Gece namazları ve Kur'an okumak nafile fakat 5 vakit namaz farz. MaşaAllah çok süre biliyorsun Boyacı Ömer Dede sadece İhlas Suresini biliyormuş. Sen bildiğin ile amel etki secdelerinle Allahu Teala seni sultan eylesin.
Müslim'deki bir hadis-i şerifte, (Farzlardan sonra en faziletli namaz, gece teheccüd namazıdır) buyuruldu. Bir kimse, ömründe hiç teheccüd kılmasa, ahirette hiçbir ceza verilmez. Çünkü nafiledir. Bir hadis-i şerif meali şöyledir:
(Farz namaz borcu olanın, nafile namazı kabul olmaz.) //Dürret-ül fahire Fütuh-ul-gayb, Zahire-i Fıkh
Hayatında hiç sadaka vermeyene, hiç hayır hasenat yapmayana, hiç umreye nafile hacca gitmeyene, hiç nafile oruç tutmayana ceza bildirilmedi. Farzların yerlerine geçselerdi, hem ceza bildirilirdi, hem de farzlara lüzum kalmazdı.
İmam-ı Rabbani hazretleri buyuruyor ki:
Farzların yanında nafilenin hiç kıymeti yoktur. Deniz yanında damla bile değildir.
Ömür boyu kıldığın bütün nafileler, bir farz namazın sevabına seni asla kavuşturamaz. İslam âlimleri, (Farz kazası olanın nafilelerle meşgul olması ahmaklıktır) buyuruyor.
(Ramazanda bir gün oruç tutmayan, onun yerine bütün yıl oruç tutsa, Ramazandaki o bir günkü sevaba kavuşamaz.) //Hadis-i Şerif Tirmizi
Peygamber Efendimiz aleyhisselatu vesselam , (Farz borcu olanın, nafileleri de kabul olmaz) buyuruyor.