+1 oy
961 göst.
Çocuk & Ebeveyn kategorisinde (3,423 puan) tarafından

Kızlar kızım 6 yaşında 1. Sınıfa gidiyor kaynanamlarla birlik oturuyorduk kızım birlik iken doğdu kalabalık da büyüdü ve çok şımarttılar ben yok dedikçe onlar yaptı ve haliyle şımardı sonra ayrı evime çıktım 4 sene oldu ayrılalı . Kızım hep hiparaktif herşeyi unutan yoruldum diyen bir kız değil bu okul hayatına da yansıdı tabiiki herşeyi anlatamıyorum özet geçmeye çalışıyorum sizlere. Okul aile birliği ile görüşme yaptık hep hareket halinde ders esnasında sürekli ayağa kalkmalar derde odaklanma sorunları oluyordu pskiyatriye gittik ve ilaç yazdı bende tedirgin oldum başka hastaneden randevu alıp gittim anlattım yine böyle böyle diye öğretmenin yazdığı kağıdı da verdim bende olsam bende ilaç yazacaktım dedi 2. Doktor ilaçsız tedavisi yok bunun dedi bende yarın bir gün daha da kötü olur dikkat dağınıklığı sorunu yüzünden diye başladım bugün ilaca ama içim hala rahat değil yanlış mı yaptım bilmiyorum 🤔😑 ama iyiliği için oyun terapisine de götürmüştüm fayda etmemişti 

24 Cevaplar

+1 oy
(484 puan) tarafından
tarafından seçilmiş

En İyi Cevap

Merhaba, ben çocuk ruh sağlığı, tanılama klavuzuna hakim biriyim. Yorumların bazılarını okudum. DEHB norogelişimsel bir bozukluktur. Tanılama klavuzunda bu bölümde yer almıştır. Şımarıklıkla alakası yok. Dürtüsel bzk kapsamında, derste alakasız bir şekilde ayağa kalkmak dolanmak, birilerinin sözünü kesmek vs de tanı kriterinde yer alıyor ama tabi ki tek bunu yapan çocuğa hiperaktivite bozukluğu tanısı koymaz. Çünkü teferruatları var. En az 6 madde davranışı varsa, en az iki ortamda gerçekleşiyorsa vs gibi.. İlaç kısmına yorum yapacak olan tıp eğitimi almış olan doktordur. O yüzden o kısma bir şey diyemiyorum.. 

(3,423 puan) tarafından

Çookk teşekkür ediyorum bu güzel yorumunuz için 🩷

(550 puan) tarafından

Laleyn;  bu yorumunuzu okudum bende beğendim 2 yaşında oğlum var her şeyi eliyle bardak tabak yiyecek içecek ne olursa olsun hop eliyle vurup döküyor kırıyor geçici bir süreç olduğunu biliyorum ama neden böyle yapıyor anlam veremiyorum , sürekli vurup kırmak dökmek var yapiyorda mesela bardakda su icicez eliyle vuruyor hop döküyor yemek yicez tabağı çeviriyor döküyor nolur banada yorum yap acaba bu yaptığı normal mi sizce 

-Reklam-
+2 oy
(632 puan) tarafından

Yani o tür ilaçlara çok güvenemiyorum ama iyice araştır. Bunun simartilma ile alakası yok canım hiperaktif bir cocukmus zaten şımarık olması için doyumsuz herşeyi isteyene şımarık denilir

(3,423 puan) tarafından

Araştırdım canım ilaçsız tedavisi yokmuş internette de öyle yazıyor 

(632 puan) tarafından

Ozaman başka dekara bakın canım çünkü o yaşta bir çocuğa pediyatri tarzı ilaçları vermek benim anksiyete bozukluğu var ben bile bazen ilaç kullanıyorum sersemletme yapıyor. 

(3,423 puan) tarafından

Ama doktor sonuçta hepsi aynı bölümü okuyor 2. Doktora gittim o da bende olsam ilaç vericektim zaten dedi ilaçsız tedavisi yok dedi 

(632 puan) tarafından

Elazığ da duydunuzmu bilmiyorum ama psikiyatri Dr millete uyuşturucu yazıp belli eczanelerle anlaşıp onu aldiriyormus açığa alındı . Hapiste suan oyuzden diyorum canım 

+2 oy
(53,734 puan) tarafından

2 doktorun üstüne burda biz ne desek boş 

(3,423 puan) tarafından

Kötülük yapmışım gibi hissediyorum ama dikkat dağınıklığı büyüdüğü zaman bile ilerleyen bişey ilaçsız da tedavisi yokmuş 

(53,734 puan) tarafından

sen icinde kalmasin bir doktora daha görür grip gibi düşün buda ilaçsız gecmiyor demek ki

+1 oy
(323 puan) tarafından

Kızın fazla hareketli anladığım kadarıyla.enerjisini atacak bir spora yönlendirin.dikkat dağınıklığı için de ilacı kullanın derim.doktorlar boşuna vermez.icinizi ferah tutun .

(3,423 puan) tarafından

Kız gidiyor gitmez mi jimanstik ile yüzmeye gidiyor hafta sonu ama yok yine aynı

(1,654 puan) tarafından

Konu dışı ama ne güzel aktivitelere gidiyormuş öyle ya darısı benim oğluma valla büyüse bende göndericem 

(3,423 puan) tarafından

Yaşı tutuyorsa götür canım ben belediyenin sporlarına götürüyorum 

(1,654 puan) tarafından

Yaşı daha tutmuyor 2 yaş 4 ay yoksa çoktan gönderirdim 😂

+1 oy
(134 puan) tarafından

Baska bi doktora daha mi gösterseniz yani ilac kullanmak o yastaki cocuga bilemedim

(134 puan) tarafından

Enerjisini atacak bir spora gonderin 

(3,423 puan) tarafından

2 kere gittik canım farklı doktora ve yüzme ve jimantiğe gidiyor zaten 

+1 oy
tarafından

Şımartılmak ile hiperaktivite ve dikkat eksikliği ile alakası yok cnm ayrıca beni yanlış anlama ama madem doktorlara güvenmeyecektin neden götürdün? 

(3,423 puan) tarafından

Çokk sağol canım teşekkür ederim içimi rahatlattınn umarııım iyi gelir . Okumaya bile geçemedi daha birleştiriyor harfleri bazen okuyor bazen okuyamıyor okul kapanacak daha geçemedi okumaya bu beni aşırı strese sokuyor üstüne düşmeme rağmen 

tarafından

Bunların hepsi aslında odaklanamadıgı için oluyor cnm doktorun verdiği ilaç bu sorunu kökten çözecek aile desteği ile hiperaktivitesi azalacak gözünü korkutma sakın 

(3,423 puan) tarafından

Ya çok sağol canım benim 🩷 okul kapanmadan umarım geçer okumaya Rüya evi istiyor okumaya geçersen alıcam sana dedim ben ondan daha çok istiyorum valla 🩷

tarafından

O zaman doktorunu dinle destek almaktan çekinme ve bolca ilgilenmeye çalış ilaçtan sonra çünkü o zaman desteğine daha çok ihtiyac duyacak hiç korkma bugünler gececek ❤❤

(3,423 puan) tarafından

İnşallahhh canııımm beniim sağolll 🩷

+1 oy
(5,605 puan) tarafından

İnan ki kızın için yapabileceğin en iyii şeyi yaptın. Çünkü hayati çok kolaylaşacak artık,etrafındaki herşeyin farkına varacak,daha çok odaklanıp sosyal hayatını geliştirecek. 

Sen ne kadar farkındasın bilmiyorum ama hayat onun için şuan çok çok zor herkesin rahatlıkla kolaylıkla yapabildiği şeyi o odaklanamadıgi için yapamıyor. Ama artık yapabilecek,ilaç ona çok fayda edecek.

(3,423 puan) tarafından

Ayyy öyle mi dersin canımmm inşallah olur daha okumaya bile geçemedi biliyor musun okul kapanacak neredeyse 😑

(5,605 puan) tarafından

Dedigim gibi hayat şuan onun için çok zor,yavrum ne odaklanabiliyor ne dikkatini toplayabiliyor. Sen çok büyük bisey yaptın onun için. Gelişimini gördükçe iyi ki başlamışım diyeceksin 

(3,423 puan) tarafından

Doğru söylüyorsun canıımm unutkanlık da var çocuk diyorum ama fazlası var kızım da ne yazık ki 😑

+1 oy
(4,541 puan) tarafından

Alternatif tıp uygulayan hekimler var, birde onlara mi danissan acaba, ilacsiz bir cozum bulunabilir belki, cocuga ilac vermek benide tedirgin ederdi 

(3,423 puan) tarafından

Ama ilaçsız tedavisi olsa böyle böyle diye söylerdi diye düşünüyorum canımmm demekki gerçekten ilaçsız tedavisi yok 

(4,541 puan) tarafından

Canimmmm sende hem razi olmuyorsun hemde baska cozum olduguna inanmiyorsun, ne diyebiliriz ki o zaman :))

+1 oy
(1,870 puan) tarafından

Aksine erken yaşta tanı almasını sağlayarak nasıl bir iyilik yaptın bilemezsin.  Benim kızkardeşim 20 yaşından sonra DEHB tanısı aldı. O zamana kadar hep sorumsuz, dikkatsiz hatta biraz algısı kapalı biri olarak gördük onu. Memnuniyetsiz sürekli mutsuz vs... malesef biz öyle sandığımız için bi zaman sonra o da kendini öyle sandı. Yetersiz ve yalnız hissetmeye başladı. Ağır depresyon geçirdi. Depresyon ilaçları kullandı. Sonrasında DEHB tanısı aldı onun ilaçlarına başladı. Canım kardeşim Ankara Hukuktan dereceyle mezun oldu. Biz de onunla birlikte kitaplar okuduk. Onu anlamaya yönelik çabaladık. Artık ilişkimiz çok farklı. Lütfen siz de okuyu. DEHB i anlayın. Bu tanısı almış bir çocuğa nasıl yaklaşmak gerekiyor bununla ilgili tonlarca kitap var. Lütfen okuyun. Yoksa zamanla kendini anlaşılmaz ve yalnız hissedebilir

(3,423 puan) tarafından

Yaaa öyle miiii çok geçmiş olsun sizlere 😔 hep çabaladım şimdi daha da çok çabalayacağım teşekkür ederim 🩷

0 oy
(5,423 puan) tarafından

İki doktorda hemfikir demek ki doğru olan ilaç doktorun sözünü dinle dikkat dağınıklığı olan çocuk maalesef derslere odaklanamiyor ve öğrenme problemi oluyor buda arkadaslarina göre geride kalmasına sebeb oluyor bu durumda sizi üzer o yüzden doktorların sözünü dinleyin 

(3,423 puan) tarafından

Doğru söylüyorsun canım bende ondan korkuyorum geri kalır büyüdüğü zaman bile sorun yaşar diye başladım ilaca 

(5,423 puan) tarafından

En doğrusunu yaptınız kendinizi boşuna üzmeyin 

(3,423 puan) tarafından
+1

Ay çok sağolun rahatlattınız beni 🩷

0 oy
(22,570 puan) tarafından

İyi yapmışsın. Çocuğunun sağlığı için gerekli demek ki. Derslerinde başarısız olması ve nerde durmasını bilemediginden kaynaklı yaşayacağı problemler özellikle bu yaşlarda kendiyle ilgili algilarinda gelecek yaşantısında daha büyük sıkıntılar çıkarabilir. Bu ilaçlar ömür boyu kullanılmıyor neticede. Gelişme görüldüğü zaman uygun bir şekilde doktor kontrolünde bırakırsınız. Ama o zamana kadar çocuğun nerde nasıl davranması gerektiğini daha iyi öğrenmiş olur hem. 

(3,423 puan) tarafından

Haklısın canımm sağol teşekkür ederim 🩷

0 oy
(4,464 puan) tarafından

Kalabalık ailede büyümeyle alakası olduğunu düşünmüyorum.  Doktor ilaç verdiyse büyük ihtimal dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu vardır. Yani tek başına da büyütmüş olsaydın olacağı varsa yine olacaktı. Gecmis olsun inşallah düzelir. Hacemat tavsiye ederim

(3,423 puan) tarafından

İnşallah canım sağolll

0 oy
(508 puan) tarafından

Bilemedim canım ilaclarin yan etkileri varmı bir araştır canım bu çok ince bir çizgi çünkü hani öyle ilaçlara bende çok güvenemiyorum ama çocuğa şimdi hangisi iyilik hangisi kötülük bilemedim iyice araştırıp kullanın 

(3,423 puan) tarafından

İlacın yan etkisi uykusuzluk ve iştahsızlık önceliği canım

0 oy
(3,919 puan) tarafından

Ilaci kullan benim yeğenimde kullanıyor yıllardır. Dikkat dağınıklığı ve odaklanma sorunu var. Bir de yetegine ilgisine göre sanat yada spora yönlendir. Yeğenim resim kursuna gidiyor . Çok da seviyor.

(3,423 puan) tarafından

Benim kızım da jimnastik ve yüzmeye gidiyor canım . 1 ay da veya 2 ay da geçmiyor mu senelerdir mi kullanması gerekiyor 

(3,919 puan) tarafından

13 yaşında. Oda 1. Sınıftan beri kullanıyor. Duruma göre dozunu düşürüyor. Şimdi dozu çok düşük kullandığı ilacın . 

(3,423 puan) tarafından

Eee 13 yaşına kadar hiç mi tedavi yanıt vermedi o kadar süre içilir mi ilaç demekki sonuç göstermiyor ozaman 

(3,919 puan) tarafından

Derecesini bilmiyorum. Ileri boyuttaydı da azaldı mı artık.  

0 oy
(1,491 puan) tarafından

Sakinlestiricidir. Dikkat konusunda artısı yok ama biraz daha durgunlasirsa bir şeylere yogunlasabilir diye verilmiştir. Risperdol falandır. Tabi o ilaçların yan etkileri oluyor , istenmeyen ilaçlar ama ne yazık ki ihtiyaç var ve kullanması gerek. Yerinizde olsam öncelikle rapor çıkartıp iyi bir rehabilitasyona götürür iyi bir eğitmen ile hareket ederdim. Şu anda siz çocuğu değil çocuk sizi yönetiyor ve ne yazık ki simartilmanin sonuçlarını yaşıyorsunuz. 

(3,423 puan) tarafından

Bence koca doktor da bir eğitmen kadar bilgildir diye düşünüyorum orta da küçük bir çocuk var sonuçta direk kafasına göre ilaç yazamaz demekki gerçekten ilaçsız tedavisi yokki ilaç verdi 

0 oy
(1,331 puan) tarafından

Bence kotuluk yapmissin canim sanki cocugu dizginlemek icin ilac iciriyosun birak rahat takilsin birsey olmaz o zamanla sakinlesir farklı aktivitelere yonelt cocugu belki bu sayede bilinmeyen bir seyini kesfededsin.

(3,423 puan) tarafından

Dikkat dağınıklığı büyüse bile onunla beraber ilerleyen bir sorun ve bu derslerine de yansıyor

(2,781 puan) tarafından

DEHB okul hayatında fazlasıyla sorun yaratıyor. Oğlumda da var şuan 4.5 yaşında olduğu için ilaç vermediler ilerleyen zaman da bakılacak. Kreşe gidiyor orda bile etkiliyor. Öğretmeni kendi dinlemiyor gibi görünse bile anlıyor fakat yanındaki arkadaşının dikkatini dağıttığı için o anlamıyor dedi. Okulda oturmak zorunda olduğu zamanlarda da bu sefer sürekli mırıldanıyor, hareketi kısıtlandığı için başka tepkiler veriyor. Tabiki kreş olduğu için önemli değil ama okulda da bu şekilde olursa bende mecbur ilaç kullanacağım.

Normal hayatta tabi kısıtlamamak gerekiyor ama okulda bu şekilde hareketli olan çocuk hem kendi de öğrenemez hem arkadaşlarına da engel olur.

0 oy
(22,853 puan) tarafından

Altı yaşındaki çocuk iki yaşında ayrılmış dört yılda sizin kurallarınıza düzeninize adapte olamadıysa bu sadece şımartılmışlıktan kazanılmış alışkanlık değildir  hiperaktivite dikkat dağınıklığı gibi başka bir nedeni vardır 

(3,423 puan) tarafından

Evet öyle zaten extra şımarıklık da var demek istedim aslında 

(22,853 puan) tarafından

Bu durum kendi kendine geçmez ilacı kullanman gerekli ama içim rahat etsin diyorsan bir iki farklı doktordan daha görüş alabilirsin 

0 oy
(2,661 puan) tarafından

Canım yanlış anlama ama 2 yaşında ayrılmış 6 yaşında rutin kazanacağı yaşlarda zaten seninleymis. Kalabalıkla bir alakası olduğunu pek sanmıyorum. Dikkat eksikliği bir çok şeyden oluyor bende dehb bir bireyim. Hatta elimle yapacağım ise uaoana kadar hayali yazarım. Bu bir rahatsızlık ve tedavi dediğin şey çocuğun rutin kazanması. Ben üniversite mezunuyum. Korkma eğitim hayatını doğru yonlendirirsen hiç birşey olmaz. Bana da ilkokulda öğretmenlerim bu çocuğun ayağının altinda yay mi var falan diye ailemle dalga bile geçtiler. Ama ben basarimla Bülent Arınç'tan altın bile kazanmıştım merinos kongre merkezinde. Tamamen sende bitiyor. İlacı zaten odaklanma için veriliyor ben daha büyük yaşlarda kullandım tabi ama ne kadar erken oturtursan durumu o kadar iyi. Yoksa malesef sınıf tekrarı bile yapılabiliyor.Ogrenmesi yerinde ise sadece odağını butunle ve yönlendirmeyi iyi yap. Eğlenceli aktivitelerle ve ödüllerle süreci yonet

(3,423 puan) tarafından

Teşekürler canım elimden geleni yapıyorum zaten 

0 oy
(5,419 puan) tarafından

Doktor dediyse ne yaoacksın ki. Hem demeden gecemycem canım çocuk ayrı eve gectıgıınızde 2 yasındaymıs bunun sebebı kayınvakıdenler olamaz heralde demekki huyu bu 4 senede degstıremedıysen. 

(3,423 puan) tarafından

Şımarıkkk canım çocuk extra şımarıklık var demek istedim ben doğduğundan 2 yaşına kaadar hepo istediğini yaptılar bu hareketleri ayrı eve çıkınca da devam edince zapt edemedim çocugu

0 oy
tarafından

Canım çocuk hiperaktif olduğu için direk zaten dikkat bozukluğu oluyor, doktor size hangi ilacı yazdı ? Antidepresan ilaçlarından yazmamıştır muhtemelen. Kullanman çocuk açısından daha sağlıklı olacaktır 

İlgili sorular

0 oy
9 cevap 525 göst.
25 Şubat 2024 Diğer kategorisinde masalım0435 (50 puan) tarafından soruldu
0 oy
16 cevap 488 göst.
19 Şubat 2023 Aile & Aşk kategorisinde Sevilremzi (220 puan) tarafından soruldu
+3 oy
10 cevap 254 göst.
30 Nisan 2025 Diğer kategorisinde Nisanu (149 puan) tarafından soruldu
0 oy
12 cevap 491 göst.