+1 oy
791 göst.
önce Kültür-Sanat kategorisinde (1,575 puan) tarafından

Osmanlica rika okuyabilmek için tam 4 yılımı verdim.

Hala okuyamadığım kelimeler var(eşim yada tez hocam yardim ediyor)

Tezim için bu belgeyi 10 günde okudum.

Kelime kelime büyüterek okudum. Ve bunun gibi okuyacağım 40 belge daha var. 🥲🥲

Eminim tez bittiğinde gözlerim bozulmus olucak.

Bi yandan iş bi yandan ev çocuk derken günler çok yoğun geçiyor.

Okuduğum her kelime de harf inkilabı icin Ataturk’e Tesekkur ediyorum. ❤️❤️

Not: Kur’an ile yada arapcayla hic alakasi olmayan bi dil karıştırmayın.

Bu belgeyi kısaca özetlersek Emine adında bir kadının kocası kalyonda şehit olmuş ve yetim kızıyla sefil kalmışlar padişahtan eğer mümkünse iş yoksa maaş talep ediyor.

image

image

13 Cevaplar

+2 oy
önce (15,560 puan) tarafından

Çok okumak istiyorum tebrik ederim seni 

Türkçe çevirisini yazdın duygulandım Kimler neler yaşamış 

önce (1,575 puan) tarafından

I. Mahmut’a yazilmis canim

önce (363 puan) tarafından

Ne kadar değişik tarihi çok seviyorum tebrik ederim seni keşke imkanım olsa ben de okuyabilseydim bu okuduklarınla ilgili arada posta açsana seve seve okurum

@SP cok mutlu oldum bunu duyduğuma arada paylaşırım tabiki ❤️❤️❤️

Elimde kadinlarin dertlerini padişaha yazdigi 39 mektup daha var ❤️

önce (363 puan) tarafından

Ben gerçekten büyük bir ilgiliyle okurum yaşadığımız şehirde de çok fazla tarihi eser alan var böyle çevrilmiş yazılarını değil de gördüğümde gerçekten o an onu yaşayarak okumayı çok isterdim bence çok ilgi çekici öğrenilmesi gereken güzel de bir konu gerçekten lütfen okudukça burada paylaş biz de tarihte neler yaşanmış birebirinin yazdığı mektuptan öğrenmek çok daha bence ince bir ayrıntı

önce (3,366 puan) tarafından

Çok iyi bir fikir gerçekten. Bu tür çeviri postlarını severek okurum. Hatta o zamanın sorunları ve şimdiki zamanı karşılaştırarak sohbet dahi edebiliriz. Döneminde yaşanmış durumlar çok dikkatimi çekiyor. 

-Reklam-
+2 oy
önce (1,652 puan) tarafından

Maşallaahhh çok severim.

Rika… belalı ders.

Osmanlıcanın kuran harflerinin eski Türkçe yazılımı ve okunuşu olduğunu öğrenince mutlu olup “aa ne kadar kolaymış” diye seviniyorsun, sonra meğer bu nesihmiş, rika, sülüs ve divaniyi görünce hayat enerjin sömürülüyor. hahjsahshsh Allah kolaylık versin, kadın da meğer ne zor hayat yaşamış. Seviyorum böyle şeyleri, arada bize başka hikayelerden de haber verir misin?

Aynen öyle canim en basta kolay geliyor sonra rikayla, nesihle hele hele siyakatla tanışınca bu işin altından nasil kalkicam diyorsun. 🤷🏻‍♀️

Ya evet mektubun detaylarini daha yazmadim bile, kadınin kocasi kalyonda sehit olunca kızıyla ablasının evine bir odaya yerleşmek zorunda kaliyor ablasıda yaşlı bi yandan ona bakiyor. Kucuk kerpic bi evde yasiyorlar. Kocasindan kalan son esyalari satarak ekmek aliyor. Elinde bi sey kalmiyor. Yetim kizi var. Bu mektubu ablasiyla yaziyolar. Mektubun başı ‘kiymetlu sadaretlu merhametlu canum padişahumuz’ diye başliyor. Cok uzucu gerçekten.

Okudukca arada burda paylasicagim ilginc olanlari. ❤️ 

Teşekkür ederim desteğin icin. ❤️

+1 oy
önce (178 puan) tarafından

Benim kardesimde okiyor ,oda türk dili ve edebiyatı öğretmeni 🪻

Onlarınkiler daha kolay oluyor ya ozellikle 18.yy ve sonraları daha basit. Bizimkiler öyle değil işte. 

önce (225 puan) tarafından
önce tarafından düzenlendi

ben unuttum bile. hem gelsefe okurken hemde turk dili edebiyati okurken gordim. ama suan unuttum. isin kotu yani kuranikerimi de unuttum okumayi. karisio osmanlicayla harfleri benzer. sadece harekeleri yok  diye 

+1 oy
önce (63 puan) tarafından

Ablam parayla alsaydin diplomayi ya ne yordun kendini bu kadar 😄🤣

Hahahaha dogru diyosun sahte diplomalilar çoğaldı sonucta 🤣🤣

önce (63 puan) tarafından

Tabi ya kolayi varmis bosuna dirsek curutmusuz valla

+1 oy
önce (1,416 puan) tarafından

Of üniversite de çok zorlandım bu konuda bu dersi alttan almıştım tebrik ediyorum seni 

+1 oy
önce (3,366 puan) tarafından

Ne kadar güzel tebrik ederim. Belgenin çevirisi de insana çok farklı hissettiriyor. Yıllar öncesinde yaşamış birinin  durumunu bilmek, şuan birçok kişinin aynı yollardan geçmesi vs karışık bir duygu uyandırıyor. 

0 oy
önce (6,131 puan) tarafından

Nasıl karar vermiştin canm osmanlıca okumaya merak ettim açıkcası 🌸 tebrik ederim inşallah diğerlerinide okursun 👏

Canim ben tarih öğretmeniyim zaten kafama vura vura öğrettiler mecburen öğrendim yani başka seçeneğim yoktu 🤣🤣🤷🏻‍♀️🤷🏻‍♀️

önce (6,131 puan) tarafından

Benim teyzemde tarih öğretmeni canm yiğenim var 21 yaşlarında yani teyzemin kızı oda okuyabiliyor . Bende belki böyle bir olay yaşamışsınfır diye sana sormak istedim nasıl karar vermiştin diye 🌸

0 oy
önce (2,844 puan) tarafından

Ben de çok isterdim okuyabilmek ama bunun üzerine eğitim alacak kadar hevesim yok 😀 tahmin üzerine de çok okunuyor sanırım değil mi? İnanılmaz zor bir dil yani zamanında halkın yazıp okuyamamasi cok normal geliyor bana. Ben de internet üzerinden bazı basit metinleri okuyabiliyorum ama bu şekilde yazma metinlerin imkanı yok. Allah kolaylık versin 

Bu eğitim en az 4 yil sürüyor 

0 oy
önce (4,916 puan) tarafından

Osmanlica kolay degil mi kiz 

+1

Kolay mi ??? 

Kim diyo bunu??? 

Tez hocam bile heceleyerek okuyor. Doç.dr olmasına rağmen.

Ben şu mektubu 10 günde bitirdim elimde sözlükle.

18.yy bu arada.

Kolay diyen kimse veriyim elimde 39 tane padişaha yazilmis mektup var bana bi okuyuversin zahmet olmazsa 🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

önce (1,871 puan) tarafından
+2

Kolay mı? Dünya tarihindeki en zor dillerden biri. ☺️ döneminde bile okuma yazma oranı iyimser tahminle %3 müş. 😂 teşekkürler Atam. Yaşasın harf inkılabı 😍

önce (4,916 puan) tarafından

Kizlar sakin ben oyle duymustum bisey demedim 

önce (3,297 puan) tarafından

Osmanlıca değil de Arapça kolay diye duymuştum bende. Sesli harfler yok,kısa oluyor diye sanıyordum hatta. Osmanlıcanın maşAllahı var yoksa 🤭

0 oy
önce (3,122 puan) tarafından

Bunu nerde kullanacaksınız ilerde öğrenme nedeni  nedir

Ben tarihciyim bi tarihci bu yaziyi okuyabilmeli.Tez yaziyorum ayrica ve bütün kaynaklar osmanlica okumak zorundayım yani.

İlerde akademik olarak beni ileriye götürecek bi sey bu yaziyi okuyabilmek.

Ayrica bi sayfasini 5 bin tlye okuyolar. Parasida fena degil. 😅

önce (3,122 puan) tarafından

O zaman bol sans size hayatınız icin gerekliymis

0 oy
önce (177 puan) tarafından

Osmanlıcam çok iyidir 😂ben çeviri yaparken lügat kullanıyorum çok yardımcı oluyor öneririm

Bende lugat kullaniyorum.

Madem iyi bana yardim et 😂

Belge atiyim sana okuyuver bana.❤️

önce (177 puan) tarafından

Kelime olarak atarsan yardımcı olurum ama çok vakit ayıramayadabilirim. 

Askim kelimeleri kamusi türki’den bakiyorum ben de bana komple ceviri lazim 🤣

0 oy
önce (687 puan) tarafından

Ben lise de iken Osmanlıca kursuna gittim ve ilk önce harfleri hece hece ve kısa yazılarla sonra uzun cümle şekli de ve ben çabuk ogrenmkstm hata bu dersten 100 puan almstm ve o zmn daha çok sevdim yarım kaldı keşke devam ettirseydim aslında detaylı anlatan varsa daha kolay ve benm şansıma bikmayan tam tersi soru sormasını isteyen bir öğretmene denk geldim😁

İlk başta cok kolay geliyo sonra rikayla tanışıyorsun ve lanet okuyorsun yaziya 🤣🤣🤣🤣

0 oy
önce (1,437 puan) tarafından

Rika yazamıyorum fakat okuyorum. Muhabbet name diye divanım da var. Metin okumadan ziyade bir müddet sözlük okursan bir çok kelimeye vakıf olursun. 

Aslında bir site vardı tüm bu arşivlerin açıklamasının da olduğu. Bir çok gazete falan hepsinin Türkçesi var. Hece hece okumak ekran ışığı insanı yorar. Nüsha elinde olsa daha zevkli de. Sana çok kolay gelsiin. İşin zor ama zamanla alışırsın bulmaca çözmek gibi beyni çalıştırıyor.

İlgili sorular

0 oy
5 cevap 1,021 göst.
0 oy
26 cevap 1,387 göst.
18 Ocak 2020 Diğer kategorisinde Mervekrvl (982 puan) tarafından soruldu
+2 oy
10 cevap 352 göst.
11 Mayıs 2025 Diğer kategorisinde Meleknur33 (107 puan) tarafından soruldu
+2 oy
58 cevap 1,962 göst.

Kategoriler