Eşim doğulu, ben batılıyım. Seni çok iyi anlıyorum.
Senin bahsettiğin gibi bir sorun yok ama hakikaten kültür farkı çok mühim.
Antalya gibi bir yerde doğdum, büyüdüm. 18 yaşımdan sonrasını İstanbul’da geçirdim. Eşim doğma büyüme İstanbullu olmasına rağmen Ağrı kanını hala daha taşıyor.
Ben zaten çarşaflı biriyim, ne annem ne babam bize kapan bile demediler. Tamamen benim tercihim olan ve YALNIZCA ALLAH İÇİN yapılan bir eylem olduğu için namusum gibi savunurum. O sebeple doğulu ailelerin genelinde olan (kimse inkar etmesin, istisnalar kaideyi bozmaz) bu gelenekselleşen islam anlayışı bana çok sıkıntılı geliyor.
Kimse, kimse için açılıp kapanamaz. Sen söyledin diye yapılıyorsa sen sustuğun anda yapılmamaya başlanır.
Aşırı open minded bir ailede büyüdüm, babam gazeteci, annem güzellik uzmanı benim. İnsanlar çarşaflı ve 18 senelik medrese geçmişimi duyunca şaşırıyorlar. Antalya gibi bir yerden üstelik.
Eşimin ailesi de şaşırdılar ve sanki onlar beni bu hale getirmiş gibi davranmak istediler, ben onların gelenek üzerine yaptığı islami hareketleri Müslüman olduğum için yapınca daha ağır bastım. Çünkü onlar için gelenek görenek kültür islamdan önce gelebiliyor bazen. Bende de hiçbir şey islamın önüne geçmeyince haliyle bir zaman sonra onlara da birkaç beden büyük geldim. Rahat bıraktılar.
Tasvip etmedikleri HER ŞEYİ elhamdülillah rahatlıkla yapabilirim çünkü islamda bir beis olmadığı müddetçe kimsenin bana bir şey dayatamayacağını artık anladılar. Zor oldu ama oldu neticede.
Şimdi kendi gelenek göreneklerini uygulamadığım zaman farz mı vacip mi diyorum, hiçbir islami bilgileri olmadığı için cevap veremiyorlar. Haliyle de ben cevaplayıp “o zaman yapmama gerek yok, Allah emretmemiş” diyip susturuyorum.
Yani kısaca beni onlar islami bakımdan adam etmiş gibi davranmak isterlerken ben tüm çevreye aslında onların islamla uzaktan yakından alakaları olmadığını göstermeyi geçtim, direkt kanıtladım.
O sebeple bir şey dayatamıyorlar çünkü dayatırlarsa onları elalemin içinde bile bozabileceğim için benden çekiniyorlar.
Kültür mültür, yapacak bir şey yok. Doğru bir tane.