+1 oy
316 göst.
Diğer kategorisinde (264 puan) tarafından

Kızlar 4 buçuk yaşında bir oğlum var. Devlet kresine yazdırmayı düşünüyorum ama okul uzak ve servis imkanı yok. Bir diğer taraftan mahalledeki camide 4-6 yaş arası Kur'an kursu var okulla aynı dönemde başlıyacak kreş gibi olacak sadece eğitimler din Allah kuran ağırlıklı olarak ilerleyecek ha camı de çok yakın değil dört mahalle yukarda dört tane yokuş çıkarak gidicem birde 1 buçuk yaş bebeğim var gurbetteyim kimsem yok onu da bırakıcak. Ben bir türlü karar veremiyorum okul olsa küçük bebeğimle çocukla hergun dolmuşla git bırak dolmuşla dön dört saat sonra dolmuşla küçük çocuğumla al. Cami olursa kadınlar için de Kur'an kursu acilacakmis aynı saatlerde ben de kursa yazilsam üç saat boyunca oğlumla yan yana binalarda olurcaz bir şey olsa hemen yetisebilecegim 

Bu arada oğlum hafif otizmli özel bir çocuk yani kesin tanı konulmadi izleme asamasindayiz rehabilitasyon merkezindeki hoca camideki hoca çocukla iletişimde sıkıntı yaşayabilir okula gönderseniz daha iyi olur ve çocuk sürekli dua Allah gibi soyut şeyler duyarsa kafası karışabilir dedi. Son karar bizim tabiki siz olsanız ne yapardınız. Camide olursa ben istediğim zaman görebilirim ne yapıyor diye kontrol edebilirim ama bir buçuk yaş cocukla biraz perişan da olur muyum bilmiyorum aşağı tükürsen sakal yukarı tükürsem bıyık 

12 Cevaplar

+5 oy
(6,770 puan) tarafından

Şimdi açık açık yazayım yanlış anlayanlar olacaktır yaşadığım için biliyorum o yüzden yazmak istiyorum 

Benim oğlum da özel eğitime gidiyor  ayda 8 saat dil 2 saatlik grup dersi şeklinde 

Ben böyle bir durumda dini kreşleri tavsiye etmiyorum ki doktorlarda etmiyor 

Bende kreşe verdim ve başka bir mahallede verdim yüzümü imkansız gibi birşey hep yokuş dolmuşla gidicem en fazla yürüyerek yokuş aşağı inerim dedim 

Şuan da farklı bir yerede öğleden sonra oyun grupları na götürüyorum 

Bana şuan bu yazdığınız şeyler bahane geliyor kendimden örnek vereyim bağırsaklarim dışarıda 8 aylık bebek ileri derecede sağlık sorunlarım var ve elimden geldiğince evde tutmuyorum artık alıp gezdiriyorum  

Gerçekten yapmak isteyen yapar bu bir gerçek lütfen kendi rahatınız için çocuğa yüklenmeyin bu ona çok ağır gelir 

Bizler anneyiz ve çocuklarımız için bu mücadeleyi vermek zorundayız 

Onlar doğmak istemedi biz dünyaya getirip Enbe olmak istedik 

(6,770 puan) tarafından

Şunuda soyleyim burdakiler le değilde rahabilitasyon daki öğretmenler le ilerle onlar sana zaten olması gerekeni söylemiş onlarla iş birliği yap daha iyi ilerlersiniz

(264 puan) tarafından

Aslında ben de okul seçeneğinden yanayım. Eşim ikide bir iyi düşün karar senin diyor okul olsun diyince de emin misin çok uzak nasıl hergun iki kere gidip geleceksin diyince kafam karışıyor. Birde sabahçı mi öğlenci mi olma kararı var. Sabahçı grup öğlene kadar öğlenci de akşam beşe kadar. Hangisi daha iyi olur sizce

(6,770 puan) tarafından

Öğleden sonra ya ver evde kahvaltısini yapsın  küçüğünün hizmetini yapmış ol rahat bir şekilde hazirlan git sabah saatlerinde koşuşturmaca çok Zor olur sizin için hangisini yediricem hangisini giydiricen 

Benimki tam gün gidecek Eylül de ama benim avantajim sabah eşim işe gitmeden küçüğünü yedirir hazırlar ben o ara büyüğünü hazırlarım kahvasini kreşte yapacak ozele verdim ben devlet istemedim çünkü devlette bire bir ilgi beklemiyorum ve çok kalabalık olur buda oğlum için iyi olmaz diye düşündüm seneye toparlanmış olur devlete gider 

-Reklam-
+3 oy
önce (1,739 puan) tarafından

Ben dehb tanısı konmuş, hiperaktif, kekeme ve asosyal bir çocuktum.

5 yaşında başladım okula, hiç kreşe veya anasınıfına gitmedim.

Okulda hiç arkadaş edinemedim, dersleri dinler dinlemez anlıyordum ve daima derslerim mükemmeldi.

İlkokul terkim ben, 9 yaşımda medreseye başladım. Medrese eğitimi okul eğitiminden biraz farklıdır, 1 hocaya maks 8 talebe düşer. Okulda bir öğretmene 25-30 öğrenci düşüyor.

Medrese eğitimi bireyseldir, kaabiliyetine göre ilerler. Yanındaki arkadaşınla aynı ilerleme mecburiyeti yoktur. Kapasitene kadar ders verirler.

Dikkat eksikliğim yüzünden çok zorlanacağımı düşünüyordum ama aksi oldu. Okuldaki gibi herkesle aynı gitme zorunluluğum olmadığı için millet ilk dersleri yeni bitirirken ben 2.sınıf dersi yapıyordum. Herkesten evvel ezberledim, herkesten evvel Arapça öğrendim, fıkıh kitaplarını herkesten evvel bitirdim.

12 yaşına geldiğimde tüm dersler bitmişti ama ben yaş itibariyle ve henüz büluğa etmemiş olduğum için devam etmek istedim.

Keşke zorlasaydılar da hafızlığı bitirseydim ama tamamen bana bıraktıkları için ben tefsir yani kuranı anlamayı seçtim.

17 yaşımda gurbete okumaya gittik ablamla birlikte, bir senede 5 senelik medrese dersi yapıp 18’imde icazetimi aldım. 19 yaşım dolana kadar tekrar ettim, toplam 10 sene okumuş oldum.

Evlendiğim 25 yaşına kadar çocuk, genç, yaşlı demeden yüzlerce insana ders verdim, binlerce sohbet yaptım.

Babam, enderun medresesinin kapısında yazan “Biz kuşa yüz, balığa uç demeyiz” sözünü çok sever, devamlı söylerdi. Kendisi gazetecidir. Annem güzellik uzmanıdır.

Benim ablam pilates hocasıdır. Erkek kardeşim tercüman. Kabiliyetimize göre eğitildik ve tamamı doğru ebeveynin doğru yönlendirmesiyle oldu.

Ebe, terzi, ressam, yazar, editör, yönetici ve vaiz. Bunlar şimdiye kadar tecrübe ettiğim ve kabiliyetimin bulunduğu meslekler. Hepsi de doğru yönlendirmeyle oldu.

Şimdi bunları anlatmamın sebebine gelecek olursak; otizm veya asperger sendromunu bir eksiklik değil de aslında bir avantaj olarak görmek lazım.

İster kreş, ister sıbyan veya cami. Gittiği yerin değil de aldığı verimin bir önemi var bence. Nerede nasıl etkili bunu anlamak lazım. Hangi mecrada daha mutlu, daha iyi veya daha eğitime açık. Onunla kurulan iletişime verdiği yanıt, rahatsız olduğu şeyler ve en önemlisi kaabiliyeti. İlgi alanı dahil her türlü meseleyi ince eleyip sık dokumak lazım.

Okulda çok iyi öğretmenlere de denk geldim, çok kötü olanlara da. Dayak da yedik yani. Medresede de hakeza iyi hoca da gördük, kötü hoca da. Hiçbiri beni durdurmadı çünkü ben ne olacağımı ve ne için emek verdiğimi biliyordum.

Hedef olunca önüne çıkan HİÇBİR engel çocuğunuzu durdurmaz, merak etmeyin.

Gerçi otizm meselesine aşina değilim, yanlış yönlendirme yapmak istemem. Bunlar sadece naçizane fikrimdir.

Rabbim size kolaylıklar ve mutluluklar ihsan etsin. 

önce (264 puan) tarafından

Cevabınız için çok teşekkür ederim. Sizin gibi birinin karşısına çıkmış iyiki bu sorum. Evet iyi yönlendirme ile bunu avantaja bile cevirebilirmişiz doktor da söyledi bilim adamları mühendislerin asperger olduğu düşünülür dedi. Oğlumun da sosyalleşme yönünden sıkıntısı yok tanışmayı çocuklarla oynamayı seviyor. Sadece takıntıları oluyor ve ilgisini çeken birşey olduğu zaman Dünya ile ilgisi kopuyor gibi ona odaklanıyor. Doktor asperger dediği an iyi otizm değilmiş diye sevindim ki bir baktım asperger sendromu otizm sayiliyormus aslında. İki haftadır kendime gelmeye çalışıyorum hasta oldum resmen artik kendimi avutmaya çalışıyorum ben onu İnşallah güzel yönlendirirsem ilerde de hangi mesleği yapmak istiyorsa yapsın arkasında olucam bunun için şimdiden çok yorulmam gerekiyorsa da yorulucam. 

Rabbim kimseyi evladiyla sinamasin çok ağır yük Allah özel çocuğu olan bütün annelere de güç versin. 

önce (1,739 puan) tarafından

Her çocuk özeldir, evladınızda diğer çocuklarda olmayan çok müthiş bir yeteneği var gözüyle bakmanız lazım. Babam böyle yapmıştı.

Benim sorunlarımı sorun olarak gören onlarca öğretmen, doktor ve veli olmuş. Babam hiçbirine söz hakkı vermeden benim kızım sizin anlayamayacağınız derecede enerji sahibi, doğru yere kullanacak diye savunuyormuş. Öyle de oldu.

Ben 4 saatlik uykuyla 3 gün ayakta kalabiliyordum. Uykuya kolay dalamam, aklım susmaz. Asla verimli uyuyamadım çünkü beynim kendini kapatmıyormuş. Küçükken bana Tazmanya canavarı diyorlardı. Düz duvara tırmanıyor derler ya, benim için bu gerçekti. Hakikaten geri geri gider ne kadara kadar çıkabilirim diye duvara tırmanmaya çalışırdım. At koştururdum evde. Annemin tüm çanak çömleklerini ben kırdım, erkek kardeşimi gardrobun üstünden atladığım için çok yaraladım, 1. Katta balkondan aşağıdaki spor minderleri satan dükkanın minderlerine atlarken kaşım dudağım az patlamadı…

Biz 6 kardeşiz, bu durum erkek kardeşimle bende var sadece. Kök söktürdük herkese. Şu an bile art arda iki gebelik geçirdim, yorgunluktan bitiyorum ama diyorum ki “Ya Rabbi, demek bu meseleyi bu yüzden verdin bana” yoksa altından kalkamazdım.

Eğer zamanında babam sorunlarımı sorun olarak algılasaydı ve bana da yansıtsaydı ben şu an 5 para etmez biriydim. Ama avantaj gözüyle baktı ve bana sen özel birisin diyerek büyüttü. Annem de beni hep destekledi ve daima arkamda oldu.

+1 oy
(1,737 puan) tarafından

Hafif otizmli cocugun kuran kursunda ne işi var ?? 

Özel eğitim gerekmez mi?? Ben mi yanlis biliyorum?

(514 puan) tarafından

Evet canım benim oğlumda otizimli özel eğitimli 

Rehabilitasyona gidip geliyorum 

Cami hocası getir başlayalım dedi eğitime 

Ne gerek var dedim 

Götürmedim 

(264 puan) tarafından

Biz de rehabilitasyona başladık ama haftada üç saat çocuğun sosyalleşmesine yetmez oyun grubu da dahil. Kesin otizmli değil bu arada asperger sendromu olduğundan şüphe etti doktorumuz kreşe gitsin takip edelim sosyalleşmesini dedi.

+1 oy
önce (7,595 puan) tarafından

Siz kendi rahatınızdan çok evladınız için doğru olanı düşünmelisiniz. Özel gereksinimli çocuğun özel eğitime gitmesi gerekiyor. Hafif otizmli çocuklar iyi bir eğitimle atlatabilirler bu durumu evladınız için en iyisini düşünmek zorundasınız. Allah yardımcınız olsun.

0 oy
(4,042 puan) tarafından

Bence şuan kreşe gitse iyi olur benim kızım 4 6 yaş kuran kursuna gitti öğretmeni bu sene 5 yaş ağırlık alacam dedi çünkü 4 yaş çocuklar dinlemiyorlar oyun oynamak istiyorlar dedi 

0 oy
önce (331 puan) tarafından

Bence Kur'an kursuna gitsin ne alaka kafası karışır soyut onca şeye kafası karışmıcak buna mi karışacak sevgiyi beyni de goremiyoruz ama var. Kur'an kursu senin için rahatlık olur oğluna da zararı olmaz faydası olur sen beneginle orda rahat kendini de geliştirecek dersler alabilirsin yolda dediğin gibi daha rahat krese göre 

0 oy
önce (349 puan) tarafından

Gidis gelisi gözünüzde büyütmeyin 1.5 yasindaki büyüyor ona da gezme gibi gelir öğleden sonrasi git gel rahat olur ama öğlen uykusu icin bebek arabasiyla gitmek gerekecek bunu da bilin 

Kuran kursu size de 4 yasinddaki çocuğa da yaramaz su durmda küçük çocukla kendime birşeyler katarim zannetme anca zarar olur orfa zaptedmek kolay olmayacak telefon bisey versen ona da zarar kres daha mantıklı

Aynen bende artık karar verdim sanırım kreş bize daha iyi gelecek inşallah. Dediğiniz gibi küçük çocuğum da zaten gezmeyi seviyor günlük ona da gezme olur

önce (349 puan) tarafından

Tabiki algilari açılır üşüdü terledi derdin olmaz otobusse otobüs gözünde büyütme hic 

0 oy
önce (468 puan) tarafından

Bakıldığında her iki durum zor.. 1 buçuk yaş bebesiyle sen kuran kursuna nasıl katılacaksınki o kadar saat.. bence doktorunda dediğini göz önüne alarak kreşe gönder diyorum.. 

0 oy
önce (1,047 puan) tarafından

Kuran kursu tabiki 

0 oy
önce (279 puan) tarafından

Şu bloga ve içinde yazılanlara çok kızdım nedenlerini sırlamaya kalkarsam uluslararası savaş çıkabilir o yüzden kreş diyorum

0 oy
önce (466 puan) tarafından

Kur'an kursu çocuğun daha da gerilemesine sebep olabilir cami hocası özel eğitim gerektiren bireylerle iletişimde zorluk çekebilir sonuçta eğitimini formasyonunu almadılar. Kreşi de iyi araştırıp karar verin kadrosunu inceleyin gidin görüşün olası öğretmen kim öğrenmeye çalışın çocuğun durumunu anlatın sınıfı ona göre belirlenir,  durumuna göre daha tecrübeli öğretmenin sınıfına alırlar.  Hassas bir dönem olacak akla kara ortaya çıkacak belki yavrumuzun bir otizm konusunda sıkıntısı yoktur bunu rehabilitasyon merkezindeki ve kresteki öğretmeni koordineli şekilde belirleyecek aslında. Camii hocasıyla olmaz ayrıca uzak diye sakın vazgeçmeyin ya özele verin servisle gidip gelsin bu duruma da alışsın ya da bir şekilde getirip götürün ama mutlaka bir yerlere başlayın çünkü evde durarak ya da haftada 3 5 saat rehabilitasyon merkezindeki dersler yeterli olmayacak sosyalleşme şart bu çocuğa 🖤 

Aynen çok haklısıniz teşekkür ederim. Çocuğumun aslında sosyallesmeden yana hiç sorunu yok arkadaş edinmeyi seviyor ama hep koşarak oynamak istiyor. Sıkıtimiz çok takıntılı olması ayrıntılara çok takılıyor ve ilgisini çeken şey oldu mu Dünya ile ilişkisi kopuyor sanki ona odaklanıyor duymuyor felan. Sembol şekilleri ezberliyor onları tekrar edip duruyor araba sembollerini bir kısmını tanıyor yolda gorunce bize arabanın markasını söylüyor felan doktor da bu takıntısı yüzünden asperger dedi. Hocaya söyleme konusunda cekimseriz yani çocuğa otizmli gözüyle bakmasını da istemiyoruz normal diğer çocuklara olduğu gibi davransın zaten dikkatini çeken rahatsız edici birşey olursa söyler diye düşündük.

0 oy
önce (94 puan) tarafından

Özel bir çocuk olduğu için nasıl olur bilemem. Ama ben iki sene kuran kursunda verdim anasınıfına hiç vermedim. Kursta aynı şekilde çizgi çalışmaları olsun makas tutma oyun odaları müzikler tabikide var sadece biraz dini eğitimde alıyor. Onuda çocuğum suyu içmeyi oturarak başladıgında yemekten sonra elhamdülillah dediğinde başlamadan besmele çektiginde, resmi bayramlar gibi dini bayramlarımızıda ögrendiginde, iyi insan olmaanın güzel birşey olduğunu ve Allah iyi insanlatı sever dediğinde anlıyorsun. iyiki vermişim kursa.  kızım 2.sınıfa geçti şimdi okula başladıgında asla zorlanmadı hatta sınıfta en güzel kalem tutan ve hevcelemeden kitap okuyandı. Bilmiyorum ben iyiki oraya vermişim dedim neden herşeyi ögrenirken birde dinimizi ögrenmesin

İlgili sorular

0 oy
0 cevap 77 göst.
0 oy
3 cevap 191 göst.
19 Kasım 2024 Diğer kategorisinde prensbioglum (353 puan) tarafından soruldu
0 oy
15 cevap 576 göst.
0 oy
3 cevap 79 göst.

Kategoriler

1,471,263 soru