+1 oy
212 göst.
önce Aile & Aşk kategorisinde (115 puan) tarafından

Eşimle 8 yıllık evliyiz evlenmemize eşimin ailesi tepki göstermişti kültür farkından dolayı ben batıliyim eşim doğulu. Böyle söyledim diye linçlemeyin sakın aramızda çok buyuk bi ültür farkı var ama ben bunu sonradan anladım ben doğma büyüme şehirliyim apartman çocuğuyum hayatımda hiç soba görmedim köy görmedim hayvan bakmaktan köy islerinden kurban kesmekten anlamam üni mezunuyum babam annem kardeşim öğretmen eşim ise lise mezunu ailesinde kimse okumamış babasi ilkokul mezunu. 9 kardesler . Ailesi ve eşim aşırı şekilde geri kafalılar bunları söylüyorum diye linclemeyin ama aşırı boyutta cahiller bagnazlar. Kızların okumasına karisirlar. Kadınlar kizlar hava karardı mi disari çıkamaz. Kadın tek başına carsida Tek basina dolasamaz Kızımı cimnastik kursuna yüzme kursuna İngilizce kursuna gönderiyorum diye laf söylüyorlar. Gerçekten çok yoruldum artık bide sadece bunlar da değil eşim de aşırı derece de anneci. Yani evlenip de hâlâ annesinden ayrilamamis tiplerden. 5 yıldızlı otele tatile gideriz laf ederler. Evime robot süpürge alırım laf ederler. İnsan evine aldığı şeyi saklamak zorunda kalır mı ya gerçekten çok yoruldum şimdi niye evlendin o zaman dersiniz aşktan gözüme perde inmiş o perde kalktı ve hayatin gercekleriyle tanıştım 

11 Cevaplar

+3 oy
önce (1,850 puan) tarafından
önce tarafından düzenlendi

Aklıma tek bir ata sözü geldi, ya bu deveyi güdeceksin , ya da bu diyardan gideceksin ... Ailesi atsa atamaz satsa satamaz, sende bunu bilerek evlenmişsin zaten, eger uzaktaysan sıkıntı yok bi şekilde görmezden gelirsin,eger yakınsanız çok haşır neşir olmamaya çalışacaksın yoksa nasıl olacak başka , eşim de geri kafalı demişsin ondan  yana da memnun degilsen  Allah yardımcın olsun ne diyelim

-Reklam-
+1 oy
önce (167 puan) tarafından

Bence doğru söylüyor sun bende kürdüm dogulum bizim buralarda var öyle şeyler kızları herşey den kısıtlıyor lar erkeklere gelince başının üstünde gezdiriyor lar 

önce (1,971 puan) tarafından

Bu daha çok aile tutumu ile alakalı. Bizde de kızların okuması istenir. Okumuş mesleğini eline almış kızlara saygı duyulur etrafımda gördüğüm hemen hemen bütün ailelerde böyle.

önce (4,293 puan) tarafından

Biz doguluyuz. Babamın annemin verdiği değeri kimse vermez. Sülalede okuyan erkek sayilidir ama kızların hepsi okur. El üstünde tutar ailem bizi. Benim için yurt dışına bile geldiler ki babam Eylül sonu yine gelecek. Yani bu aileden aileye değişebilir ama genel olarak bildiğim tüm doğulular iyi. Burada genelde denk geliyor böyle sığ olanlara. Kaynanamlar köyde yaşıyor onlar da hep okutur vs

+1 oy
önce (4,454 puan) tarafından

Hiç mi farketmedin evlenmeden önce ki ailesi de karşı çıkmış o kadar açık açık belli etmişler yani. Senin ki bile bile lades olmuş. Kimseyi kendi istemediği sürece değiştiremezsin. Yani eşinin değişeceğini düşünme . Kendi düşen ağlamaz derler . Ya bu deveyi güdeceksin ya bu diyardan gideceksin. Tercih senin

+1 oy
önce (17 puan) tarafından

Kuzum baştan hata yapmışsın hanı ben de üni mezunuyum esımde ben egelıyım esım ankaralı tek çocuk apartman çocuğu bende 

öyle köy vs bılmeyız  esımle ona rağmen biz de bıle kültür farkı çıkıyor  bırımız iç anadolu bırımız  egelı olduğumuz ıcın bız daha rahat buyuduk kı esım de aşırı tutucu degıldır ona rağmen yanı bazen arada catısabılıyoruz ki , sizin aranızda alıe yaşantısı olarak büyüme şekli olarak dağlar kadar fark var, evlendıgın yere mecbur uyum sağlamak zorundasın kı geleneklerı öyle ve öyle  yetısmısler büyümüşler sonradan degıstiremezsın ki 

Özellikle ailesinin yapısını hiç degiştiremezsin 

+1 oy
önce (1,020 puan) tarafından

Bende pişmanım. Eşimle mezhebimiz farklı evlenirken hiç böyle değildi onu çok severek evlendim. Evlendikten sonra benim mezhebimdekileri gerici yobaz diye eleştirdi insan eşinin hatrına laf etmez kaç kez de söyledim zoruma gittiğini. Ben onun mezhebindekilere tek kelime etmedim ama o çok rahat. Şunu anladım ki herkes kendine uygun olanla evlenmeli tabi tek sorun bu değil. Bazı insanlar evliliğe uygun değil. Vereceksin ailesine tepe tepe kullansınlar. Evlenmeden önce tabi ki sorunlar oluyodu ama sevgiden aşktan cahillikten insan o an anlamıo anca yaşayıp görüyo seni çok iyi anlıyorum

+1 oy
önce (377 puan) tarafından

Haklısınız okumasın itin birine ikinci eş olarak gitsin kizlarinla ilgili hayalin bu mi dersin.benim annem babamda dogulu ama okuyalım diye ellerinden geleni yaptılar daima görgülü ahlaklı olmamız için uğraştılar.resim kursları,dershaneler,savunma sanatları kardeşlerim için yüzme kursları birçok şey yaptilar.bende futbol kulübünde oynayan kız çocuğuydum lisede voleybol takımına gir diye babam yönlendirirdi.babam ilkokul mezunu bir adam.lise tercihi yapacağım zaman karşısına alıp senden tek beklentim bu dünyada bana bile muhtaç olmadan yaşaman dimdik ayaklarının üzerinde durman derdi.isini en iyi şekilde yap kendini gelistir,oku insanları anlamaya çalış derdi.o istedi diye sağlıkci oldum.sonradan sevdim tabi.bence batı doğu değil ama kişiyle alakalı bir durum babamda annesine babasına sahip çıkar çok severdi ama hiçbir şekilde çocuklarıyla arasındaki ilişkiye karıştırmaz herkes kendi işine baksın derdi.konu biraz da eşinin hala yasaminiza adepte olamamasiyla alakalı bence.bende çocuklarıma senin ve babamın yaptığı gibi destek olacağım ilerde.suan minnacık daha.bildigin yoldan vazgeçme iyiki anneleri sen olmussun.babamin yeri bende başkadır.cocuklarin ilerde 30 yaşına gelince kimse olmasa da olur bizim annemiz var bu dünyada diyip seninle gurur duyacaklar bence.beni çocuklarının 30 yaşındaki hali olarak görebilirsin.ben babama minnettarım iyiki benim babammis 

+1 oy
önce (400 puan) tarafından

simdi her dogulu aile boyle olacak diye biraey yok. ama ben cesaret edemezdim . orda gdio gelinlik yapmak diye birsey varmis bizim koylu bir kiz evlendi doguluyla. ben bilecikliyim ama istanbul dogma buyume. o dedigim kizda dogma buyume oyle yazlari bilecge gderiz iki gun uc gun kalir doneriz falan. hani istanbul bizim memleketimiz yani .

neyse kizin elinden dirsegine kadar bilezikleri car boynundan hibegine kadar kalin kalin zincirleri var boynu kopacak sekilde takio. ama kaynanasinin kayinpederinin yaninda oturamio ayakta beklio kapi agzinda. cocugunu sevemiyor. ayipmis. nebilim surekli evin hizmetcisi modunda habire bir is soyleselerde yapsam kosa kosa ks gorsem pesinde . 

senin  esinde ailsi gibi cahilse ama sen onu cekip cebirebiliosan iyi gene . hani laf etselerde sen gene yapacagini yapiosan iyi. vocuklarini okittururlarsa kurslara gonderiosan laf etselerde kimene benim vocugum gondercem tabi diyebiliyorsan bas kaldirip esini de kendine dondurebiliyorsan mecbur bu yolu sen sevmisin secmissin.

+1 oy
önce (1,971 puan) tarafından

Valla bacım ailesini bintarafa bırak önemli olan eşin. Eşin sana çocuklarına karşı nasıl? Kötü alışkanlıkları yoksa, ağzı bozuk değil, şiddet gösteriyorsa, cimri değilse cahillik farkındalikla törpülenebilir. Karakteri için bir şey yapamazsın ama cahilliği mi törpüleyebilirsin. Seni yoran kısımlarını. Allah kimseyi aşkla gözünü kör etmesin. 

Bekâr kızlar da varsa iyi okusun evlenince aşk bi ti yooorr. Bitiyor. Ama 3 ay sonra ama 3 yıl sonra bitıyor. Bir insanı seçmenizin tek sebebi aşk olmasın. Karakteri sevilmeye layık mı, tembel mi yarın bi gun işsiz kalsa evde oturacak tip mi yoksa erkek adam ekmeğini taş taşır yine kazanır deyıp ailesinin rızkını sağlar mı? Merhametli mi yarın bir gün kızdıgında psikolojik veya fiziksel şiddet uygular mı, hayata bambaşka  pencerelerden bakmak sizi yorar mı kırıp üzer mi emin olun bunları anlamak zor değil. Bir şekilde anlarsınız gözünüzü yummayım yeter. bunlara dikkat edin. Açın gözünüzü.

+1 oy
önce (1,797 puan) tarafından

Eşim doğulu, ben batılıyım. Seni çok iyi anlıyorum.

Senin bahsettiğin gibi bir sorun yok ama hakikaten kültür farkı çok mühim.

Antalya gibi bir yerde doğdum, büyüdüm. 18 yaşımdan sonrasını İstanbul’da geçirdim. Eşim doğma büyüme İstanbullu olmasına rağmen Ağrı kanını hala daha taşıyor.

Ben zaten çarşaflı biriyim, ne annem ne babam bize kapan bile demediler. Tamamen benim tercihim olan ve YALNIZCA ALLAH İÇİN yapılan bir eylem olduğu için namusum gibi savunurum. O sebeple doğulu ailelerin genelinde olan (kimse inkar etmesin, istisnalar kaideyi bozmaz) bu gelenekselleşen islam anlayışı bana çok sıkıntılı geliyor.

Kimse, kimse için açılıp kapanamaz. Sen söyledin diye yapılıyorsa sen sustuğun anda yapılmamaya başlanır.

Aşırı open minded bir ailede büyüdüm, babam gazeteci, annem güzellik uzmanı benim. İnsanlar çarşaflı ve 18 senelik medrese geçmişimi duyunca şaşırıyorlar. Antalya gibi bir yerden üstelik.

Eşimin ailesi de şaşırdılar ve sanki onlar beni bu hale getirmiş gibi davranmak istediler, ben onların gelenek üzerine yaptığı islami hareketleri Müslüman olduğum için yapınca daha ağır bastım. Çünkü onlar için gelenek görenek kültür islamdan önce gelebiliyor bazen. Bende de hiçbir şey islamın önüne geçmeyince haliyle bir zaman sonra onlara da birkaç beden büyük geldim. Rahat bıraktılar.

Tasvip etmedikleri HER ŞEYİ elhamdülillah rahatlıkla yapabilirim çünkü islamda bir beis olmadığı müddetçe kimsenin bana bir şey dayatamayacağını artık anladılar. Zor oldu ama oldu neticede.

Şimdi kendi gelenek göreneklerini uygulamadığım zaman farz mı vacip mi diyorum, hiçbir islami bilgileri olmadığı için cevap veremiyorlar. Haliyle de ben cevaplayıp “o zaman yapmama gerek yok, Allah emretmemiş” diyip susturuyorum.

Yani kısaca beni onlar islami bakımdan adam etmiş gibi davranmak isterlerken ben tüm çevreye aslında onların islamla uzaktan yakından alakaları olmadığını göstermeyi geçtim, direkt kanıtladım.

O sebeple bir şey dayatamıyorlar çünkü dayatırlarsa onları elalemin içinde bile bozabileceğim için benden çekiniyorlar.

Kültür mültür, yapacak bir şey yok. Doğru bir tane. 

önce (2,964 puan) tarafından

Bu gelenekselleşen İslam anlayışı gerçekten en sıkıntılı durum. Ülkede yobaz diye konuşulan kısım asıl bu bence. Bilgisi olmayıp da her şeyi dine bağlayıp kafasına göre hüküm verenler. Benim eşim et yemiyor diye kayinbabam Allah et yemeyeni lanetlemis, hadis var diyor. 

+1 oy
önce (567 puan) tarafından

Bizde de tam tersine eşim Egeli Ben de doğluyum Evet bizde de çok büyük kültür farkı var Ama şöyle bir şey ben daha sıkı bir ailede büyüdüğüm için Eşimin ailesi daha tolere ediyor ama tabii ki de kültür farkından oluşamadığımız sıkıntı yaşadığınız birçok konu oluyor özellikle yemek de mesela ya da herhangi bir şey de çok  zorlandığım oluyorAma ben bunu takmamayı düşünüyorum Ben de Üniversite mezunuyum eşim ilkokul mezunu Ama onlar benim için sorun değil Benim de kız kardeşim üniversite mezunu ama kayınlarımın hiçbir üniversite okumamış ben okumayı birazcık daha farklı karşılıyorum okumamıştır ama kendini çok geliştirmiştir okumuştur geliştirmemiştir Önemli olan karşındaki insan kendini geliştirmemiştir  şöyle bir şey onun üniversite okuyup okumaması eşini annesi bu şekilde olması  onların suçu değil o şekilde yetiştirilmiştir o şekilde görmüştür mesela örnek siz anne babanızı okuduğu için siz de üniversite okumuşsunuz bir yerlere gelmişsiniz  çok güzel ama yargılayamazsın sizi yargılıyorsunuz ve sizi kendi isteğinizle Evet demişsiniz bugün kalkıp da böyleler böyleler Diyemezsin desen çok mantıksız olur benim de eşimiettiğim  ilkokul mezunu ama ben bir güne bir gün yargılamadım Çünkü  onu ben seçtim ve zaten eşimin ailesiyle bir bağlantım yok beni yargılayabilirler beni eleştirebilirler  her ailede sorun var Ben kafama takmamayı tercih ediyorlar bir şekilde şu an Mesela örnek vereyim Ben şu an masada oturup ders çalışıyorum  2 çocuk annesi olarak beni eleştirmiyorlar mı  eleştiriliyor yapamazsın  diyorlar ama takmıyorum

+1 oy
önce (2,964 puan) tarafından

Benim eşim de farklı bir etnik kökenden. Burada ne olduğunu söylemeyeceğim ama benim gördüğüm o insanlarda da inanılmaz bir kendini beğenme ve kibir var. Evlenmeden önce ben de onların çok farklı olduğunu düşünüyordum ama evlendim baktım diyorum ki sizin bu kadar kendinizi beğenmenize sebep olacak hiçbir şey yok. Kendi ailemde, çevremde görmediğim skandalları onlarda görüyorum ama sorsan bunlar çok terbiyeli, düzgün insanlar, kimseyi begenmezler. Eşimde de çok büyük bir ego altyapısı var bana göre ama diyorum Allah biliyor da vermemiş bazı şeyleriniz eksik kalmış. Az biraz zengin olsalar da asla bunların kibirinden geçilmezdi. Benim babam da öğretmendi ben memur bir ailede büyüdüm. Esimle ikimiz de üniversite mezunuyuz ama benim büyüme şartlarımla onunki bir değil. Eşimin ailesinde sürekli kavga gürültü var ama sorsan da bunlardan iyi kimse yok. Bu da bana çok garip geliyor. Ben eskisi kadar sık görüşmüyorum, karışmaya çalıştıkları şeylere de izin vermiyoruz. 

İlgili sorular

+2 oy
8 cevap 411 göst.
0 oy
0 cevap 18 göst.
0 oy
4 cevap 263 göst.
0 oy
29 cevap 756 göst.
1 Şubat 2021 Aile & Aşk kategorisinde Ipek_V (86 puan) tarafından soruldu

Kategoriler

1,472,343 soru