0 oy
523 göst.
Aile & Aşk kategorisinde (1,394 puan) tarafından

Kızlar bugün şunu düşündüm. Biz 6 kardeşiz ve ablam üstüne kızgın yağ dökülmesi sonucu yandı. 1 ay boyunca hastanesi bakımı yemeği çocuklarının bakımı hepsini üstlendik seferber olduk. Şimdi plan yaptık hepimiz bir araya gelip doğu turu yapıcaz.Benim 2 çocuğum var düşündüm de onlar bizim gibi şanslı olmayacak. Bi sıkıntı yaşadıklarında dara düştüklerinde ya da eğlenmek istediklerinde sadece 2 kişi olacaklar. Çocuklarımız ne kadar yalnız. Hayat şartları ekonomik sıkıntılar sosyal problemler bizi az çocuk yapmaya zorluyo üzücü geliyo bu bana keşke diyorum çok çocuk sahibi olacak manevi sosyal bir ekonomik ortama sahip olabilsek. 😢😔

11 Cevaplar

+2 oy
(9,564 puan) tarafından

eskiden yani cumhuriyetin ilk yıllarında nüfus 10-15 milyon bir şey. savaştam çıkmış bir toplumuz haliyle kayıp çok. 

bu yüzden nüfus artırmaya yönelik çalışmalar yapılmış. bak nerdeyse her ailede minimum 6-7 çocuk var. 

ekonomi kötü ama geleceğe umut olduğu için insanlar doğurmuş. 

okuma oranı da düşük. o yüzden evlilikler erken. 

ama şimdi 18 yaş en erken evlilik yaşı(tabi daha erken olanlar var onları saymıyorum) 

insanlar okuyor, gelişiyor, geliştiriyor. eskisi gibi zorunluluktan çocuk yapmak istemiyor. 

okudukça geliştikçe daha bilinçli davranıp ona göre ürüyor insan. 

ben bu çocuğa nasıl güzel hayat sunarım, nasıl kaliteli beslerim, nasıl eğitim sunarım. doğan büyür mantığıyla yaklaşmak yerine bu şekilde yaklaşıyoruz. bu yüzden de az çocuk yapıyoruz.

e oku, iş bul, çalış, sonra evlen derken yaş da artıyor. yaş artınca da insan 6-7 çocuk yapamıyor. 1-2 anca.

tabi kültürel yozlaşma da var. bütün dünyada bu böyle. bu yüzden de 5 çocuğu güvende tutmak zor ama 1-2 çocuğu daha kolay güvende tutarsın. 

(1,394 puan) tarafından

Evet güvenlik büyük problem keşke böyle olmasaydı 

(9,564 puan) tarafından

maalesef öyle. bak bugün karadağda bir grup olau çıkarmış oralı birini bıçaklamış, olaya karışan 45 Türk vatandaşı gözaltına alınmış. ve bu yüzden Karadağ a vizesiz seyahat kalkacak. adamlar kendi ülkelerini korumaya çalışıyorlar. 

baksan o 45 Türk vatandaşı kökenden Türk bile değildir, sonradan vatandaşlık almışlardır. 

vatandaşına sahip çıkan bir ülke olsaydık şu anki durumdam çok çok iyi olurduk. 

amerikaya bakıyorsun, sürekli bir okul baskını daha öncesinde ırkçılık 

güney Amerikaya bakıyorsun, halimize şükrederiz. 

bazı Avrupa ülkeleri ve uzak doğuda birkaç ülke dışında dünyada yaşanacak düzgün yer yok. 

-Reklam-
+2 oy
(3,749 puan) tarafından

Ben sadece çok aşırı zengin olup yatılı bakıcı imkanım olursa 1-2  çocuk daha yaparım, 6 için imkan yok. Çocuk istemememdeki en önemli etkenler hayatım çok kısıtlanıyor ve bakımı bana çok zor geliyor. Sürekli onun gelişimini düşünmek, onun için kaygılanmak da cabası. Eskilerin böyle dertleri yokmuş ki. Çoğu çocuk kendi başına büyümüş. Benim lisede falan yaşadığım sorunlardan annemin zerre haberi yok, öyle bir kaygısı da yoktu zaten. Kendi annesi hele hiçbir şekilde çocukların duygusal durumunu önemsememiş bir insan. Her insan böyledir demiyorum ama çoğu yetişkin ortalıkta büyüdü bence. Sosyal,ekonomik şartlar değişse de bence çocuk sayısı fazla değişmez.  Öyle olsa İsveç, Norveç, Japonyada nüfus patlaması yaşanırdı. İnsanlar artık kendi konforunu daha çok düşünüyor. 

+1 oy
(2,703 puan) tarafından

Ne yaparsanız yapın Allah’ın takdir ettiği kadar evladınız olacak. Yani isterseniz en zengin siz olun, isterseniz en güvenli yerde yaşayın. Bir çocuk verecekse bir çocuğunuz olacak.

Böyle şeyleri kalbinize yük ettiğinize değmez. Ben de çok çocuk sevenlerdenim, biz de 6 kardeşiz. Allah hayırlı evlat versin diye dua etmek en güzeli. 

+1 oy
(26,830 puan) tarafından

Çok çocuk çok sorumluluk iyi ki bilinçliyiz çok üremiyoruz ben ikinci çocuğu istiyorum oğlum abi olsun istiyorum ama biz altı kardeşiz hepimizin ailevi problemleri sağlık problemleri annemin ömrünü tüketti Hayat ömrünü çocuk büyütmeye adamak için çok kısa 

0 oy
(1,507 puan) tarafından

Ekonomi iyi olsa da bu dünyaya çocuk getirmek artık hiç güvenli değil. İnsanlar bilinçli olmaya başladı 

(1,394 puan) tarafından

En büyük problem sosyal ortam maalesef. Dışarda sanki her an saldırıya uğrayacakmış gibi tedirginiz

(1,507 puan) tarafından

Zaten Allah'a emanet yaşıyoruz ki kuzum insanlar çok bozuldu 

0 oy
(6,178 puan) tarafından

Birbirine teca.vüz eden ,öldüren kardeşlerde var. Nerden biliyorsun şanssız olacaklarını. Belki de onlar için büyük bir şanstır. Hayat böyle şeyleri kafaya takacak kadar uzun değil. Anın tadını çıkarın

(1,394 puan) tarafından

Yani bu çok uç bi nokta. Benim bahsettiğim şanssızlık olayı bu değil yani ben kardeş yönünden olan şanssızlıktan bahsediyorum. Zaten bu bahsettiğin algıda günümüzde oluştu insanlar bu korkulardan çocuk yapmak istemiyo ben keşke böyle olmasaydı diyorum zaten

(6,178 puan) tarafından

Maalesef bu verdiğim örnekler uç değil keşke öyle olsaydı. Yoksa hergüne bu tarz örneklerle uyanmazdık ve bilmediğimiz daha niceleri var . Her ailede vardır muhakkak miras yüzünden birbiriyle küsen hatta düşman olan kardeşler. 

0 oy
(789 puan) tarafından

Bacım çok çocuk yapan kadın tek dişli canavardır. İki kızım var doğum diyince kasıklarım sızlar hala 

(1,169 puan) tarafından

Tek dişli Canavar derken bu ne demek 

0 oy
(1,403 puan) tarafından

Şuan 4-5-6 çocuk yapmaya imkan hiç elvermiyor ki. Daha bugün bunu konuştum oğlum meme reddinden sonra ağzına mümkünatı yok meme almadı mama kullanıyoruz(5aylik).. ve 1 ay mama masrafımız 7-8bin şeklinde..beziydi şunuydu bunuydu yok... Bir bebeğe aylık 10bin gidiyorsa 5 çocuk 6 çocuk anca havada kalıyor malesef ki. Ortamdan hiç bahsetmek bile istemiyorum çok kötü bir ortamda yaşıyoruz çocuklarımız bizlerin çocukluğundaki gibi güvenilir bir yaşam kalitesinde değil etraf çok kotu. Tabi Rabbim verecekse eğer 10bin olsun ortam olsun hepsi bahane olur orasi ayrı 

(648 puan) tarafından

Hangi mamayı veriyorsunuz acaba

(1,403 puan) tarafından

Aptamil pronutra ve hipp şeklinde ilerliyoruz

0 oy
(57 puan) tarafından

Ben kesinlikle böyle düşünmüyorum ne kadar az o kadar iyi yalnız kalacak diye çocuk yapılmamalı herkes kendi başının çaresine bakımı ve ayriyeten bu devirde çok çocuk yapılmamalı benim tek çocuğum var ve ikinciyi düşünmüyorum. Kesinlikle tek daha iyi en azından kafası rahat olur 

0 oy
tarafından

Bende hep bunu dusunuyrium çocuklarımız kimsesiz kalacak resmen bız ölünce ☹️ 

tarafından

Dünya böyle olmasaydı keşke bizde gönül rahatligikha çocuk yapsak dünya çok kötü hale geldi canları tehlikelde ekonomi ortada bu halde tek covuk insana mantıklı gekiyir

0 oy
tarafından

Ekonomik şartlarım uygun ama ben yine de 3. Bir çocuk düşünmüyorum bir kızın bir de oğlum var iki çocuk bence gayet ideal bir annenin mental olarak ve ekonomik olarak zorlanmayacağı bir sayı olarak düşünüyorum iki çocuk bile yeri geldiğinde zorluyor en başta eskiden biz sokakta oynuyorduk şu anda sokaklar çok güvensiz çocukları dışarıya çıkartamıyoruz bütün enerjileri evde kalıyor bu şartlar altında da  çocuk bakmak çok zor bir de kadın olarak bu dünyaya sadece anne olarak geldiğimi düşünmüyorum iki bebeğimi büyütüp artık kendime odaklanmak istiyorum

İlgili sorular

0 oy
5 cevap 251 göst.
0 oy
6 cevap 228 göst.
13 Şubat 2022 Diğer kategorisinde Melo B. (147 puan) tarafından soruldu
0 oy
4 cevap 254 göst.
30 Temmuz 2021 Diğer kategorisinde Bkt_ (23 puan) tarafından soruldu
0 oy
3 cevap 86 göst.

Kategoriler