0 oy
772 göst.
önce Çocuk & Ebeveyn kategorisinde (1,887 puan) tarafından

Oglum 1 haftadır özel bi kreşe gidiyor…

2 yabancı öğretmen 2 türk öğretmen var…

Dersler de sürekli yabancı hocalari ingilizce ve rusca konusuyorlar…

Geçen cuma kreşten almaya gittigimiz de kresin sahibi oturup bi çay içelim cocuk hakkinda konuşalım dedi…

Biz de oturduk konuştuk konuşmanın ayrintilarini anlatmadan kısaca sonucu özetliyim oğlunuz üstün zeka olabilir teste RAM merkezîne götürün dedi…

Bulundugumuz ilin RAM merkezîyle görüştük ama henuz 4 yaşında olmadığı için test yapamayız dediler.

4 yasini doldurmasini beklicez mecburen.

Sorum şu nasil bi test yapiliyor bilen var mi?

Bu teste kadar nasil bi yol izlemeyiliz?

Biz zeki bi cocuk oldugunu zaten biliyorduk ama üstün zekali olmasi bize problem yaratacak mi emin degiliz.

Malesef bu bizi mutlu etmedi çünkü belirli bi zaman sonra bunun kötü etkileri ortaya çıkiyor.

Fen lisesin de ücretli öğretmenlik yaparken birden fazla üstün zekâlı öğrencim oldu ve hicbiri mutlu değildi çeşitli ve ciddi sorunlar yasiyorlardi.

Velilerle bu sorunlari cogu zaman aşmaya calisiyorduk…

Endişemiz bizim de bu sorunları yaşayabilir olmamiz…

18 Cevaplar

+2 oy
önce (4,272 puan) tarafından

Benim de bir kaç öğrencim oldu boyle gerçekten de anlattığınız gibi asosyal oluyorlar sozlude kotu ama yazılıda cok iyi oluyorlardi ama bence bunun en buyuk sebebi ailenin ve çevrenin yuksek beklentisi. Herkes bir beklentiye girip bunu dile getirince çocukta bir baskı oluşuyor.

Mutlaka teste götürün ama bu durumdan kimseye bahsetmeyin bence en yakını ananesi halası teyzesi farketmez kimse bilmesin siz de çocukta baskıya sebep olacak bir sey yapmayın zaten testin sonucuna gore sizi yonlendiriyorlar kurstur derstir artik neyse cocugu gozlemleyerek bunaldigi yerde yon değiştirerek devam edin avantaja çevirmeye calisin 

inşallah önü apaçık olur sonuc her ne ise. 

önce (1,887 puan) tarafından

Teşekkür ederim 🙏🏻 

-Reklam-
+1 oy
önce (6,409 puan) tarafından

Size bu konu da en iyi bir pedagog yardımcı olur. Evet üstün zekalı çocukların çoğu mutsuz. Çünkü birçok şeyin farkındalar, akranları için zor olan aktiviteler onlar için basittir. Akranları heyacan içindeyken onlar  heyecan duymazlar. Bu da yalnızlığa itiyor. Kendilerini arkadaş gruplarından soyutluyorlar. Bir de etraftan “sen zekisin” baskılanması çocuğun üzerinde farklı bir sorumluluk oluşuyor. Hassasiyetleri mükemmeliyetçilikleri çok yüksek oluyor. Ekstra bir enerjileri oluyor, tabii bu enerjiyi olumlu yönde yönetmek ebeveynler için zor oluyor o nedenle profesyonel yardım almak gerekiyor. Bu konuda yazılmış çok makale var okumanızı tavsiye ederim. 

Suanda oyle yapiyoruz bizde arastirma icindeyiz tesekkur ederim.

Tam olarak endiselerim zaten anlattiginiz seyler.

+1 oy
önce (151 puan) tarafından

Eşimin dayısının oğlu üstün zekalı bir çocuk , 4 yaşında İngilizce ve Türkçeyi ana dili gibi konuşmaya başlamış okuma-yazmayı biliyor Kur'ani Kerim'i tecvidli okuyordu. o kadar zengin olmalarına rağmen İstanbul Bilkent üniversitesini %100 bursla kazandı , şuan askerde ama çok pasif bir çocuk . Nasılsın diye sordukları zaman sadece iyiyim der. Sorulara cevap verir ama kendisi karşısındakine soru sormaz. Çözüm olarakta yapılacak hiç birşey yok. En iyi özel okullara. Yüzme , basketbol, futbol, hentbol beyzbol. Herşeye verdiler özel eğitimlere gitti vs değişen bir şey olmadı . Kuzenleri sürekli yanlarına almış sosyalleşsin diye ama değişen pek birşey olmamış.  

Zekanın maalesef fazlası da zarar 4 kız çocuktan sonra erkek olsun istemişler diye yapmışlar 

0 oy
önce (645 puan) tarafından

benim kardesimin is yerindede var ustun zekali. tanisi almis okumus muhendis yazilimci . ama sosyalmiliskileri cok kotu iki lafi bir araya getiremez seklindeymis. askerden sonra acilmis cocuk. suan susturabilene ask olsun.  azi zarar oldugu gibi aklin fazla olmasi da zor olumsuz yanlarida var olumlu yanlarida. insallh olumsuz durum yasamadan en iyi sekilde devam eder hayatina

Tam olarak bundan bahsediyorum işte 

zaten bilincli bi annesin. eger oyle bir durum olursa tani alirsa ona gore daha yogun sosyallesecegi yerlere daha fazla zaman ayiracaksin bu yonude gelissin diye. dedigim cocuk leb demeden leblebiyi anlar vaziyette dehset zeki 6 yalan olmadin 7 dil biliyor akici sekilde . cocugu pazarlama departmanina vermisler bide ilk zamanlarda. cocukta ilesim sifir nasil pazarlamada calissin. yurt disina git gel git gel. hem is irtami hemde askerlik sonrasi acilmis aşmis durumu.

0 oy
önce (3,914 puan) tarafından

Akilli olsa dert olmasa dert 

önce (194 puan) tarafından

😅😅

Demekki çocuk kendi öğrenmesini izin vermeden aile olarak siz ogretmessiniz ve sonuç bu 

yok bu bisey igretmekle olan birsey degilki. cocugun aklini beyinini nekadar kullandigiyla alakali durum. bu dogustan olan bisey. herkeste akil var ama kimisi kullanir kimisi kullanmaz . kapasite meselesi. bu cocuk istemeden kullanio aklinin tum sinirlarini. ustun zeka oyle birsey.

önce (5,386 puan) tarafından

neslihan yeldan dı sanırım, oğlu üstün zekalıymış. yaşadığı problemleri anlatıyordu  azı da dert çoğu da dert gibisinden 

@casperiye11 valla ben matematiği hoc sevmezdim.diyordu eltim babam bana öğreten ogrete  matematik.ogrwtmeji oldu kisaca evde kesinlikle öğrenmişlerdir çoğu şeyi hatta o çocuk bence okula gidince okuma yazması bile vardır...

Öğretsene öğreniyorlar sonra anaokulu böyle çocuklardan üstün oluyor hep ileri gidiyor valla inşallah iyi olur aile için 

0 oy
önce (6,039 puan) tarafından

Oğluma da 2 yaş gibi benzer şeyler söylendi. Takipte hala. Kasım'da 4 yaşında olacak. Test o zaman yapalım dediler.

Ben de tam olarak benzer kaygıları yaşadım, yaşıyorum. Eşim de kabul etmese de üstün zekalı ve sosyal problemler yaşıyor. 40 yaşına girecek hala aynı durum. Ben 10 senedir tanıyorum eşimi, daha hala çözemediğim aklımın ermediği yanları var. 

Allah yardımcımız olsun. 

Beni en iyi siz anlarsiniz o zaman.

Ne yapmak gerek acaba. Kafam cok karisik.

Nasil bi yol izlesek??

Nerede yaşıyorsunuz bilmiyorum ama okul araştırmaya başlayabilirsiniz. Ankara'dayım ben ama pek seçenek yok. İstanbul'da güzel okullar vardı. Ben üstün zeka teşhisi konursa ilk okulu Ankara'da devlet okulunda yarım gün okula gitsin kalan yarım gününü de kendi istediği etkinliklere giderek kapasitesini kullansın istiyorum. Orta okul için de burslu özel okulların sınavlarına girebilir. Lisede yurt dışı programı için süreç başlatabiliriz ama o zaman neler olur neler yaşanır bilemiyorum. Doktoru bize hangi alana odaklanacağı belli değil henüz demişti. şu an için Matematik ve dil becerileri çok önde. Kolay diye İngilizce öğrettik. Anlıyor ama yanıtları çocuk İngilizcesi. Kapasitesini baskılamayın ama üstün zekalı diye yaşının ilerisinde şeyler de öğretmeyin demişti.

önce (5,150 puan) tarafından

Üstün zekâlı çocukları 13 yaşındada anlaşılır mı acaba 

bende oğlumdan şüphelendim hep ama eşim normal dedi hep

Şimdi 8.sınıfa gidiyor sınav yılı. Bunu nasıl anlar ve kesinleştiririm ki

O yaşlarda nasıl belirti verir bilmiyorum inan ki. Oğlumun konuşma becerileri çok ileride. 4 aylıktı anne dedi. 7 aylıkken bilinçli bir şekilde anne dedi. 1 yaşında bir sürü kelimesi vardı şu an 46 aylık baya 46 yaşında gibi konuşuyor. Ablama geçen "teyze şurubun prospektüsünü okumadan içime abime sakın" demiş 😮 Bir de belirgin Matematik yeteneği var. Ufacıkken sayı kavramı vardı ve oyuncaklarıyla kendi kendine toplama çıkarma yapıyordu. Parmak emme alışkanlığı için çocuk psikoloğuna götürdük biz o fark etti üstün zeka belirtilerini. 3 ve 3.5 yaşında tekrar görüştük neredeyse kesin diyebilirim dedi. Eşimde, kayınvalidemde, eşimin yeğeninde de var üstün zeka. Bekliyordum ama istediğim bir şey değil. 

Maşallah Allah nazardan korusun.🤗

Benim oğlumda 1.5 yaşında baya konuşuyordu ve 13 yıldır soru sorması bitmedi herkese kime denk gelirse sürekli soru yağmuruna tutar. Küçükken sadece lego puzzle yapboz oyunları oynadı hiç oyuncak araba yada erkek oyuncakları ile ilgilenmedi. Hiç futbol oynamadı yaşıtları yazın 3 ay top peşlnde koştu umrunda olmadı. 

Hiç arkadaş ortamı olmadı kimseyi denk görmüyor kendine kreş ilköğretim ortaokul dershaneler insanın hiçmi arkadaşı olmaz 1 kişi yakın arkadaşı olarak görmedik 

Ders konusunda ise çalıştım diyerek 5 dk kitaba bakıp gidiyordu 80 den yukarı alıyordu sınavda 

Zaten proje sınıfını kazandı ondada 3 ay boyunca hiç çalışmadı test yüzü görmedi 1 kere sınava girerek proje sınıfını kazandı 

0 oy
önce (17,340 puan) tarafından

Test gibi değil bir öğretmen oyun oynar gibi sorular soruyor çocuğa. Bu çocuklar için çok basit düzeyde oluyor zaten bu sorular. Ona göre rapor düzenliyorlar. 

Rapor alinca ne oluyor?

Bilginiz var mi?

Şimdilik bişey olmuyor. Ilk okula gidince bilsemin  sınavına yönlendiriyor öğretmeni ondan sonra maraton başlıyor. Şuan rapor alırsa tek artısı adrese dayalı okula gitmek zorunda olmuyor. Istediğiniz okula gidip kayıt yaptırma şansınız oluyor o kadar. 

Anladim cok tesekkur ederim bilgiler icin

Rica ederim. Allah yardimcin olsun. 

0 oy
önce (10,020 puan) tarafından

Testte sonuç ne çıkar bilmiyorum ama üstün zekalı olmasıda ayrı bir sorun tanıdığım bir aile var zorlanıyorlarda azıda kötü çoğuda malesef ülkemiz bu çocuklar için çok imkan sağlayan eğitimine elverişli bir ülke değil hayırlısı olsun 

Evet kesinlikle oyle

0 oy
önce (2,940 puan) tarafından

Çocuğunuz nasıl yani hangi davranışlarından ötürü şüphelendiler

Cok fazla sebep var davranissal ve sosyal olarak ama tek bir sebebi size örnek veriyim.

Evde tek kelime rusca duymamasina ragmen 1 hafta da okulda rusca ogrendi. Bize rusca bi şeyler söylüyor ama anlamiyoruz ceviriden bakiyoruz. Rusca parka gidelim diyormuş. 1 haftada sadece rus ogretmenden duyduklariyla bu kadar konusmaya başlaması normal degil.

önce (2,940 puan) tarafından

Maşallah maşallah aslında zor dediğiniz gibi ama bilinçlisiniz bellki umarım maddi ve manevi yeterli olursunuz. Neden sordum çünkü benim çevremde benim oğlum için üstünde dur üstün zekalı bu çocuk diyorlar çok hırçınlığı var ama öğrendiği şeyi unutmaz bazen biz bile unutuyoruz o aklında tutuyor aradan zaman geçsede söylüyor geçen sene alfabeyi öğrendi sayıları biliyor bakalım henüz kreşe felan gitmiyor 

0 oy
önce (5,452 puan) tarafından

Konuyla ilgili bilgim yok ama nasil farkettiniz 

Biz değil öğretmeni farketti

0 oy

Peki üstün zekalı çıkınca teste nasıl bir yol izleniyor? 

Benim de tam bilgim yok sanırım testten sonra okuluni degistirmemiz gerekir

0 oy
önce (23,323 puan) tarafından

Arkadaşımın kızı söylediğine göre üstün zekalı. Bilsem sınavını çalışarak kazandı. Annesi çıkmış sorulara çalıştırdı konulara falan. O şekilde kazandı. Ben üstün zekalı olduğunu düşünmüyorum çocuğun. Akıllı bir çocuk ama üstün zekalı olduğunu düşünmüyorum. Ama eğer üstün zekaliysa gercekten gayet sosyal ilişkileri iyi başarılı  arkadaşları arasında lider özelliklere sahip bir cocuk. İlla sorun yaşayacak gözüyle bakma. Herşey güzel olacak. Ve bir arkadaş da yazmış. Kimseye söyleme. Çocuktan beklenti artar. Ve bu sefer daha farklı sorunlar yaşayabilirsiniz. 

Simdilik kimseye söylemedik çünkü zaten teste daha girmedik.

0 oy
önce (1,668 puan) tarafından

Özel eğitim görüyor canım üstün zekalılarda benim bi öğrencim vardı ama bu kadar kısa sürede nasıl karar verdiler anlamadım bizde veliyi yönlendirdik 6 yaşında devlet kurumu yapmıyormiş test birinci sınıfın ikinci dönemi gelin demişler özel yerlerde her ilde yoktu bildiğim kadarıyla sonrasında ne oldu bilmiyorum okulöncesi öğretmeniyim ben 

0 oy
önce (1,146 puan) tarafından

Canım üstün zekalı çocuğa nasıl test yapılıyor 

Ben bilmiyorum bu konuyu 

Hayırlısı olsun hakkınızda

Allah yolunu bahtını ufkunu geniş tutsun inşallah 

0 oy
önce (218 puan) tarafından
önce tarafından düzenlendi

Vay vay  küçük bey maşallah Süphanallah rabbim önünü açık etsin mutlu oldum❤️

Fazla dillendirmek iyi degil

0 oy
önce (734 puan) tarafından

Okuması  var mı matematik işlem yapabiliyor mu 

0 oy
önce (383 puan) tarafından

Rica etsem neyden kaynaklı böyle dediklerini yazabilir misiniz? Benim oğlum Ekim'de 3 yaşını bitirecek henüz eğitim hayatına atılmadı. Fakat bizim de böyle bir gözlemimiz var biraz araştırma yaptık özellikleri de uyuyor gibi. Açıkçası böyle bir şey olmasını ister miyim ben de bilmiyorum ebeveyn ve çocuk için oldukça zor bir süreç. Çevremizde ilk gören kişiler bile farklı bir şey olduğunu dile getiriyor. Ben de merak ettim bu yüzden öğretmenleri tam olarak ne gördüler çocuğunuzda?

0 oy
önce (7,069 puan) tarafından

Benim yegenimde üstün zekalı çocuktu okula gitmeden İngilizce okuma yazmayı biliyordu sonuç sıfır şuan  kreşe gitti orda ne olduysa birden akıllı çocuk kemdisini bilmez çocuk oldu

İlgili sorular

0 oy
7 cevap 300 göst.
0 oy
5 cevap 295 göst.
0 oy
1 cevap 147 göst.
15 Mayıs 2024 Sağlık-Diyet-Spor kategorisinde Sila_eymen (351 puan) tarafından soruldu
0 oy
6 cevap 268 göst.

Kategoriler

1,474,972 soru

24,147,560 cevap

334,727 kullanıcı

...