Fıkıh kitaplarında yazar.
Altın ve döviz satışları diğer satışlardan farklıdır. Bu satışlarda peşinlilik, aynı cins mallarda ise eşitlilik şartı vardır.
Asmira sorduğun soruda altına karşılık altın almışsın ama üstüne para vererek açığı kapatmışsın, bu caizdir.
Caiz olmayan kısım şudur, 90 gr altını adama verirsin, adam sana karşılığında o miktar bir altın bilezik veya gram vermek istediğinde gramın fiyat farkı saniyelerle değiştiği için fazla veya az verilir. Asla eşit verilmez.
Örn; 90 gr altın 200.000 olsun, satışı yapar paranı alırsın. Sonra 200.000 tl değerinde de altın alırsın. Bu helaldir çünkü altının gram fiyatı artsa da eksilse de sana yansımadı zira elinde artıcı olmayan nakit para vardı.
Ama altını verir de altın alırsan o adam alıp sana yenisini verinceye kadar kur oynar, artarsa adam faiz alır hakkına girer, eksilirse sen faiz alırsın kuyumcunun hakkına girersin. Bu ebu Said rivayetli Buhari müslim irtifaklı sahih hadisi şerif nas alınarak müctehidler tarafından helal sayılmamıştır. “Altın altınla peşin olmazsa ribadır, buğday buğdayla peşin satılmazsa ribadır.” Buradaki peşin demek satıp parayı aldıktan sonra tekrar aynı cins kabilindeki nesneyi satın almaktır. Aksi takdirde ticaret helal olmaz.
Ben söylemekle mükellefim, yaparsınız yapmazsınız beni bağlamaz. Ben yarın ahirette Allahım ben söyledim diyebilmek için yazıyorum.