0 oy
164 göst.
Aile & Aşk kategorisinde (251 puan) tarafından

Bir ikilem yaşıyoruz ve karar vermemiz gerekiyor. Çıkamadım işin içinden. Burada eminim benzer durumlar yaşayanlar olmuştur diye sormak istedim.

Bütün akrabalardan aileden uzak çok samimiyet kurulan hiç insan görmeden sadece çekirdek aileyle ama daha iyi gelirle daha kafa rahatlığıyla yaşamak mı, yoksa daha az gelir ve imkanla ama daha sosyal zaman geçirip çocukları bırakacak insanlarının oldugu aile ve akrabaların oldugu yerde yaşamak mı daha iyidir sizce?

Biz 10 senedir büyük bi şehirde yaşıyoruz. Kiradayız araba yok. Eş dost yok. 2. Çocugum olunca inanılmaz zorluk çektim. Hastaneye gitmek tramvayla bi saat. Çocuğu bırakıp gidecek bi kişi bile yok. 2 küçük cocukla yaşadıklarımı anlatsam ağlarsınız. Ama kızım 3… bi 4 olsun bi büyüsün bi laf anlar hale gelsin hee şey çok güzel olacak diyorum. Burada güzel gelirli bi iş imkanı var. Evimiz arabamız olunca kızım da az daha büyüyünce mis gibi yaşarız diyorum. Diğer yandan da memleket küçük şehir. İş imkanı az, gelir de az. Ama çocuklar ata akraba görüyor. Devamlı etkinlik aktivite sosyallik oluyor. En guzeli de hastaneye gidiyorum surekli çocugu babaaneyw bırakıp. Ama burada yasamak da 10 sene sonra akraba ortamı demek. Devamlı ayıp olmasın baskısını bilir sanırım buradaki herkes. Var mı aranızda tecrübesi olanlar? Uzun oldu baya 

6 Cevaplar

+1 oy
(3,177 puan) tarafından

küçük şehir daha rahat. imkanları kısıtlı olsa bile daha rahat.

20 yaşıma kadar osmaniyede yaşadım, 15 senedir de adanadayım. 

öğretmen çocuğuyum. bunu niye dedim, küçük şehirlerde azıcık iyi bir öğretmensen çok tanınıyorsun ve ailen de tanınıyor. resmen ünlü gibiydik ve bu çok rahatsız ediciydi. 

onun dışında dediğin gibi tanıdık, akraba vs olanağı çok ama sosyal aktivite sıfır. doğru düzgün çocuk parkı bile yoktu biz çocukken. 

şimdi adanadayım, büyükşehir ama tabii ki bir İstanbul, ankara vs değil. imkan çok ama yerine göre de pahalı. 

biz bu maaşla osmaniyede krallar gibi yaşarken adanada standart bir hayat sürüyoruz.

ha eşimin ailesi buralı, benim ailem de adanada taşındı o açıdan rahatım ben. 

ablam senin gibi sivasta yaşıyor. memur, 2 çocuğu var. yalnız büyüttü çocukları. tanıdık kimse yok, çocuğu 1 saat birine bırakıp hastaneye bile gidemedi. çok zorlandı. şimdi biri ilkokula biri ortaokula gidiyor çocukların e nebze rahat. ama bu yaşa gelene kadar çok yoruldu.

ablam evlenmeden önce ankarada yaşıyordu, orada okudu etti. eniştemin ailesi de ankarada. şimdi 12 senedir sivasta, bana ankaraya dön deseler dönmem, küçük şehirde daha rahatım diyor.. trafik çekmiyorum, tanıdık çoğaldı, bir sıkıntımolsa hastanede şurda burda illa ki tanıdık birileri çıkıyor işimi hallediyorum diyor.

şimdi hee küçük şehir bir değil. sivas mesela evet küçük şehir ama imkanı var. çocuklar her türlü sosyal aktiviteye katılıyor  yüzme, dans, piyano kursu gibi. 

ha şimdi osmaniyede de var böyle şeyler ama biz çocukken yoktu. 

hala imkanı az olan şehirler var, il ama görünce insan bu ne biçim il demeden duramıyor. 

bahsettiğin küçük şehir, içinde imkanları olan bir şehirse evet rahat etmek için gidilir bence. aöa hiçbir şey yoksa köyün büyük hali ise ben gitmek istemezdim.

akraba meselesine gelirsek, ben akraba canlısı bir insan değilim. en iyi akraba uzak akraba. çünkü ne kadar içli dışlı olursan bir yerden sonra karışanın görüşenin çok oluyor.

akraba sen öl demez ama kendinden iyi durumunda da olmanı istemeyen bir canlı türü. istisnası varsa da çok nadirdir. 

anne baba kardeşler ok ama teyze hala vs istemem uzakta iyi olsunlar

(3,476 puan) tarafından

Adana dan sonra sivas a nasil alisti valla bi sene sicsk sehirdr yasadiktan sonra hala usuyorm sivas in soguguna bugin belediye mukemmel etknlik yapmisti karne hediyesi olarak ama soguktan tad alamadik

Pazar yiyecek acisindan sivqs gercektrn cok uygin 

Batiya da nisbeten yakin ankara 3 saat birden yazinizi okuyunca sivas askm kabardi ya

(251 puan) tarafından

Çok güzel anlatmışsın. Aynen ben de aslında mümkün olduğunca hizmet isteyecek akraba milletinden uzak olmak için de düşünüyorum surekli. Buraya gelirsem (bolu) imkanları çok. Pahalı şehir olsa da, maddi anlamda zorluk olacak yani illa ki. Beni düşündüren şeylerde biri de bol miktarda akraba işte. Bş iyi bi kötü. Ama büyükşehir beni çok yordu. En güzel evin Araban olsun. Kahveye gelecek bi dostun olmayınca neye yarar diyorum. Bilmiyorum ya. Çıkamadım işte içinden. 2 çocuklu ablana sorsak ahaha o en iyi anlar bak beni

(3,177 puan) tarafından

ablam adanada 1 sene yaşadı. öncesinde ankarada okudu, birkaç sene orda yaşadı sonra Sivasa gitti, alışkındı ankaradan dolayı soğuğa ama hala der soğuk 😂😂 yazın bile ceket almadan çıkamıyorum der akşamları için.

umay, büyük şehir evet yoruyor ve ister istemez uzaklaşıyoruz. bak adana nispeten küçük ama arkadaşımın biri incirlikte biri sarıçamda ben Çukurovada oturuyorum. kaç ay oldu birine bebek görmesine gideceğiz birine ev hayırlamasına yok olmuyor. mesafe uzadı, çocuk da olunca yok birinin dişi, birinin nezlesi vs bitmiyor. 

küçük şehirde akrabaya mesafe koyabilirsen, nerde durmaları gerektiği konusunda rahat edersin. yoksa huzurun bile kaçabilir. 

-Reklam-
0 oy
(484 puan) tarafından

Gelişmiş şehirde , aile ve akrabalarım ile yaşamak diyorum. Ama burada bahsettiğiniz gelir seviyesi de önemli. Hani biri asgari ücret diğeri iki katı mı ? Yoksa diğerinde alt seviye bir memur maaşı kadar mı ? Vs. Ona göre değişir.  Ev almak çok zor arkadaşım. Bilmiyorum birikimin, bir yerden beklediğin para var mı ama desteksiz almak için bayağı çok çaba sarf etmek gerekiyor. İki çocuğa hakkıyla ( fiziksel ihtiyaçları dışında da ) bakayım dersen hepten uzunca bir zaman alır. O yüzden iyi düşünmek gerek. Miktar çok sarsmayacak ise ben aile ortamında , gelişmiş şehirde olmayı tercih ederim. Benim şuan arkadaşlarım var, ailem var vs. İnanın psikolojik olarak çok iyi hissediyorum. Daha üst segment ile yalnız yaşamayı göze alabilir mıydım bilmiyorum. Yalnızlık da zor.

Düzenleme ; yanlış okudum galiba. Aile ortaminda olan şehri gelişmiş ama gelir az olacak şekilde anladım başta. Ama yine de aile ortamında olan şehir diyorum.

(251 puan) tarafından

Evet hem gelişmiş şehir hem eş dost olsa hiç düşünmeden secerdim. Aslında ikisi de gelişmiş. Bolu, küçük ama lüks bi şehir. Ama iş imkanı az ( fabrikalaşma az) ve pahalı. Diğeri ise Eskişehir. İş şmkanı çok. Maaşlar yüksek. Güzel şehir ama her yer çok uzak. İnanılmaz zorluk çektim yalnız bırakıldım. Ailem beni o kadar da önemsemedi ki şimdi ben onlar için buraya geleyim diyorum . Bolu da çok arayan çağıran gelen giden olur. Bu bi yandan rahat bozucu bi yandan da sosyal. Eskişehir de yalnızlıktan öldüm. Kızım buyuyunce onunla gezerim hem maddi gelir iyi olunca her yere gideriz diyorum. Ev araba yasadıgımız şehire göre alınacak bir şekilde. İşte Eskişehir de mi Bolu'da mı alınsa nereye yerleşsek diye düşünüyorum 

0 oy
(2,889 puan) tarafından

Kendim İstanbulda büyüdüm. Evlenene kadar da oradaydım. Evlenince Fransaya, küçük bir şehrine taşındık. Artık 8 yıl olacak buradayım. 

İlk zamanlar, büyük şehrin imkanlarına o kadar alışık olduğum için, aşırı zorlandım. Ama arabamız olduğu için bir şekilde yine hallettik. Benim ailem burada değil. Sadece eşimin ailesi var. Geneli çalışan insanlar ama kaynanam evde ve bir işimiz olduğunda çok yardımı oluyor. Çocukları istediğimiz şekilde büyütüyoruz. Karışan eden yok. Ama evet, aile ilişkisi (daha kalabalık şekilde) isterseniz daha az var.

Benim aileme yakın otursaydık, benim çocuklar kuzenler, dayılar, teyzeler ile iç içe büyüyecekti. Çok güzel sosyal ortam olurdu. Ama düşünüyorum, yetiştirme tarzımıza da mutlaka, istemeden de olsa müdahale olurdu. Ya da bir sorun olsa müdahil olacak insan atardı. Ve sadece ailem için konuşuyorum, kendim akraba ilişkilerim öyle çok yok. Bayramdan bayrama, yolda görünce selamlaşırım. Sizin akrabalar da dahil ise iyice düşünün. 

Sonra büyük şehrin trafiği, her tipten insan oluşu aile yapısında ve çocuk büyütmede etkili oluyor. 

Ama şu var. Her şey para demek de değil. İyi gelirinize rağmen aileden uzaklaşınca sizi kötü etkileyecek bir durum ise aile yanında olmak daha iyi. 

Ama dediğiniz şekilde bu sefer çekirdek aile modundan çıkıp, bütün sülale karışık bir duruma da gelebilir. 

Tamamen sizin öncrliklerinize bağlı. 

(251 puan) tarafından

İşte tam da bu yazdıklarınız kafamda dönüp duruyor. Terazide ağır basanı, mantıklı olanı bi türlü bulamıyorum 

(2,889 puan) tarafından

O zaman şöyle hesaplamaya çalışın. İyi bir gelir ile, sadece çekirdek aile olduğu zaman rutininiz nasıl olur. Mümkün zamanlarda dışarı gezmelere gidip, aktiviteler yapıp, civar şehirleri gezerseniz çok iyi bir şey. Ya da diyelim ki ailenize gitmek istediniz, hop bilet aldınız. Yani istediğiniz rahatlık olacak ise, çekirdek aile kalmanın artı yönleri çoğalır.

Diğer yandan  aile ve akrabalara mesafe koyarız derseniz, onların yanında ama ölçülü bir ilişki de yaşayabilirsiniz.

Şunu belirteyim ama, aileden uzaklaşınca mutlaka ama mutlaka bir arkadaş, bir komşu, biri olması gerekiyor. Diğer türlü aşırı bir yalnızlık olur.

Bana göre en iyi seçenek, büyük şehire yakın, en dış semtine (köyüne) gitmek. Hem büyük şehir, imkanlar var. Hem aile var. Ama belli bir uzaklık da var. Harika. 

0 oy
(1,514 puan) tarafından

Ben aileme çok düşkün biriyimdir özellikle tam bir ana kuzusuyum yani . Ama bizde mesela küçük bir şehirde yaşıyoruz ve çok iyi geçinebiliyoruz. Oğlum gayet sosyal oyun parkına kafelere götürürüm oyun gruplarına götürürüm her akşam yürüyüşe çıkarız gün içinde dışarı çıkarız birbirimizin arkadaşıyız yani ben evet bazen çok sıkılıyorum bu durumdan ama şöyle bir şey var bir süre sonra buna alışıyorsun ben yazları ailemin yanına geliyorum kalmaya 3 ay sağolsun eşim de anlayışla karşılıyor yani ben evimi o yalnızlığımı özlüyorum 1.5 aydır buradayım mesela burada da çok mutluyum bir elim yağda bir elim balda ama öyle alışmışım artık özledikçe gelirim artık zaten oğlum büyüdü hem de ilk küçük şehre alışınca büyük şehirden korkuyor insan ya

(251 puan) tarafından

Küçük şehirde oğlunuzu yalnız büyüttünüz anladığım kadarıyla 

0 oy
(3,177 puan) tarafından

23 yıl İstanbulda yaşadım. Sonra Ordu ya evlendim. Ordanda memlekete Trabzonun bir ilçesine taşındım. İnan alışana kadar canım çıktı. Allahtan kademeli oldu,önce Orduya gittim. Direk buraya gelsem n olurdu bilmiyorum. İstanbul u çok özlüyorum,aşırı yabancı göçmen işi dışında ha birde deprem.. Yoksa gözüm kapalı koşarım. Burda imkanlarım sıkıntılı. Her tarafta akraba var ama ben zaten annem|kayınvalidem dışında kimseye bırakmam çocuğumu. Eşim tanıdık olduğu için kapının önündeki spor salonuna bile gidemiyorum. Kendim kapalıyım,orda belli ölçülerde farklı kıyafet giymem gerekiyor birde kamera. Salonun yüzme kursu çok ters ve uzak bir yerde. Oğlumu da yollayamıyorum. Küçük yer olduğu için bu dediğim bir tane ve her türlü pislikte duyuluyor. 

Gideceğin yeri önceden araştırıp gitme imkanın varsa n ala. Yoksa benim gibi memleketin bile olsa rahat edemezsin,pahalılık da cabası..

(251 puan) tarafından
+1

Memleketim güzel. Ama iş imkanı az gelir az. Akraba çokluğu da sıkar ama eşimin ailesi de devamlı arayacak. Bilemiyorum ya of

0 oy
(4,346 puan) tarafından

Paran varsa buyuk sehir evet. Is, ev, araban olacak ama bunlar sart. Yoksa buyuk sehir her turlu eziyet olur. Yoksa küçük şehirde idare edip parani biriktirip arabani evini al, icine sinmiyorsa geri buyul sehire gel diyecem ama bir zaman sonra duzen kurduktan sonra oda zor. Ayip olmasin iliskilerini sem belirlersin bir saatten sonra. Musait degilim, isim var, baska zaman buyurun demekle başlayabilirsin. Hayatinin stamdartlarini sem belirle. Gitmek istemiyorsan gitme. Agirlamak istemiyorsan agirlama. 

Huzur cok onemli evet ama maalesef gunumuz gercegi, para, imkan yoksa buyuk şehir gercekten zor

(251 puan) tarafından

Ev araba yaşadığımız şehire göre alınacak. Memlekette hayat daha çok bana ait olacak. Büyük şehirde hep anneyim. Benim için memleket daha iyi aslında. Ama aile olarak düşününce çok kararsız kalıyorum. Mesafe koymak konusunda ben daha netim. Ama eşim ailesine karşı hep ayıp olmasın modunda olacak onu biliyorum 

İlgili sorular

0 oy
43 cevap 2,658 göst.
+2 oy
19 cevap 313 göst.
19 Mart 2025 Diğer kategorisinde misafir tarafından soruldu
+2 oy
36 cevap 802 göst.
12 Ocak 2025 Ev & Yaşam kategorisinde Elifli1 (561 puan) tarafından soruldu

Kategoriler

1,461,251 soru

23,956,174 cevap