+1 oy
531 göst.
önce Güzellik-Bakım kategorisinde (343 puan) tarafından

Öncelikle lincleyecekler posttaan kış en iyi anne sizsiniz tamam 

Gün içinde yanlızım işlerini yemeklerini halletmek için TV'nin önüne koyan anneler varmış bebekken itiraf gibi video çekiyorlar hamileyken çizgi film TV ekranlardan uzak tutacağım diyen bende onlardandım ama şuan goruyorum ki hiç bir işe yetişemiyorum sizce önüne koysam iyi bir şey mi yapıyorum benim eltilerim çocuklarını koymuşlar 3 4 6 yaşlarında hiç bir sorunları yok bir problem olurmu bebeğim 4 buçuk aylık 

28 Cevaplar

+7 oy
önce (3,014 puan) tarafından

Bebeğin kendini güvende hissetmesi?

Gün içinde yeterince sosyal ilişkiye maruz kalmalı? Etrafındaki insanlarla oyunda olmalı

Çevreyi deneyimlemeli? Emekleyecek bir alanı olmalı , tırmanacak birseyi olmalı , çekmecede elini skştirabilmeli ,

Çevrede neler olup bittiğini şahit olmali ( ebeveynin caydanliga çok dikkatli yaklaştığını , her gelene hoşgeldin dediğini vs gibi örnekler ) 

Beyin gelişmesi için lazım olanlar bunlar bu sayilanlardan ekran izlerken hangisi yapabiliyor? Uzman doktor handan kılınc bunu söylüyor.

Onun bebeği böyle şunun bebeği şoyle değil mevzu.

Mevzu bilimsel ve duyusal neyi anlatıyor bize bu önemli.

4 aylık bebek bunların hangisi deneyimleyebilir hele ki hiçbirini asla TV seçenek değil yani 

Yemeğin az olsun evin yarı temiz olsun ama bebeğin henüz çok küçük sana ihtiyacı var gelişimsel basamakları daha yeni başlıyor üstelik bir saat koysanda sana fayda sağlamaz demiyorum ki her bunu yapan mükemmel anne ama biz bunu mükemmellik için değil mecbur olduğumuz için yapmak zorundayiz ebeveyn olup çocuğunu büyütmeye çalışmak fedakarlık istiyor çokça çünkü. İkizlerimi tek büyüttüm uzakta koymadım ekran karşısına anlamsız ve manasız çünkü.hepsi gecicek bunların emin ol. 

annelik filan taslamiyorum ama 4 aylık bebek ya daha neler yapacak büyüyecek henüz okadar kucukki 

Ama koymak istiyorsan koy biz ne diyebiliriz sadece ekran asla zarar vermez diye içimizi rahatlatmayalim çünkü gerçekler öyle değil.

-Reklam-
+4 oy
önce (537 puan) tarafından

24 yaşında oğlum da izledi ekran vaktinde şimdi kızım 4 buçuk yas izliyor ama tabi sınırlı ben okadar da katı değilim aman yiyemez aman şöyle yapamaz diyenlerden değilim herşey kararinda

+3 oy
önce (30,230 puan) tarafından

Öncelikle donmuş gibi onu izleyeceği için konuşma gelişiminde büyük sorunlar yaratabilirsin böyle yaparak bir tanıdığımız örnek olarak anlatayım çocuk aşırı derecede ekran bağımlısıydı hep işlerimi yapamıyorum diye telefon veren bir arkadaşımdı o da ne zaman ki telefonu izletmeyi bıraktı çocuk konuşmaya başladı ondan öncesinde asla iletişim kurmuyodu kimseyle donmuş bi şekilde ekrana bakıyordu sağı solu hiç duymuyodu

önce (343 puan) tarafından

Ama eltim diyor ki çok abartıyorsun ben çocuğuma bebeklikten beri izletiyorum önüne koyuyordum mecbur işleri halletmek için diyor valla maşallah benim yigenim 2 buçuk yaşına geldi konuşmadı onun oğlu 2 yaşında bülbül gibi konuşuyordu ondan baz alarak yazdım hatta bence bebeğe göre değişmesin hani kimi bebek daha geç konuşur ya denk gelmiş olmasın ekran izlemekten konusmak işine gelmiyordu belkide

önce (30,230 puan) tarafından
+2

Senin çocuğun henüz çok küçük aylarda hem göz sağlığı hemde konuşma gelişimi için olumsuz etkilerini yaşayarak görmeni istemem senin bileceğin iş 🤷🏻‍♀️ 

+1

Teşekkür ederim fikir almak istedim yapmadan önce 🙏 

+2 oy
önce (699 puan) tarafından

Bunu yaşamış biri olarak söylüyorum evi *** götürsün gerekirse yardımcı tutun ama o ayda çocugunuza bu kötülüğü sakın yapmayın oğlum 2.5 yaşında hala ceremesini çekiyorum allah beni kahretsin inşallah nasıl müsade ettim nasıl kıyameti kopartmadım 

Benim yigenimde 2 buçuk yeni yeni kelimeleri sokuyor bence kendinizi suclamayin her bebeğin öğrenme çağı var ben bunun ekrana bağlı olduğunu düşünmüyorum dışarda gördüğünüz 2 yaş konuşan bebeklerle kendi bebeginizi kiyaslamayin lütfen üzmeyin kendinizi her bebeğin öğrenme çağı var bende tuvaletimi 3 yaşında öğrenmiştim bebekken 🤭annem öyle der kardesimden gormusum vakti gelince onlar her şeyi yapıyor zaten çoğu anneler izletiyor sosyal medya platformunda bütün anneler yayın açarken vs bebekleri TV önünde sakınan göze çöp batar demişler eltim bebeğine bebeklikten açmış izletmis hep çocuk 2 yasinda şuan konuşuyor ama TV izledi yarım saat konuşmayı bilmiyor benim çocuğuma ben pek katılmıyorum ya

ekrana tamamen karşı değilim sürekli sakınan biride değilim ama 0 2 yaş arası ekran kesinlikle bi çocuga yapılacak en büyük kötülük her çocuk bir değil konusmayı öğrenmiş olması başka alanlarda eksiklik olmadıgı anlamına gelmiyor oğlumda konusma gecikmesi ve dikkat eksikliği mevcut 1 yıldır eğitimlerine döktüğümüz parayla 2 ev alırdık zor bela atlattık dikkat eksikliğini şuan sadece konuşma gecikmesi kaldı bebeğiniz çok küçükmüş elektrikli ana kucagı alıp her odada yanınızda gezdirebilirsiniz hem sizinle iletişimi kopmamış olur hem ekran gibi bi zehre maruz kalmaz

Ana kucagini hiç istemedi ki 

+1

Hangisini denediniz iki çeşidi varda

Otomatik olanı manueli istemes diye hiç almadım 

Hepsi otomatik benim kastettiğim o değil öne doğru sallanan mı sağa sola sallanan ama kucagı mı tercih ettiniz

Sağa sola 

Bide diğerini deneyin

önce (305 puan) tarafından

Tanıdığımin çocuğu üç yaşında hala konuşmuyordu ve hiç TV vs izletmedi kreşe gönderdi smdi çok güzel konsuyor 

+2 oy
önce (223 puan) tarafından

Tamam tamam sende koy koymak istiyorsun neden soruyorsun ki işler çocuğundan önemli mi peki hicmi uyumuyor bu bebek hicmi oyun oynamıyor 

Ben renkli yazmaları oklavaya asardim bebeği puset kordum yazmaları da koltuğa sıkıştırdim uzaktan izlerdi renklerini 

Yada parlak taş tabak ne bileyim çok dikkat ettim ben oğlum 4 yaş TV bilmez tel bilmez tablet bilmez kiziim 1.5 yaşında aynı şekilde kızım oğlum hep kalem kağıt defter resim kağıt makası ile aktivite yapıyorum durmuyolar gayet hareketliler 

+1

Yani sen bilirsin yineden ama çevremde çok var çoğu bu yüzden zarar gore çok hatta demek istemiyorum otizm olan biri var kafasını vuruyor ama ne çare yazık bence iş hallolur herşey yolunu bulur önemli olan çocuklarımız 

Onun uykusu bir buçuk saat gündüz bir buçuk saatte ben anca evi topluyorum

+1

Tek çocuk değil mi eline ver sert olmayan çıngırak oynasın hicmi oyuncak yok kız elini hızlı tut annesi

Valla evin içinde koştura koştura maratonlara katılcam sonunda o uyuyunca anca beni yanında görmedi mi ağlıyor kanguru aldım sling olanlardan tasiyamadim 9 ay taşıdım yeter🥲🥹

Ben hep öyleyim ama koştur koştur 

+2 oy
önce (99 puan) tarafından

Oncelikle sizinki cok kucuk izletmedim o donemlerde ama Ben anlamiyorum bu tv bile izletmeyeneleri veya bizim ogretmende soyluyor ama okuldada kocaman ekran var video acip izletiyolar sizinki kucuk hadi  4 5 yasinda cocuk surekli evde ne yapsin oyuncak etkinlikte bi yere kadar illaki sıkiliyolar

Yok 2 yaşına kadar otizm tetiklenir gelişme etkilenirmis

+2 oy
önce (2,810 puan) tarafından

Kızım bir yaşında tv açık ben mutfaktayım bir tv ye bakîyo bir bana bakıyor iki arada gidip geliyor. Zaten evde 6yasinda da oğlum vardı tv bebekliginden beri açık bir şekilde maruz kalıyor ekrana yani 

+2 oy
önce (5,502 puan) tarafından

koymuyorum koymadım. 

daha yeni yeni bir şeyler izliyor. puffin rocks dite bir çizgi film buldum, uzmanların da önerdiği çizgifilmlerden. 1 bölüm onu açıyorum 26 aylık. 

emin değilim süreden ama 2 yaşından sonra ya yaş x 10 dakika

ya da yaş x 20 dakika izlemeli diyorlar maksimum.

benim kız 26 aylık 1 haftadır bakıyor o da tatile gittik yolda falan artık çatlamaya gelmiştim 

başkalarının çektiklerş videoları boşver. 

mükemmel anne olmaya da gerek yok.

sonra vicdan azabı çekersen konuşma geriliğinde güven eksikliğinde falan o sıkıntı işte. 

ev işi bekler, ev işi hiç bitmez. annem 70  yaşında, bitiremedim işi der.

ama o çocuklar büyüyor 

+1 oy
önce (24,283 puan) tarafından

Şekerim linclemeyin diyorsun ama fikrimiz de linç gibi geliyor sana 4.5 aylık çocuğun gözleri ne ki TV izlesin yazık değil mi bebene oyun halısı va yokmu yatir içinde oynasın 1 yaşına kadar nerdeyse evde TV açmadık doğru düzgün bakmasın diye şimdi açıyoruz ama reklam ve kukuli dışında bakmaz sende yazık etme çocuğuna çok erken

0 oy
önce (10,064 puan) tarafından

4 buçuk aylık bebek TV den ne anlayacak ben vermedim izletmedim çünkü etrafımda ekrana bağlı sorun yaşayan çoktu bu yüzden izletmedim şuan 5 yaşında hala ekrana düşkün değil bebekken pusette işim olan yere taşıdım yemek mi yapıyorum mutfağa çamaşır mı asıyorum balkona katlıyormuyum yatak odasına ona anlata anlata iş yapıyordum 

0 oy
önce (5,192 puan) tarafından

Ben izletiyorum TV de çizgi film günde yarım saat ama benimki 26 aylık

Seninki daha çok çok küçük bence yanında pusete koy seni izlesin iki hopla zıpla yemek yaparken yani 1 yaşından sonra olsa nys

0 oy
önce (3,946 puan) tarafından

4.5 aylik bebek zaten anlamazki benimki 8 aylik o bile çok anlamıyor çok canıma geçerse 15 dakika aciyprum meyvelerde dans karpuz adam gibi ama ekran karşında oturmuyorum açıkçası o varken işler kalsın umrumda değil 

0 oy
önce (7,157 puan) tarafından

Sana su kadar soyleyim.arkadaslarimin cocuklari bülbül gibi konuşurken  benim oglum daha anca konusuyor 40 aylik nisandan beri kapali tv ve oyun grubuna gidiyor cok sukur nisandan beri cok ilerleme var yapma canim bu hatayi al yanina gotur oda oda islerin bitmesin bosver ne olcak o uyudukca yap 

0 oy
önce (2,743 puan) tarafından

Ben okul öncesi öğretmeniyim ve ilk çocuğum 14 ayına kadar hiç ekran görmedi sonra ben hem çalışıyordum hem de 2.ye hamile kaldım daha sonra tayinimiz çıktı taşınma süreci derken 20 aydan sonra TV bağımlısı oldu oğlum. Artık günün çoğunda TV izliyor. Evde küçük bir bebek daha var ona bakmaya çalışıyorum yemek yapmaya çalışıyorum bir yandan evi temizlemeye çalışıyorum derken mecburum malesef. İşim bitince TV kapatip oyun oynuyoruz. Çocuga imkan sunmazsan napacak butun gün ? Maddi olarak oyun grubu veya kreşe de yollayamiyoruz. Yaşadigimiz yerde akraba ve komşu falan da yok mecburum yani. Ama konuşma olarak sorun yok. Sayılar renkler bazı harfler hayvanlar her şeyi biliyor. Küçük oğlum da doğdugundan beri abisi yüzünden TV goruyor. 10.5 aylık anne, gel, kaka , al diyor. Seneye Eylül ayında okula başlayacakları işin kısıtlamiyorum okula başlayınca zaten ekran sinirlanacak. Ama senin bebiş çok küçük izler mi ki benim 10.5 aylık olan oğlum izlemiyor öyle daha çok peşimde geziyor 

0 oy
önce (5,579 puan) tarafından

Onu yapma bunu yapma şunu yapma 

Napacaz 

Akşama kadar ev işi yemek okul ütü bulaşık 

Kendimize ayırmamiz gereken vakit vs 

Hangi birine yetisecegiz 

Telefon verme, tv den uzak tut 

Tamam doğru bisey değil ama ahtapot değiliz ki her tarafa yetiselim 

Valla ben gerektiği yerde tv de izletiyorum 

Telefonda veriyorum 

Oturup oyun da oynuyorum 

Kim ne derse desin 

Akşam eşim geliyor çocuklara bak duşa girecegim desem bi dünya lafını dinliyorum 

Yada bi iş yaparken emanet etsem bi bakiyorum eşim uyumus 

Napiyim gerektiği yerde oturtuyorum önlerine yemek meyve Yada kuruyemis koyup isime bakiyorum 

Yetişmiyor yoksa biz de robot değiliz ki 

Kac gündür yorgunluktan göz altlarım çöktü mesela 

Ha şunu da soyleyim çok şükür iki kızımda da bi sorun yok 

Izletene de izletmeyene de telefon verene de vermeyene de saygı duyuyorum 

önce (24,283 puan) tarafından

Canım yorum şaka mı ? Yoksa ciddi misin ? 4.5 aylık bebekten bahsetmiş o ayda da TV telefon veriliyorsa kendini bir sorgula bence çünkü eline ne versen inceleyip pusetinde etrafı seyredecegi zamanlar koy camın önüne dışarı baksın daha iyi 

önce (5,579 puan) tarafından

Canım ben 4.5 aylık bebek için söylemedim zaten 

Genel anlamda konuştum 

O kısmı detaylı olarak söylemedim haklısın 

Tabiki de anlamaz ama genel anlamda magduriyetimizi dile getirdim kuzum 

0 oy
önce (7,111 puan) tarafından

Allah aşkına Allah'tan korkun ya 4 buçuk aylık bebek tv önüne konur mu

0 oy
önce (1,913 puan) tarafından
önce tarafından düzenlendi

Bizim evde tv yok, bu eşimle bizim sevmememizden ötürü böyle. Bilgisayar var ama onu da eşim genelde oyun için kullanıyor.

Ben nereye gidersem iki bebeğim de peşimden geldiği için açsam bile bir faydası olmuyor bana, sevmiyor çünkü. Sevdiği şeyler olunca da hemen sıkılıyor, tekrar izlemiyor.

Ben öyle asla vermemcilerden değilim, yasak olan ilgi çeker diye düşünüyorum. Kimi zaman sıcak çay dolu bardağı tutmak istiyor, gözlerim üstündeyken müsaade ediyorum. Öğrenmesi lazım.

Ben vermesem anane babaanne evine gidince mutlaka görecek, kendi evinde görüp tanıması benim açımdan daha mühim. Çünkü her şeyi görerek, keşfederek öğrenen bir çocuk dışarıda yalnız kalınca gördüklerine şaşırmaz. Ben böyle büyüdüm en azından.

Örneğin kendi yediğim her şeyin mutlaka tadına baktırıyorum, başka zaman bir çocukta görünce ne olduğunu bilsin istiyorum. İşe de yarıyor. Geçen ilk defa lolipop verdim, ortaklaşa yedik. Hemen ertesi gün karşımıza bir çocuğun elinde çıktı, tadını bildiği için bana gülerek işaret etti ve yolumuza devam ettik. Bilmeseydi deli gibi isterdi, öğrenmek ve keşfetmek en sevdiği şeyler.

Çocuğun dinamiğine göre hareket etmek gerekir bence.

Bir kere açınca bağımlısı olan çocuğa neredeyse hiç açmamak lazım, böyle ara ara gözetleme eşliğinde olabilir. Ama izlemeyi çok sevmeyen çocuğa 10-15 dklık açılabilir. Kötü şeyleri değil tabi, mesela benim oğlan kıyame suresinin kıraatini dinlerken yere oturup ekranı izler. İlk defa yaşadığımda şok olmuştum, aha dedim benim kanımdan bir özelliği var. (Bana hiç benzemiyor)

Ama tekrar açarsam dinlemez, o da hemen sıkılanlardan.

Çocuğuna göre aksiyon alman lazım, ben ne yaparsam oğlan da o şeyi benimle deneyimlesin diye uğraşıyorum. Yemek yapıyorsam kepçe falan veriyorum, elimde görüyor çünkü. Etrafı topluyorsam ona kırlentleri falan toplatıyorum. Banyoyu temizliyorsak çamaşır makinesini boşalttırıyorum sepete. Yatak odasını topluyorsam beşiğinin içinde kendi örtülerini benim yaptığım gibi yapmaya çalışıyor falan. Tabi ki beceriksiz ama bu da bir şeydir. 21 aylık. 

Bazen YouTube’dan rast geliyor seveceği bir şey çıkıyor, açıp önüne koyuyorum. Etrafı şipşak süpürüp siliyorum, o bitene kadar yapabildiğimi yapıyorum. İşe yarıyor. Sonra kapatıp oyun oynamaya başlıyoruz.

Tamamen yasaklanırsa başka yerde illa ki göreceği için çocukta daha da iştah kabartabilir. Yasak olan ilgi çekiyor çünkü. 

0 oy
önce (8,317 puan) tarafından

Evin işi mi önemli 4 aylık bebeğin sağlığı mı öyle düşün 

0 oy
önce (14,674 puan) tarafından

Anlayamadım tek çoçukla mi bu kadar sorun ev işi ? 

0 oy
önce (6,854 puan) tarafından

Gün içinde bir iki saat bakmasında ben sorun görmüyorum benim oğlumda izliyor ben yemek yaparken 

İlgili sorular

0 oy
12 cevap 360 göst.
22 Ocak 2024 Diğer kategorisinde missn199 (711 puan) tarafından soruldu
+1 oy
6 cevap 390 göst.
0 oy
3 cevap 182 göst.
0 oy
6 cevap 295 göst.
9 Şubat 2022 Diğer kategorisinde Feyzanurr (469 puan) tarafından soruldu

Kategoriler