+2 oy
423 göst.
Aile & Aşk kategorisinde (95 puan) tarafından

Kızlar babaannem 5 gün önce vefat etti burda helva yapılır ama babam ben helva yapmıyorum helva parasını Gazze'ye gönderiyorum orda daha fazla ihtiyaç sahibi var hayir yapılacaksa oralara yapilir demiş halamla biraz atismis diğer amcalarda Gazze ye gonderiyormus yalana gerek yok bende çok sevdim Gazze daha muhtaç durumda burdakiler o helvayı yese ne yemese ne babam mi haklı halammi 

18 Cevaplar

+4 oy
(1,830 puan) tarafından

Yani helva parası ne kadar ki üstüne tartışılıyor? 

(95 puan) tarafından

Orasını bilmiyorum burda. Helva tencere ile yapılmaz koca köye dağılır 

(9,081 puan) tarafından

hem o hemde bizde 7 gun kuran okunur mesela. halan bi gun helva yapsi. diger gunlerinkini abban gondersin gazzeye madem bizde hergun birisi pideydi mideydi  biseyler yapar kuran sonrasi dagitilir ev sahibi yapmaz

(1,830 puan) tarafından

Bilmiyorum neticede gideceği 30/40 kg un 5 kilo yağ 5 kg şeker. Günümüz şartlarında pek bir para değil. Üstüne koyup yardımcı olmak daha mantıklı. 

-Reklam-
+3 oy
(1,341 puan) tarafından

Halan kendi malzeme alıp helvayı yapsın baban da helvaya ayıracağı bütçeyi gazzeye göndersin ikisinin de dediği olsun  

(95 puan) tarafından

Öyle olmuş halam helvayı yapmış babamda parasını gonderecekmis

(1,341 puan) tarafından

Allah kabul etsin canım 

+3 oy
(2,631 puan) tarafından

Ben yanlış ülkede doğduğumu düşünüyorum. Mesela benim annem öldü diye niye helva yapıyorum ki ben. Millet niye helva yiyor saçma geliyor. Kendi annem ölünce de yapmadım. Annemin hayrına çocuk giydirdim. Baban çok haklı bence

(4,835 puan) tarafından

Çok doğru. Sevap die çıkmış nasıl bir sevap varsa . Ne ayette var ne hadiste ama sevap diolar 

(4,208 puan) tarafından

eskiden cenaze evine yemek gelirdi, onun yası var bi de yemekle uğraşmasın diye. şimdi catringlerle çalışıyor cenaze sahipleri gelene ayıp olmasın, anası babası için bir yemek söyleyememiş mi demesinler diye 🤦🏼‍♀️

ha bi de çay olayı var. benim ki açık olsun, benimki demli olsun muhabbeti🤦🏼‍♀️ alıp o çayı milletin kafasındn aşağı dökesim geliyor.

gerçekten aç birilerine yardım etmek çok daha önemli. 

(376 puan) tarafından

Bizim burdada cenazeye gelene yemek verilir . Durumu yoksa para toplanır illa o yemek dağıtılacak . Saçma bi gelenek . Cenaze sahibi acısını unutup yüzlerce kişiye yemek yedirme çabasına giriyor . Bence bu kaldırılmalı 

(2,631 puan) tarafından

Benim annemin cenazesinde ayran istemiş biri. Kuzenim getirmiş. Soğuğunu verir misin diye geri yollamış 🤷

(4,835 puan) tarafından

Alıp başından aşağı indireymiş bak böyle daha serin olur die 

(4,208 puan) tarafından

soğuğunu getirir, açardım gözünün önünde bi de alır üstüne dökerdim! onlar bu terbiyesizliği yapabiliyor ama biz o ayranı döksek biz terbiyesiz oluruz kesin🤦🏼‍♀️

+1 oy
(18,459 puan) tarafından

Gazze'ye de gönderin helva da yapın. Halan da haklı baban da. Halan annesi için birşeyler yapmak istiyor baban gazzedekiler için. 

+1 oy
(4,471 puan) tarafından

Ne güzel düşünmüş baban ve amcaların Allah hayırlarını kabul etsin

(95 puan) tarafından

Amin inşallah canım 

+1 oy
(880 puan) tarafından

Yani çok bı masraflı iş değil aslında Gazze için çok güzel düşünülmüş orası için de yapılsın taziye evi için de yapilsin ne fark eder ki iki gönlün de istediği olur bu şekilde 

(95 puan) tarafından

Canım burda tencere ile yapılmaz koca köye dağılır kazan kazan yapılır yani ayriyetten eve gelenlerede verilir

(880 puan) tarafından

Olabilir yani sürekli olan birşey değil ki bu yani hayır adı üstünde. Tabii yine bir tercih yapılması gerekiyor ise Gazze derim ben. Aman köylüleri zaten memnun edemezsin yapsan da bı kulp bulur şu şöyle olmuş böyle olmuş yani sırf adet yerini bulsun diye yapılır ama Gazze için yapılması çok güzel düşünmüş baban 

+1 oy
(1,684 puan) tarafından

Bence bazı gelenekleri sorgulamamız lazım. Ölen öldü. Arkasından tatlı yapıp millete dağıtmayı gereksiz buluyorum. Cenaze sahipleri de böyle bir yükümlülük altında hissetmemeli kendilerini. Acılarını yaşayıp alıştıkça ölen için ne hayır yapılıyorsa yapılır. Şayet bu helva olayı hayır içinse 

(95 puan) tarafından

Canım babamda aynı kafadan helvayla bı köy doyacakmi diyor ama o gönderdiği parayla Gazze'de ki aç bı aile çocuk doyar diyor 

(1,684 puan) tarafından

Doğru diyor işte adam. Benim annem ölecek ben millete ikram derdine mi düşecem?  

+1 oy
(1,368 puan) tarafından

Gazze'ye yollamak mantikli olmak ama evde helva kavurmakta sevapms ne kadar doğru bilmem bı tencere yapın kokusu eve düşse yeter maliyetli bişe degilki un su şeker 

(4,835 puan) tarafından

Nerde okudunuz sevab olduğunu hatta kokusunun bile yettiğini 

+1 oy
(18,871 puan) tarafından

Kız helva ne tutacak sanki onada ortak olsunlar Gazze'ye de yardım etsinler 

+1 oy
(545 puan) tarafından

Baban haklı. Tamam helva parsı bir şey değildir ama o az paraya gazzeliler daha muhtaç. Baban Gazze'ye göndersin halanda helvayı yapıp dağıtsin ikisininde gönlü olur. 

(95 puan) tarafından

Babam yine gönderir canım 5 bin kefen parası vermiş zaten helvasını da ne kadar verir bilmem 3 tane kardeş 5 bin olsa 15 bin olur yani 

+1 oy
(2,491 puan) tarafından

Köydekiler tadı şekeri nasıl olmuş yağı az olmuş cimrilermiş diye konuşacaklar kesin onlar öyle konuşacağına Gazze dekiler babaannene dua eder daha iyi 

0 oy
(163,323 puan) tarafından

Helva dediğin neki hayatım un yağ şeker süt toplasan 5 bini geçmez yani boşuna buyultuyolar Hayri isteyen istedi yere yapar daha haftası gelmemiş babaannenin toprağı kurumamus tartismanin alemi yok bitanem başınız sagolsun

0 oy
(30,101 puan) tarafından

İkiside  kendi İstediklerini yapsin 

0 oy
(895 puan) tarafından

Bencede gazzeye gondermek daha sevap.helvayi neden pisirip dagitirsin savabi olsun diye.Bence en savablisi oradaki cocuklarin yemesi.Eviniz icinde bisirin butun koye dagitmayin sadece eve gelenlere verin

0 oy
(53,833 puan) tarafından

aslinda helva diye birsey yok.yani cenazede ohnne guzel.oldu öldün ustune tatli.yiyip.kutlayalim gibi oluyor 

baban hakli halanda evinde yapsin dagitsin cok.istiyorsa

0 oy
(3,042 puan) tarafından

Amin sanki helva parasında çok 

0 oy
(761 puan) tarafından

Helva yapılacağı zaman mı gazze aklına gelmiş ramazanda kurbanda gönderseymiş millet işini gücünü bırakıp canazeye koşuyor sayıp gelenleri boş mu gönderecekmiş  kendi her gittiği yerde helva cantık yemiştir ama

(95 puan) tarafından

babam elinden geleni yapıyor merak ette elinde olsa dahada yapar 

(761 puan) tarafından

Koku ölünün ruhunu, helvanın kendisi ise geride kalanları besler. Hazırlanan irmik helvası ölünün ağzının tadı gelsin, İslam inancıyla kabir azabı hafiflesin gibi temennilerle pişirilir, misafirlere ikram edilir.

0 oy
(3,257 puan) tarafından

Allah razı olsun babandan 🤲🏻 Böyle hayırlı ve duyarlı evlatlar bize de nasip olur inşAllah. Babaannene de Rabbim cennetin en güzel köşkünü nasip etsin 🤲🏻

(95 puan) tarafından

İnşallah canim teşekkür ederim 

İlgili sorular

+1 oy
19 cevap 446 göst.
15 Temmuz 2025 Diğer kategorisinde misafir tarafından soruldu
0 oy
3 cevap 171 göst.
13 Aralık 2024 Aile & Aşk kategorisinde Yasminsena (113 puan) tarafından soruldu
+1 oy
4 cevap 145 göst.
+1 oy
6 cevap 220 göst.

Kategoriler

1,468,039 soru

24,052,753 cevap

329,763 kullanıcı

...