+3 oy
659 göst.
Çocuk & Ebeveyn kategorisinde (3,052 puan) tarafından
tarafından düzenlendi

Selamlar, 

Farklı bir soru olacak biliyorum ama amaç sadece sizlerinde görüşlerini almak. Neler düşündüğünüzü merak ediyorum. 


Sağlık açısından düşünüp, çocuğunu sünnet ettiren var mı?

Çünkü genellikle hiç üzerine düşünülmeden 'olur mu canım, erkek çocuğu sünnet edilmeli' diye sorgusuz sualsiz kesiliyor.

Şayet hayati bir mevzu olsaydı yabancı ülkelerdeki erkeklerin vay haline.


Soruma cevap vermeye tırsan kişiler de olabilir. Ama dediğim gibi mevzu dini değerlere saldırmak vs değil. Sadece sizi bu eyleme iten temel duygunuzu soruyorum. 

21 Cevaplar

+24 oy
(1,357 puan) tarafından

Sünnet işleminin adının neden sünnet olduğunu düşünmek lazım evvela. Çünkü Rasulullah (sav) sünnetli doğmuştur ve doğan her çocuğu da sünnet ettirmiştir.

Allah Rasulü (sav) en güzel surette yaratılmıştır, bunda hemfikiriz. Hatta hemfikir olmak ne haddimize, direkt öyle. Su götürmez gerçek.

O halde sünnetli doğmuş olması da (sünnet mahallini kimse görmesin veya ufak da olsa acı çekmesin gibi) diğer etkenlerden evvel bu en güzel şekle sahip olmanın bir parçası. Kaldı ki sağlık açısından da ne kadar önemli olduğu aşikar. 

Allah Rasulü (sav) buyurduysa benim düşüncemin hiçbir önemi yok. Zaten islamın karşısında benim düşüncem diye bir şey de olamaz.

Zira “İnneddine indellahil islam” yani “Allah katında hak din islamdır”.

Hiçbir insan düşüncesi de bunun üstüne çıkamaz. 

(1,357 puan) tarafından
+1

İlk sünnet olan kişi İbrahim (as)dır. Peygamberimizle değil, atası olan İbrahim (as) ile başlamıştır sünnet meselesi.

Davud, Musa ve İsa (asm) da İbrahim (as)dan sonra gelen kitap sahibi peygamberlerdir. Yani HER DİNDE sünnet vardır. 

(3,052 puan) tarafından

Dönemine göre gelmiş hükümlerin, sonraki zamanlarda değiştilmesi ya da kalkması (farklı konularda da) çok olağan bir durum ama. Kuranda bizzat bununla ilgili bir zorunluluk olmaması bu uygulamanın kalktığını göstermez mi? 

(1,357 puan) tarafından
+1

Göstermez. Zira Kuranda pek çok husus detaylarıyla anlatılmadığı gibi bazı istisnalar hariç tüm feshedilen unsurlar da belirtilmez.

Bu hususları bize anlatan Haşr suresi 7. Ayette de geçtiği gibi “Rasulüm size ne verdiyse alın, sizi neyden nehyettiyse ondan kaçının” ayetine bakılarak Allah Rasulüdür (sav”

Ayrıca O’nun (sav) sözleri de alelade sözler değil, vahiydir. Yani bize neyi yapalım diyorsa aslında bu meseleler Allahın yapmamızı istediği şeylerdir.

Zaten sünnet kavramı da budur. 

(3,052 puan) tarafından

Cevaplarınız için teşekkür ederim, kendim daha detaylı da bakmaya devam edeceğim. 

(1,357 puan) tarafından
+2

Rica ederim ne demek, kendiniz araştırırken bilgilerine başvuracağınız kişilerin veya kitapların da Ehl-i sünnet olmasına dikkat edin, itikat bozukluğu dinden çıkarır. Kolay gelsin. 🌸

-Reklam-
+2 oy
(1,925 puan) tarafından

Sünnet tıbbi bir gerekliliktir bir çok hastalığı önlüyor diye biliyorum 

(3,052 puan) tarafından
tarafından düzenlendi

Tıbbi bir zorunluluk yok ama. Her çocukta da idrar sorunları yaşanmıyor. 

(1,925 puan) tarafından

Bilmiyorum ya inşallah 

+2 oy
(4,512 puan) tarafından

Tamamen dedigin gibi dini degerlerimden dolayi ettirmem gerekitigini dusunuyorum saglik acisindan ekstra ekstra bi fayda saglamasi gerekmiyo benim icin Allah oyle emrettiyse gerisini dusunmuyorum O en iyi bilendir ama saglik acisindan da cok faydali oldugunu duymustum zaten dusunursek oglum ilk dogdugunda genel cerrahiye goturmustum orda derisini ters cevir icini temizle demislerdi yani icine bi pislik doluyo demekki cisini yaparkende afedersin once derinin alti doluyo sonra disari akmaya basliyo idrarda kalinti yapabilir 

(3,052 puan) tarafından

Evet bazı çocuklarda idar yapmada sorun yaşanıyor, o zaman mecburi yapılması lazım. Ama sırf dini açıdan(mecburi bile değil) insanın bir parçası kesilmeli mi, şüpheli. 

(4,512 puan) tarafından

Mecburi degilmiymis ben bilmiyorum onu 

+1 oy
(181 puan) tarafından

Hastalık oluyor

(3,052 puan) tarafından
tarafından düzenlendi

Her çocukta olmuyor. Dediğim gibi yabancı ülkelerdeki erkekler şuan ne durumda olurdu kim bilir. 

+1 oy
(1,265 puan) tarafından

Sünnet yahudilerin geleneği islamda yok diyende var açıkçası ben de merak ediyorum. İçinde kireç gibi bir şey birikiyormuş taşlaşıyormuş onun için hijyen açısındam sünnet ediliyor.

(1,357 puan) tarafından

Şu yaşıma kadar kadın sünneti hakkında bir tane hadise veya alimin sözüne rastlamadım. Kitaplarda da geçmez. Kaç fıkıh kitabı çürüttüm, birinde rastlamadım. Zira fıkıh, her konuyu ele alır.

Hacer validemizin böyle bir şeye sahip olduğuna dair hadisi şerife de rastlamadım. Kaldı ki zaten bu tür havadislerin kaynağı daima hadisi şerif olur, kafadan uydurma bilgiler islamda bidattir.

O sebeple birisi bana aksini ispatlayana kadar böyle bir durumun olmadığını savunurum. 

(1,265 puan) tarafından

Allah razi olsun hocam kulaktan duyma benimkisi kaynağı var mı yok mu bilmiyorum kimi Sare validemiz kıskandı da yaptı sünnet etti onu deniyor kimi kulağını deldi o sünnet kaldı diyor. Ben bunları 13 14 yaşımda sohbette duymuştum. 

(1,731 puan) tarafından

Afrikada kız çocuklarına uygulanan sünnet vardı.dış kısmı kesip sonra ufacık yer bırakarqk dikiyorlarmış.amaç ise kızın evlenene kadar zina yapmaması.bu inançları yüzünden birçok kız ya doğumda yada yapılan işlemden sonra enfeksiyon kapıp ölmüş.bahsettiğiniz sünnet bu sanırım.

(1,357 puan) tarafından

Bilmediğim ve daha önce hiç duymadığım bir mesele. Her şeyi biliyor değilim, haşa. Ancak araştıracağım.

Olmadığına yüZde yüZ emin olamam ama olduğuna dair de bir şey görmedim. Varsa bile inşallah karşıma çıkar da ben de öğrenmiş olurum. Yine de sorduracağım. Zannetmiyorum ama yoktur. Olsaydı bir kez olsun hadislerde geçerdi. Kaldı ki belki eski ümmetlerin şeriatında vardır da bizim Şeriatte feshedildiği için lafı bile geçmez, olur mu olur. 

(1,731 puan) tarafından

Zaten dinen böyle bi adetin olduğunu düşünmüyorum.bende çöl çiçeği kitabında okumuştum.Afrikali Waris diyr bi kadının hayatını anlatan bi kitap.nasıl ki hintliler ölülerini yakıyor.bu da galiba onların kendi içlerinde yaygınlaştırdığı bir durum

+1 oy
(30 puan) tarafından

Eğer gerekli bir durum olmasaydı cerrahlar da böyle söylerdi diye düşünüyorum. Erkek çocuğum yok olsaydı belki daha detaylı düşünebilirdim fakat ilk aklıma gelen bu oldu :)

(3,052 puan) tarafından

Bizim ülkedeki cerrahlar da bu ülkenin din, örf ve gelenekleri ile büyüyen cerrahlar😌

+1 oy
(721 puan) tarafından

Hiç düşünmedim.  Dini değerlerimizden dolayı bilincaltimiza yerleşmiş. 

(3,052 puan) tarafından

Evet, açıkçası oğlum olmayana kadar ben de hiç düşünmemiştim. Düşünmenin ayıp, günah olduğunu da beynimize işliyorlar çünkü. 

0 oy
(3,979 puan) tarafından

Yani herkes yaptırıyor diye yaptırdım ben ,ilerde dalga geçmesinler diye,hatta küçük oğlumun pipisinin altında biraz parça fazla kalmış doktora götürdüm alsınlar diye doktor bana dedi sünnet etsen ne etmesen ne , adı üstünde sünnet dedi farz değil sonuçta dedi,boşver kalsın o parça dedi, başka doktora gittim dört yaşında getir alırım dedi 

(3,052 puan) tarafından

İşte bu durumu soruyorum aslında. Belki de hiç bir zararı olmadığı gibi bir faydasını da görmeyecek. Ama toplum inancından dolayı zaten kusursuz olarak yaratılmış organınla oynuyorsun. 

0 oy
(4,138 puan) tarafından

Benim yeğenim bir aylık filandı çocuk elimizde çatlayacak böyle ne yapsak susmuyor , doktora gittiğimizde idrarını en son ne zaman yaptığını sordu yengem hatırlamadı bende yanlarında kalıyorum o zamanlar bende hiç fark etmedim, daha sonra muayene etti ve baya kireçlenme olmuş ertesi gün sünnet oldu çocuk rahatladı valla

Bu arada herkes bunu sünnet ettirin rahatlar dediklerinde ne alaka bu ağlamanın içinde bir de bu mu eksik derdim kendimce megersem sorunun kendisi oymuş 😀

(3,052 puan) tarafından
tarafından düzenlendi

Birebir aynısını yeğenimde yaşadım. Kaç aylıktı hatırlamıyorum ama idrar problemi yüzünden acil sünnet edildi ve çok rahatladı. Zaten bunu savunuyorum. 

0 oy
(1,599 puan) tarafından

İki çocuğumda bönrek sorunuyla doğdu ve hangi nefroloji uzamnına götürdüysem sağlıkları açısından sünnetin önemli olduğunu söyledi bu sebeple biz erken yaptırttık biri 2 aylık biri 4 aylıktı

(3,052 puan) tarafından

Sağlık bazlı düşünülüp yapılan sünneti kesinlikle savunuyorum zaten. 

(1,599 puan) tarafından
+1

AAslında araştırmalarım bana şunu gösterdi dinin öğrettiği şeylerin sağlık açısından da faydası çok fazla en basiti su örneği peygamber sünnetidir oturarak içmek bilim ayakta su içmenin zararını yıllar sonra dile getirdi din ya da farketmeksizin araştırıp doğru olanı yapmaya çalılıyorum çocuklarım için her anne gibi

0 oy
tarafından

Bence bu bir gelenek ,ettirmeyince gavur diyolar😂

(3,052 puan) tarafından

Gavur memleketinde doğup, büyümüş eşime, annemin sünnetli mi diye sorması 😂( tabi bana gizliden sormuştu, orda var mı diye) 

0 oy
(3,033 puan) tarafından

Kur'an ve sünnet dinin iki yemek unsurudur sünnet olmadan birçok konu anlaşılmaz bugün sünnet denilince sanki yapilmasada olur izlenimi veriliyor oysa bu çok yalnis sahabeler efendimiz ne yaptı ise hemen yapmış şimdiki Müslümanlar ise acaba sünnetten nasıl kacabilirim derdinde ben de tamamen dini dusunce ile yaptırdım rabbim emretti ise vardır bir hikmeti 

(3,842 puan) tarafından
+1

Namazında nasıl kılınacağı kuranda geçmiyor ama sünnette anlatılmış diyorsunuz . Dünya üzerinde onca mezhep var ve neredeyse hepsi farklı şekilde kılıyor doğru olan hangisi. Ki mezhep kadar saçma bir şey yok zaten . Aynı din aynı kitap aynı kuran neden her defasında farklı yorumlanıyor. Size öğretilenlerin %100 doğru olduğunun kanıtı var mı mesela? Dinin temeli güzel ahlaktır . Değişmeyen tek konu bu. Ve bütün dinlerde geçerlidir. Farz olmayan bir şeyi yapılmalıdır zorunludur diye lanse ediyorsunuz . 

(1,856 puan) tarafından

Katılıyorum 

(3,842 puan) tarafından

Bunları tartışıp kavga etmek için yazmıyorum sırf  merakımdan  yazıyorum. Mesela denize girmek sünnet peygamber efendimiz de girmiş diyorlar . Denize gidiyorsun bikinili mayolu kadınlarla aynı ortamdasın.  Eee şimdi sünnet diye sevap mı oluyor yada göz zinası yaptığın için günah mı? Yada peygamber efendimizin birden fazla eşi olmuş. O dönemim şartları savaş şu bu öyle gerektirmiş şimdi ki zamanda da bir ekek aynı şeyi yapsa sünnet diye sevap mı işlemiş oluyor yoksa günah mı? Hadisi Şerif diye kaynak gösterilen kitaplarda birinci ağızdan duyupta yazılan bir şey yok . O şundan duymuş ona da şunun oğlu söylemiş sürekli böyle bir kulaktan duyma şeyler var en az 3 nesil geçmiş aradan belki daha fazla. Ne malum o söyleyen kişinin araya yalan yanlış bir şey katmadığı. %100 garanti olan tek şey kuran . Eğer öyleyse bize okulda öğretilen din tamamen çöp yanlış ki ben 3 yıl imam hatipte okudum.  Farz olan şeyleri yapmak zorundasın yaparsan sevap yapmazsan günah, sünnet ise yaparsan sevap kazanırsın yapmazsan da günahı yok diye anlatıldı. 

(1,357 puan) tarafından

Sünnet olan bir şeyi yapmalısınız diye zorladığım yok, soru sordular cevapladım.

Tüm hadisi şeriflere vakıf değilsiniz ve siz de bu konu hakkında konuşuyorsunuz. En azından kütübü sitte denilen sahih hadislere vakıf olsaydınız da “tartışmaya yüzünüz” olsaydı.

Özellikle bu iki kelimeyi kullanıyorum çünkü bilmediğim konu hakkında bence şöyleydi diyerek kanıtlayamayacağım ama genelin fikri olan şeyleri ben de söyleyebilirim. Ama yakışmaz. Orada veterinerlikten örneğini de verdim zaten.

Namaz kılma meselesini sormuşsunuz, hadisi şerif, siyer biliyor olsaydınız namazın kısım kısım farz olduğunu da bilirdiniz. Hareketlerinin de o kısımlarda yavaş yavaş oturduğunu da bilirdiniz. Nihai namaz şeklinin de günümüzdeki gibi olduğunu bilirdiniz ve bu soruyu sormanın aslında cahillikten başka bir şey olmadığını bildiğiniz için de sormazdınız.

Mezhepleri sormuşsunuz, mezhep kavramını 3 senelik imam hatip sürecinizde neden araştırıp öğrenmediniz? Ya da size böyle mi öğrettiler? Siz de merak etmeyip üstüne araştırmadınız mı?

4 mezhep de Kuran ve sünnete dayanır, farklı içtihat yollarıyla aynı hakikate ulaşırlar. Hepsi ehli sünnettir, yani Hanefi mezhebinde olan mesele de Rasululluhtan (sav) gelmiştir, Şafii mezhebindeki de. Tek farkları işleyiş biçimidir.

Diğer mezheplerin hak olmadığının kanıtı da hadisi şeriflere dayanmıyor oluşlarıdır.

Ancak hadisi şeriflerin güvenilirliğini sorgulayan birisine bunların hiçbiri delil olmaz. Enbiya suresi 7. Ayette “Eğer bilmiyorsanız, alimlere (bilenlere) sorunuz.” Diye geçer, bu ayet bizatihi Rasulullah (sav) efendimizi gören sahabelerden biri tarafından içtihat şeklinde yorumlanır. “Biz Rasulullaha (sav) sorardık, siz de sahabeye sorunuz. Sonra sahabeyi görene, sonra onları görene.” Diye.

Ki imamı Azam hicretten 80 sene sonra doğmuştur, hükümlerinin hak oluşuna delil “sonra onları görene” kısmıdır.

Her şey bir kenara, ben sabahlara kadar ispatlarım vazifemdir. Ancak hadis ilmi nedir ne değildir bilmeden konuşan ve ahkam kesen, bir nevi kaynak olarak görmeyen insanlara gitgide daha az saygım azaldığı için bu sohbeti devam ettirme taraftarı değilim. Zira “40 alimi bir delille ikna ettim de 40 delille bir cahili ikna edemedim” sözü, buraya tam oturuyor.

Beni de yanlış anlamayın, sizin bilmemeniz beni bağlamaz, sizi bağlar. 3 senelik eğitiminizin doğru olduğunu iddia etmeniz size yeter. Kanıtınız yok.

Ben size doğrusunu da yanlışını da öğrendiğimi, buna göre hangisi Ehl-i sünnet belki 500den fazla kitap yaparak öğrendiğimi söylüyorum. Kıyas etmek veya anlamak ya sizin için zordu ya da işinize gelmedi. Dediğim gibi beni bağlamaz.

Öyle ya da böyle, hepimiz öldüğümüzde bunların aslına vakıf olacak mıyız? Olacağız.

O halde orada neyin ne olduğunu siz de ben de anlarız.

İsterseniz bu konuşma daha da uzamasın. Anlayışınız için teşekkür ederim. 

Selametle. 

(1,357 puan) tarafından

Şunu da belirtelim de vazifemiz yerine gelsin.
“O, hevâsından konuşmaz. O (söyledikleri) ancak kendisine vahyedilen bir vahiydir.” (Necm, 3-4)

Bu ayet, Peygamberimizin (sav) sadece Kur’an’ı değil, din adına söylediklerinin tümünün vahiy temelli olduğunu bildirir.
Yani sünnet ve hadis, keyfî değil; Allah’ın yönlendirmesiyle oluşmuştur.

“Hiç şüphesiz, o zikri (Kur’an’ı) biz indirdik, elbette onu biz koruyacağız.” (Hicr, 9)
“Zikir” kelimesi burada sadece Kur’an lafzını değil, Kur’an’ın açıklamasını ve uygulamasını da kapsar.
Kur’an’ın açıklaması da sünnettir; bu da Allah’ın koruması altındadır.
Hülasa-i kelam; Kur’an, hem lafzıyla hem manasıyla korunmuştur. Bu manayı bize ulaştıran Peygamberimizin (sav) açıklamaları (hadisler/sünnet) de koruma kapsamındadır. Aksi takdirde Kur’an’ı anlama yolu kapalı olurdu ki bu ilahî hikmete ters düşer. Yani hiçbir kimsenin yalan yere hadis çıkarmasına veya arada kaynak yapmasına müsade etmez.
Sadece Kur’an-ı kerime inanan sizler için bile bu delil inkar edilemez. Aksi varsa da ben dinlemeye hazırım. 

0 oy
(4,873 puan) tarafından

Biz de eşimle konusuyoduk  bu konuyu. Oğlumuz olursa vs diye. Sünnet ettirmeyedebiliriz. Belki ilerde kendi karar verip yaptırır. Zaten çocuk doktorunuza filan da sorarız da. Eşim yaptirmasak da olur kafasinda

(3,052 puan) tarafından

Ileriki yaşlarda yapılmasının bir artı ve eksisi var mı acaba, hiç ileri yaşı düşünmedim açıkçası. Bir tercihe dönüşekse, daha çok dini inançlardan ötürü olur demek ki. 

(4,873 puan) tarafından

Yani tıbbi açıdan zorunluluğu yoksa kendi tercihini yapacagi yasa ertelenebilir. 

0 oy
(1,856 puan) tarafından

Tin suresi 4.ayet. biz insanı en güzel biçimde yarattık. 

Oğlum yok ama olsaydı sünnet ettirmezdim sanırım.  

(3,052 puan) tarafından
+1

Biz de henüz ettirmedik. Kişinin hür iradesine kalmış bir durum olmasına rağmen, toplum baskısı yüzünden enine boyuna düşünmek zorunda kalıyor insan. 

0 oy
(532 puan) tarafından

Biri 4 biri 2 yaşında oğullarım var bende daha sünnet yaptırmadım Yaptıracam Ağustos veya Eylül Hem eşimin çıkmasını beklicem ondan sonra sünnet Yaptıracam ama Bana sorarsaniz bin pişmanim keşke 2 veya 4 aylıkken yaptirsaydim ama Geç kaldım gibi Çoğu kimisi tam zamanı kimisi geç kaldın böyle diyenler var ben kimse kulak asmiyorum hayırlısı yapalım atlatalim nasıl olacak ☺️👏

(3,052 puan) tarafından

İnşallah sorunsuz geçer. Yaş büyüdükçe bilinçleri arttığı için daha çok korku ve acı duyuyorlar o yüzden. 

0 oy
(3,842 puan) tarafından

Ben eşime söylemiştim oğlum olursa sünnet ettirmicem diye. Oda saçmalama olur mu öyle şey demişti. Kızım oldu şükür. 

(3,052 puan) tarafından

İlk çocuğum kız, ama ikinci de erkek olunca mecbur bu konuyla karşı karşıya kaldım🙂‍↔️

(3,842 puan) tarafından

 Ben yaptırmazdım. Ama çevrem kendi ailem de dahil kesin beni gavur ilan ederlerdi . Ben kızımın kulağını bile delirmedim  kendi vücudu büyünce kendi karar versin diye. Kaldı ki oğlumun cinsel organını kestirecem . Hastalık olur o ayrı. Ama sağlamsa sağlık açısından da faydası olduğunu düşünmüyorum . Eğer öyle olsaydı tüm gayrimüslim erkekler sağlıksız hastalıklı kişiler olurdu. 

(3,052 puan) tarafından

Kulak deldirme konusunda beni iyi tanıdıkları için (asla sevmiyorum)üsteleme olmadı. Ama sürekli bir soru yağmuru oluyor, büyüyor artık, sünnet oldu mu, olmayacak mı diye. Mecburi olmayan bir işlemi, kendi hür irademle yapmama kararı alsam, dediğiniz gibi gavur ilan edilirim. Gerçi yurtdışında olduğum için yarı gavurum😅 O kadar dini inanışla bütünleşmiş ki, sağlık açısından düşünülmesi 2.planda kalıyor. Bu arada oğlum 16 aylık, sünnet ettirmedik. 

0 oy
(1,401 puan) tarafından

Yani evet dusununce dini bir eyleme dönmüş durumda.Tıbben bakarsak sorun olmadan sağlam bir yeri kestirmek gibi bir şey.Sorun olduğunda elbette kestirilmeli.Dediginiz gibi musluman olmayanlar sunnetsiz nasil yasayacakti tıbbı gereklilik olsa.Kisinin inancina kalmis artik

(3,052 puan) tarafından

Öyle gerçekten. Bizim doktor fransız, beni de az çok tanıyor. Şayet sağlık açısından zorunlu bir durum olsaydı, bizim erkekler ne durumda olurdu şuan, demişti. Tamamen dini bir eyleme dönüşmüş. 

0 oy
(2,475 puan) tarafından

Bu postu bende acacaktim başka bir yerde görmüştüm vede video da karşıma çıkmıştı Allah madem biz insallari mükemmel yarattı ama neden kusurluyuz ki sünnet ediliyor vede bir sayfadaki kişiler çoğu dinle ilgili değilde sağlık amaçlı hijyenden dolayı kesiliyor dinde Kuran'da sünnet edin kesin diye birşey yok ona bakılsa bazı yabancı yerlerde kız çocuklarında sünnet ediliyor gibi şeyler okumuştum

Bende arada kaldım acaba ne kadr doğrudur 

(3,052 puan) tarafından

Afikadaki bazı ülkelerde, daha çok küçük topluluklarda, kadın sünneti var.

İdrar yolu problemlerinde tabiki hayat kurtarıcı olabilir. Ama ortada bir sorun yokken de, vücuda direkt müdahale olması acaba mı dedirtiyor. 

(2,475 puan) tarafından

Aynn öyle ve ben eşimle konuştum şuan 4aylik oğlum var yapmasak diye yok herkes etraftakiler kâfir bu müslüman değil diye çocuğu dışlar diyor haklida küçük bir yerdeyim heleki kaynana bile hep diye diye biraz büyüdüğünde arkadaş ortamı bile olmaz hep ezilir bu düşüncede var 

Vede Allah kusursuz yarattık ama sünnet edilse günaha da girmiş olmuyor muyuz diye de düşünüyorum arada kaldık gitti

(3,052 puan) tarafından

Ben bizim aileden uzakta olduğum için yapsam veya yapmasam da bilgileri olamaz. Anca ben söylersem bilebilirler. Beni sinir eden de bu, kendi özgür irademle bile hareket edemiyorum. Etraf ne der, şu ne düşünür falan bitmiyorlar. 

(2,475 puan) tarafından

İşte ne yapsan olmuyor aslında ben takmam ama benm çocuğum sonradan dislanmasinj hiç istemem hep söylerler bu ilerde psikolojik olarak da oğlumu etkileye bilir yoksa asla etirmezdim biyunce istese ekndisi ederdi ama hep bu çevredeki insanlar boş konusmalari bitmiyor kendilerine asla bakmazlar hep birilerin kusurunu ararlar

(3,052 puan) tarafından

Maalesef öyle olur. İlerde açık görüşlü çevresi olursa sorun olmaz da, öyle bir çevreyi bulmak da zor artık. 

0 oy
(347 puan) tarafından

Benim oğlum şuan sıkıntı yaşıyor keşke onceösunnet etseydik haftaya ins sünnet ederiz bence en sağlıklısi bu.bide siz nerden biliyorsunuz ki yabancı ülkeleri belki oradaki insanlar da sıkıntı yaşıyordur bu konuda 

(3,052 puan) tarafından

Ben Fransada yaşıyorum. Çocuk doktorum da yabancı. Hatta ilk o sordu pipisine bakayım, sünnetlik bir durum var mı diye. Kendisi dedi, eğer dini inancınız için yapmak istiyorsanız yapın ama sağlık açısından bir gerekliliği yok. Yani doktor da biliyor, şayet sıkıntılı bir durum olsaydı, bakın burada da çok vaka var, yapmanızı öneririm vs derdi. 

0 oy
(71 puan) tarafından

Yabancı ülkelerin en başını çeken Amerika bile sünnet ettirmeyi öneriyor tabi onlarda dini boyutu yok sağlık açısından erkek çocukların sünnet ettirilmesi gerek canım eğer böyle bir düşüncen var ise iyice araştır derim okuduklarından sonra bir acaban olmaz. Benim bir oğluşum yok isterdim olmasını ki olursa kesün sünnet yaptırırım hem din için hem sağlığı için 

(3,052 puan) tarafından

Dinde yapılması önerilen birçok şey sağlık açısından öneriliyor zaten. Ama zamanla birlikte dini bir boyuta dönüşüyor. Sağlık açısından yapılan bir işleme karşı değilim. 

(71 puan) tarafından

Dini boyut olmasına neden karşısınız inancınıza mı ters düşüyor

(3,052 puan) tarafından

Hayatınızda görebileceğiniz en mükemmel müslüman değilim tabiki. Fakat bazı şeyleri sorgulamadan kabul etmeyi sindiremiyorum. Sünnet konusunda her zaman dini boyut konuşuluyor, ikinci paragrafta sağlık açısından durumu anlatılıyor. Kimse de demiyor ki sağlıklı ve kusursuz bir şekilde yaratılmış bir organı neden kesme ihtiyacı duyuyoruz. Günümüzde sünnete ve beraberinde erkekliğe vurgulanan gereksiz değer verme de, bu işi gözümde karartıyor.

Yoksa dini boyutuna karşı olmaktan ziyade, neden dibi boyuta döndüğünü anlamaya çalışmak benimkisi. 

(71 puan) tarafından

Benimde dini bilgim pek yoktur. Bu sorunun cevabı toplumsal temellere örf adete dayanıyor canım. Sosyoloji prensibinde bu konuyu araştırmış olabilirler makalelere de bakabilirsin

(3,052 puan) tarafından

Kesinlikle toplumsal temellere dayanıyor. Toplum kendinden farklı düşüneni de kabullenmekte zorlandığı için, bir şey demeden önce 2 kere düşünmek zorunda kalıyor insan. 

İlgili sorular

0 oy
5 cevap 147 göst.
0 oy
2 cevap 159 göst.
0 oy
4 cevap 201 göst.
24 Haziran 2025 Çocuk & Ebeveyn kategorisinde Atlaskalbim (2,757 puan) tarafından soruldu
0 oy
0 cevap 20 göst.

Kategoriler


1,464,735 soru

24,006,456 cevap

327,605 kullanıcı

...