Erken diyenler demotive etmesin seni. 10 aylıkken bıraktım. 22 ay gayet iyi.
Mesele kaç aylık olduğu değil, çocukla nasıl bir bağ kurduğunuz. Güçlü bir güvenli bağlanma yaşanmadıysa 5 yaşında bıraksan da sorun olur.
Bebekle ayrılma süreci çok hassas ve sanırım anne için en zor konu. Benim annelikte en zorlandığım şeydi. Ama dediğim gibi bırakmadan önce yeterince bağ kurulmuş ve çocuğa güven verilmişse sorunsuz geçer. Bunun da yolları var. Tek tek yazacağım.
1. Kesinlikle aşamalı bir geçiş olmalı. Çocuktan hiç ayrılmayıp bir gün küt diye işe giderseniz olmaz. ilk gün 1 saat, sonra 2 derken yarım gün ve daha fazla olacak şekilde kademeli ayrılmanız lazım. Ben işe dönmeden 1 ay önce bakıcı ile başladım. Her gün azar azar tek bıraktım ikisini, 1 ay sonunda tam zamanlı döndüm işe.
2. Çocuğa anlatın mutlaka. Ben işe gideceğim, çalışacağım ve şu saatte döneceğim. Babaannen yanında, ben de ihtiyacın olursa telefonla hemen ararım seni diyeceksiniz.
3. İşe giderken kesinlikle kaybolmayın. Güzelce vedalaşın sarılın. Bak ben gidiyorum ama akşam da aynı kapıdan geleceğim deyin.
4. Eline bir oyuncak veya eşya verin. Uyku saatinde buna sarılabilirsin bu annen olabilir deyin.
5. Bakan kişi ile sizin tavrınız hep aynı olsun. Siz çikolataya hayır derseniz babaanne de hayır desin. Siz ekran göstermiyorsanız o da göstermesin.
6. Omlet besleyici evet ama peynirli yumurta daha besleyici. Zararlı bir şey yedirmediği sürece menüye fazla müdahale etmeyin.