0 oy
343 göst.
Çocuk & Ebeveyn kategorisinde (4,862 puan) tarafından

Kızım 4 ay sonra 4 yaşına girecek. Laf dinleyen bir cocuk değil. A desen inadına B yapar. Eşim uyumadan once kızımın odasını toplamasını istedi. Kızım da toplamak yerine oyuncakları sağa sola attı. Eşim ikaz etti tekrar oyuncaklarını toplamasını istedi kızım yine dinlemedi. Eşim en son bir oyuncağı alıp bahçeye attı. Kızım krize girdi ağladı baya odada.  Yanina gidinceye kadar asla susmaz bu arada. 5 dk geçince gittim yanına. Siz bu durumlarda nasıl tepki veriyorsunuz diyelim ki çocuğunuzdan bir şey istiyorsunuz ve onu yapmıyor ceza verir misiniz sanki hic otorite kuramıyoruz cocuk bizi parmağıyla oynatıyor

12 Cevaplar

+1 oy
(6,777 puan) tarafından

Senin gitmen başlı başına hata benimkide tek toplamaz ama gel beraber yapalım diyim beraber toplarız   eşinin yaptığı da hata ben ceza olayına hiç girmedik tek yaptığım ağlıyorsa lütfen git odanda ağla diyorum yetiyor ona

(979 puan) tarafından

Senin çocuğa öyle demen de çok yanlış. 

(4,862 puan) tarafından
+2

Ben kizima git odanda ağla desem asla gitmez odasına ikincisi dahada coşar ağlarken

(6,777 puan) tarafından

Yooo ben yanlış olduğunu düşünmüyorum gidiyor odasına bakıyor ki ben peşinden gitmiyorum 2 dakika sonra gelip özür dileyerek sarılıp öpüyor Rabbime hamd olsun biz bu şekilde doktorumuz yönlendirmesiyle krizlerin önüne geçtik diğer türlü gözlerimin içine bakarak daha çok ağlıyordu 

(6,777 puan) tarafından

Benimkide benim yanımda ağlayınca coşuyor canım ağlaması için fırsat ver ağlaması bitince sürekli bıkmadan usanmadan konuş o an odası içinmi ağlıyor konuş sonra beraber toplayın 

Örnek vereyim biyere gittiğimiz de orada dağıttığı oyuncaklari bile oğlumla topladım hep ve anlatarak konuşarak yaptım gidiyoruz toplamamiz lazım temiz bırakmamiz gerekiyor diye şimdi toprak oyuncakları toplarmisin eve gidicez diyince toplayıp hadi gidelim diyor 

En büyük tavsiyem ceza değil ama ödül ver senin isteğin bir şeyi beraber bile yapsanız odullendir 

Ben kıyafetleri sepete beraber götürüyorduk ödül veriyordum şimdi odasında üzerini değişiyorum direk alıp sepete atıyor zamanla bunu öğreniyor ve ödülde istemiyor lar 

(3,407 puan) tarafından
+1

Bir kısım git odanda ağla bitince gel olayını doğru diyordu. Ama yeni öğrendiğim bi bilgidede ağlarken kesinlikle yanlız bırakılmamalı psikolojik olarak daha kötü diyor.yani neye inanıp uygulayacağını şaşırıyor insan. Her çocuk, karakteri farklı o yüzden annelik birazda hissetmeyle yönlendiriliyor.

Ben, ağlayabilirsin oğlum, ağlıyorsun diye onu sana vermiyorum. Ağlaman bitince konuşalım diyorum. Bikere ağlayınca istediğini yapınca zaten geçmiş olsun.. Ben çözümü böyle buldum 

(915 puan) tarafından
+1

Canim odana git ağla deyince  boyun eğme tepkisi gösteriyor çocuk sana. Aşırı itatkarlik oluyor sorunun bu yüzden çözülmüş oluyor seni kaybetmemek için.bu konuyu bir arastir derim.

-Reklam-
0 oy
(1,882 puan) tarafından

Bu şekilde istemiyorum mesela. Yani eşin çocuğa nasıl davranıyor ki nasıl bir karşılık bekliyor. Ağızdan her çıkana itaat eden bir çocuk iki gün sonra birey olamaz. 

(4,862 puan) tarafından

O zaman ne yapılmalı? Odasını toplaması lazım toplamak yerine daha çok dağıtıyor. Siz bu durumda nasıl tepki verirsiniz ?

(1,882 puan) tarafından

Canım bir kere toplar mısın demem. Şimdi mi toplamak istersin yarın mı derim? Şimdi toplamak istersen ben de yardımcı olabilirim. İstersen gel sana yardım edeyim de hemen halledelim derim. 

0 oy
tarafından

Bnmmde eylülde 4 yasa girecek kızım ..... ben aksılık ettiği zaman ufak cezalandırmaya yapıyorum mesela  neyı cok ısterse o seyı söyleyip yaptığın yanlıs eger boylr devam edersen o istedıgın seyı almam yada yapmam gıbısınden tamam diyor söz oyle dınlıyo bazen çok uslu ezıyetı olmaz 

0 oy
(7,507 puan) tarafından

Maalesef aynısından bir tanede bende var. Yaşla alakalı bir durum mu bilemedim şuan herşeye yok olmaz hayır diyor. İnat tavan yapmış durumda. Ne yapacağımı bende bilmiyorum ama sabır taşına döndüm catlamasam iyidir. 

0 oy
(73 puan) tarafından

Geçen bir pedagogdan dinledim çocuklarda ergenlige kadar düzen vs oluşmasını beklemeyin dedi ki daha senin ki 4yasinda bile değil çocukların fıtratı toplamak değil dağıtmak üzere benim de var 4 yaş çünkü aynısı 

(4,862 puan) tarafından
+1

O zaman toplamasını isteyip sorumluluk kazandırmaya çalışmak yanlış mı? :) Çocuk belirli bir yaşa gelip kendi yapabileceği şeyleri yapmasını istemek yanlış mı? Bu 1 yaşında bebek değil ki. Yaptığının gayet farkında. Ve bilinçli bir şekilde yapıldı. Mesela sabah bilerek ekmeği ufalayıp yere attı. Simdi ben çocuğun fıtratında dagitmak var deyip sürekli arkasını toplayamam. Açtım süpürgeyi eline verdim _bilinçli ve uyarmama rağmen- dağıttığı ekmek kırıntılarını kendi süpürdü 

(73 puan) tarafından

Yok onu demek istemiyor çok ayrıntı var da çocuğa sınır koyulur ama düzen konusu farklı ben baya videolarini izledim o yüzden buradan çok anlatamam istersen sen de dinleyebilirsin 

0 oy
(1,634 puan) tarafından

Odanı topla demek yerine oyun haline getirio beraber toplasanız ne size ne çocuğa eziyet olmaz 

(4,862 puan) tarafından

%90 boyle yapıyoruz zaten. Ondan bile oyalanıp duruyor. Yine biz toplamış oluyoruz :) 

(1,634 puan) tarafından

Hep mi öyleydi peki şuan kızım 29 aylık olmak üzere kıyafetlerini çıkarıyorum makinanın önüne koyuyor sepete eli yetişmiyor diye oyuncaklarını toplar yatağını toparlaken bana yardım eder kendi bezini çöpe kendisi atar ilerde de böyle olur inşallah 

(4,862 puan) tarafından

Vallah bilemiyorum biraz nazlı bir cocuk yemeğini bile daha yeni yeni kendi yiyor

0 oy
tarafından

Bence eski yasililar bu konularda daha tecrübli. Yokmu cevrenizde şöyle güvenip sorup danisabileceginiz biri. Şimdi çocuğun huyunu davranışını bilmiyoruz ne desek belki ters teper burda. Ama şunu diyebilirim bı tavsiye o bı çocuk ve ağlaması normal. İllaki susar ağlasın. Agladigina annelik duygusuyla uzulebilirsin ama sabırlı ol illaki susuacak agladiginda sen ona gitme ama çocuğun sana gelmesini sağla. Bide böyle dene.

0 oy
(3,704 puan) tarafından

Emir tipi ile zaten hiçbir cocuk dinlemez çünkü kendini kanıtlama yaşları bunlar 

Onun yerine hadi odani toplamaya yardım et diyebilirsiniz birlikte yapabilirsiniz yada bir şeyler yapıyorsa o anda şu oyunu da bitir sonra oda toplama zamanı diyebilirsiniz bizde o işe yarar mesela 

0 oy
tarafından

Eşinin yaptığı yanlış tahrik edici. Çocuklar zaten inat üstüne bu şekilde gitmek daha da arttırır. Tamam bizi anlıyorlar ama anlamaları her şeyi dört dörtlük yapacakları anlamına gelmiyor. Onlar da kişiliklerini keşfetmeye çalışıyorlar. Çocuğun huyuna göre gidilmeli onun anlayacağı dilden önemli konularda sınır çizilmeli çocukluğunu yaşamalı yetişkin gibi her şeyi yapması beklenmemeli. Ben eskiden takardım şimdi takmıyorum bazen her gün toplarız bazen bi kaç gün dağınık kalır. Eskiden zor bir dönemden geçmiştim o zaman çok kurallıydı her şey şimdi de belli şeyler dışında özgür bırakarak istediği gibi yaşasın istiyorum. Söz dinlemesi güzel gelebilir ama çocuğun kendi kendine gelişmesi isteklerini bilmesi oyuncakları korkmadan dağıtabilmesi bir hata yapınca korkmak yerine sakin olması daha güzel 

(4,862 puan) tarafından

Istediği kadar dağıtıyor ki sınır koymuyoruz oynarken ama bitince toplamasını  istiyoruz ama her defasında nazlanıp yorgunum diyip yapmak istemiyor 

0 oy
(6,633 puan) tarafından

Ee eşinizde atmış sağa sola çocuk ne görürse onu yapar canm . Mesela eşin gel beraber toplayalım deseydi toplasaydı çoktan oda toplanmıştı . Yada işi oyuna çevirceksin biz 10 a kadar sayıyorz burayı topla şurayı topla orada bu oyıncak kaldı diye yönlendirilmesi gerekiyor . Benm kızım 4.5 yaşında bende defalarca söylüyorm toplamıyor ama işi oyuna çeviriyorum evi pırıl pırıl yapıyor . Eşin hatalı minnoşun gözünün önünde oyuncak fırlatıyor . Yapılmasını istemediğimiz hareketleri bizlerinde yapmaması lazım 

0 oy
(3,471 puan) tarafından

Benzer durumları ben çok yaşadım çocuklarımla. Oyuncakları toplamıyorsa 1 günden başlayıp 1 haftaya kadar uzanan cezalar verdim. Bütün oyuncaklarını toplayıp kaldırdım. Her defasında daha uzun süre oyuncaklarını geri vermedim. Şimdi şimdi topla dediğim zaman topluyorlar. 4 yaş ve 2.5 yaş çocuklarım. 

0 oy
(915 puan) tarafından

Ceza verilmez oyuncağını atıyorsa o oyuncağı kaldır bir süre verme yanlış olduğunu söyle 4.5 yaşındaki çocugun beyin gelişimi henüz tamamlanmış odasını toplamasını beklemeyin. İstiyorsanız da oyun şeklinde beraber toplamasını öğretin.

İlgili sorular

0 oy
7 cevap 340 göst.
22 Mayıs 2023 Diğer kategorisinde Humanin annesi (127 puan) tarafından soruldu
+1 oy
11 cevap 590 göst.
+1 oy
4 cevap 208 göst.
0 oy
3 cevap 215 göst.
24 Ağustos 2025 Diğer kategorisinde misafir098765 (382 puan) tarafından soruldu

Kategoriler