0 oy
365 göst.
önce Diğer kategorisinde (10,105 puan) tarafından

Benim babam ben bekarken vefat etti buzdolabımda resmi vardı kızım önceden kim diyince deden olarak öğrettim nerde demezdi hiç ama okulda arkadaşından mı duydu nerden bilmiyorum benim niye iki tane dedem yok diyor herkesin iki tane varmış diyor iki gündür deminde artık ısrarla sorunca resmini açtım telefondan deden bu bak dedim hatırladı ama nerde niye gelmiyor diye sormaya başladı bu sefer çok ağır geldi ağladım tutamadım kendimi çok uzakta dedim gidelim dedi gidilmiyor oraya dedim yollarımı çok karışık dedi evet dedim bu seferde o zaman mektup gönderelim dedeme sen yazı yaz bende resim yaparım oda bize gönderir dedi şuan resim yapıyor dedesine gönderecekmiş bu yaş çocuğa anlatılır mı nasıl anlatılır bilmiyorum tamam resmini gönderdim desem bu defa o bana neden göndermiyor diye üzülecek 

11 Cevaplar

+2 oy
önce (1,062 puan) tarafından

Aslında bu kadar zor bir şey değil, anlayabilirler anlatabilirsiniz. Oğlum babama çok düşkündü , 3 yaşına doğru babam vefat etti. Babamı görmemeye başlayınca sordu dedem nerde neden gelmiyor diye, mezarına götürüdm anlattım o artık cennete gitti cennet çok güzel bir yer orda her istediğimiz şey var en güzel parklar en güzel şekerler, Allah deseni çağırmış deden de gitti dedim, topraktan mı gidiliyor dedi evet toprağın altında çok güzel bir bahçe var dedim. Allah bizi ne zaman çağıracak bende gitmek istiyorum dedi , zamanı gelince çağıracak dedim. Cennete gitmek için namaz kılmalıyız doğru sözler söylemeliyiz, insanlara iyi davranmalıyız dedim. Babamda hep namaz kılardı, dedem namaz kıldığı in mi cennete gitti dedi evet dedim. Her hafta sonu ziyarete gidiyoruz dedesine dua okuyor , cennette onunla görüşeceğini düşünüyor 

önce (10,105 puan) tarafından

Kızım sadece resimlerde biliyor babamı iki kere mezarına gittik ama burda ne var falan demedi çiçekler dikkatini çekti onlarla ilgilendi daha çok. Bilmiyorum ona bunların ağır geleceğini düşünüyorum bana bile geliyor çünkü bugüne kadar fotoğraftan bildiği dedesi vardı sormazdı birden sorunca bende afalladım

Tanımadığı için çok etkileneceğini sanmıyorum, oğlumun bi bağı vardı birden yok oldu ama anlayabildi anlattıklarımı, tabi bu yaşına kadar hiç bilgi vermediyseniz cennet hakkında şimdi zor gelebilir, ben genel olarak anlatmaya çalışıyordum ufakkende konuya aşina biraz 

Onlar beklediğimizden daha anlayışlılar, bence size zor geliyor gibi . 5 yaş bunları anlamak için küçük bir yaş değil 

Cennet vs anlatmadım ama Allah ı biliyor dua etmeyi biliyor ne bileyim bana bile ağır gelirken küçücük anlamaz dedim 

-Reklam-
0 oy
önce (5,641 puan) tarafından

bence şu an için güzel anlatmışsın.

ona resim yapsın güzel bir şey, devamında nasıl olur tabi bilmiyorum, öğretmenine danışabilirsin, rehber öğretmen vardır okulda ona sorabilirsin

eğer mezarı yaşadığınız yerdeyse oraya götürün, resmi oraya bıraksın

Başka ne denir bilemedim sorusu o kadar ağır geldiki saçmaladım dedim hatta biraz eğer ısrar ederse konuşayım öğretmeni ile annemlerin orda daha önce gittik mezarınada annem söyleme anlamaz çocuk kafasını bulandırma dedi 

önce (5,641 puan) tarafından

öğretmeniyle konuş daha iyi bence, sonrasında dediğim gibi yaptığı resmi mezara bırakırsınız en olmadı. ölüm kavramını anlatmak zor, biz bile kabullenemiyoruz, yavrular nasıl anlasın. Allahım tecrübeyle öğretmesin de

Aminn Rabbim imtihan etmesin öyle yapayım en iyisi unutacak gibi değil çünkü 

0 oy
önce (7,183 puan) tarafından

Yaaa çok üzüldüm 🥺

Hayat 

0 oy
önce (3,444 puan) tarafından

Amcam öldüğünde kuzenim 5 yaşındaydı. Tabiki ilk 1 ay kalabalıkta asla ne olduğunu anlamadı. Ama sonra babasını sormaya başladığında yengem mezarlığa götürdü ve artık babasının burada olduğunu ve çok mutlu olacağını anlattı. Emin olun küçük gibi dursalarda her şeyi anlıyorlar

Bilmiyorum ya ağır gelir diye düşündüm birde hiç görmedi varlığını sorgulamıyordu birden sorunca afalladım 

önce (3,444 puan) tarafından

Zaten sorgulama yaşinda şu anda yeni yeni. Ölüm bu hayatın en büyük gerçeği. Dedesinin mezarına götürebilirsiniz

0 oy
önce (922 puan) tarafından

Anlatabilirsin anlıyorlar malesef bende annemi kaybettim kizim 3 yaşında anladı geri gelmeyeceğini ben sorduğunda direk öldü artık o yok demistim hatta dedem yalnız kaldı demişti  üzülmüştü.

Öldünün ne demek olduğunu bilmiyor işte kızım canım uzakta diyorum şimdilik ısrarcı olursa öğretmeniyle bi konuşucam bakalım 

0 oy
önce (170 puan) tarafından

Benim kızım 6 yaşında babaannesi yıllar önce vefat etmiş evde duvarda fotosu vardı oda sordu bende anllatım babaannen melek oldu cennet diye çok güzel bir yer var bu dünyada çok iyi olan insanlar ölünce orda cennete yaşamaya devam ediyor diye çok sonra mezarına gittik orda da babası anlattı kafası hiç karışmadı anladı yani

Başınız sağolsun merarlığa iki kere bizimle geldi ama dikkat etmesi neredeyim diye sorgulamadı çiçeklere odaklandı 

0 oy
önce (66 puan) tarafından
önce tarafından düzenlendi

Pedegoga gidiyoruz canım bu sebebden Çocuğum 4 yaşında ,5 yaş altı soyut kavramları anlayamıyor  o yüzden anlamlandırması ölüm kavramını daha zor ama anlatırken Bızım doktorumuzun dedıgı uyuyor cennette gökyüzünde Melek oldu gıbı kelımeler kullanmayın çünkü mesela uyuyor dersen bende mı uyuyunca ölücem gıbı korkular oluyormus cocukda yada cennete somut bir kelime olmadığı ıcın anlayamaz daha çok kafa karışıklığı yaşar çocuk demıstı, sadece öldu dıyeceksınız o bızımle olamaz gelemez gıbı açıklayıp ıstersen resımlerıne bakabılırız dıyebılırsınız 5 yaş altı da doktorumuz mezarlık zıyaretlerını önermıyor bılgınız olsun , bırde pedegogumuzun ölümü çocuğun anlamdırması için okuyabılecegımız hıkaye kıtaplarını önermişti istersen resmini atabilirim canım 

önce (66 puan) tarafından

image

Doktorumuz bu hıkaye kıtaplarını çocuğa okuyarak ölüm kavramını biraz anlamasına yardımcı olabılır demişti

Çok teşekkür ederim ❤️ 

0 oy
önce (2,300 puan) tarafından

Anlar canım benim dedem vefat ettiğinde oğlum 4 yasındaydı bırakıcak kimse olmadugı için ilk gün mecburen götürmüştüm yanımda anne niye herkes burda buyuk dede niye yok dedi anlattım o artık cennete bizi bekliyo orda dedim mezarına da götürdüm ordada anlattım güzelce 

Uzaklarda dedim bakalım ısrarcı olursa bakıcam artık 

0 oy
önce (77 puan) tarafından

Kızım 3 yaşında bir buçuk ay önce babam vefat etti ben anlattım öldüğünü Allah'ın onu çok sevdiği için yanina aldığını ve hepimizin birgün Allah'a gideceğini dedesinin daha erken gittiğini beklediğimden daha olumlu tepki verdi dedesinin mezarında olduğunu ve gidince dua okuyup onunla konuştuğumuzda bizi duyduğunu anlattım anlayabiliyor sizde güzel bir şekilde ölümü daha iyimser bir tutumla anlatabilirsiniz

Allahı biliyor mesela dua etmeyi vs anlıyor ama bunu anlamaz dedim yada anlatmak bana zor geldi bilmiyorum suratıma çarpınca 

önce (77 puan) tarafından

Geçenlerde sabah namazını kıldım sonra yanlarına gelip uyuyup kalmışım kızım ve kardeşi uyanmislar gözümü kizimim sesine açtım seccadenin üzerine geçmiş oturmuş Allah'ım sen kardeşimin gözlerine şifa ver diyordu oğlumun göz tansiyonu var sok oldum onlar aslında herşeyin bilincindeler bence kizinda gayet anlayacaktır 

0 oy
önce (3,500 puan) tarafından

Oy kuzum 🥺içimi dagladın

Alışmıştım aslında yada öyle olduğunu sanmıştım ama yüzüme çarpınca bende kötü oldum 

0 oy
önce (3,924 puan) tarafından
önce tarafından düzenlendi

Öncelikle başın sağ olsun. Kısa ve net cümlelerle anlatabilirsin aslında. Yaşı ufak ama bazı şeyleri (yokluğu) anlayabilecek yaşta. Ben anneannem öldüğünde çok ufaktım. Ama gittiğini ve bir daha gelemeyeceğini çok iyi kavramıştım. Ki benimle konuşuldu mu hatırlamıyorum bile, ama cenazeye tanık olmuştum. 

Teşekkür ederim 🌼 yokluğu anlar ama babam onun için hiç var olmadı sadece fotoğrafta var sürekli görüyor halbuki ama bugün nedense çok sorguladı 

İlgili sorular

+1 oy
5 cevap 294 göst.
20 Ocak 2025 Aile & Aşk kategorisinde I3lknurum.02 (934 puan) tarafından soruldu
0 oy
21 cevap 668 göst.
9 Kasım 2020 Diğer kategorisinde misafir tarafından soruldu
0 oy
19 cevap 884 göst.
14 Ocak 2020 Aile & Aşk kategorisinde İmren bebeğin annesi (1,848 puan) tarafından soruldu
0 oy
4 cevap 532 göst.
30 Aralık 2019 Diğer kategorisinde Asena'nın annesi∞ (10,041 puan) tarafından soruldu

Kategoriler

1,475,948 soru

24,161,906 cevap

335,430 kullanıcı

...