+1 oy
396 göst.
Çocuk & Ebeveyn kategorisinde (336 puan) tarafından

Arkadaşlar o kadar çok korkum var ki ne yapacağımı bilmiyorum oğlum 2 buçuk yaşında birde kızım var 4 buçuk yaşında kızım çok kıskanç kardeşiyle ilgilendiğim zaman çok sorun çıkardı bize eşim de evde olmuyor sürekli görevde tek başıma 2 çocuk bakıyorum neyse konu şu aslında oğlumla oyun oynarken oğlum gülüyor mutlu oluyor renkleri öğretiyorum oyun hamuru var evde renk renk ve renkleri söylüyorum hadi şimdi sen söyle diyorum oğlum da tekrar yapıyor yeşil sarı mavi diye ama oğlum komut almıyor şunu getir bunu yap diyince hiçbirini yapmıyor bunu nedeni otizm mi yoksa çok fazla telefon TV ye maruz kaldığı için mi bilmiyorum uyaran eksikliği mi  otizm mi kafam çok karışık mesela uykusu geldiğinde yatağına koyarım kendi kendine yatar yada susadı  diyelim bardağını alır bana getirir arabayla nasıl oynandığını bilir süpürge var oyuncak süpürge onunla nasıl oynancsni bilir ismine de bakmıyor oğlumun 2 ismi var ben Aras diyorum eşim yusuf diyor bundan mı kaynaklı çok korkuyorum bilen varsa lütfen cevap verin  16 sında çocuk doktorunda randevusu var

7 Cevaplar

+1 oy
tarafından

Yanlış anlama benim de iki çocuğum var biri 3  yaş biri 15 aylık  tek başıma bakıyorum hep böyleydi ama kızım telefonun ekranıni kaydirmayi bile bilmez niye yani telefon şuan yaşadığın kaygıya değer mi ?

(336 puan) tarafından

Değmez tabi çok ihmal ettim sizce varmı bir sorun kaç gündür uyuyamıyorum 

tarafından

Bilemiyorum komut almama sorunu hiç yaşamadım mutlaka bir doktora götürün ama diyeceği ilk şart belli zaten ekranı kesmelisin çocuğun çok sağlıklıysa bile TV aç bende de açık ama oturup izlemezler belli saatlerde izin veriyorum telefon asla ama yazık kucucuk beyinlerini uyuşturuyor 

(336 puan) tarafından

Çok haklısınız teşekkür ederim cevabınız için 

-Reklam-
+1 oy
(3,965 puan) tarafından

Sorduğunuz sorular ile cevapları yazmışsınız zaten. Ekrana çok maruz kalıyorsa tabiki öncelikli sorun uyaran eksikliğidir, yetersiz ilgidir. Diyelim ki ekranı kestiniz, iyi anlamda ilgilendiniz, yaşıtları ile sosyalleşti, ama bunlara rağmen bir ilerleme olmuyorsa o zaman korkmaya başlayın.

İsim konusunda da ya iki ismi beraber kullanıp seslenin ya da eşiniz ve siz aynı ismi kullanın. 

Kızınız da kardeşini kıskanıyor olabilir ama 2 buçuk yaş çocuğun ilgiye, alakaya, zaman ayırılmasına ihtiyacı var. İlki kıskanıyor diye onun istediği şekilde ilerleyemez. 

(336 puan) tarafından

TV yi kestik zaten tek başına durmayı sevmiyor ben yanıma getiriyorum yemek falan yapınca yanımda oynuyor tek sıkıntı komut almama ve ismine bakmama birde parmak ucuyla yürüyor çok garip ya çok korkuyorum 

(3,965 puan) tarafından

Doktor zaten sizi yönlendirir. O zamana kadar bol bol oyun oynayın. Topu atıp, hadi getir, hadi at gibi basit komutlar verebilirsiniz. Oyun içinde yapın bunu daha çabuk kavrar. 

(336 puan) tarafından

Onunda yapıyorum top oynamayı çok sevdiği için ordan gidiyorum zaten biraz daha ilgilenmem gerekiyor inşallah yoktur bişey:(

+1 oy
tarafından

Canım otizim komut almaz 

Göz teması yapmaz 

Adına dönüp bakmaz 

Etrafında dönüyormu 

El ele vuruyormu 

Parmak ucunda yuruyormu 

Takıntısı varmı mesela 

Oğlumun kapı ve ışık kapalı kalacak 

Ben doktor değilim ama 

Oğlum da otizim başlangıcı dediler hastane raporu yenilerken 

Sen randevuya git bakalım 

Onların testleri var 

Soruları var

Gozlemleyip seni yonlendirirler 

(336 puan) tarafından

Parmak ucunda yürüme var ama onu kızımda yapıyordu bununda belirti olarak görüyorum tabi göz teması var mesela sevdiği birşeyi eline verince gözüme bakarak gülüyor komut almıyor ve dediğim gibi 2 ismi olduğu için kargaşa yaşıyor sanki ben Aras diyorum eşim ve eşinin tarafı Yusuf diyor takıntısı yok oyuncaklarla gayet normal oynuyor mesela ben şarkı söyleyince oda söyler tekrar yapar ama komut yok 

(6,541 puan) tarafından

2.5 yas iki ismi ayri ayri kullaniyosaniz bunu farkedecek ve tepki verebilecek bi yas. 1-1.5 olsa belki deriz. 

İsarete edebiliyo mu istedigi biseyi ? 

Dil gelisimi nasil cumle kurabiliyo mu? 

Sizi telaslandirmak istememe ama goz temasi kuran otistiklerde var. 

(336 puan) tarafından

Yok işaret yok susadigi zaman bardağı getirir sadece dil gelişimi de yok anne falan diyor arada ben tekrar yaptırınca konuşuyor randevu aldım doktorun dediğine kaldım sanırım 

(6,541 puan) tarafından

Cok geri kalmis olabilir. Yani uyarak eksikligi de olabilir. Ama sizde cok gec kalmissiniz. Bu zamana kadar goturmediniz mi hic ? 

Takintisi var mi temas sever mi

(336 puan) tarafından

Kontrol süresinde doktora söyledim konuşmuyor tepkileri çok yok dedim ama doktor 36 aya kadar normal demişti o yüzden randevu aldım tekrardan takıntıdan kastınız ne oluyor tam olarak onu anlamadım ama her hangi birşeye takıntısı yok temas olarak öptüğümuz zaman sinirlenmez

(6,541 puan) tarafından

Her gelisimin bi evresi vardir. Bi donemde ki gelisimin olmasi veya olmamasi diger gelisim evrelerini de etkiler. 

Uzulerek soyluyorum yasina gore cok geri kalmis. Keske baska doktora da goturseydiniz. Cocuk doktoruna goturduyseniz bu konularda cok bilgili olmayabiliyolar. Alaninda uzman bi doktora goturmeniz gerekir. 

Umarim otizm degil de uyaran eksikligidir. 

Mesela hep ayni yere oturmak ister mi ,isiklari surekli acmak, ayni kiyafetleri giymek,ayni yemekleri yani belli basli seyleri yemek gibi. 

Sarilmayi sever mi size sarilir mi ya da birisi sarilinca karsilik mi verir rahatsiz mi olur. 

Heyecanlaninca ellerini ,kollarini kuş gibi cirpar mi

(336 puan) tarafından

Ya şöyle kıyafetleri anlamıyor zaten değiştirsem de tepki vermiyor sadece üstünü çıkardığım için kızıyor ışıklar kapalı olsun açık olsun fark etmez onun için sarılıyorum ben bişey demiyor ama karşılıkta vermiyor heyecanlandiginda daha çok kahkaha atıyor aynı yerde oturma takıntısı da yok ya sadece parmak ucubda yürüyor arada sırada ve komut almıyor birde adına bakmıyor ben hiç ilgilenmedim bütün suçu kendimde buluyorum uyaran eksikliğinden şüpheleniyorum bişey sorufam otizmliler mesela ben şarkı söylüyorum hadi sende söyle dediğimiz Zaman söyler mi oğlum söylüyor çünkü yada bak yılan TİS yapıyorum elimle oda eliyle yılan yaparak TİS yapıyor alkış yap derim oda yapıyor hadi Çak diyorum cak yapıyor bunları yapıyor mu onlar acaba 

(6,541 puan) tarafından

Takintilari ornek olarak soylemistim. Yani bunlara benzer durumlar var mi diye . 

Otizm'in de turleri var. Bazilari saydiklarinizi yapmazken bazilari yapabiliyolar. 

Ben ogretmenim ozel egitim ogretmeni degilim. Ama girdigim siniflarda ozel ogrenciler olabiliyo. Suan 2 tane otistik ogrencim var. Birisi surekli ayni yerde oturur. Goz temasi vardir. İletisimi var. Ama temasi asla sevmez. Yanina yaklasilmasini bile istemez. Onun haricinde cok cana yakin sempatik bi cocuktur. Ama tek basinadir genelde. 

Diger ogrencimin ezberi cok iyidir. İngilizce sarkilari cok iyi ezberler ve soyler. Sarki soylemeyi cok seviyo tenefuslerde falan surekli sarki soyler. Telaslaninca,panik olunca elini,kolunu degisik sekillerde sallar. Bazden gozunu bi yere diker dalmiş gibi. Bazden ozellikle sarki soylerken kafasini cok degisik sallar. Bu ogrencimde genelde tek basinadir. Digerleriyle arkadaslik etmez cok iletisime gecmezler genelde. 

İsaret etmesi onemli. Bunun uzerinde durun. Belki isaret etmeyi bilmiyodur. Kucaginiza alin buyuk resimli bi kitapta ki resimleri isaret ederek gosterin. Bak bu inek ,bu kedi diye isaret ede ede gosterin. Ya da evde ki herhangi bi seyi isaret ederek gosterin. Susadigi zaman bardagi getirdiginde anlamiyorum ne istiyosun de. Parmaginla goster de. Bi sure su vermemeyi deneyin hemen vermeyin yani. Belki o sekil isaret ederek gosterir.

(336 puan) tarafından

Elinize sağlık verdiğiniz tavsiyelerin hepsini deneyeceğim çok teşekkür ederim size ❤️

tarafından

Merhaba 

O zaman otizim olmayabilir 

Ama yinede bir uzmanın görmesi lazım 

(336 puan) tarafından

Doktora randevu aldım çocuk doktoruna inşallah olumlu şeyler söyler 

tarafından

İnşallah güzelim dua edelim 

(336 puan) tarafından

❤️❤️

+1 oy
(2,167 puan) tarafından

İçinizde şüphe varsa mutlaka çocuk psikiyatri goturmeniz lazım erken teşhis çok önemli.. otizm korkulacak bir durum değil.. 

Benim oğlum otizm 2 yaşında teşhis konuldu şuan 5 yaşında 3 yıldır eğitim alıyor.. mesela ismine hiç tepki yoktu . Dünyadan habersizdi şuan her seslendigimde bakar yanıma gelir yavaş ilerliyoruz biz ama ilk zamanla bu zaman arasında çok çok fark var

(336 puan) tarafından

Size özelden yazdım bakar mısınız 

+1 oy
(2,324 puan) tarafından

Benim bebeğimde 2.5 yaşında 

(2,324 puan) tarafından

Aslında ben de öğretmedim bir süre sonra kendisi anlamaya çalıştı ama biz de konuşmuyoruz su an sorunumuz bu ): hiç kelimesi var mi

(336 puan) tarafından

Anne diyor bilinçli bir şekilde kedi görünce miyav der civciv görünce cikcik der araba oyunu oynayınca arada sesi çıkarır tekrar yaptırınca söylüyor bazı şeyleri mesela ceviz adamı çok güzel söyler 

(2,324 puan) tarafından

Otizmli çocuklar hiç konuşmaz diye biliyorum ben kızımda 50 tane kelimesi var bilinçli 

(336 puan) tarafından

Bence uyaran eksikliği var ama bakalım doktora götürcem yinede ihmale gelmez 

(2,324 puan) tarafından

İnşallah yoktur varsada Rabbim sifa versin 

0 oy
(5,782 puan) tarafından

İlk olarak ekranı tamamen kes,bi 15 gün sonrası için de cocuk psikiyatriye randevu al. Bu arada anormal gördüğün şeylerin videolarını kaydedip mutlaka psikiyatri doktoruna göster. 

(336 puan) tarafından

Randevu aldım zaten TV falanda izlemiyor artık bugün mesela sürekli oyuncaklarla oynadı bende baya destek olduk bakalım 

0 oy
(6,920 puan) tarafından

Sorun olsa diğer söylediklerini de yapamaz ismini karıştıyor bence bu yüzden tek isim koymak lazım bence yada çift isim konuyorsa ikiside söylenmeli otizim çok farklı bir şey bir kere sosyal olmuyorlar tebessüm çok az ediyorlar sinirli oluyorlar takıntı oluyorlar o yüzden tek tip besleniyorlar anlamsız hareketleri oluyor göz teması zaten hiç yok denecek kadar az

(336 puan) tarafından

Ayy içim rahatlıyor bunları duyunca ekrandan kestim tamamen daha çok üstüne düşüyoruz şuan gelişme var 2 günde 

(6,920 puan) tarafından

Benim kuzenim ileri derecede otizm 24 yaşında sanırım zeka seviyesi 1 yaş o yüzden çok zor bir rahatsız lık korkma düzelir merak etme

(336 puan) tarafından

Anladım çok zor Allah sabır versin bende doktora götürcem ne olur ne olmaz yapabildiği ve yapamadığı şeyleri tek tek anlatıcam bakalım artık 

(6,920 puan) tarafından

Götür tabi

İlgili sorular

+2 oy
23 cevap 1,215 göst.
+1 oy
12 cevap 495 göst.
0 oy
5 cevap 377 göst.
27 Kasım 2024 Aile & Aşk kategorisinde mehal (821 puan) tarafından soruldu
0 oy
6 cevap 455 göst.