Gen dediğimiz şey sadece ana babayı kapsasa keşke, üst soyun tamamını kapsıyor. Belki de senin veya eşinin atalarında veya daha yakınında birileri kepçedir.
Benim ana babamın kulakları küçücüktür ama ben ve erkek kardeşim kepçeyiz. Öyle sırıtan bir kulak yapımız yok ama belli yani, dayıma çekmişiz. Diğer tüm kardeşlerimin kulakları yok denecek kadar küçük.
Çekinik gen meselesi aslında, belli ki sende veya eşinde kepçe kulağa sebep olan gen çekinik kalmış ama evladının DNA’sında bu gen kendini göstermiş.
Soyumuzun gen havuzunda hangi genlerin evladımızda çekinik veya baskın olacağını kestirmek çok zor, örneğin iki beyaz çift biri turuncu saçlı biri zenci ikiz kızlara sahip olmuşlardı. Haberlere çıkmıştı. Meğer baba tarafından kızıl geni, anne tarafından zenci geni çekinik kala kala gelip bu ikizlerde baskın olarak ortaya çıkmış.
Hatta bir aile vardı, beyaza yakın sarı saçları var hepsinin ama büyük oğulları zenci doğmuştu. DNA testi yaptırıyor, onların çocuğu çıkıyor. Gen havuzunu araştırınca büyük büyük atalarından birinin zenci olduğu ortaya çıkıyor. Var böyle vakalar.
Mesela benim gözler baba tarafından merkezi heterokromi. İki renk var yani, dış halka yeşil, iç halka turuncu. Ablam da öyle, dış halka mavi, iç halka sarı. Erkek kardeşimde de var, dış halka zeytin yeşili, iç halka turuncumsu sarı.
Şimdi bu merkezi heterokromi benden kalıtsal olarak kızıma geçmiş.