+2 oy
243 göst.
Para & Ekonomi kategorisinde tarafından

Birikim yapan var mı

Aylık sadece mutfak alışverişi ne ne kadar ayirirsiniz 

Önceden birikim yapardım 

Son 2 yıldır nerdeyse hiç yapmıyorum 

Tam tersi biriktrdklerimi de harcadım "/

12 Cevaplar

+2 oy
(420 puan) tarafından

Bu soruya bir miktar söylemek yanlış yönlendirmek olur. Benim bebeğim maşallah etinden, balığına kadar, sebzeden meyvelere kadar her şeyden yiyor. Dolayısıyla ev için sürekli bir alışveriş döngüsü oluyor. Biz eşimle dışarıdan da çok yiyoruz ama çocuk olduğu için mutlaka evde yemek de çok pişiyor. Önce buna bu şekilde cevap vermiş olayım. 

Birikim konusunun iki ayağı var bence. Biri eve gelen gelir düzeyi ile ilgili, ikincisi birikim yapacak zihniyete (karı koca olarak) sahip olmak ile ilgili. Ben herkesin kendi çapında birikim yapabileceğine inananlardanım. Birikimi şu şekilde yapıyorum ben. Örneğin; kendime birkaç kıyafet almam için bir para ayırmıştık. Ayırdığımız para ile dün alışveriş yaptım ancak alışveriş yapmadan önce onun içinden az miktar alıp kenara koydum, geri kalanı ile aldım. Kendi ihtiyaçlarımdan zaruri olanları kısmamak ile birlikte, keyfi olan şeylerin bütçesini biraz azaltıyorum. O şekilde birikim yapıyorum. Eşimle eskiden düzenli birikim yapardık. Onu da maaş yattıktan sonra direkt birkaç çeyrek altın alarak geri kalanı harcardık. Şuan ev aldığımız için eşimle bu şekilde birikim yapamıyoruz. Küçük çaplı birikimlere de eşim pek yanaşmıyor. Kendi çapımda biriktiriyorum :) 

Bizden daha üst gelir düzeyine sahip olup, dışarıda yemek bile yemeden birikim yapanları da tanıyorum, bizden çok daha düşük gelir düzeyine sahip olup, çok fuzuli harcamalar yapanları da tanıyorum. Geçen asgari ücretten bir miktar fazla alan (tek maaş ) tanıdığım, oturma odasının değişmesi gerektiğini ama paranın yetmediğini dert yanıyordu. Oturma odası da gayet güzel halbuki. Yani kimi insan da aşırı fuzuli seyleri ihtiyaç görüyor. Zihniyetin de önemli olduğunu düşünüyorum o yüzden. Denge kurmak lazım. Herkesin yerine göre harcayıp, yerine göre de kenara koyması gerektiğini düşünüyorum. Özellikle erkekler biraz daha savurgan oluyor para konusunda. Eşi bu şekilde olan varsa da kendisinin bireysel birikim yapmasını öneriyorum. Dünyanın bin türlü hali var.

-Reklam-
+2 oy
(1,462 puan) tarafından

Mutfaktan kısarak birikim yapılmaz extra harcmalarınıza dikkat edebilirsiniz.Mesela gereksiz harcamanız varsa

tarafından

Mutafkta zaten kısarak olmaz 

Bizim ayda ortalama 20 bine yakın gidiyo mutfağa temizlik malzemeleri kişisl vs ( ilaç vs de )

Ben eşim iki çocuk var 

Giyimi de her ay almam 

+1 oy
(720 puan) tarafından

Yemekten kısarak birikim yapılsa da o birikimle pek bir şey alınmaz, şu an en ucuz şey yemek, yemekten kısmam kirada kalırım gerekirse 

(720 puan) tarafından
+1

Alıp israf etmekten bahsetmiyorum onu da ekleyeyim

tarafından

Mutfaktan ya da evinzdn kısarak değil elbette 

Birikim yapan herkes kısıyo mu ki 

Önceden her ay bı yarım altin alrdm 

Şimdi alsam yine alırım eski heves yk 

Evimdeki çoğu eşyalari değištrdm 

Hepsini de nakit aldm şükür 

Gelir de iyi şimdi de her ay bı çeyrek alsam iyi 

Çünkü kartta olunca ister istemz harcyrm  bı bakyrm yk 

Bu arada 20 bine yakın harcama oluyo 

+1 oy
(3,478 puan) tarafından

Bu aileden aileye degisiklik gosterir birey sayisina ihtiyac durumuna bagli olarak biz 3 kisilik bi aileyiz temel ihtiyaclari giderdigim 5 .500 tl kartim var esime is yerinde yemek cikmadigi icin veriyolar ben eve kullaniyorum sonrasinda haftalik 500 tl pazar masrafimiz oluyo 3 hafta gidiyorum 1500 de o 7 bin tl etti ekstradan ekmem ve alisverise yetismeyecek eksiklerim olabiliyo ya da abur cubur cok tuketiyoruz derken hadi 2 bin de ona say 9 bin tuttu bile duz 10 bin de aileler de zaman zaman destek oluyo cunku ve biz hic biseyi abartmadan marka gozetmeden yapyorum bunun icinde deterjan ve kisisel bakim urunlerimiz de dahil 

tarafından

Iyiymş canm bende her hafta düzenli kasap market manav kendim alşverş yaparm 

Çok aşiyrm gibi 4 kişiyz 20 bin gidiyo

(3,478 puan) tarafından

Kasap varsa normal canim 4 kisisiniz biz kurban kesiyoruz sana yemin ederim eti kavurup buzluga atiyorum bi avuc bi avuc cikarip yemeklerin icine koyuyorum onu da cocuga yediriyorum ki eksik kalmasin ayda bi kere baget alirsam aliyorum cogu zaman da almiyorum Allah razı olsun ayda 2 sefer kaynanama gideriz kayinbabam birinde tavuk birinde balik aliyodu simdi hep tavuk aliyo ki onu da yiyelim diye biz sıkıyoruz seninki normal 

+1 oy
(15,078 puan) tarafından

Aileden aileye değişiyor bence 

Biİm genel de 10 civarı tutuyor kasaptan bir şeyler aldığımız zaman 

Geçen arkadaşım diyor eşiyle hesaplamışlar aylık günlük vs tam 20 tutuyormuş 

tarafından

Hersy çok pahalı gerçekten bizimde 20 bin 

10 hayatta yetmez üstüne az ekleyp birikim yapcm daha 

+1 oy
(2,057 puan) tarafından

stoklu aldığımız için aylık şu kadar gidiyor diyebileceğim bir rakam yok. atıyorum evde nohut azalıyor derim, sonra nohut nerde uygunsa gider 2-3 paket alırız. diğer ürünler için de.

yağım hiç bitmez. ne zaman indirimli görsem alırım. 

pazardan artırırım, bu aralar mümkün değil buzluğa atıyorum bazı şeyleri. 

tarafından

Bende yağ alınca en az 10 litre 

Çoğu şeyi toplu alyrm yine de olmuyo

+1 oy
(14,562 puan) tarafından

Valla aylık 6 bin harcıyoruz o ne kadar giderse dolap boşalana kadar onu tüketiyoruz. Birikim yapamıyoruz çünkü bizim giderimiz çok hayvancılık yapıyoruz ve inekler için sürekli Bi ihtiyaç çıkıyor büyük paralar yani. O yüzden idare ediyoruz 

tarafından

Ayy ihtiyaç lar bitmiyo malesf

0 oy
(1,320 puan) tarafından

Benim eşim aylık 30000 tl falan oluyor prim alırsa 32 yi

Bulur . Maaşına zam almadan önce eti zor yiyorduk yani şimdi çok rahatız ev kiramız falan yok ama o yüzden . Yani çocuğu olan birinin birikim yapabilmesi biraz imkansız ya ben çocuğumdan kısamam açıkçası yemesinden içmesinden eğlenmesinden oyuncağından kıyafetinden ben birikim yapacagım diye çocuğuma yok çekemem 

(1,320 puan) tarafından

Birikimi mutfaktan kısarak yapacak kadar durumunuz yoksa  har vurup harman savuracağınız paranız olduğunu da düşünmüyorum zaten çocuklara günah sadece bu kişisel fikrim 

tarafından

Algı larnz kapalı.

(1,320 puan) tarafından

Soru başlığın ? 😂

tarafından

Kendiliğinden düzenleme oluyo ya

Akıl küpü 

(1,320 puan) tarafından

İçeriğinde çok farklı bir soru değil ama neyse istediğini biriktirirsin inşallah kardeşim harcamadan 

0 oy
(355 puan) tarafından

Kaliteli alıp bir kere alıyorum ucuza para verecek kadar Zengin değilim örnek veriyorum bir ferace alıyorum ve kaliteli kumaş marka Tuğba mavi gibi marka ve yıllarca solma kötü olmada. Kullanıyorum yada eşarp o şekilde 

Mutfak için 10 bin rahat gidiyordur 

Gereksiz çocuklara falan haracama yapmıyorum ama büyüyünce onlarada marka giydirecegim şuan için leke oluyor diye hesaplı bakıyorum 

Mesela süs eşyası.o.bu almıyorum elektronik eşyalara para vermeyi seviyorum.isimi.kolaylastirab yani şunu diyeyeyim uzun lafın kısası mesela salim varken eşarbım.  Varken almıyorum sürekli 

tarafından

Giyimi normal de toplu alırım kendime de çocuklara da 

Marka takıntım yk yeter ki hoşuma gitsn 

Mahallemdeki mağazalrdn alirim normlde 

0 oy
(5,379 puan) tarafından

Bu kesinlikle ailenin dinamiğine bağlı. mesela biz son 1 yıldır sadece waikikiden kıyafet alışverişi yaparak hatri sayılır  birikim yaptık. 

Yani demem o ki standartı biraz düşürerek daha iyi birikim yapabilirsiniz ama mutfak konusunda standart düşürmek pek doğru olmaz. 

(27 puan) tarafından

LC Waikiki den alırım hep çocuklara 

Kendime normal mağazalrda 

0 oy
(21,831 puan) tarafından

Anladığım kadarıyla gelir düzeyiniz iyi. Benim bildiğim önce biriktirilmek istenen miktar kenara koyulur. Sonra harcama yapılır. Önceden her ay yarım altın alırdım diyorsun. Maaşı alinca önce yarım altını al. Sonra geri kalanı harca. 

Ben birikim yapmak konusunda iyi değilim. Birikim yapmak gibi bir durumum da olmuyor zaten. Eşim ne bulsa mala yatırıyor. Tüm kazanılan dükkanı büyütmeye gidiyor 

(27 puan) tarafından

Elhamdülillah yetiyo bize 

Önceden gelir bu kadar iyi olmamasına rağmen yarım yapardm 

Şimdi yapsam sadece çeyrek ya da 2 şer gram dye düşünüyorum yine de nasip

0 oy
(22,052 puan) tarafından

Vallahi çok zor birikim yapamıyorum ben

(27 puan) tarafından

Bende 2 yıldır yapamıyorum 

İlgili sorular

0 oy
48 cevap 843 göst.
30 Ocak 2024 Aile & Aşk kategorisinde oguzelikiziakc (88 puan) tarafından soruldu
0 oy
14 cevap 507 göst.
+1 oy
15 cevap 275 göst.
9 Aralık 2024 Diğer kategorisinde Pembikmor (1,577 puan) tarafından soruldu
+1 oy
14 cevap 484 göst.
6 Mart 2025 Para & Ekonomi kategorisinde MutluSakine (268 puan) tarafından soruldu

Kategoriler

1,453,936 soru

23,863,855 cevap

320,518 kullanıcı

...