Eşler Arasında Saygı, Sevgi, Ülfet ve Aşk
İslam, evliliği sadece bir beraberlik değil, bir ibadet, bir huzur ve bir sadakat vesilesi olarak görür. Evlilikte en önemli unsurlar ise sevgi, saygı, ülfet (yakınlık, sıcaklık) ve aşktır. Kur’an-ı Kerîm ve hadis-i şeriflerde bu konularla ilgili çok kıymetli mesajlar verilmiştir.
1. Sevgi ve Merhamet Üzerine
Allah Teâlâ evliliğin temelini sevgi ve merhamet olarak bildirmiştir: “Kendi cinsinizden size eşler yaratıp, aranızda bir sevgi ve merhamet var etmesi, O’nun (Allah’ın) varlığının delillerindendir. Şüphesiz bunda, düşünen bir kavim için nice ibretler vardır.” (Rum Suresi, 21)
Bu ayette sevgi (meveddet) ve merhamet (rahmet) vurgulanıyor. Çünkü:
• Sevgi, zamanla değişebilir ama merhamet kalıcıdır.
• Eşler sadece mutluyken değil, zor zamanlarda da birbirine destek olmalıdır.
• Aşk yalnızca bir duygu değil, bir fedakârlık ve bağlılık göstergesidir.
2. Saygı ve Ülfet Üzerine
Peygamber Efendimiz (sav) şöyle buyurur: “Sizin en hayırlınız, ailesine en hayırlı olanınızdır. Ben, aileme karşı en hayırlı olanınızım.” (Tirmizî, Menâkıb 63)
Eşlerin birbirine olan saygısı şu üç temel üzerine kurulmalıdır:
1. Güzel söz ve hitap:
• Eşlerin birbirine hitabı, nezaket ve sevgi dolu olmalıdır. Efendimiz Hz. Aişe’ye (ra) “Hümeyra” (beyaz tenli, pembe yanaklı) diye hitap ederdi.
2. İyi niyetle yaklaşmak:
• Her insanın eksikleri vardır. Eşler birbirini tamamlamak için vardır, eksiklerini yüzüne vurmak için değil.
• Peygamberimiz (sav) şöyle buyurmuştur: “Bir mümin, eşine kin beslemesin. Onun bir huyunu beğenmezse, başka bir huyunu beğenir.” (Müslim, Radâ 61)
3. Fedakârlık ve anlayış:
• Evlilik, sadece iyi gün dostluğu değildir. Eşler birbirine zor zamanlarda daha fazla destek olmalıdır.
• Peygamber Efendimiz, Hz. Hatice (ra) validemizle evliyken onun desteğini hiç unutmamış ve yıllar sonra bile ona minnetle anmıştır.
3. Evlilikte Aşk ve Muhabbetin Artması İçin
Efendimiz (sav) eşleriyle her zaman muhabbeti canlı tutmuş, onlara ilgi göstermiştir. İşte evlilikte aşkı ve sevgiyi artıran bazı sünnetler:
• Birlikte vakit geçirmek: Peygamberimiz, Hz. Aişe ile yarış yapmış, ona oyunlar göstermiştir. (Ebû Dâvûd, Cihad 61)
• Tatlı söz söylemek: Hz. Aişe anlatıyor: “Peygamberimiz bana, ‘Beni nasıl seviyorsun?’ diye sordu. Ben de ‘Kördüğüm gibi’ dedim. Arada sırada ‘Kördüğüm ne âlemde?’ diye sorardı. Ben de ‘Aynı yerinde’ derdim.” (Ebû Nuaym)
• Hediyeleşmek: “Hediyeleşin ki, sevginiz artsın.” (Buhârî, Edeb 35)
Sonuç: Mutlu Evliliğin Temeli
1. Sevgi olmadan evlilik yürümez, ama merhamet olmadan da sevgi ayakta kalmaz.
2. Eşler birbirine nezaketle davranmalı, küçük şeyleri büyütmemelidir.
3. Fedakârlık, anlayış ve tatlı dil evliliğin bereketini artırır.
4. Peygamberimizin sünnetine uygun bir evlilik, dünya ve ahiret saadetini getirir.
Rabbim, tüm yuvalara huzur, muhabbet ve bereket ihsan eylesin. Âmin!