Ters rahim ve rahim ağzı açıklığı ile hamile kalabilir miyim?

0 oy
65 göst.
Diğer kategorisinde (253 puan) tarafından

Kızım 4.5 yaşında 1 yıldır gebelk düşünüyorum ama asla olmuyor ilk hamileligimde rahim ağzı açıklığım vardı erken doğum yaptım ama hâlâ 3..cm açık ve doğumdan sonra rahmim ters döndü doktora gittim hamile kalırsın ama düşük olasılığı yüksek dedi ama hamile kalamıyorum neden bilmiyorum ama çokta istiyorum bu şekilde hamile kalan varmı? 

Bu soruya cevap vermek için lütfen giriş yapınız veya kayıt olunuz.

💡 Bu Konuda En Sık Sorulan Sorular

Ters rahim ve rahim ağzı açıklığı hamile kalmaya engel olur mu?
Ters rahim (retrovert uterus) yapısı tek başına kısırlığa yol açan bir durum değildir ve çoğu kadında gebeliğe engel teşkil etmez. Rahim ağzı açıklığı ise gebelik oluşumundan ziyade, gebelik sürecinde düşük veya erken doğum riski ile ilişkilidir. Hamile kalma sürecinde zorluk yaşanıyorsa, rahim ağzındaki açıklığın enfeksiyon veya başka bir anatomik faktörle bağlantılı olup olmadığının detaylı bir muayene ile değerlendirilmesi gerekir.
Bu yanıt faydalı oldu mu?
Daha önce erken doğum yapanlar tekrar hamile kaldığında nelere dikkat etmeli?
Önceki gebelikte rahim ağzı açıklığı nedeniyle erken doğum yaşadıysanız, yeni bir gebelikte serklaj (rahim ağzına dikiş atılması) yöntemi veya progesteron tedavisi gündeme gelebilir. Planlı bir gebelik öncesinde rahim ağzı uzunluğu ve açıklığı ultrason ile mutlaka ölçülmelidir. Riskli gebelik takibi yapan bir perinatoloji uzmanı ile süreci yönetmek, erken doğum riskini minimize etmek açısından büyük önem taşır.
Ters rahim ile gebe kalanlarda düşük riski daha mı fazladır?
Ters rahim anatomik olarak gebeliğin ilerleyişini genellikle etkilemez ve düşük riskini doğrudan artırmaz. Ancak rahim ağzı yetmezliği gibi ek durumlar varsa, bu durum erken dönem kayıplarına veya erken doğuma zemin hazırlayabilir. Gebelik gerçekleştikten sonra rahim genellikle 12. haftadan itibaren kendiliğinden normal pozisyonuna döner, bu yüzden rahim pozisyonundan ziyade rahim ağzının genel sağlığı takibinizde belirleyici olacaktır.
Rahim ağzı açıklığı hamilelik şansını nasıl etkiler?
Rahim ağzı açıklığı hamile kalma ihtimalinizi doğrudan engellemese de, rahim içine bakteri girişi gibi enfeksiyon risklerini artırarak dolaylı yoldan süreci etkileyebilir. Eğer açıklık kronikleşmiş bir durumsa, doktorunuz bölgedeki doku bütünlüğünü kontrol etmek isteyecektir. Hamilelik öncesi yapılan vajinal muayene ve smear testleri, rahim ağzı sağlığınızı değerlendirmek ve gebeliğe güvenli bir ortam hazırlamak için oldukça önemlidir.
Hamile kalmayı kolaylaştırmak için hangi kontroller yapılmalı?
Hamilelik düşünüyorsanız öncelikle bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanına başvurarak rahim ağzı açıklığınızı ve rahim pozisyonunuzu güncel bir ultrason ile inceletmelisiniz. Hormon paneli, eşiniz için sperm analizi ve rahim ağzı açıklığının gebeliğe engel olup olmadığının tespiti için yapılan muayene süreci hızlandıracaktır. Özellikle erken doğum öykünüz olduğu için gebe kalmadan önce risk değerlendirmesi yapılması, sağlıklı bir gebelik süreci geçirmenize yardımcı olur.

Yukarıdaki kısa yanıtlar bilgilendirme amaçlı editöryal özetlerdir.Bilgilerin doğruluğu süzgecimizden geçirilmiş olsa da, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz. Tıbbi Doğrulama ve Yayın Sürecimizi İnceleyin.

İlgili sorular

0 oy
1 cevap 144 göst.
31 Ekim 2023 Diğer kategorisinde Bernakra (179 puan) tarafından soruldu
0 oy
5 cevap 238 göst.
0 oy
3 cevap 189 göst.
+3 oy
3 cevap 397 göst.
19 Nisan 2025 Diğer kategorisinde Oziis (2,377 puan) tarafından soruldu

Kategoriler