ama her yaşının geçiş döneminde anlamsız huzursuzluklar inatlar yaşadim şu an bile uyumlu olmasına rağmen anlamsız bağırmaları koşup bana vurmalari var ki ben sabırsız insanım iki tane olsaydı kafayı yerdim 

Ben birinci de tövbe etmiş biriyim çoluk çocuğa sulaleye haber saldım bana ikinci ne zaman diye sormayın diye düşünmüyorum kardeşim sadece öyle bir özlem düşünce yani sorumda gibi acaba mi diyorum 😀ama eski öğlene kadar uyuma çocuk kaç yaşına gelirse gelsin bitiyor okuldu cisti evlenince bile huzurlu mu diye uyuyamiyoruz çocuk olduğunda anne olunca uyku eskisi gibi alınamıyor hep bir düşünce endişe 

+3 oy
(5,261 puan) tarafından

Vallah çok zorlanırsın benden demesi. Psikolim sağlığım sağlam kalsın diyorsan ilk çocuğun en az 3 3.5 yaşını geçmeli ki kardeşi doğduğunda 4 4.5 yaşında olsun. Iki kızı arası 2.5 yaş olan bir anne olarak yazıyorum ve çok zorlandım. Ikinci kızım kolikti 6 ay boyunca hep ağladı. İlk sene zaten çok cok zor. 2 küçük çocuk demek sabahtan akşama kadar koşturmak demek. Ikincisi sakin uslu bir çocuk olsa bile yenidoğan bebek çok ilgi istiyor emzirilmesi gazı kusması vs. Burda bak 2 çocuklu annelerin doğumdan sonra açtığı postlar daha biri 5 yaşında ilk çocuğu ona rağmen acaba yapabilir miyim vs diyordu seninki daha 7 aylık. Ve sana bir şey diyeyim mi yalnız büyümesinden diye hepimiz ikinciyi yaptık ama burda 2 çocuklu annelerle sorsan pek de beraber oynamıyorlar :) oynasalar bile 5 dk gerisi kavga didişme. Acele etme, yaşın küçükse özellikle bekle kızın kreşe anaokula gitsin sonra düşünürsün ikinciyi. 

(339 puan) tarafından

İşte o zamanları özlüyorum hamile olmayı çocuğumun karnım da tekme atmasını bu çocuğumu emziremedim içimde kaldı emzirmek o yeni doğan kokusunu almak istiyorum ilk kaç yaşına gelirse gelisn zorlayacak ya bı.tarafimda ondan korkuyor psikolojik çöküş yaşıyor insan

+2 oy
(2,917 puan) tarafından

Hayatının hatası olur benden soylemesi. Oğlum 14 aylıkken hamile kaldım. Ki oğlum çok uslu bir bebekti. Ne uykusuz kaldım ne zyemekte zorlandım. Küçüğü doğurdum ve büyüğü o kadar ihmal ettim, ne eve ne cocuguma ne de kendime bakabiliyorum. Tuvalete bile gitmek hayal oldu. Donumu koridorda çektiğim çok oldu. Kocamla iliskimiz bitme noktasına geldi çünkü hormonlarım bile çalışmıyor ikisine yetiscem diye akşama pilim bitiyor. Kızın en azından 4 yaşa gelip anaokuluna başlamalı diye dusunuyorum

Bilmiyorum ya bir tarafım istemiyor bir tarafım istiyor şimdi değil zaten böyle bir yaşına gelince inan bana tek çocukta anlattigin gibiyim uyku çocuktan sonra eskisi gibi tatlı gelmiyor kızım 1 saat geç uyansa ben ondan önce uyanıyorum

önce (2,917 puan) tarafından

Gerçekten ilk cocuga haksızlık oluyor. Ben ekran hiç vermedim doğuma yakın ekrana başladı sonra ne oldu biliyor musun. Küçüğe ve eve yetismeye calisirken 12 saat TV izler oldu oğlum. Konuşmasi durdu. Millet otizmli.mi demeye başladı. Bir gece saat 2 de salonda tek başına TV izliyordu ben küçüğü emzirip gaz cukarip uyutmaya çalışırken. O kadar ihmal ettim ki. Doğum yaptım 2 hafta resmen sadece büyük oğlum mama ile beslendi. Her şey çok kötüydü. Büyük çocuk hareketlensin zaten asıl o zaman sana ihtiyaç duyacak. Anne oyun oynayalım diyecek oynayamayacaksin küçüğe bakman ve işlerini yemeğini yapman gerekecek. Lütfen büyük çocuğuna yazık etme. Bak ben pes peşe yaptım. Biri 1 diğeri tam 3 yaşında hiç oynamiyorlar bile henüz. Hatta hep kıskançlık oluyo. Kendine de çocuğuna da bu haksızlığı yapma. İlk cocuk azıcık büyüsün diğerini o zaman düşün. Ben ikisine yetişmeye calisirken ikisinin de kucukluklerini kaçırdım. Gorumcemin büyük 7 yaşındayken hamile kaldı o kadar rahat etti ki. Şimdi büyüğü küçüğüne hem bakıyor hem oynuyorlar 

+2 oy

Dün trenle şehir dışından geldim. Arası 14 ay olan iki bebekli bir kadın vardı. Bebekleri ikiz bebek arabasına bindirmiş. Koridordan geçemedi arabayla. Yardım ettik bebeklerin birini tuttuk koltuklara geçti kadın. Çocuklar birbiriyle sürekli didişip durdular. Biri birinin gözüne parmak sokuyor, diğeri oyuncağını kardeşine vuruyor. Yaşları küçük laftan anlamıyorlar. Kadın delirmek üzereydi. En son dayanamadı ikisini de tekrar bebek arasında bindirdi ve trenin kapısının önünde ayakta gitti 2 saat. Nasıl üzüldüm.Art arda olsun birlikte büyüsün diye yapmışlar ama plan anneye olmuş.

Ben birlikte büyürler felsefesine inanmıyorum. Eğer bir zorunluluk yoksa ilk çocuk bebeklikten çıkmadan kardeşi olmamalı. Onun da ilgiye ihtiyacı var. Anne babayla zaman geçirmeye ihtiyacı var. İlk çocuk bağımsızlığını kazanmadan kardeşi olmamalı. Bu da takriben 3-4 yaş. 

+1

Mesele uslu olup olmamaları değil kuzum ilk çocuğun ilgiye doymuş olması. Yoksa olmayacak iş değil. Ama ilk çocuk da bebekken kıyıp da ikinci yapılmamalı diye düşünüyorum. 

İşte bir tarafım o gözle de bakıyor ama 4 yadind da ilgi isteyecek bu

Hayır öyle değil. Oğlum 4 yaşında. Geçen sene asla gözüm yemezken bu sene bire bakan ikiye de bakar diye düşünüyorum. Oğlum büyüdü, çocuk oldu bağımsız takılıyor. Uykusu gelir gider uyur. Çişi gelir gider yapar. Kardeşi olsa bana bile bakar😂 Ama ben o kadar çocuk delisi değilim. 

Amaan boşver, vallahi çocuk sahibi olduktan sonra uyku kalmıyor çiş derdi uykusuzluk 2 yaş sendromu diş derdi okul derdi evlendi mi mutlu mu derdi okul derdi anne olduktan sonra eski hayatını kaç yaş olursa olsun unutuyorsun mesela ben bu kısımdan sonra eskisi gibi uyuyacağım düşünmüyorum o geç kalkarsa ben erken alıştım artık 

Valla uykun varsa öyle bir uyunuyor ki 😂 Oğlum tatillerde geç yatar geç kalkar müsaade ederiz. 11'e kadar uyursa ben de uyurum valla 😂😂

+2 oy
önce (353 puan) tarafından

Kıskançlık yetememekten ziyade dışarısı beni çok korkutuyor. İnsanlar zalimlesti canilesti vahsilesti. Bu korkunç dünyaya bı çocuk daha getirmek mantıklı gelmiyo. Durum iyilesmekten çok kötüye gidiyor. Bende çok istiyorum ama bunları da düşününce umudum kırılıyor 

Aynen öyle 

+2 oy
önce (6,359 puan) tarafından

7,5 aylik bebegin varken bunu dusunme. Sana tavsiyem aralarinda en az 4 5 yas olsun. Benim iki cocugum arasi 5 yas. Rahattim acikcasi. En azindan buyuguyle konusarak hallediyodum. Arkadasimin iki cocugu arasi 13 aydi. Resmen fittirdi ki annesi hep yanindaydi. Buyugu sana doysun ki kucugune kiskanclik yapmasin. Beraber olursa ikisi de bebek zorlanirsin. Simdi bebeginle guzel vakit gecirmeye bak.

32 yaşında düşünmek istemiyorum ya

önce (6,359 puan) tarafından

Ikinci cocugumu tam 32 yasinda dogurdum :) ilk cocugumu da 27 yasimda dogurdum. En kolay ve en bilincli oldugun zaman oluyo. O yuzden 32 yas gec bi yas degil artik hele ki gunumuzde :)

Diyorum ya herkesin kendi fikri ama ben o yaşlarım da büyük konusmayayim Rabbim ne zaman nasıl etmişse ama kızımı büyütüp çocuklarımı büyütüp rahat etmek istiyorum 

+1 oy
önce (76 puan) tarafından

Bence 2 çocuğun arasından en az 5 yaş olmalı birlikte büyürler şeyi bana saçma geliyor hep en küçükle ilgilenmek zorunda kalırsınız diğer çocuk ilgisiz olur yazık daha 17 aylık 2 tane peş peşe küçük çocuk bana çok acımasızca geliyor nedense 

32 yaşında getirmeyi kendi dusuncemle dusunmuyorum

+1 oy
önce (12,258 puan) tarafından

İlk bebeğini biraz daha büyüt henüz kardeş düşünmen icin çok bebek yaş farkı az olunca kıskançlık az olacak diye bişey yok

27 yaşındayım düşünüp getirene kadar bir yıl o yüzden ara çok açılmasın diye

+1 oy
önce (138 puan) tarafından

İlginizi dikkatinizi 7 buçuk aylık olan bebeginize verin şuan 3_4 yaş olmas lazım

0 oy
(5 puan) tarafından

Benim oğlum 2 bucuk yasında şuanda hamileyim doğduğunda tam 3 yaşında olucak. Şahsi görüşüm daha erken olsaydı çok zor olurdu oğlum tam suan da artık benden daha bağımsız odası ayrıldı tuvalet eğitimi tamamlandı vs ama öncesinde olsa benden bakım bekleyen iki bebek olucaktı rabbim hayırlı zamanda versin insallah dedim hep sanki en hayırlı zaman şimdiymiş gibi sizin içinde insallah en hayırlı zaman ne zamansa o zaman gelir bebeğiniz 

Teşekkür ederim sağlıkla alın kucağınıza 

önce (5 puan) tarafından

Rica ederim inşallah 

önce (3,836 puan) tarafından

Benimde çocuklar arası tam 3 yaş bnce güzel ama keşke 4 yaş olsaydı daha da iyi olurdu diyorum :) sende doğunca öyle düşünücek misin bakalım.. post sahibi gör bu yorumu sakın acele etme 

önce (5 puan) tarafından

Bilemiyorum tabi ben simdi bakım olarak hamilelikte ki zorluklar olarak düşündüm ama doğunca umarım kıskanclıkla vs zorlanmayız :)

32 35 yaşında getirenlere saygı duyarım ama ben o yaşlarım da kafamı dinlemek istiyorum kızımı çocuklarımı büyütüp rahat nefes almak istiyorum 

0 oy
önce (3,531 puan) tarafından

Canım beraber büyümüyorlar kıskançlık illaki oluyor. Çünkü ikiside bebek. Ayrıca sen temizlik hastasıyım diyorsun iki tane bebeğin ihtiyaçlarını gidermeye çalışırken evini nasıl derli toplu tutacaksın. Şuan tek bebeğe yaptığın her şeyi aynı anda iki bebeğe yapacaksın bezi maması uykusu herşey iki katı yorucu olacak. Bence ilk çocuk kendine yetebilecek yaşa gelmeden ikinci yapılmamalı. 

Şuanda da yapamıyorum canım ki olduğu kadar

0 oy
önce (311 puan) tarafından

Çok küçük daha bence biraz daha büyüsün sonra düşün tabi senin kararın benimde çocuklarımın yaş arası çok az aralarında iki yaş var şimdi 3. Geliyor oğlum 1,5 yaşında bende 14 haftalık gebeyim ikinci ve bu 3. Hiç istemiyoduk ikiside bize supriz oldu ama asla kolay değil kıskançlık desen var birbirlerini dövüyorlar çok zor kızım kıskanıyor ikisine yetişemiyorum bakalım 3. Yle napicam rabbim yardımcın olsun insan yaşamadan bilmez sonra keşke ikinciyi veya 3. Yu yapmasaydım der insan 

Düşündüğüm gibi olmuyor ya bir kaç aya tutuyor bir de doğum 9 ay

0 oy
önce (464 puan) tarafından

Valla bende böyle düşünürdüm çocuklarımın arasinda 2 yaş var biri 5 biri 3 yaşında tabiki zor oluyor ama şunu düşün her zorluğun birde güzeli var ne yapacaksn titizim diyorsun kafayi da o kadar bozma derim sana illa ev kirlencek çocuk dagitacak olsun o kadari da sen önemli değil ya 

Kocan sana destek oluyor da yap bir kardeş fena mi beraber büyür kafan rahat olur ben şu an çok rahatim oğlumla kardeşi zaman zaman kavga etse de çok iyi anlaşıyorlar ben duş aldığımda oğlum kardesine bakabiliyor mesela 

Yine de sen bilirsin sen daha onemlisin birak düşünme çok erken bunlari dusunmen suyun akışına birak rahat birak beynini anın tadını çıkar 

Yok ya o çocuk illa olucak öyle böyle 27 yaşına gireceğim 30 yaşından sonra da düşünmüyorum ama bir tarafın hayır diyor zaten de 

0 oy
önce (6,099 puan) tarafından

3 çocuğum arka arkaya oldu ama hiç 7 aylıkken diğerini düşünmedim . Daha bi dur kız . Bi kucağındaki bi büyüt bakalım . tabikide daha lohusalığı unutamazsın doğumun acısı dikişi hepsi etkisi duruyor. Kıskançlık olayını zaten hiç düşünme arada 1 yaş olsada 10 yaş olsada o kıskançlık olucak.sadece dengeyi sağlamak size bakıyor

Aynen bend eoyle dusunuyorum ama bir tarafım o zamanları özlüyorum bir tarafım bunu zor büyüttüm akla karayı seçtim diyorum 

0 oy
önce (325 puan) tarafından

Bence cok erken benim oglum dogdugunda asla istemiyodum baska cocuk hamileligim dogumum lohusalik hic bisey zorlamadii beni sadece cahil insanlarla ugrasmak cok yordu hamilelikten itibaren basladi bu surec hemde ilk gununden o yuzden hic istemiyodum yeter yok mu bunu buyutelim diyodum bi sabah bi uyandim cocuk 3 yasina geldi ya ilerde keske kardesim olsaydi derse dedim cevremde tek cocuk cok var ve hepsi keske kardesim olsaydi diyolar ailelerii de pisman keske en azindan 2 olsaydi diyolar e dusunuyorum bu cocuk okula gidecek o okula giderken yenni dogan bebekle nasil hergun okula gotur getir yapcam o sogukta kimseye de birakamam dedim sonra esimle konustum haklisin dedi saglik ocagina gittim aile hekimimle konnusmam gerekiyodu zaten gitmisken bu konuyu actim maddi manevi gucunuz varsa gec kalmayin derim dedi ilerde okula gidecek benim neden kardesim yok diyecek o zaman yapsaniz yas farki cok olacak yas farki cok olan cocuklar kardes degil ebeveyn gibi oluyolar dedi dusundum kucuk kardesimle aramda 9 yas var gercekten ben buyuttum onu yedirdim icirdim gezdirdim nereye gitsem yanimda goturdum banyosunu yaptirdim 4 yastan once onermiyorum ama bu sefer diger cocuk daha bebek oluyo onunla ilgilenmek gerekirken hamilelik dogum bebek derken eksik kaliyo ister istemez dedi sonra bazi saglik sorunlarim vardi gogsumde bi kitle vardi siddetli bas agrilarim vardi onlar icin doktora gidip geldim disim bakimimi yaptirdim tekrar saglik ocagina gittim kan verdim hersey yolunda deneyebilirsiniz deyince denemelere basladik Rabbime hamdolsun aratmadi oldu hemen suan daha yeni 5 haftalik falan kalp atisini duymadık bu surecte oglum 3 bucuk yasiina geldi dogana kadar 4 bucuk olcak okula baslayana kadarda kucuk de toparlanir diye dusunuyorum abisini gotururken onu da goturebilirim diye dusunuyorum bakalim nasip  

0 oy
önce (7,632 puan) tarafından

Uzmanlar 5-7 yaş arası öneriyor iki çocuk arasinu. Bence mantıklı 

32 35 yaşında düşünmüyorum herkesin kararına saygı duyarım ama ben istemiyorum 40 yaşında okullar da koşturmak istemiyorum

0 oy
önce (467 puan) tarafından

Bacım şeytan seni dürtüyor benden söylemesi 

Şeytan niye durtsun kiz aklım yerinde yok tövbe 😀🙏🏻

önce (467 puan) tarafından

Kız bebeğin küçük ve sen ikinci diyorsun 

0 oy
önce (200 puan) tarafından

Hele bacım önce bir kendine gel. Hiç mi çocuksuz günleri özlemiyorsun? Valla benim kızım 1 yaşında hep bir an önce büyüse de eski hayatıma geri donsem diyorum. Allah kısmet ederse bu anaokuluna başlasın sonra diye düşünüyorum ben kendim için.

İşte sorumda yazdığım gibi hem o zamanlarını hem bu zamanlarimi ozluyorum çocuk olduktan sonra ne kadar akıllı olursa olsun eski zamanlarimiz olmuyor malesef

Anlıyorum ama en azından iki bebeğin altını degistirmezsin ya da iki bebeğe de yemeği sen yedirmezsin. Yani enerjin ikiye bölünmez en azından büyüğü biraz büyüyüp anaokuluna giderse sen de küçük bebeğinle daha fazla ve stressiz zaman geçirirsin 

Emin olun onu Allah yardım ediyor ikizleri olancne yapsın 🙏🏻

Ayy sorma benim en küçük kardeşlerim ikizdi. Ben liseye gidiyordum. Anneme yardım etmeme rağmen annem deliriyordu

0 oy
önce (3,857 puan) tarafından

Kız bi dur kendine zaman tanı bebek kolay bakılıyor diye aldanma sakın en zor zamanları daha başlamamış 

Hem 2 bebek olunca ister istemez büyük daha ilgisiz kalır ve bence haksızlık ona, ev zaten derli toplu kalmaz 2 küçükle

Yok valla şuan en zor dönemler bakın benim bebeğim çok zordu egzama oldu biberon meme reddi oldu gaz desen zaten vardı kimi aman buda gaz mı der kiyaslamayla söylemiyorum benim bebeğim gazliydi 7 buçuk ayligiz hala biberon reddi var ek gıda veriyorum yemiyor gerçekten çok zor bı bebekti benim için hani ben buna rağmen acaba mi dedim çünkü gerçekten bu zamanlar da geçiyor ama yeri geliyor özgür olduğum uyuduğum zamanları o kadar özlüyorum ki sadece kızım yeter diyorum mesela bu sabah öyle olmadığını fark ettiğimde eski zamanlarimizi tekrar özlüyorum annelere git gel oluyordur böyle ya acaba ne zaman diye çocuğu büyüdükçe 

İlgili sorular

+2 oy
17 cevap 417 göst.
+1 oy
14 cevap 516 göst.
0 oy
12 cevap 617 göst.
16 Ocak 2025 Diğer kategorisinde Kizilaslan (2,154 puan) tarafından soruldu
0 oy
10 cevap 286 göst.

Kategoriler

1,489,824 soru