+2 oy
334 göst.
Çocuk & Ebeveyn kategorisinde (8 puan) tarafından

Ben elimden gelenin fazlasını yapıyorum. Okul gelişimleri, duygusal durumları, terapist arayışları, ince motor becerileri… Ne gerekiyorsa araştırıyor, ilgileniyor, uğraşıyorum. Her konuda “en iyisi ne olabilir” diye düşünüyorum.

Ama çevremde ellerine telefon verilerek susturulan, ilgilenilmeyen çocuklar sanki benimkilerden daha iyi yetişiyor gibi geliyor .Ve bu beni çok kırıyor. Çünkü ben çocuklarımı her alanda destekliyorum, bol bol konuşuyorum, oyun kuruyorum, zaman ayırıyorum.  Yüzme kursu ve cimnastik kursuna da götürüyorum.Ama yine de bazı alanlarda geri kalıyorlar.

Mesela çocuğum hâlâ çizgileri düzgün çizemiyor, makasla resimleri kesemiyor, boyamaları taşırmadan yapamıyor. 

Oğlum geç konuştu. Bir dönem Floortime’dan biraz destek aldık ama maddi durumum yetmediği için devam ettiremedim. Hâlâ bazı alanlarda desteğe ihtiyacımız var.

Bazı anneler ( çevremdekiler)çocuklarını parka götürüp ellerine telefon veriyor, kendileri oturup dedikodu yapıyor. Yanlış değilmi bural gezsin doğayı keşfetsin diyorum yok ben böyle rahatım sende ver bal benimkisi konuşuyor herşey diyor. Ben ise çocuklarımla oyun kurmaya, iletişim kurmaya, onları duygusal ve zihinsel olarak desteklemeye çalışıyorum. Ama yine de eksik kalıyorum gibi hissediyorum. Neden? Ellerinde telefon olan çocukların özgüveni benim çocuklardan daha yüksek ben evde ekran açmıyorum. 

Ben bu kadar emek verirken neden karşılığını alamıyorum?
Gerçekten bu çocukların bazı becerileri yapamıyor oluşu benim suçum mu? (Ve kimse bana gelip demesin ekran iyi faydalı ben zararlınolduğuna inanıyorum ve öyle devam edecem) 

16 Cevaplar

+3 oy
(1,372 puan) tarafından

Her çocuk bir değildir başka çocuklarla kıyas yapmayın 

(305 puan) tarafından

Katılıyorum çocuktan fazla beklenti ve kıyas var. Her anne zaman zaman yapıyordur ama fazlası zarar

(8 puan) tarafından

Tmm ablam 🌸

-Reklam-
+2 oy
(829 puan) tarafından

Diğer çocuklarla kıyaslama yanlış bir kere çocuk ta yarış atı değil ya her çocuk kendine özel. Bu kadar titiz olmayin. Mükemmel olmaya calistiktikca cocugunuzu hep eksik geride goreceksiniz ve o çocuk ta özgüvensiz yetişecek.

(8 puan) tarafından

Yani kalkıp komşunun oğlu bunu yapıyor sen neden yapmıyorsun demedim çocuğa. Çocuğun gelişimini takip etmemekde yanlış. 

+1 oy
(208 puan) tarafından

Çocuğun kaç yaşında olduğunu yazmamışsın.. 

telefona bende karşıyım telefon vermiyorum ama televizyon izliyor zaten TRT Çocuk minika ÇOCUK veya TRT Diyanet izliyor inan ki o çizgi filmlerden bile çok güzel şeyler öğrendi.. 

Telefon vermeyebilirsin ama televizyon izlemesine fırsat var Yaşını bilmiyorum O yüzden söylediğin becerileri yapmaması bence çok normal 

Her çocuğun gelişimi farklı benim çocuğum da 4,5 yaşında söylediklerinin çoğunu yapamıyor hala Ama zaten Eylül ayında okula başlayacak O becerileri de okulda tamamlar.. Bu dert edilecek bir durum değil konuşabiliyorsa kendini ifade edebiliyorsa daha da endişeleneceğin bir durum yok

+1 oy
(4,795 puan) tarafından

Sen ilgili anne olayim derken cocugu bogmussun bence bende senin gibiyim oglum suan 3 yasinda ve ben ilgili anne olayim duzenini kurayim uykusuna beslenmesine dikkat edeyim fiziksel zihinsel gelisimi iyi olsun etkinlik aktivite yaptirayim motor becerisi zihinsel grlisimi iyi olsun diye ugrasirken benim oglan yasini doldurmadan emeklemedi 14 aylik yurudu 2 yasini doldurmadan ds anne demedi suan 3 yasinda ve kendi basina oyun kurmayi bilmiyo ev dunya kadar oyuncak dolu ama illa biti olacak yaninda brn bu durumdan sunu pgrendim cocukla tamam ilgilenilmeli vakit gecirilmeli ama cok fazla degil gunde 1 saat mesela sonra kendi haline birakmali cocugu ki kendi merak edip yapsin yasitlarinin bulundugu ortamlara girip cikmasi lazim ki birilerinden biseyler gorup yapmaya çalışsin ve ger cocugun gelisimi farklidir biti makas tutamaz biri redim yapamaz biri cok guzel kule yapar biri cok guzel dans eder 

+1 oy
(5,454 puan) tarafından

Hata yaptığın ilk nokta mukayese etmek. Her çocuk şahsına özeldir. Her birinin gelişimi farklıdır. Biz 5 kardeşiz, tüm kardeşlerim Türkiye'de ilk 5 bine girerek üniversite kazandı sadece ben 17 bininciydim ama hepimiz kardeşiz :))) İster istemez annemin mukayesesini üzerimde hissettim ben. Benim gibi gamsız bir çocuk bile bunu stresini hissettiyse senin kuzuların da hisseder.

İkincisi evlatlarımız proje değil, emek verdim karşılığını alamadım diye düşünmek ciddi bir gaflet. Derhal bu düşünceden uzaklaşmalısın. 

Oğlumda üstün zeka belirtileri var, bilmeyene vaoov gibi geliyor ama benim oğlum da hala kesme boyama yapamıyor. Ama hiç de kasmıyorum. Elbet bir gün öğrenecek. Enerjini sevgine ver. Sevilen her çocuk muhakkak başarılı olur. 

(4,151 puan) tarafından

Üstün zeka belirtilerini 1. Yaşında fark ettin mi ? Yani nasıl oluyor. Ben de bu aralar araştırıyorum ama normal mi daha üst mü tam anlayamıyorum.

(5,454 puan) tarafından

O yaşlarda sadece belirgin komışöa becerisi vardı. Baya öndeydi konuşması. Çok anlamadık ama esas 2 yaşında ışıldamaya başladı becerileri. 4 yaştan önce test yapmayız dedi doktoru. Şu an 3.5 yaşında 

(4,151 puan) tarafından

Maşallah. BarekAllah. Oğlumun  9 10 kelimesi var ama birkaç çok şaşırdığım şey oldu. Ondan danışmak istedim teşekkür ederim 🫠❤️

(8 puan) tarafından

Ne gibi üstün zekası var merak ettim

(5,454 puan) tarafından

Üstün zeka teşhisi koyulmadı henüz. Test yapılmadı. Konuşma becerileri çok önde. Bir de sayılarla ilgili konularda algısı çok ileri. Doktoru izleyelim şimdilik dedi. 4 yaşı bekliyoruz. 

+1 oy
(971 puan) tarafından

“ her çocuk kndi hızında ilerler lütfen arkadan ittirmeyin “ byle bi söz var cnm arada hatırlat kndine. İlgilenmen çok iyi güzel..  makasla kesme taşırmadan boyama bunlar etkinlik yaptıkça olan şeyler gitgide gelişiyolar. Bnm kızım yapabiliyor çünkü birlikte çok yaptık alıştı. Bn arada trt çocuk açıyorum faydalıda oluyor her video kötü degil. Birşeyler ögreniyor. Elif ve arkadaşları niloya falan. Tabi ekran herkesin kndi tercihi ama. Ben gurbetteyim kimsemde yok iş yemek yaparkn mecbur içerigi kötü olmayan şeyler izliyor

+1 oy
(2,453 puan) tarafından

Çocukları kıyaslamayın her çocuğun gelişimi farklı. Ben ilgilendim diye çocuğun gelişimi önde gidecek diye birşey yok. Yada ilgilenmeyince geri kalacak diye birşey yok. Bir de şöyle bir gerçek var sakınan göze çöp batarmış sende çok üzerine düşüyorsun daha fazla olmasını istiyorsun olmuyor. Biraz da hasetlik ediyorsun gibi. Biraz sal rahat bırak çocukları. Ekran aç demiyorum ama kendi hallerine bırak oyunlarını kendileri kursun. 

+1 oy
(2,388 puan) tarafından

Kesinlikle beni anlatıyorsun kızımla ilgilenmekten en son ne zaman kitap okudum bir kahve keyfi yaptım yada yarım saat bile olsa kafa dinledim hatırlamıyorum. Ekran telefon kestim her gün arabayla gidilen parka götürüyorum. Sosyalleşsin akranlarıyla oynasın kaynaşsin diye eve bile bakmıyorum düşün yine de, dediğin gibi eltimin kızı var kızımdan bir yaş küçük nerdeyse 24 saat telefon elinde görmen lazım becerikli konuşkan akıllı MaşaAllah hiç annesi alıpta kitabı hadi kızım boyama yapalım demez kendi kendine uğraşıp yapar kızı MaşaAllah. Ama ben neler yapıyorum olmuyor psikiyatri bana kızdı çok üstüne düşüyorsun biraz rahat bırak artık dedi şimdi onu yapmaya çalışıyorum bakalım. Birde her çocuk bir değil.

(8 puan) tarafından

İşte demek istediğim ,bu tabikide her çocuk, her insan bir değil böyle boşlayanlara bakınca halla halla diyorum. gelecekteki ilkokulı bile düşünüyorum dikkat eksikliği vesaire olmasın. Bencede biz ilgilenelim ama sevgiyle öyle sıkboğaz değil ileride okulda mutlaka bizimkiler gelişimlerini yakalayacaklar. İlkokul öğretmeni çıkıp dedi yapmayın kendi rahatınız için çocukları zehirlemeyin.  Bilinçki anne olmaya devam edelim. Çocukları yarıştırmıyoruz, sadece gelişimini takip ediyoruz🌸

(2,388 puan) tarafından

Aynen öyle okulda her çocuk çalışkan ya da tembel değil her çocuğun ilgi alanları vardır mesela benim kızım  duyduğunu anında ezberler demek ki hafızası kuvvetli o yönde üzerine düşülür bence eğitim zamanı. Allah hepsini bağışlasın başarılı etsin İnşaAllah 🤲

0 oy
(8 puan) tarafından

He birde çocuk gelişim İnfluencerların çocuklarına bakıyorum aynı etkinlikleri yapıyorum ama onlarınki ileride benim dahada moralim bozuluyor.Karşılaştırmıyorum bu arada çocuğumun eksiklerini gözlemliyorum.Lütfen bir anne olarak cevap verin. Yalnız mıyım bu duygularda?

(305 puan) tarafından
+1

Ablam bu kadar bilgili olurken nasıl instamomlara inanırsın. En başta takip edilmemesi gereken kişiler ve öyle değil desen de karşılaştırıyorsun şu anda. Biraz sakinleş rahatla yine ilgilen ama olumlu yönlere odaklan beklentini azalt

(4,800 puan) tarafından

Ama bu dediğiniz karşılaştırma oluyor. Ben hiç bir influnzırmıdır her zıkkımsa takip etmem . Hayatları yalan onların istediği kadar önde göstersin çocuğu 

Video çekerken önüne muz çilek ananas koyar video biter cips kola koyar sen bunu nerden biliceksin. En basit örneği 

(8 puan) tarafından

Takip ettiğim instmom değil çocuk gelişimci anneler canım

0 oy
(9,079 puan) tarafından

nekadarlik

cocugun . bence gereksiz ugrasiyorsun gereksiz yere kendini yoruyosun gereksiz yere cocuga yuk bindiriyosun. cocuk zaten zamani geldikce en iyi sekilde ogrenecek. okadar kasmaya gerek yok. 

hatta cocuk cogu seyi kendi kendine ogreniyir. aaa bunuda nerden ogrendin sen bakim diye sasirip kaliyoruz mesela. kendini yormaya gerek yokki ogretmen degilsin . satrra degil

ogrenmesi . zamani gelince ogrenecek

(9,079 puan) tarafından
tarafından düzenlendi

benim oglum 3 yasinda . ben eline kalem kafit veriyorm kandi capinda karaliyor biyuyor. ben buna tasirmadan boyamayi ogretecem diye katil olurum . çunku gram sözimi dinlemez yani. niye kendi kendime dert edineyim durduk yere. bu sene boyamassa seneye boyar sonrasi sene tasirmadan boyar. satt degilki aninda prof olacak olula gtmeden vizgi calismasi yapmali falan diye bi kaide yok. zamani geldikce ogrenir. kizim 3 yasken kesip biciyordu resim yapip boyuyordu beraber etkinlik yapioduk ama kizim beceriyordu  . oglan yapmio duvarlari boyamayi tercih edio. zorlayipda kendimi sinir hastasi yada katil yapamam cinnet geciririm ona ogretecem diye ugrasirsam

(1,650 puan) tarafından

Anne öğretmendir canım. En etkili öğretmen hatta. Yemek yemeyi, konuşmayı, saygıyı hoşgörüyü anneden öğreniyor çocuklar her türlü karakter yapısının ilk yapı taşıdır anne.konu bu değil ama dikkatimi çekti düzeltmek istedim ☺️

(9,079 puan) tarafından

tamam da bunlar zaten dogal akis icerisinde cocuk bakimi surecinde yapilan seyler. ozel olarak cocuga ögretmen gibi ders yaptirmak biseyler ogretmek konusunda ogretmen gibi ifadesi kullandim.. nebilim gecen biri post acmisti mesela okullar acilmadan bir ay once okumayo ogretecegim diyodu.:) yani bi ay sonra yasitlariyla ogrense ne olacak. sanki bir ay once ogrendi diye prof olmayacakya.

hani bu saydiklarin zaten cocuk oz bakimlarinda olan seyler.  ekstra cizgi calismasiydi boyamayi ogretmekti detaylica gostermej ders gibi oturup calismak bana sacma yani

(1,650 puan) tarafından

Çocuk kaç yaşında bilmiyorum ama motor becerilerinin gelişmediğini düşünmüş demek ki. Gelişim geriliği varsa bir çocugun her şeyi gecikir. Konuşması, tuvalet alışkanlığı, ince motor becerileri vs vs. çocuğun makas tutma becerisi evde desteklenebilir, çizgi çalısması yaptılarılabilir. Belki de hanımefendi çocuk için yaptığı bu çalışmalar daha erkendir yaşını belirtmemiş.

Ama harfleri öğretmek de eksik kalsın bence bu zamanında olacak bir şey 😀

(9,079 puan) tarafından

aynen o yuzden kac yas diye sirdum basta :) ❤️

0 oy
(16,990 puan) tarafından

Sabah doktora gitmiştim. Doktora küçük kizimla alakali bir soru sordum ve ablası bu yaştayken bunları çoktan yapiyordu dedim. Doktor bana çok kızdı. Sakın kıyas yapma dedi. Şimdiden bilinçaltına yerleşiyor dediklerin, ilerde hep ablasıyla kıyaslandığıni düşünür dedi. Sende çocuklarini kimseyle kıyaslama. Herkesin gelişimi farklı. 

0 oy
(833 puan) tarafından

Bence biz çocukları hiç rahat bırakmıyoruz. Biz taşırmadan bıyamaya çalışmayı ilkokulda yapmaya çalışıyorduk. Şimdi iki yaşındaki çocuğa yaptırmaya çalışıyoruz. Renk öğretmeye çalışıyoruz. Sayı saydırmaya çalışıyoruz. Daha çocuk dünyayı etrafı kavrayamadan başka başka görevler yüklemeye çalışıyoruz. Yapamayınca da çocukdita bir sıkıntı mı var diyoruz. 

(8 puan) tarafından

Düşününce doğru aslında 7 yaşında sayıları öğrenir biz eğlenmeye bakalım dimi. Herşeyi bilsin psikolojisi beni böyle yaptı sanırım. Bugün hiçbir etkinlik yapmadım akşama kadar dışarıda oynadık  sürekli etkinlik peşinde olmayı bırakacam 🌸

0 oy
(721 puan) tarafından

Her çocuk farklı ama belki bu kadar çocuğun üstüne düştüğünüz için bu şekilde oldu belki yoruluyor beyni bu kadar aktivite alinca yoruldu bir süre daha farklı şekilde ilerlemeyi dene ,eline telefon ver TV aç demiyorum ben ama biraz çocuğu kendi haline birak  gözetle onun istediği şeyleri yapın yormayın illa bunu yapalım demeyin ona sorun ne ister diye , ve kaç yaşında acaba her çocuğun gelişimi farklı oluyor 

(8 puan) tarafından

4 ve 2 yaşlarında haklısınız ama hem rahat bırakıyorum hemde üzerlerine titriyorum gelişi güzel bırakayım bakayım nasıl olacak. 

(721 puan) tarafından

4 yaş çoğu şeyi biliyor yapıyor genel olarak ama siz bir sorun olduğunu düşünüyorsaniz bir doktor ile görüşün daha iyi olur içiniz rahatlar ama 2 yaş küçük daha anne olarak siz daha iyi bilirsiniz çocuğunuzu 🤗

0 oy
(3,402 puan) tarafından

Kendini ve çocuğunu cok kasiyorsun bacım , benm cocuklar da misafirliğe bı yere gezmeye gidince başka çocuklar gibi sakince oturmuyor hareketlik ve yaramazlık yapıyorlar bir ogretmen arkadaş dediki sen evde sürekli kendi duzenine alistirirsa. Başka ortamın düzenini bilmez çocuk her ortama girip oranin kuralini ogrenmeli , eşim de dedi ki çok mudahale ediyoruz aman kırarlar aman biri bişi der diye stres yapıyoruz çocuk dahada agrasif oluyor bu çocuk ya çocuk dökecek kıracak bagiracak itiraz edecek ki kendini korusun kesfetsin ,

0 oy
(1,277 puan) tarafından

Canım ben elinden geleni fazlasıyla yapmışsın başkalarıyla kıyaslama her çocuk kendini özeldir hepsinin gelişimi farklıdır boyamaları çizgileri tam değil demişsin kaç yaşında çocugun onunda bu gelişim yaşı var kasların olgunlaşması için zaman lazım sen o çocukların ekran karşısında olup daha hareketli olmalarına bakma ilerleyen yaşlarda aradaki farkı alıcaksın ilk 6 yıl ne kadar öğretirsen ilerleyen yaşları o kadar donanımlı olur ekranla büyütülen çocukların şuan duruyor olabilir ama ilerde donanımları eğitimleri çok zor olucak ne kadar çok uğreşecaklerının farkında değiller rehatlarını düşünüyorlar bunlara takılma ama anladığım kadarıyla birez fazla streslisin buda çocuklarına yansıyor bşyleri öğrenme odaklı değilde eğlenme odaklı yap yani bişey boyarken şakalaşıp gülmeye bak belkide birez fazla kontrolcü olduğun için çocukların endişeden yapamıyorda olabilir bişey demesen bile onlar gerginliği stresi hissederler bu onları huzursuz eder öğrenmeyi zorlaştırır akışına bırak bol bol koşsunlar kirlensin üstleri başları zıplasınlar boyamaları taşırsın seneye düzgün yapıcak sen vazgeçme iyi boyama yapana kadar boyasın karalasın dağıtsın 

(8 puan) tarafından

En iyi gelen siz oldunuz teşekür ederim🥰 aslında kıyaslama yapmam en nefret ettiğim şey sadece gelişimlerini takip ederim  Çünkü çocuklarım benim gibi ilgisiz büyümesin istiyorum belkide stresim bundandır daha stressiz olmak için yazdım buraya biride benim ne demek istediğimi anlamadı . 

0 oy
(2,626 puan) tarafından

Kasları gelişmeyen bir bebeğe niye yürüyemiyor demek bu. Her çocuk doğuştan farklı yeteneklerle dünyaya gelir. Peş peşe 2 oğlum oldu. İkisi o kadar farklılar ki. Biri 10 aya kadar emeklemedi mesela diğeri 6 aylıkken emekledi. Ben okul öncesi öğretmeniyim ama dediklerinizi ben yapamadim. İkinci çocuğum doğdugunda büyüğü 2 yaşındaydi televizyonla tanıştı ve butun gün TV acik duruyor. Kimsemiz yoktu annemi kaybettim, taşındık, şehir değiştirdik, eşimin ailesi bizimle görüşmedi. Tek başına büyüdü oğlum. 2.5 yaşında mesela dediğiniz gibi her şeyi yapıyor. Kendi kendine yapmayı öğrenmiş. İlgi eksikliği olan çocuklar daha çabuk gelişiyor ve öğreniyor. Sizin suçunuz yok zamanı geldiğinde her şeyi yapacak zaten. Bu arada taşırmadan boyama yapmak bir beceri değil. Çocuğun hayal gücünü koreltmeyin. Boyama sayfası değil özgün resimler çizmesini destekleyin. 

İlgili sorular

0 oy
4 cevap 119 göst.
0 oy
12 cevap 361 göst.
11 Temmuz 2021 Diğer kategorisinde Tospik (3,725 puan) tarafından soruldu
+1 oy
2 cevap 202 göst.
24 Ocak 2023 Diğer kategorisinde Tuba Y (1,035 puan) tarafından soruldu
0 oy
38 cevap 1,094 göst.
19 Kasım 2023 Diğer kategorisinde misafir tarafından soruldu