+8 oy
334 göst.
önce Diğer kategorisinde (1,544 puan) tarafından

“Can boğaza dayandığı zaman ki siz o sırada bakar durursunuz, Biz ona sizden daha yakınız fakat siz göremezsiniz.”
(Vâkıa 83-85)

Can, ayak uçlarından başlar yukarıya çekilmeye.
Vücudun alt kısmı soğur, damarlar çekilir.
En son dil, dudak ve göz devre dışı kalır.
Göz, ruhu takip ettiği için yukarıya döner. Bu yüzden ölülerin gözü genelde açık kalır.
O an maddî beden, ceset çalışıyor gibi görünür ama kişinin ruhu başka âlemle temas halindedir.
Şeytan son oyununu bu anda oynar. Peygamber Efendimiz (sav) şöyle buyurur:

“Şeytan, ölüm ânında gelir ve ona, ‘Yahudi ol! Hristiyan ol!’ der.”
(Beyhakî, Şuabü’l-İmân, 1/165)

Bu sebeple dille değil kalple iman gerekir. Zira o anda dil tutulur ama kalp konuşur.

“Mü’minin ruhunu almak için yüzleri güneş gibi parlayan melekler gelir. Yanlarında Cennet’ten kefen ve misk vardır. Otururlar, göz menziline kadar. Sonra Azrâil gelir ve şöyle der: ‘Ey temiz ruh! Allah’ın mağfireti ve rızasıyla çık!’
(Müsned-i Ahmed, 4/287)

“Kâfirin ruhunu almak için yüzleri simsiyah melekler gelir. Yanlarında cehennemden katrandan yapılmış kefen vardır.”
(Nesâî, Cenâiz, 3)

Mü’minin ruhu, testiden dökülen su gibi akar.
Fâcirin ruhu, vücuda yapışır; zorla çekilir. Tırmıkla yünden et koparılır gibi (İbn Mâce, Zühd, 32)

“İyilerinki (ebrâr), elbette ‘İlliyyîn’dedir… Oraya ancak Allah’a yakın olanlar ulaşabilir.”
(Mutaffifîn 18-21)

“Kötülerin ruhu ‘Siccîn’dedir.”
(Mutaffifîn 7)

Mü’minin ruhu, yedinci kat semâya kadar çıkarılır. Melekler her katta “Bu ne hoş bir ruhtur, hangi kulundur?” derler.
Allah Teâlâ buyurur “Onun defterini İlliyyîn’e yazın ve tekrar kabre döndürün.”

Fâcirin ruhu ise semâya ulaşamaz, gök kapıları yüzüne kapanır.

“Gök kapıları onlara açılmaz, onlar Cennet’e giremez.”
(A’râf, 40)

“Kul kabre konulunca, iki melek gelir (Münker ve Nekir). Onu oturturlar ve sorarlar: ‘Rabbin kim? Dinin ne? Peygamberin kim?’”
(Ebu Dâvûd, Cenâiz, 70)

Mü’min: “Rabbim Allah, dinim İslâm, peygamberim Muhammed (sav)” der.
Kabri 70 arşın genişletilir, Cennet’ten pencere açılır.
Mis gibi kokular gelir.
Kıyamete kadar Cennet görüntüleriyle huzur içinde bekler.

Fâcir/kâfir kimse ise cevap veremez.
Kabri daraltılır, kaburga kemikleri birbirine geçer.
Kapkara yüzlü bir varlık gelir: “Ben senin kötü amelinim!” der.
Kıyamete kadar kabir azabı çeker.

“Onların önünde Berzah vardır, diriltilecekleri güne kadar.”
(Mü’minûn, 100)

Kabir, mü’min için Cennet bahçelerinden bir bahçedir. Kâfir için Cehennem çukurlarından bir çukurdur.

Efendimiz (sav) buyurur: “Kabir ya Cennet bahçelerinden bir bahçedir ya da Cehennem çukurlarından bir çukur.” (Tirmizî, Kıyâme, 26)

Kabir azabına sebep olanlar şeyler kısaca;
1. Namazı terk
2. Gıybet ve koğuculuk
3. Yalan
4. Cünüpken temizlenmeden dolaşmak
5. Faiz, içki, zina
6. Ana-babaya asi olmak

Kabirde, kör, sağır, dilsiz bir zebânî kırbaçla vurur. Bir vuruşu yerin dibine geçirir. (Tirmizî, Azâbu’l-Kabr rivayetleri)

“Mü’minin ruhları, Cennet’te yeşil kuşların içinde gezdirilir. Arş’ın altındaki kandillere asılırlar.”
(Müslim, Cennet, 14)

Yani beden toprağa girse de, ruh hürdür. Cennet’te gezer. Ancak azap çeken ruhlar, zincirli gibidir, sıkıntı içindedir.

“Sûr’a üflenince, Allah’ın diledikleri hariç, göklerde ve yerde olan herkes düşüp bayılır. Sonra tekrar sûra üflenince hepsi ayağa kalkar, bakınır.”
(Zümer, 68)

“Herkesin önüne amel defteri konur. Zerre kadar hayır veya şer boşa gitmez.”
(Zilzâl, 7-8)

Ter içinde, güneş bir mızrak boyu tepede, hesap başlar.
Sırat köprüsü kıldan ince, kılıçtan keskindir.
Herkesin kendi amelleri ayaklarını kaydırır ya da geçirir.

Kurtulmanın tek çaresi var; Son nefeste imanla gitmek en büyük meseledir. Onun için istikamet üzere yaşa. Kur’an oku, sünnetle amel et, haramdan kaç, helal ye. Zikir ehli ol, tevbe ehli ol.
Ölmeden önce öl!

“İlliyyîn” Nedir?

“Hayır, iyilerin kitabı (amel defteri) elbette İlliyyîn’dedir.”
“İlliyyîn’in ne olduğunu sen ne bileceksin?”
“O, Allah’a yakın olanların şahitlik ettiği yazılmış bir kitaptır.”
(Mutaffifîn, 18-21)

İlliyyîn kelimesi; yüksek, yüce makam anlamına gelir. “A‘lâ”, “ulu” kökünden türemiştir.
Tefsirlerde “İlliyyîn”, mü’min kulların ruhlarının, amel defterlerinin ve makamlarının yer aldığı en yüce gök katı olarak açıklanır.
Ruhlar, semânın yedi katından geçerek Arş-ı A’lâ’nın altındaki bir makama çıkarılır. O noktaya da “İlliyyîn” denir.

İbn Abbas (ra): “İlliyyîn, yedinci kat semâdan da öte, Arş’ın altındadır.”
İmam Kurtubî (ra): “İlliyyîn sadece defter değil, bir yücelik makamıdır. Hem defteri, hem de ruhları barındırır.”
Ruhul-Beyan: “İlliyyîn, ruhların Allah’a en yakın olduğu kat-ı ruhanîdir.”

Mü’min bir kul öldüğünde ruhu göklere çıkarılır, melekler onu Cennet kokularıyla karşılar, yazgısı “İlliyyîn”e kaydolur.
Orada hem ruh huzur bulur hem de bu makam, kıyamet gününde şahidlik edecek meleklerin kayıt yeridir.

“Siccîn” Nedir?

“Hayır, günahkârların kitabı elbette Siccîn’dedir.”
“Siccîn’in ne olduğunu sen ne bileceksin?”
“O, yazılmış bir kitaptır.”
(Mutaffifîn, 7–9)

Siccîn; sürekli hapsedilmiş, zincirlenmiş, aşağıya indirilmiş anlamındaki “secene” kökünden gelir.
Tefsirlerde “Siccîn”, cehennemin altında, yedinci kat yerin dibindeki en aşağı tabaka olarak anlatılır.
Günahkârların ruhları oraya zincirlenir, defterleri de orada yazılıdır.

İbn Abbas (ra): “Siccîn, yedinci arzın altında bir çukurdur. Azap ve karanlık doludur.”
İmam Kurtubî (ra): “Tıpkı İlliyyîn gibi bu da sadece defter değil, bir azap makamıdır. Ruhlar burada azap görür, hapis halindedir.”
Taberî (ra): “Kâfirin ruhu göğe çıkarılmaz. Siccîn’e indirtilir ve oraya zincirlenir.”

Tasavvufî manasında günahkâr ya da küfür üzere ölen kimsenin ruhu, bedeninden çıkar çıkmaz kötü kokular yayar, melekler onu semaya çıkarmaz, yere geri indirilir ve Siccîn’e kaydolur.
Bu, ruhun tam bir hapis hâlidir. Kıyamete kadar o azapta kalır.

Kısaca ölümü ve sonrasında başımıza gelecekleri anlatmaya çalıştım. Ölümün bu kadar kısa anlatılması aslında çok zor çünkü her anın içinde bir ciltlik başka bir mesele var.

Yine de bu bile şimdilik yeterli. Hiç yoktan iyidir.

13 Cevaplar

+3 oy
önce (960 puan) tarafından
önce tarafından düzenlendi

Kakılır bir yerde, kalır oyuncak, Ölüm... O geldi mi ne var korkacak? Kurgular biter. Korkular biter.

Fikir, açmaz artık beyinde kuyu; Burgular biter.

Unuturuz hayat adlı uykuyu, Uykular biter.

Biter, her şey biter; ses, şekil ve renk, Kokular biter.

Kabir suâliyle kapanır kepenk, Sorgular biter.

Ölüm güzel şey, budur perde ardından haber...

Hiç güzel olmasaydı ölür müydü Peygamber?

Öleceğiz müjdeler olsun, müjdeler olsun!

Ölümü de öldüren Rabbe secdeler olsun!

aklıma hep üstad necip fazılın şiirleri de gelir. ölüm mümine hediyedir bir kavuşmadır. ama ne yazık ki bize çok uzak geliyor. hiç ölmeyecekmişiz gibi yaşamak çok kolay. Allah uyandırsın hepimizi.... 

güzel bilgilerin içinde Allah razı olsun 🌸

önce (1,616 puan) tarafından

👏👏👏

-Reklam-
+2 oy
önce (292 puan) tarafından

Sanki yıllar oldu daha dün sabah kaybettim babamı .

Yastığa sarılıp uyurdu , parmakları bile yerinden hiç oynamamış rüyada gibi bırakıp gitmiş bizi alalh mekanını cennet eylesin 56 yaşındaydı ne biz bekliyorduk ne o... 

+2 oy
önce (1,734 puan) tarafından

Allah'ım imanla emanetini teslim eden kullarından eylesin bizleri, Rabbim bize yardım et,  son günlerini yaşayan dedem var hastanede , bakım altında konusamıyor burnundan besleniyor kanser, 90a yaklaştı, çok çekiyor,  Rabbim dedemi bağışla, emanetini güzelce al huzura erdir , kabrini cennet bahçesi eyle :(((

+1 oy
önce tarafından

Teşekkür ederim canımcım 

+1 oy
önce (714 puan) tarafından

Allah razı olsun

+1 oy
önce (22,735 puan) tarafından

Allah razı olsun dostum. 

+1 oy
önce (3,172 puan) tarafından

Çok güzel anlatmişsiniz aklıma dedem geldi son anına kadar hep gözleri ile abdesti işaret edermiş elinde zikir çeker gibi yaparmış dedem çok güzel ruhunu teslim etti onu hatırladıkça onu kıskanıyorum siz böyle anlatınca tekrardan dedem aklıma geldi ve tekrardan içimi huzur kapladı Rabbım ölümümüzü hayırlı eylesin 

+1 oy
önce (5,869 puan) tarafından

Allah razı olsun

Ben zikir çekmeyi çok istiyorum ama pek yapamıyorum ne yapmam lazım

önce (1,544 puan) tarafından
+1

Zikretmek ruhun gıdasıdır. En az zikreden hayvan eşektir, o bile günde 5000 Allah der.

Her gün 100 defa Allah demekle başlayabilirsin, kendini hazır hissettiğinde 200e çıkarırsın. Birden çok çekmek insanı zorlar.

Unutma, “Kalpler ANCAK Allah’ı zikretmekle mutmain olur.” (Raad, 28)

+1 oy
önce (699 puan) tarafından

Allah razı olsun 🙏

+1 oy
önce (2,735 puan) tarafından

Allah razı olsun canım🥰

+1 oy
önce (1,155 puan) tarafından

Allah razı olsun rabbim güzel amel , hayırlı ölüm nasip etsin .🤍

+1 oy
önce (4,832 puan) tarafından

Allah razı olsun ama bi sorum var ölüm korkusu neden olur mu'min icin ölüm vuslattir asigina kavuşmadir dunyanin kahrindan kurtulup ebedi rahata ksvusmadir diyolar ama ben amelimden korkuyorum zaten cok eksigim kusurum borcum var elimden geldigince yapmaya calisiyorum ya yaptigim kabul olmazsa ihlasla yapilmamissa ya riyaya dusmussem icimde cok korkulsr var olumden ahiretten kabirden butun azabaplardan korkuyorum 

önce (271 puan) tarafından

Merve o kadar dikkat etmeme rağmen bende çok korkuyorum hiç ölmek istemiyorum, hep vesvese halindeyim. Allah ibadetlerimizi kabul etsin inşallah 

önce (1,544 puan) tarafından

Ölümden korkmak da korkmamak da imanın bir cüzüdür. Mü’min kimse; vuslata hasret, hesaptan çekingen olur.

Hatta ehli sünnet itikatında kişi “Bin kişi içinden 1 kişi cennete gidecekse bu benim” diye Allahın merhametine sığınır. Yine “Bin kişi içinde bir kişi cehenneme gidecekse bu benim” diye Allah’ın gazabından korkar.

Ölüm de bunun gibidir. İlim aldıkça aslında neler yaşayacağımızı öğreniyoruz ve bu bizi korkutmaya yetiyor çünkü “cahil, cesurdur”

Bilen kimse için korkmaktan daha doğal bir şey olamaz.

Öldükten sonra kabirdeki hesap, mahşer, sırat ve cennete mi gideceğim yoksa cehenneme mi gideceğim bilinmezliği insan için yeteri kadar korkutucu zaten.

Ayrıca son nefeste imanla mı gideceğiz, asla garantisi yok.

Sonsuzluğa iyi mi yoksa kötü mü gideceğini bilememek bile korkmak için yeterlidir.

Normal yani, şehit olacağına emin olan mücahidler ancak korkmazlar ölümden. Bir de cennetle müjdelenen sahabeler. 

önce (271 puan) tarafından

İçim çok rahatladı Şeyma Allah razı olsun inşallah senden canım , Rabb'im bizi cennetine kabul etsin inşallah ❤️ 😓

önce (4,832 puan) tarafından

Cok zor gercekten cok zor kaburde yalniz kalmaktan cok koruyorum Rabbım amelimizi kabul etsin 

+1 oy
önce (58 puan) tarafından

Allah razı olsun 🌷

İlgili bir soru bulunamadı

Kategoriler

1,468,010 soru

24,052,212 cevap

329,711 kullanıcı

...