+2 oy
267 göst.
Diğer kategorisinde (126 puan) tarafından

Sahura kalkamadım uyuyakalmisim sabaha kadar zangirdadim sıtma tuttu.suan beynim çatlıyor öksürükten boğuluyorum acaba hastaneye gidip serum mu taktirsam.daha niyetlenmedim.gunahi ne olur.ta ayak parmaklarım el parmaklarım ağrıyor:(

5 Cevaplar

+3 oy
(18,496 puan) tarafından

Burdan kimse bu sorumluluğu alıp tut ya da tutma dememeli bence. Fetva hattını ara bence 

-Reklam-
+2 oy
(2,519 puan) tarafından

Tutmazsan ilerde borcunu tutarsın

(3,318 puan) tarafından

Emine al benden de o kadar. Bi ben mi art niyetliyim  diyordum ☺️

(26,027 puan) tarafından

Ahaha kiz yok akla direk o geliyor 🤣

(2,519 puan) tarafından

Ne yapayım anam soyadımı mı değişeyim 😄 Nick değiştirilebiliyor mu burada 😁

(26,027 puan) tarafından

Kiz nick oluyo profile git duzenleye bas duzelt. İngiliz harflerini kullan. Ş ç ı harfleri falan olmaz yani

(2,519 puan) tarafından

Tamam değiştireyim bari😄

+2 oy
(4,966 puan) tarafından

Orucu terketme gunahi olur gunune gun kaza farzdir kefaret de lazim gelir 

tarafından

İyide niyet etmeyince kefarete gerek var mı 

(18,496 puan) tarafından

Niyet et veya etme sonuçta ramazan ayındayız ve oruç farzdır.

tarafından

Farz olduğunu biliyorum 30 gün tutmazsan kefaret ister bir gün tutmayınca gerekmez diye biliyorum niyet edilip bozulmamış

(4,966 puan) tarafından

image

2inci maddeyi okuyun 
tarafından

Orucunu bozsa diyor kadın bozmuyor ki niyet etmemiş okuduğunuzu anlamıyor musunuz kaza yapacak kefaret degil

(4,966 puan) tarafından

Ben bilmiyosan hocam açıklasın @Alaska

Yanlisim varsa duzeltir görünce 

(1,685 puan) tarafından

Oruç kişinin sağlığına ciddi zarar verecekse veya hastalığını arttıracaksa orucu bozmak caizdir, daha sonra gününe gün kaza eder. Kefaret gerekmez.

Kefaret gerektiren haller çeşit çeşit olsa da umumi bilgi olarak hiçbir mazereti olmaksızın kasten bozulan (gerek 1 gün, gerek 30 günün tamamı ve niyet olsun olmasın) oruçlar için kefaret lazım gelir.

Niyet etmemiş kaza tutsun diye bir şey yok yani, niyet etse de etmese de kişi mazereti olmaksızın bozarsa veya hiç tutmazsa kefaret gerekir.

Post sahibi her hastanın yapacağı gibi kendi fetvasını en iyi kendi verecek çünkü kimse onun acı eşiğini kendisi kadar iyi bilemez.

Eğer oruç tutmak sağlığına zarar veriyorsa, orucu açarsa, ilaç alırsa veya yemek yerse iyileşecekse o zaman ehil ve Müslüman bir doktora başvurur ve tut ya da boz gibi kendi talimatını alır, bunu uygular.

Bozulduğunda sadece kaza gerekir. Bu umumi bilgidir. Her hastanın fetvası kendine hastır ve Ferdidir. 

(4,966 puan) tarafından

Yani hocam niyet etmemis diye tutulamayan ramazan orucu sadece kazayla odenmez degilmi kafareti ayri kazasi ayri gerekir degil mi 

(2,496 puan) tarafından

@Alaska ne hocasısınız din kültürü felan mı daha önce de yorumda size hoca denildiğine denk gelmiştim öğretmen msnz

(1,685 puan) tarafından

Hatta öyle büyük günahkar olur ki onu kefaret bile kurtarmaz diye yazar, yani ben böyle biliyorum.

Öğretmen değilim, okulda değil medresede eğitim gördüm. 

tarafından

@Alaska peki canım diyabet tansiyon hastası zorlanirsa niyet etmemiş oruç tutmasa kaza mı gerekir kefaret mi bugün ben tutamadım şekerden dolayı şekerim iki gündür çok yüksekti

(1,685 puan) tarafından

Kişi şayet ömür boyunca düzelmeyecek bir hastalığa sahipse (diyabet, yüksek şeker vb) ileri dönemde iyileşme imkanı bulunmadığı için oruç tutmama veya tuttuğu orucu bozma cevazına sahiptir.

Eğer çok çok ileri hastaysa, yaşlı gibi çünkü onların hastalığı artık geriye reddolunmaz- o zaman kaza bile gerekmez gününe gün fidye verir.

Ancak kısa günlerde yavaş yavaş tutabilecek kadar iyiyse hastalığı, o zaman bu kimse de gününe gün kaza eder. Ancak bu tutmama iznini Müslüman ve ehil bir doktordan almalı.

tarafından

Çok sağol canım benim çok yüksek maalesef açlık bile 350 hatta daha yüksek hepsini tuttum çok şükür orucumun ama bugün tutamadım 

0 oy
(3,318 puan) tarafından

Arkadaşım bize şu şekilde fetva verilmişti.Niyetlisin ve çok rahatsız oldun , o zaman orucu kafana göre  bozma. Hastaneye gidip iğne vurdurarak boz, çok hastaysan eğer. Güne gün tutarsın bu şekilde

0 oy
(765 puan) tarafından

Sağlığının daha önemli eğer niyetlenmediysen başka zaman bir gün onun yerine orucunu tutarsın.

İlgili sorular

+1 oy
9 cevap 380 göst.
0 oy
4 cevap 237 göst.
22 Nisan 2022 Diğer kategorisinde misafir tarafından soruldu
0 oy
16 cevap 416 göst.
13 Nisan 2022 Aile & Aşk kategorisinde Evramm (469 puan) tarafından soruldu
0 oy
3 cevap 78 göst.

Kategoriler