+2 oy
259 göst.
Diğer kategorisinde (270 puan) tarafından

Ne düşünuyor sunuz çocuk bakarken zorlanıyor musunuz 

14 Cevaplar

+3 oy
(6,004 puan) tarafından

yaşa, maddi ve manevi güce göre değişir bu

kimine 1 çocuk fazla kimine 5 çocuk bile az gelir 

bana 1 yeter, maddi gücüm var ama bedensel gücüm yok

(861 puan) tarafından

psikolojik yükünden hic bahsetmiyorum bile

diye bitirelim senin yorumu🤣🤣

-Reklam-
+2 oy
(4,140 puan) tarafından

Zorlanıyorum ve üç tane çocuğum var

+2 oy
(1,981 puan) tarafından

“Sınırım kaç çocuk acaba?” Gibi bir soruyla yaşam sürmek çok saçma bence.

Ben bir çocuk idealim sanarım, zaman geçer, olgunluğun, maddi-manevi gücün ve hayatın bana sunduğu imkanların çoğalmasıyla birden bu ideal sayı çıkar 3’e, çıkar 5’e.

Hayatın içinde nasıl ve ne kadar var olduğumuzla da eş değer ilerliyor bence.

Tam tersi bir düşüşe geçersem o zaman 1 çocuk bile fazla olur.

Burası sebepler alemi, burası dünya. Zengin başladığımız hayat ileride tepetaklak olabilir.

Bakara suresi 286.ayette “Allah, kimseyi gücünün yetmeyeceği şeyle sorumlu tutmaz.…” lafzı geçer.

Rızık gibi evladı veren de Allah’tır. Bizim gücümüzü ve isteklerimizi ezeli ilmiyle bilen Rabbimiz, bize de bu gücün kaldırabileceği kadar yük yükler.

Çocuk sayımız da buna göredir.

Sen bugün 2 çocuk düşünürsün, Allah sana 6 çocuk yazmıştır. Annemde böyle olmuş. Üstelik spiral ve doğum kontrol hapıyla korunurken.

Genelleme yapılabilecek bir konu değil bence. 

(6,235 puan) tarafından

Kuşuum ben erken menopoza girdim, 1 çocuğun anca hakkından gelirim demek mi bu :)))

Doğru gerçekten, ben geçen sene çoook analiz ettim, kendimi dinledim, dualar ettim ama içime düşmedi bir kez daha çocuk sahibi olmak. O cesaret gelmedi bana. Köprüden önceki o son çıkışı kaçırmayı tercih ettim ben :)

(1,981 puan) tarafından

Bu tam olarak öyledir veya değildir diyebileceğim bir şey değil, Allah’ın ayeti apaçık.

Örneğin ben yemek yapma konusunda çok zorlanıyorum, yapmak bir yana yemek yeme konusu bile bana acayip ağır bir külfet.

Bunu ben bu hale getirmedim, tabiatım sadece hayatta kalmak için eser miktarda yemek yiyor.

Sonra fark ettik ki bende gluten intoleransı varmış, öyle he deyince her şeyi yiyemiyorum yani. Çocukluğumdan beri ne zaman yemek yesem şişerdim, karnım ağrırdı, afedersin tuvalet ihtiyacı tavan yapardı vs vs hatta bazı durumlarda kaşınırdım da soğuk suya girmem gerekirdi.

Şimdi benim için, tabiatımda iştahsızlığın ve yeme düzenimin neden böyle olduğuna dair artık mantıklı bir sebebi var. Bu bir örnekti.

Bizler hikmet nedir çok bilmiyoruz, manasını bilsek bile ne olduğunu bilmiyoruz.

Senin menapozunun da mutlaka bir sebebi vardır, sizin şer gördüğünüzde ne biliyorsunuz belki hayır vardır diyen bir Rabbimiz var. 

Bu tabi sen ancak bir çocuğun hakkından gelebilecek kadar sorumluluk sahibisin anlamına gelmesin, zaten gelmemeli de. Senin bir çocuğun bakımı yanında bir eş ve bir iş meselen de var.

Kimisi çalışmaz ama akraba ilişkilerini çok çok iyi yönetebilecek şekilde o mevzuya aşinadır, kimi çalışır aynı zamanda hem evine, hem eşine, hem çocuğuna bakar. Kimi de dışarıda çalışmaz ama  evin tüm sorumluluğu ve birden çok çocuğun bakımını üstlenir.

Sen belki kendi çocuğuna fazla merhametli olacaksın diye 1 tanedir, ne malum? Çünkü hangi iş olursa olsun hem işi hem de iş ilişkilerini güzel idame ettirmek herkesin harcı değil.

Hatta daha dün eşimle dizipalde rastgele dizi ararken İrem sak’ın oynadığı modern kadın dizisine rastgeldik, eşim bir yerden sonra izlemeyi bıraktı ama ben sonuna kadar götürdüm. Bir bölümde iş yerindeki erkeklerin kadınlara uyguladığı mobbingleri, hadsiz yorumları ve herrrr kızgınlığı regle bağlayışını konu almışlar, belki gebelikten fazla duygusalım ama hıçkıra hıçkıra ağladım. Çok şerefsizler.

Yani senin sabrettiğin şeyin ağırlığı sebebiyle belki de Allah seni erken menopoza sokarak koruyordur?

önce (6,235 puan) tarafından

Dün ara ara girdim platforma ama senin cevaplarını sindirmek için özel okumam gerekiyor, zira her cümlesi ayrı cevher. 

Bilemiyorum bana ne rol biçildi ve özel anlam da yüklemek istemiyorum. Ancak şunu fark ettim geriye döndüğümde, ben ne zaman işten, iş hayatından uzaklaşmaya meyletsem hep bir işle ilgili yeni bir fırsat geldi karşıma. Çalıştığım firma için bulunmaz hint kumaşı değilim. Daha donanımlı insanlar da var ama bu firmada 11. senem firma 30 yaşında ve 3'te 1'lik ömrünün şahidiyim. Sahiplerinden sonra benim en fosil. "Karakutu" muamelesi görüyorum gibi :D Bir de ekstra Almancam var, diğerlerine göre iyi durumda.

2020'de evlendim, biraz işe ara versem dedim. Daha nişan yaptığımız gün zam ve unvan verdiler. Çocuk da yok çalışayım az daha dedim. Pandemi başladı, insanları ücretsiz izne çıkardı başka firmalar, kurumlar. Bizimkiler prim verdi. Ev giderleriniz arttı bizden olsun dediler. Hamile kaldım, çalışma saatlerimi azalttılar, ara zam verdiler. Bebem için biriktireyim dedim. Doğumdan sonra ayrılırım dedim. Doğum izni bitti evden devam et sen bırakma bizi dediler. 1 yaşa kadar evden çalıştım sonra kendim bunalıp ofise döndüm. Hoop bir zam daha. Aramıza hoş geldin zammıymış :)) Hepsinin kaydı var. Bordrolar güncelleniyor. Ama o sırada maruz kaldığım psikolojik mobbingin hiç kaydı yok... Ağır lohusalık yaşadım, en çok da kadın yöneticiler ezdi beni. "Biz de doğurduk ne sanki" tavırları. Ama hep imalı. Doğrudan değil. Yazılı değil. Erkekler çok daha anlayışlıydı. Ya da ben hep erkeklere maruz kaldığım için onlarla iletişim kanallarım daha açıktı. Sınıfta 200 erkek 5 kızdık. Kızların 3'ü ailesiyle kalıyorlardı. Diğeri de pek kafamın uyuştuğu biri değildi mecburiyetten arkadaştık. Dersten derse o da. Yurttaki kızlara ben yetişemezdim, hep ders çalışmak zorundaydım ama en önemlisi param yoktu :)) Dolayısıyla hep arkadaşlarım erkekti. Hepsini de çok çok severim. Hiçbir zararlarını görmedim. Çok tuttular elimden zor zamanlarda. 4 sene bir kez valiz taşıdığımı bilmem, yurdun kapısından otogara kadar el atarlardı hep. Soyut derslerde zorlanırdım; elektronik, programlama falan. Anlatırlardı. Ben de cıncık gibi not tutardım onlara :)) Kızlarda yapamadım bunu. Yüksek not alırım şaibe ararlar, düşük alırım illa bir sebep bulurlar. Üst dönem olup bizimle ders alanlara not veririm şak diye flört mü ooo derler. Hepi topu 4 kız benden ayrı ama koca sınıfa mikserlik edebiliyorlar. O yüzden kız kankalarım hep liseden. Sayıyla onlar da 4 tane :)) 

Tüüm bu hikayeye bakınca meziyet olarak erkeklerle iyi iletişim dışında bir şey göremiyorum kendimde :D :D Bu sebepten menopoza girmiş olamam dimi hocam :D

önce (1,981 puan) tarafından
önce tarafından düzenlendi

Ajkskskssjsksk Yok bitanem, erkeklerle iyi anlaşman seni menopoza sokmaz :)))

Ama fark ettim ki sen hayat boyu hep yükün en ağırıyla imtihan edilmişsin.

Erkek gibi dayanıklı olman gerekiyormuş, Allah da seni o şekilde yetiştirmiş. Senin iş hayatında aldığın fırsatlar da boşuna değil, çünkü sen öyle bir dirayet göstermişsin ki Rabbim de yolunu hep açmış.

Menopozun da belki seni daha büyük yorgunluklardan, daha ağır imtihanlardan korumak içindir.

Yani sen bir çocukla kaldın diye ‘az sorumluluk sahibisin’ değil; belki de tek çocuk ama bin yükün karşılığını taşıyorsun.

Bana sorarsan senin hayat hikayen başlı başına sabır ve şükür dersi gibi. Maşallah sana ❤️

Ben hep şuna inanıyorum: Biz kendimize ‘az yaptım, yetersizim’ diye bakarız ama Allah bize bambaşka gözle bakıyor. Senin tek çocuk sahibi olman, ‘sadece bu kadar gücün var’ demek değil; belki de Rabbim seni başka alanlarda çok daha ağır yüklerden sakındırıyor. Çünkü iş hayatında yaşadıkların bile başlı başına sabır ve dirayet gerektiren imtihanlar.

Şunu da unutma: Allah bir kulunu bir yerden alırsa, mutlaka başka bir yerden güç ve imkan verir. Belki sana anne olarak bir değil, ama iş hayatında yüzlerce kişiye dokunacak bir hikâye vermiştir. Menopoz da belki bedeninin yorulmaması için bir rahmettir.

O yüzden ben senin hayatına bakınca eksiklik değil, aksine doluluk görüyorum. Her şeyin kaydı tutulmaz dedin ya; işte senin sabrının, gözyaşlarının, görünmeyen çabanın kaydı var. İnsan bordrolara yazmıyor diye sanma ki boş. Senin defterin göklerde tutuluyor.

+1 oy
(3,996 puan) tarafından

Ya aklıma şu geldi, tv de bir program var. Kadının 9 çocuğu var. Bir tane daha istiyorum, çocuk çok seviyorum ama eşim istemiyor diyor. 

Kadının eve temizliğe gelen yardımcısı var. Çocuklara bakan, yemek yapan yardımcısı var. Kendi çalışmıyor, tenis oynamayı çok seviyorum diyor. Eşinin bilmem ne şirketi var.. Şimdi bu şartlarda istediğin kadar çocuk yaparsın. 

Çocuk bakımı tabiki zor. Küçük insanlar ve bütün sorumluluk sende (anne-baba).

İdeal sayı, her ailenin durumuna göre değişir. Bende şuan 2 tane var. 

(5,320 puan) tarafından

Buna ben annelik demiyorum he .

Özel öğretmen özel bakıcı evede hizmetçi al 

Eee sadece doğurmakmı yani onu herks yapar böyle olsa ohh

(3,996 puan) tarafından

Annelik değil ki zaten. Komşu çocuğunu arada sevmek gibi bir şey. 

+1 oy
(30,975 puan) tarafından

Çocuğun huyu suyuyla alakalı bence bu durum kimse çocuğu çok çok zor olan bir anneyi anlayamaz ve rastgele konuşur bir tane de kardeşi olsun der boş yapar oysaki evde çektiği zorluğu sadece o anne bilir ne psikolojisi kalmıştır ne de kendine ayıracak vakti..

Ama ilk çocuğu fazla zor olmayan bir anne birden fazla çocuk kararı verebiliyo benim fikrim bu en azından 

Ayrıca çocuklara karşı olan sevgiyle de alakalı bu durum çok çocuk seven insan hiç birini umursamaz 

+1 oy
(2,955 puan) tarafından

Kuzenim bana bir çocuk hiç çocuk iki çocuk çok çocuk demişti 😄 gerçekten öyleymiş oğlum 5.5 yaşındaydı kızım oldu ne güzel rahata ermiştim tekrar başa sardık 😀. Benim için iki çocuk yeterli ömrüm çocuk bakmakla geçsin istemiyorum. 35 yaşına geldim birazda ben rahat edeyim. Gerci rahat edene kadar 40 ı bulacağım kızım 5 yaşına gelince ancak rahat ederim sanırım 😄

+1 oy
(4,887 puan) tarafından

Çocuk bakımı çok zor 2 tane var bende 

Uykusu, yemesi, içmesi, huysuzluğu aboo bana yeter bazen çok bile geliyo 

+1 oy
(4,157 puan) tarafından

1 bedensel olarak anca yetiyorum 

+1 oy
(176 puan) tarafından

2 tane cocuğum var maddi ve manevi zorlanmıyorum bakımlarını rahat yapıyorum zor çocuklar değil zaten huyu suyu güzel o yüzden bir tane daha istiyorum ve son

+1 oy
(5,320 puan) tarafından

Evlendiğimde hiç çocuk sayısını kafamda kurmadım. Şimdi evlenen gençler maşallah çocuk sayısını bile hesaplıyor

Yetebildğim kadar doğurdum şükür 2 kız 2 oğlan 

Şuan yetiyorum Rabbim ın yardımıyla 

Hepsi küçük olsaydı büyük ihtimalle zorlanırdım

Ama 3 ü büyük 1 i küçük benim 

Mutfaga bile beraber gireriz biz .gecen tavuk sote makarna ve salata yaptık hep birlikte herkes bişey doğradı hep birlikte mutfakta yaptık beraber masayı hazırladık yedik beraber topladık 

O arada çay demledim

İçeri ayağımı uzattım oturdum kızım çay getirdi ohh miss 😅

+1 oy
(8,259 puan) tarafından

1 tane var arada zorlanıyorum 

+1 oy
(3,342 puan) tarafından

İki çocuk kafi bence dört çocuk annesi olarak bildiriyorum

+1 oy
(782 puan) tarafından

Bu konu herkes için o kadar farklı ki çocuk büyütmek sağlam bir psikoloji mutlu bir evlilik az buçukta maddi güç istiyor ben 1 çocuğuma inanın zor bakıyorum psikolojik olarak çok sarsıldım o yüzden komşumun yaşı benden küçük 3. çocuğuna hamile Rabbim herkesin evladına sağlık versin 

+1 oy
(24,479 puan) tarafından

Kişiden diye değişir bu işin ideali mesela benim idealim bir ama ikinciyi şartları zorlayarak istedim nasip olmadı yaş maddi durum eşler arası uyum sabır gibi bir çok kriterle belirlenir ben bakarken zorlanmıyorum ikiye de bakarım ama yaş aralığı yakın olmayacak ki oğlumun dört yaşını o yüzden bekledim 

İlgili sorular

+4 oy
63 cevap 932 göst.
21 Nisan 2025 Diğer kategorisinde Derineylem11 (1,294 puan) tarafından soruldu
0 oy
6 cevap 224 göst.
20 Temmuz 2025 Diğer kategorisinde nurr001 (3,465 puan) tarafından soruldu
0 oy
23 cevap 584 göst.
1 Kasım 2020 Diğer kategorisinde Beyza5 (5,067 puan) tarafından soruldu
+1 oy
6 cevap 151 göst.