+4 oy
774 göst.
Diğer kategorisinde (3,107 puan) tarafından

Kızlar bazen size de bu durum oluyor mu? Benim 2 buçuk yaşında bir kızım var. Aşırı şımarık ve her her şeyi olmasına dikkat ederek büyütüyorum. Bazen eşimle konuşurken hiçbir zaman ikinci çocuk yapmayalım diyoruz. Hem ekonomik hemde ülke durumu malum. Ama bazende kızımız 5-6 yaşına gelince bir kardeşi olsun, hemde bizde kızımız büyüdüğü için yıpranmadan ikinci çocuğu büyütürüz diyoruz. Nedense asla tam bir karar alamıyorum ben kendi adıma. Onun tek çocuk olarak her şeye sahip olması çok hoşuma gidiyor, sonuçta olan her çocukta imkanlar bölünmek zorunda. Ama düşününce ileride belki kardeşim olsaydı der mi acaba diyorum. Tabi ne kardeşler var düşmandan beter orası ayrı bir konu. Bu konuda yalnız mıyım acaba, benim gibi devamlı bunları düşünenler var mı? Lütfen bunun altına kardeş şart falan şeklinde emrivaki cümle yazmayın. Ben benim gibi düşünen ya da önceden düşünüp artık net karar vermiş birileri var mı onu meral ediyorum

31 Cevaplar

+8 oy
(1,771 puan) tarafından

tek çocuk ve maddi manevi her imkan önüne serilerek büyüyen en yakın arkadaşım ve kuzenim var. biri benle yaşıt biri benden 12 yaş küçük. her ikisinin de ortak sıkıntıları var. ikisi de memnuniyetsiz çocuklar olarak büyüdü. onları mutlu etmek hep çok zor oldu. depresyona hep daha müsait oldular ve aileleri sürekli onların iyi hissetmesi için çırpındı hala da çırpınıyorlar ama anne babaları ile olan ilişkileri de çok iyi olmadı.

ben şahsen her imkana erken yaşlardan itibaren sahip olan kişinin farklı şeylerinin eksik kaldığını düşünüyorum. kardeşi olanlarınsa mal varlıkları gibi dertleri de bölünüyor. depresyona girme olasılıkları daha düşük oluyor bence. 

(3,107 puan) tarafından

Yapılan araştırmalara göre tek çocukların çok kardeşi olanlara oranda daha özgüvenli ve mutlu yaşadıkları kesinleşti. Tek çocuklarin hepsi mutsuz bireyler değil

(1,771 puan) tarafından

hepsi değildir tabi ki canım. ben bilimsel araştırma yapmadım. gördüğüm iki örneği söyledim sadece. başkası vardır mutludur bunların sebep farklıdır vs. orasını bilemem. benim şahsi görüşüm bu şekilde.

(2,020 puan) tarafından

O kadar haklı bir yorum kii+++

-Reklam-
+7 oy
(6,723 puan) tarafından

Kızım küçükken öyle akıllı bir bebekti asla beni yormadi şimdi 20 aylık mız mız olmus bırakmıyor nefes alayım herkes kalkıp diyor ikinci çocuk olsa sen yorulmazsin tek başına evde olduğu için sana yapışıyor kızımı görünce ikinci çocukta istemiyorum kızım tek  çocuk olsunda istemiyorum kafam karışık 

(3,107 puan) tarafından

Yemin ederim bu kafamdan geçen. Tek olmasın ama ikincide şuanda imkansız. Resmen sonsuz bir döngü gibi

(2,459 puan) tarafından

İkinci olunca gelen kardeş kavgasını niye herkes göz ardı ediyor acaba. Zaten küçük 2 yaşına gelene kadar doğru düzgün oynayamazlar bile 

(6,723 puan) tarafından

Vallah eşimle hadi ikinci çocuk olsun belki kardesiyle  oynar bizde rahat ederiz diyorum sonra kızım yaramazlik yapınca eşim yok  tek çocuk olsun diyor kızım için ücretsiz izindeyim çalışmıyorum ne yapcam bende bilmiyorum kızımda tek Torun aşırı şımartıyorlarda

(6,723 puan) tarafından

Bir bile bilsem ama kızım apartmandaki çocuklarla nasıl oynuyor asla benim yanıma gelmez ama evde tek olunca bana yapışıyor 

+6 oy
(3,867 puan) tarafından

Maddi olarak düşünmüyorum ama benimde kızım 2.5 yaşında ve beni çok zorluyor ikinci çocuk olursa muhtemelen sinirli ve gergin olacağım sürekli bende bu yüzden istemiyorum 

(3,867 puan) tarafından

Yemin ederim ki öyle ve hani diyorlar ya bebekligi usluydu sonradan huyu değişti diye benimkinin bebekligi de çok zordu benim cesaretimi çok ama çok iyi kırdı 😀

(3,107 puan) tarafından

Kızımında öyle, ilk 1 yıl hiç bitmeyecek sanmıştım

(3,867 puan) tarafından

Aynen bende canım yani şimdi zor ama o döneme göre çok çok iyi  bebeklik dönemi kabus gibi hâlâ bende 🤭

(3,107 puan) tarafından

Evet, bazen birileri soruyor özlemedin mi bebek halini diye. Aklıma gelince nefesim gidyor 😅

(3,867 puan) tarafından

Yemin ederim ki aynıyız 🤣

+6 oy
tarafından

Biri beni sormuş  😀😃.

Ben oğlu şuan 2 buçuk oldu biara düşündüm folik asit aldım kullanmaya başladım 3 ay sonraya planladim ama dediğin gibi ülke şartları maddi durumlar ihtiyaçlar yok yaa asla dedim vazgeçtim zaten bide epilepsi hastasıyım bunca yorgunluk üzerine ikinciye gebelik sürecim zaten riskliyken risk daha da yükselir nobetlerle bebegin hayati riske girebilir diye vazgeçtim bide zaten ders de çalışırken zor . 

+6 oy
(8,971 puan) tarafından

Kızım temmuzda 5 yaş olacak şımarık yada beni yoran bir çocuk değil dediğin gibi herşeyi var tüm imkanlara sahip 3 yaşından beri ikinci olsa mı olmasa mı diye diye 2 sene geçti hala net bir karar yok gerçi eşim çok net asla istemiyor 

(3,107 puan) tarafından

İşte bizde ikimizde kararsısız, keşke birimizin bir kararı olsa

+6 oy
(3,581 puan) tarafından

Ne 5 asagi ne 5 yukari ayni senin gibiyim esim kesinlikle istemiyo ama brn ya ilerde keske kardesim olsaydi derse diye korkuyorum 

(3,107 puan) tarafından

İnsanın o içindeki kuşku korkutuyor. Kızıma şimdi kardeş ister misin dediğimizde ağlıyor. Kızım isteyene kadar yapmayacam sanırım

(3,581 puan) tarafından

Benimki de istemiyo 

+5 oy
(4,586 puan) tarafından

İki çocuğu olanlar yazmayacak mı yani 😁 

(3,107 puan) tarafından

Mevzu iki çocuğu olanlar yazmasın değil. Ama belli bir kesim var, hemen yap ikinciyi kesinlikle kardeş şart şeklinde ahkam kesenler. Hoşlanmıyorum o insanlardan

+5 oy
(21,937 puan) tarafından

Bir çocuk herşeye sahip olmamalı. Hatta kimse sahip olmamalı hayatta sahip olmadıklarımiz olamadiklarimiz da bizi geliştirir güçlendirir. Temel ihtiyaclardan bahsetmiyorum. Ama her istediğinin olmaması gibi bı durumdan bahsediyorum. Bence bir kardeş çocuğun sahip olacağı herşeyden daha kıymetli.

(4,328 puan) tarafından

En güzel yorum. Bende buna katılıyorum çocuğun her istediğini yaparak doyumsuz memnuniyetsiz bir birey yetiştirmeye gerek yok. Ha maddiyat çok çok kötü olur o farklı ama 2 çocuk ideal bence

(21,937 puan) tarafından

Maddiyat olsa bile bence dediği her zaman olmamali. Beklemeyi bilmeli. Hayalini kurmalı çocuk. Bı yerde okumuştum. Bı çocuğa yapılabilecek en büyük kötülük hayal kurmasına engel olmak gibi biseydi tam hatirlayamasam da bu minvalde biseydi. Ayarını tutturmak zor ama. Aklıma hep şey gelir. Yeşilçam da aile şerefi diye bı film vardı. Orda kötü adam oktay vardı. Çocuğa çarpıp kacan. Babası çocuğun her istediğini yapmış. Herşeye sahip çocuk. Ve dur durak bilmiyor asla. Öyle olmasından çok korkarım çocuklarımın. Bu afaki bı örnek oldu gerçi de olsun 😁

+3 oy
(5,466 puan) tarafından

Seninle aynı düşüncedeyim bende. Tek olsun herseye sahip olsun iyi imkanlarda büyüsün diyorum ama bazen de bencillik mi ediyorum acaba diyorum. Şuan 3 yaşını geçti ama tam anlamıyla rahatlamış değilim. Niyetim ana okuluna falan başlayınca ikinciyi yapmak ama hiç gözüm kesmiyor tekrardan aynı şeyleri yaşamayı. Çünkü kızımı tek büyüttüm eşimin bile bi saati yok hep geç geliyor eve zaten gurbetteyim yardim edenim yok psikolojik olarak cok yıprandım 3 yıldır. Hayırlısı bakalım vakti gelince olur heralde. Düşününce insan karar veremiyor çünkü 

(3,107 puan) tarafından

Evet aşırı zor bir karar, insanlar nasıl rahatça 4-5 tane yapıyor aklım almıyor

+3 oy
(2,192 puan) tarafından

Aynı ikilemdeyim bende birebir. Daha da küçük kızım 16 aylık henüz. Ama eşim tek çocuk olduğu için onun yanlizligini bilemezsin diyor hep. Keşke hiç birşeyim olmasa da bir kardeşim olsa dermis. Bizde 5 kardeşiz ve hep tek çocuk olmayı dilemişimdir. Kızımda tek olsun ve hiç ezilmesin kardeş olarak mutlaka yaşıtları olacak diye düşünüyorum ama çok muallaktayim bende. Üstelik kaygı bozukluğu var ve ilk bebeğimde çok zorlandım ikinciyi kaldiramam diye de korkuyorum. Bence sen psikolojik olarak hazır değilsen zaten düşünme bile. Maddiyat bir şekilde hallolur

(3,107 puan) tarafından

Psikolojik olarak yavaş yavaş hazırım ama maddiyat korkutuyor. Şuanda durumumuz iyi ama gelecekte ne olacak bilmiyorum

(2,192 puan) tarafından

İkinci çocuk birincisi kadar masraflı olmuyor hem bilgilisin işe yaramaz şeyler almıyorsun hem birincisinden bir çok ürün zaten kaliyor

(3,107 puan) tarafından

Ben çocuklar büyüdüğü zamanki maddiyattan bahsediyorum aslında

(2,192 puan) tarafından

Onu da suandan siz belirleyeceksiniz zaten. Yatırım yapıyoruz biz mesela bes hesabı var.  Daha yeni ev aldık biraz zaman geçince bir arsa veya arazi de onların eğitimi için almak istiyoruz para biriktirip. Bu ihtiyaçlarını bu dönemden hazırlayabilirsiniz yoksa Allah bilir ne olacak. Her an her şey başımıza gelebiliyor 

+3 oy
(1,796 puan) tarafından

Oglum 33 aylik kizim 5 aylik saglikli omurleri olur insallah .. Benim yasim 32 hissettigim 50.

Oglum tek cocuk her istedigi olsun dedik doyumsuz ve simarik bir cocuk yarattik. Hicbriseyi begenmiur suan hic brsey onu mutlu etmiyor. Oyuncaklarini begenmiyor herseyden sıkılıyor. Iki cocuk sonrasi anne tekrar  bence eski kisiligine sahip olamiyor dönemiyor. Kizim sürprız bebekti. Yoksa benimde dusuncem krese veya okula baslayinca idi. Oglum hiperaktif gibi birsey bazen onu izlemkten basim donuyor. Son bir kac ay icersinde degil saclarimin beyazlamasi kaslarimda bile beyazlar cıkti. Iki cocuk bence cok zor guzel taraflari da vardir . Ama ben ikisinin de kucuk olmasindan dolayi suan zorluklari daha fazla goruyorumm. Ustelik calisma seklim rahat annem bende kalyor buna ragmen zorlaniyorumm. Bir yere gelip gitmesj zor. Sahile bile gitsek dayak yemis gibi yorgun donuyorum. 

Anne baba tam olarak hazir ise ikinci ccuga neden olmasin ama ikilem de kaliniyorsa planldiginiz zamana kadar krar verirsiniz

(3,107 puan) tarafından

Daha zamanı var sanırım bizim için

(1,796 puan) tarafından

Bence de kiziniz ded8giniz gibi 5 yssina gelse ozbakimini kenfi yapabilse yemek  wc kiyafet degisimi vb. Daha rahat olur. Belki kerese anaokuluna gider yeni bebege ve kendinize zamaniniz kalir. Ikisi kucuk olunca kiskancliklar havada ucuyor. Ev isi yapsaniz cocuklar kaliyor cocuklata baksaniz ev elden gidiyor . Yinede bu degisen bir durumdur eminjm yaslari yakin olsun beraber buyusun diyenlerde olacaktir

+3 oy
(3,757 puan) tarafından

Oğlum 4 yaşına gelene kadar tek çocuk can çocuk diye büyüttük ancak aklı başına gelince benim niye kardeşim yok ben onu çok severim herşeyi öğretirim diye çeldi aklımızı o kadar güzel bı abi olcak ki 4 aylık hamileyim gidip gelip karnımı opuyo canım kardeşim gel artık diye 

(8,049 puan) tarafından

Aynısı kizimdi göz yaşları döküyordu benim neden kardeşim yok diye . Kardeşi doğdu araları 4 yaş 3 ay hastaneden geldiğimiz ilk gün keşke kardeşim ölseydi biz böyle iyiydik dedi 

(3,757 puan) tarafından

🤣🤣🤣🤣 bilemiyorum artık dünyaya gelince ne olur 

+2 oy
(8,049 puan) tarafından

Önünde daha 3-4 yıl var yarına yarına kim öle kim kala bence bu kadar düşünmeye gerek yok 

+2 oy
(52 puan) tarafından

Bende tek çocuk istiyordum ikinci sürpriz oldu ama iyi ki olmuş büyük çocuğum biraz daha uysallaştı o da daha küçük 3 yaşında elbette yaramazlık vs var ama zarar vermemeyi bana yapışmaktansa kardeşiyle oynamayı öğreniyor herşeye de gayet sahip kıskançlık var kardeşimin elbiselerini giyicem diye mesela ne alsam ikiz gibi alıyorum artık oyuncaklara gelince herşey ortak yürüme arkadaşı bile ikisinin oyuncağı sadece kardeşinin değil mesela paylaşmayı öğreniyor 

+2 oy
(3,780 puan) tarafından

Bebisim bugün 9 aylik oldu ama ben o daha doğmadan önce düşünmeye başladım. 

Ben her gün bebeğimin ne yediğine kadar kendi ailemle kardeşlerimle paylaşıyorum hiçbir arkadaşım da kendi kardeşlerim gibi olmuyor onu bu hayatta yapayalnız bırakmayı bencilce buluyorum bir sıkıntısı oldugunda en azindan arayip dertlesebilecegi biri olmali diyorum ama bir yandan da kendine haksızlık ediyorsun belki de hiç anlayamayacak aramayacak sormayacaklar ama sen ciddi bir sıkıntı çekeceksin diyorum. Maddi olarak ikisine de yeteriz bebegimi elimden gelen en iyi şekilde büyütmeye çalışıyorum ama hiç anne olmaya uygun biri değilim çok zorlanıyorum sürekli biriyle olmak sürekli yetebilme çabası amqn benim çocuğum geride kalmasın endişesi beni mahvediyor 

(4,328 puan) tarafından

Bir gün arayla doğum yapmışız ben 19 haziranda doğum yaptım:))

(3,780 puan) tarafından

Yaaa öyle mi sağlıkla büyüsün. Nasılsın gecti 8. Ay 

+1 oy
(1,524 puan) tarafından

Tek çocuk, şimdiki aklım olsa hiç çocuk. 

+1 oy
(678 puan) tarafından

Hayırlı bir kardes olacaksa eğer kardeş tabi ki çok güzel birşey ama kardeşi olsun birlikte oynasınlar diye çocuk yapmak bana saçma geliyor zaten ikinci çocuk doğdu büyüdü diyene kadar ilk çocuk büyüyor kendi arkadaslari oluyor. Ama kardeş kavramını bilmesi paylaşmayı bilmesi güzel birşey benim oğlum da iki taraftan da ilk torun simarip büyüdü her istediği oldu şimdi kardesi var bazen zor oluyor ama ilkini yapılan ikinciye de yapılıyor ya ikisinin de yeri çok farklı küçük oğlum 6 aylık abisini takip ederek büyüyor resmen büyük de 3 yaşında aralarındaki ilişkiyi görünce iyi ki diyorum ha zor mu zor gerçekten ama güzel yine de :)

(3,107 puan) tarafından

Ben oynasınlar anlamında istemiyorum. Öyle bir şey de yazmadım. Bunu düşüncem çok daha önce yapardım

+1 oy
(1,083 puan) tarafından

Ben bir çocuğun her şeye sahip olmasına olumlu gözle bakmıyorum. Doyumsuz ve değer bilmez oluyorlar. Çok arkadaşım var böyle Tek çocuk olan..

Çok bireyseller, eşyalarını aşırı sahipleniciler. 

İşin en kötüsü dünyadaki her şeyi kendilerine hak görüyorlar. Her şey önce onların olmalıymış gibi bir bencillikleri var. Tek çocuk olan talebelerim de oldu. Paylaşmayı bilmiyorlar. Diğerlerine yapılan muamele onlara yapılsın istemiyorlar. Sanki kendileri en önemli insanmış da etrafındaki herkes böyle davranmalıymış gibi bir tavırları oluyor. 3 5 kişiye bakıp konuşmuyorum inanın. Belki 100lerce insanı izleyip yaptığım analizler bunlar.

Bazı ilk çocuklarda da bu durumu gözlemledim ama tek çocuklar kadar yoğun değil.

İyi yanları da var yani, çok temizler, sorumluluk bilincine herkesten daha çok sahipler. Anlayışlılar, zorba değiller. Herkesi eşit sevebiliyorlar eminim çünkü kimliğe bakmıyorlar.

Bunlar benim analizlerim. Olur olmaz bilemem.

Ben art arda 2 çocuk yapanlardanım. Ben de art arda 2 çocuk olarak büyüdüm, kendi çocukluğumu sevdiğim için evlatlarıma da bunu vermek istedim.

(4,812 puan) tarafından
+1

Tam olarak benzer şeyleri yazdım yukarıda. Eksiği de oluversin yahu, olsun ki kendisi eksik gidermeyi öğrensin. Şımarık insana tahammül etmiyorum. Ofiste de var. Yaşı hiç fark etmiyor, Z kuşağı da var Y de var. Kimsenin ebeveyni değilim ben, kimsenin şımartıcısı ve her istediğini karşılayacak tedarikçisi değilim. Böyle insanlar işin gidişatını zorlaştırınca feshediyorum iş akdini. Birilerinin bazen hayatta hayır demesi lazım böylelerine.

Post sahibi hanımefendi için değil sözüm, genel olarak her dediği yapılmış şımarık insanlar topluma yüktür. 

(1,083 puan) tarafından

Evet bazılarının hayır demesi gerekiyor. Terbiye sadece vermekle değil bazen almakla da olur. Benim sözlerim de post sahibine değil yanlış anlaşılmasın, sadece tek çocuk biraz zor olabilir. 

0 oy
(9,372 puan) tarafından

Postu benmi açtım dedim ahaha bende aynısı bir ara istiyorum bir ara vazgeçiyorum çok kararsızım ama 2.çocuğu yapmamak daha ağır basıyor en azından şimdilik yapmama kararı aldım nasipte varsa bilemem tabi Rabbim ne isterse o olur 

0 oy
(5,352 puan) tarafından

Benim esimde ayni dusuncedeydi. Ne yapiyosak ona yapalim vs. Ama ben ikinciyi istiyodum. Buyuk oglum 5 yasindayken kucuk oglum dogdu. Dedigin gibi cok daha rahat buyuttum. Suan icin imkan olarak ikisine de esit imkan sunabiliyorum ama zaten istedikten sonra imkan olarak insan bi sekilde olduruyo. O yuzden gelecekte nasil yettiririm kafasina girmedim hic. Onemli olan saglikli olmamiz gerisi bi sekilde hallolur. 

İlgili sorular

0 oy
6 cevap 378 göst.
0 oy
2 cevap 52 göst.
+1 oy
5 cevap 142 göst.
0 oy
9 cevap 192 göst.
29 Aralık 2024 Aile & Aşk kategorisinde mehal (832 puan) tarafından soruldu

Kategoriler

1,455,484 soru