0 oy
208 göst.
önce Güzellik-Bakım kategorisinde (50 puan) tarafından

2 3 aya yakın toplam da oruç borcum var hepsini nasıl tutarım bilmiyorum fidye ne kadar oluyor 3 ayın toplamı bilen var mı çünkü küçük çocuğum var kansızlık var halim hiç olmuyor hem gün içinde sürekli ayakta durup hem oruçlu olduğum da dayanabilir miyim bilmiyorum arka arkaya tutsam anca bitiririm çünkü ne kadar fidye vermem gerek bilen var mi

8 Cevaplar

+1 oy
önce (32,775 puan) tarafından

Diyaneti arayıp sor istersen 

-Reklam-
+1 oy
önce (3,404 puan) tarafından

Günlük bir fakiri doyuracak kadar fidye vermen gerekir her oruç için art ardına değil ara ara da tutabilirsin

+1 oy
önce (8,070 puan) tarafından

Ben kendim için bakmıştım fidye olmuyordu tutmam gerekiyordu ama sağlık sorunu olursa durum değişebilir ama hiç denememissin sanırım belki dayanabilirsin önce denemen gerek

önce (50 puan) tarafından

Çocuk kansızlık doğum güçsüz düşüyorum dayanamıyorum onun için 

0 oy
önce (443 puan) tarafından

Oruc borcun nasıl oldu??

önce (1,121 puan) tarafından

Hamilelik, doğum , regl günlerinde bu kadar birikebiliyor 🤭 benimde 1 aya yakın borcum var 

0 oy
önce (5,307 puan) tarafından

Fidye veremezsin  kendin tutacaksın yatalak olmayan vermiyorlar..

Biz ablamla tutardım gun belirlerdik ikimiz birbirimize destek verirdik bayagi borclarinkapatmistik oyle

0 oy
önce (1,493 puan) tarafından

Siz niyetine girip haftada 2 gün falan tutun böyle böyle azalır inşallah, oruç tutmaya engel çok mühim bir hastalığınız yok anladığım kadarıyla o yüzden fidye olmaz. Ramazan ayı gelince ne yapacaksınız yine tutmayacak mısınız mesela 

😄 adet olduğunuz günden başlayıp her seneye artık kaç gün adet oluyorsanız yazacaksınız. Bende öyle yaptım 100 küsir gün çıktı ,niyetine girip yapacaksınız , 1 ramazanda 7 gün adet olsanız bu yaşınıza kadar 10 ramazan geçirdiyseniz 70 gün işte bide gebelik var 30 gün 100 gün borcunuz var. Ben bunun parasını vereyim diyemezsiniz çünkü sağlıklısınız. Tutmakla sorumlusunuz. Niyetine gireceksiniz haftada 1 / 2 belki ayda 4 / 5 kere ne kadar yapabilirseniz önemli olan bu yola girmek ömrünüz bitene kadar yapmaya çalışacaksınız kalan olursada Allah affeder inşaAllah , kulum bu yola çıktı elinden geleni yaptı diye 

Ben 29 yaşındayım 14 yaşımdan beri bu yaşıma kadar gebeliğimi de sayınca 142 gün borcum var , geçen sene 10 gününü tutabildim , bu sene hamileyim tam doğuma denk gelecek artık çocuk biraz büyüyünce tekrar niyet edicem inşallah yapabildiğim kadar . Kış aylarında ezan erken okunurken tutabilirsiniz 

İşte demek istediğim ölüm anı belli olmiyor

Ne olsun istiyorsunuz 😄 Parasını verip kurtulmak mı , tabiki ölüm ne zaman gelir belli değil önemli olan niyet edip başlamak, tamamlayıp tamamlayamayacağınızı Allah bilir ama parasını veremezsiniz sağlıklıyken 

Kız ben ne bilem veriliyor sandım bilgim yok öyle 

0 oy
önce tarafından

Gecen seneki fidye ne kadardi uzerine 20 tl daha ekleyip asagi yukari bi hesap yapabilirsin ama kansizlik ve cocuk oruc tutmana engel bi durum degil fidye degil borcunu oruc tutarak odemen lazim 

Hamileydim bir ay 2 hafta hastaydım içmem gereken ilaçlar vardi

önce tarafından

Olabilir bende ayni durumdayim hamilelik ve emzirmeden kalma 2 senelik kazam var kronik bas agrilarim var mesela bi tutarsa 2 gun suruyo bol su tuketmem lazim ilac icmem lazim ama oruc kazalarimi mecbur tutcam cunku oruc vazifenin uzerinden dusmesi icin ehli sunnet bi doktor bulup ondan tutarsan ölürsün gibi ciddi bi uyari vermesi lazim sne kansizin halsizim deyip fidye veremezsin mecbur tutcaksin orucunu hatta safi mezhebindensen hem fidye hem oruc tutman lazim @Alaska daha iyi aciklar bak bu konuyu sana yanlisim varsa da duzeltir ben bildigimi soyledim 

Kansizim diye değil çok var ömrüm bitmeden tutabilir miyim kansızlık deme sebebim güçten düşüyorum dayanamıyorum ondan bir de arka arkaya tutmayı sayarsak 

önce tarafından

Canim iste o yuzden aralikli tut omrum yeter mi diye dusunme sen basla bi yerden benimde kazalarim cok var hic fidye aklima gelmedi bile senin durumunda fidye dusmuyo vermek istersen ver ama sadakan olur fidye olmaz oruc borcun kalir gunler kisayken haftada 2 3 gun tut pazartesi persembe gunlerini degerlendirebilirsin eyyami bizd gunlerini degerlendirebilirsin 1 senede odersin ustune dussen yapacak bisey yok senin kazanin karsiligi gunune gun tutmak 

0 oy
önce (2,335 puan) tarafından

Fidye, ancak oruç tutmaya gücü kalıcı olarak yetmeyen yaşlı veya tıbbi olarak ömür boyu oruç tutması sakıncalı olan kişi içindir. Yani size fidye gerekmez.

Hanefi misiniz, Şafii mi? Gerçi fidye meselesi hariç çok bir farkları yok.

Şafiide fidye ve kaza orucu birlikte olur. Yani hem kazaları tutacaksınız hem gününe gün fidye vereceksiniz. Fidye de öyle çok bir şey değil, günlük 200 tl gibi bir şey. Daha bile az olabilir, araştırın.

Takribi 10-15 bin falan tutar.

Hanefi’de ise fidye size gerekmez, yalnızca kaç gün tutmadıysanız o kadarını kaza etmeniz gerekir.

Kansızlık oruç tutmaya mani değildir. Yani sizin oruç tutmamanız için geçerli sayılabilecek bir mazeretiniz yok.

Küçük çocuklar uğraşmak da sayılmaz zira o da oruç tutmaya engel değildir.

Eğer ehil bir doktor size “Oruç tutarsan ölürsün” diyecek olursa ve hakikaten de oruç tutarsanız ölecekseniz o zaman oruç sizden düşer ve yerine fidye devreye girer.

Bilmiyordum teşekkür ederim kansızlık deme sebebim güçten düşüyorum dayanamıyorum ondan

İlgili sorular

+1 oy
9 cevap 380 göst.
0 oy
12 cevap 415 göst.
14 Mart 2025 Diğer kategorisinde Rmak2 (307 puan) tarafından soruldu
+1 oy
5 cevap 268 göst.
1 Mart 2025 Diğer kategorisinde Sibelhome (1,501 puan) tarafından soruldu
0 oy
5 cevap 164 göst.
11 Ocak 2024 Diğer kategorisinde NM 2018 (1,095 puan) tarafından soruldu