+2 oy
576 göst.
Diğer kategorisinde tarafından

Erkek kardeşim 20 yaşında yürüme engelli. Ona fitre verebilir miyim eşim kardeşe olmaz diyor bilenler cevap verebilir mi. 

16 Cevaplar

+3 oy
(1,472 puan) tarafından

Merak ediyorum bende bilen varsa yazsın kardeşe fitre verilir mi

(9,780 puan) tarafından

Aleyküm selam canım 💐 Zengin sayılabilmesi için zaruri ihtiyaçlar hariç  nisab miktarı malı olması lazım ev asli ihtiyaçtır zekata tabi değildir 

(9,780 puan) tarafından

Zekat düşer

(8,302 puan) tarafından

Tamam dır Allah razı olsun ♥️♥️🌸🌸

(9,780 puan) tarafından

💐🦋

(1,472 puan) tarafından

Teşekkür ederim ❤️ 

-Reklam-
+3 oy
(921 puan) tarafından

Benim kız kardeşim beli ve ayağı sakat ben ona vercem 

(1,472 puan) tarafından

Oluyormu ki bilen çıkar bir bakalım 

tarafından

Gecen yıl verdik bu yıl da verecektik eşim diyor olmuyor çocuk yürüyemiyor hasta ben oluyor diye biliyorum 

(9,780 puan) tarafından

Verebilirsiniz kardeşine 

+3 oy
(2,832 puan) tarafından

Verilebilir diyor diyanet. Senin için ekleyeyim 

Fıtır sadakası, kişinin bakmakla yükümlü olmadığı yoksul Müslümanlara verilir. Fıtır sadakası ve oruç fidyesini vermek durumunda olan kimsenin bunlardan doğrudan ya da dolaylı olarak yararlanmaması esastır. Zekât için de aynı kural geçerlidir. Bu sebeple bir kimse zekâtını, fıtır sadakasını ve fidyesini kendi usûl ve fürûuna veremez. (Usûl, bir kimsenin anası, babası, dede ve nineleri; fürûu ise; çocukları, torunları ve onların çocuklarıdır.) Ayrıca eşler de birbirlerine zekât, fitre ve fidye veremez.
Hanefîler'e göre aşağıda sayılanlara fitre verilmez:
a) Ana, baba, büyük anne ve büyük babalara,
b) Oğul, oğlun çocukları, kız, kızın çocukları ve bunlardan doğan çocuklara,
c) Eşine,
d) Zengine yani aslî ihtiyaçları dışında nisap miktarı mala sahip olan kişiye,
e) Babası zengin olan ergen olmamış çocuğa (Merğinânî, el-Hidâye, 2/223-228).
f) Şâfiîlere ve İmam Ebû Yûsuf’a göre fitre, Müslüman olmayana da verilemez (Mâverdî, el-Hâvî, 3/387; 10/519; Merğinânî, el-Hidâye, 2/223).
Zikredilenlerin dışındaki kardeş, teyze, dayı, amca, hala ve onların çocukları, gelin, damat, kayınpeder ve kayınvalide gibi akrabalar zengin değillerse kendilerine zekât, fitre ve fidye verilebilir (Zeylaî, Tebyîn, 1/301).

tarafından

Çok sağol canım eşime anlatayım bende 

(2,832 puan) tarafından

Rica ederim canım 

+2 oy
(5,440 puan) tarafından

Evet muhtaç olan kardeşe verilebilir öğrenci ise kardeşin verilebilir 

tarafından

Sağol canım 

+2 oy
(1,493 puan) tarafından

Alt soyuna (çocuğun,torunun), üst soyuna(annen,baban,deden,binen) ve eşine verilmez diye biliyorum. Mesela annen fitre olarak senin kardeşine veremez çünkü çocuğu ama sen veyahut eşin kardeşine verebilirsin diye biliyorum. 

@Alaska hanım veya @Nur_ay abla veya @BETIGUL hanımlardan cevap geleceğini düşünüyorum görünce. 

tarafından

Sağol canım cevap için bende öyle biliyorum

(9,780 puan) tarafından

Doğru canım verebilir kardeşine 

(1,915 puan) tarafından

Eşiniz de siz de verebilirsiniz.

Hatta eşiniz düşkün durumdaysa sizin annenize bile verebilir. Siz de aynı şekilde eşinizin ebeveynlerine. 

(1,493 puan) tarafından

Teşekkür ediyoruz

(1,493 puan) tarafından

Teşekkür ederiz 

+2 oy
tarafından

Hayır kardeşe olur anne babaya dedeye neneye çocuğa toruna verilmez eşim din kültürü öğretmeni bu arada kesin bilgi yani

tarafından

Sağol canım soylicem şimdi eşime 

+2 oy
(255 puan) tarafından

Kardeşe verilir alt ve üst soya verilmez . Yani anne baba nine dede çocuk vs

tarafından

Sağol canım benim

+2 oy
(4,280 puan) tarafından

Alt soya(evlat torun vs) ust soya(Anne baba dede anane babanne) verilmez kalana verilebilir

tarafından

Sağol canım benim

+2 oy
(562 puan) tarafından

Önce yakına zaten gerçekten durumu yoksa kardeş dahi olsa verilir. Önce yakın çevredir yardim için sonra akraba sonra yabancı.  Ama teyzem gibi yapacaklara vermeyin 🤣🤣🤣🤣🤣 kırk gözden ağlardı yok yok derdi. Kocası öldü 4 çocukla kirada kaldı gerçekten yok değil kızlarını giydirir süsler püsler salardı dışarıya.  Sevgilileri olduğu zaman acımayın parasını yiyin derdi açık açık. Annemde babam da acırdı evlerinde yiyecek birseyleri çok olmazdı . Biz hep fitredir normal zamanda hayırdır sadaka vs teyzeme verirdik.  Teyzemde yeme içme değil de kızları giydirirdi kalaniyla altın yapıp koymuş kenara meğer bizden zenginmiş.  Bende teyze çocuklarının eskilerini giyerdim 

tarafından

Ya öyleleri var gerçekten. Amcanın durumu çok iyi eşi yok yok para diyor agliyolar.   annemler için herkese bunların parası çok bankada diyor annemler kirada halbuki babam çalışmaz ama amcama göre var paraları . 

+2 oy
(3,569 puan) tarafından

Verilebilir diye biliyorum 

tarafından

Sağol canım 

+2 oy
(1,084 puan) tarafından

Senin doğumuna sebep olan büyüklerin ve senin doğumuna sebep olduğun küçüklerine veremezsin. Gerisine verebilirsin. Kesin bilgi. Eşim imam 🤣🤣🤣

tarafından

Çok sağol canım 

+1 oy
(6,859 puan) tarafından

Sen çalışıyorsan veremezsin ama eşin kendi verebilir kardeşimin eşide anneme verdi 

tarafından

Ben çalışmıyorum eşim verecek 

(6,859 puan) tarafından

Oluyor canım biz bir çok Hoca'ya sorduk 

tarafından

Çok sağol canım 

+1 oy
(920 puan) tarafından

Eşin verse olur ama sen veremezsin. Benimde ablam muhtaç biri ben vermedim eşim verdi. 

(9,780 puan) tarafından

Annene nenene oğluna torununa yani seni doğıran soya yada senin doğurduğun soya veremezsin sadece 

(920 puan) tarafından

Kardeş kardeşe veremez dediler eşim bizim adımıza verdi. 

(920 puan) tarafından

Anladım canım teşekkür ederim çok sağol Allah razı olsun 

(9,780 puan) tarafından

Verebilir canım bakmak yükümlü değilsin çünkü annen baban veremez çünkü kardeşine bakmak zorundalar ama sen verebilirsin

(920 puan) tarafından

Tamam teşekkür ederim 

+1 oy
(2,394 puan) tarafından

İhtiyaç sahibiyse verilir diye biliyorum benim ablam ihtiyaçlı ben ona veriyorum fitre oluyor ama zekat olmuyor diye biliyorum 

(9,780 puan) tarafından

Zekatta verilir  ikisinde hüküm aynı

(2,394 puan) tarafından

Bilmiyordum 

0 oy
(9,631 puan) tarafından

Ben kız kardeşlerime verdim anne baba yok 20 17 yaşındalar ihtiyacları var 

0 oy
(4,726 puan) tarafından

Bende merak ediyorum erkek kardeşim 18 yaşında 4 yaşındayken annemi kaybettik benim fitrem kardeşime geçiyor mu verebilir miyim  

(1,915 puan) tarafından

Evet geçer. 

(4,726 puan) tarafından

Teşekkür ederim canım eşim senin geçmez diyordu da

İlgili sorular

0 oy
5 cevap 300 göst.
22 Nisan 2022 Aile & Aşk kategorisinde Merve.01 (213 puan) tarafından soruldu
0 oy
11 cevap 609 göst.
3 Nisan 2023 Diğer kategorisinde E&C (2,385 puan) tarafından soruldu
0 oy