+1 oy
331 göst.
Ev & Yaşam kategorisinde (26 puan) tarafından

Merhaba arkadaşlar kurban yaklaşıyor haliyle kesmek lazım biz iki elti bir kaynana üç katlı aile apartmaninda yaşuyoruz ama yeme içme hesap ayrı ama kurbana gelince kayinpederim tutturuyor üç kişi bir dana payına girecez diyor ve bence bu kabul olmuyor et bölümüne gelincede biz daha kalabalığız diyip kendilerine daha fazla alıyorlar ve verdiğimiz parayla kasaptan alsak daha çok etimiz olur 😂 işin et kısmını geçtim Allah katında bile kabul olmuyor bence bu konuda bilgisi olan yazabilir mi bu sene eşim girmek istemiyor asla ama kaynanam aşırı bozluyor bu duruma iki oğlu onlarla beraber bir paya girmedi diye kendiside kesmekten vazgeçti ve evlerine dört maaş girmesine rağmen 

13 Cevaplar

+3 oy
(7,506 puan) tarafından

Beraber girmekte sorun yok ama o kurban herkese eşit bölünmeli. Ne demek biz daha kalabalığız diyip çok alıyor. Allah gözünü doyursun kaynananın belli ki kurbanı ihtiyaç sahibine dağıtmak için değil kendi yemek için kesiyor 

(3,044 puan) tarafından

Bu aile tüm apartman tek bir hisseye giriyormuş tek bir hayvana değil 

(7,506 puan) tarafından

Öyle miymis ben anlamadım 😀

(9,080 puan) tarafından

oha ole sacmalikmi olur. tek hisseye tek kisi girer . gerci sey olur iste senden benden ondan para toplayip kayinpeder bir hisse olarak kurban kesio demekki. pata vwrenlwr kesmio bir kisi kesio degerleride garibim kurban kestik mi saniolar acaba 3 bes bin vererek kaynpedere destek oluolar sadece

(3,044 puan) tarafından

Ben altta sordum yorumlarda, aynen bu şekildeymiş. Yoksa tek hayvana 7 kişi girse zaten sorun etmezler. Resmen kaynana sırf et olarak bakıyor olaya. Hayır gönülsüz yapınca hayrı zaten olmaz da bu şekilde bir payı 3 evin bolustugunu de ilk defa duydum.

(9,080 puan) tarafından

mm yani bencede. birisi keser tamam . dogerlerinede et vermis olur kesmio diye. ya i bi kisi kesip digerlerine goz hakki pay dagitiyor. kurban kesme olayini bir kisi yapmis oluo digerleri kesmiyor

-Reklam-
+1 oy
(7,127 puan) tarafından

Ben her aile bir hisse diye biliyorum biz kayinvalidem annemler babaannem biz 4 hisse seklinde girdik Allah kanını kabul etsin

(26 puan) tarafından

Bir hisseyemi k kadar kişi az az para verip girdiniz bizde durum öyle oluyor yoksa bir danaya üç aile girmiyoruz

(7,127 puan) tarafından

Biz bir danaya 4 aile girmis olduk canim zaten 7 hisse oluyor buyuk bas 7 kisiye kadar cikabiliyorsun tek hisse 1 kisiye ait oluyor 

+1 oy
(1,870 puan) tarafından

Rabb'im bilir tabi de o kurban kabul olmuyor diye biliyorum adaletli dağıtım yapmıyor sizin gönlünüz olmuyor bence hiç beraber kesmeye bulaşmayın bende ilk sene annemgille kestim ama adaletli paylaşım yapıldı kurban da biri kalbini bozduğu zaman kabul olmaz derler 

0 oy
(3,044 puan) tarafından

Doğru mu anladım, 3 ev tek bir hisseye mi giriyorsunuz? Öyle bir seyse olmaz. Hatta durum varsa evdeki her birey için ayrı kurban hissesine girmek bile olur. Ama bizde kültür olmuş her eve bir hisse gibi düşünülüyor da sizinkiler resmen bir apartmana bir hisse yapmış.

(26 puan) tarafından

Evet ya benimde tuhafıma giden bu oluyor verdiğimiz paraya yazık ki kabul olmuyor -_-

0 oy
(1,886 puan) tarafından

Kurban nasıl vacip olur?

Nisab miktarı malı olan ve büluğ çağına ermiş her akıllı Müslümana kurban kesmek vaciptir.

Nisab miktarı en az 80 gr altın miktarıdır.

Borçlu kimse, borcunu düşerek hesap eder. Alacaklı kimse de alacağını katarak hesap eder.

Büyük baş hayvanlar Hanefi fıkhında da Şafii fıkhında da en fazla 7 hisseye bölünebilirler. Küçük başlar bölünemez.

Bir hisseye birden fazla kişi ortak edilebilir ama kesilirken niyeti o kimselerin adıyla etmek gerekir.

Örn; annem babam ben bir hisseye ortak olacağız, kesilirken “1 hisse Ayşe Mehmet ve Ayşe’nin, 2. Hisse falan filan kişinin, 3. Hisse falanın…” gibi. 

7ye bölünen hisselerin birine ortak olan kimseler arasında da paylar eşit olmalı. Biri daha az biri daha fazla alamaz. Helal ettikten ve herkesin rızası olduktan sonra sıkıntı olmaz. Bu rızaya hissede payı olan evin en küçük çocuğu dahil. 

0 oy
(112 puan) tarafından

Kalabalık aileyse eşine de kesecek iki hisse olarak ozaman eti bol olur. Eşit bir şekilde tartılarak pay edilmeli. 

0 oy
(1,334 puan) tarafından

Bizde kayınbabamlarla kesiyoruz ama ayrı hisseyle. Tek hisse 3 aile olmaz kesinlikle 

0 oy
(24,099 puan) tarafından

Her ailenin bir hissesi olması gerekiyor öbür türlü kaç kişi para koyarsa koysun bir kişinin niyetine kesilir 

0 oy
(4,874 puan) tarafından

Kendi günaha girdiği gibi sizin de kurban ibadetinizi tam yapmanızı engelliyo.

0 oy
(23,280 puan) tarafından

Danaya 7 kişi girebiliyor diye biliyorum en fazla. Siz 3 kişi giriyormussunuz. Olur yani. Kabul olur. İşin maddi boyutunu bilemem. Kayınvalidem kesmezse kendi bilir 

(284 puan) tarafından

3 kişi bir kişi gibi sayıyorlarmis yani kurbanın bir hissesi üç ailenin kabul ediyorlarmiş

(1,632 puan) tarafından

Yani sadece et için kesilmiş oluyor kurban için dedil

(23,280 puan) tarafından

1 hisseye 3 kişi giremez tabi. Ben danaya 3 kişi giriliyor zannettim. Öyle olmaz ki 

0 oy
(16 puan) tarafından

Bir paya üç ailemi girecek.ben.dogrumu anladım o şekilde olmaz mümkün değil 

0 oy
(3,801 puan) tarafından

Ortak para girse bile herkes çalışıp kazanıyor anladığım.kadari ile girilebilir bence..

Ama içinizden gelmiyorsa zaten ortakta olsanız o fazla aldı bana az geldi dendiğinde o kurbandan hayir gelmezdi söylüyorsunuz ve yapılıyor.

(26 puan) tarafından

Danaya giriliyor ve 7 kişiden bir payini üç aile veriyor öyle kabul olmaz ki

0 oy
(6,802 puan) tarafından

Bir hisseye üç kişi zaten olmaz ki herkesin hissesi ayrıdır bizde kayınvalidem görümcem ler beraber bir yerden alırız 5 hissedili bir danayı alıp parasını beşe bölünür herkes rasgele bir poşeti alır bu sene alınan kurbalık 170 bindi kişi başı 34 bin verdik  o kadar evine maaş giren insan ortak kurbanmı keser kaldıki bir evde bile yaşasanız yine olmaz 

İlgili sorular

0 oy
43 cevap 1,375 göst.
0 oy
29 cevap 1,789 göst.
24 Kasım 2021 Aile & Aşk kategorisinde Syma (954 puan) tarafından soruldu
0 oy
16 cevap 357 göst.
25 Ocak 2025 Ev & Yaşam kategorisinde Mavi-beyaz (2,565 puan) tarafından soruldu
0 oy
24 cevap 775 göst.
1 Şubat 2024 Aile & Aşk kategorisinde Angel1992 (79 puan) tarafından soruldu

Kategoriler

1,474,475 soru

24,139,922 cevap

334,451 kullanıcı

...