+3 oy
545 göst.
Diğer kategorisinde (885 puan) tarafından

Mrb kızlar. Benim iki kızım var biri 4. Sınıfa gidiyor diğeri 2.5 yaşında. Gün içinde hiç yerimde oturmuyorum. Bebeğimi sürekli hareket halinde ve mecburen arkasında koşuyorum. Bu arada 57 kiloyum ve bünyem aşırı zayıf. Oruç tutunca çok kotu oluyorum açlık susuzluk deil çok bereket etmekten. Bu durumda yine de tutmam gerekir mi. Daha sonra kaza etsem olur mu. Vicdanen hiç rahat deilim ama. Eskiden orucumu tutardım hep bu sene çok zorlanıyorum. Tutsam çok iyi olur ama bebem çok zorluyor. Tutmasam vicdanım el vermiyor arada kaldım .

29 Cevaplar

+15 oy
(1,037 puan) tarafından

Kızların küçük değil tutabilirsin aşırı zayıfta değilsin tut bence. Benim hem şekerim hem tansiyonum var tutuyorum 16 aylık prematüre bebeğim var üstelik 

-Reklam-
+13 oy
(1,007 puan) tarafından

Oruç tutarsanız ölürsünüz diyen bir doktor yoksa hiçbir mazeret hasta için oruç tutmaya mani değildir. Sizin mazeretiniz tutmamaya izin vermiyor, daha beterlerine doktorun bir şey olmaz dediğini duydum.

Cevaz yok.  

tarafından

Şimdi alakasizmi dersin bilmiyorum ama. Peki neden regl Ken tutmuyoruz?. Çünkü Kuran'da orucu güç yettiremeyenler ve yolculuk halinde olanlar tutmasin demiş.

(1,007 puan) tarafından

Bize kuranı öğreten mübarek şahıs Allahın Rasulü (sav) efendimizdir. Rasulü size ne verdiyse alın neyden nehyettiyse kaçının ayeti kerimesi mucibince de onun bize söylediği gibi yapıyoruz. Aişe validemiz biz hayızken namaz kılmaz ve oruç tutmazdık ancak temizlenince oruçları kaza eder namazı etmezdik buyuruyor. Şayet bu doğru olmasaydı Allah Rasulü (sav) buna müsade etmezdi. 

+9 oy
(3,772 puan) tarafından

Dinimizde çocuk zorluyorsa tutma diye birşey yok canım hepimizin ki zorluyor 

+6 oy
(7,257 puan) tarafından

Böyle birşeye izin yok takviye gıdalar alabilirsin sonradan tuttuğun oruç bu kadar sevap li olacak mı zaten 10 gün kaldı 

+6 oy
(3,848 puan) tarafından

Hepimiz zorlanıyoruz, sırf zorlanıyorsun diye tutamazsan günah 

+6 oy
(11,924 puan) tarafından

Çocuk oruca engel değil ki canım hepimizin çocuğu var 4 çocuğu olanlar var kimse tıtmasın o zaman 

+5 oy
(736 puan) tarafından

Büyük konuşmak gibi olmasında zayıflık ve çocuk bahanesi kazaya sebep değil 

+4 oy
(3,411 puan) tarafından

Emzirdigin cocugun yoksa herhangi bi saglik sorunun yoksa oruc uzerine farzdir evet cocuklarin var ama birisi 4uncu sinif diyosun koxa kiz yani gunun cogunu okuda geciriyo zaten digeri hadi kucuk ilgi bekliyo olabilir o halde sende o gunduz uykulari uyudukca uyuyacaksin ev islerini eskisi kadar hassas davranmayacaksin gerekirse bi kac gun supurge tutma yani haftada 1 2 yap yeter yemekleri pratik hazirla ama orucunu tut uzerine farz baska caren yok zayif olabilirsin benim de 3 yas oglum var o da hic durmaz kipir kipir surekli oyun ister sabah 8de ayakta benim eviminde isi gucu var ve ben 46 kiloyum ben yapiyosam sende yapabilirsin ornek olarak anlattim yanlis anlasilma olmasin bu cok zor bisey degil sayet oruc tutamayacak durumda olsan ehli sunnet musluman ya da gayri muslim bile olsa oruca hassasiyeti olan bi doktor oruc sana zarar verir tutmamalisin derse o zaman fidye verme karsiligi tutmayabilirsin yoksa su tutmadigin her gun icin kefaret lazim gelir 

(493 puan) tarafından

Hocam ben emzırıyorum bıde emdıgı ıcın hıpoglısemı  olıyorum oruç tutmadım ben  günah degıl dımı 

(3,411 puan) tarafından

Ben hoca degilim canim emzirdigin surece oruc tutmaman gunah degil emzirmeyi kesince gunune gun tutman gerekir bende 2 sene biri lohusalik biri emzirme olarak tutmadim bu sene tutcam nasipse 

+3 oy
(1,065 puan) tarafından

Sağlıklı olup ta tutmamak asla dayanamam Rabbim göstermesın. 3 çocuk 2si okullu biri de yarım gün kreşte çalışıyorm ve çok şükür hepsını tuttum. Çok çok zorlandığım da oluyor ama tutuyorum 

+3 oy
(21,554 puan) tarafından

Orucun olayı zorlamak zaten. Sağlık sorunun yoksa zorlanıyorum diye tutmaman mantıklı değil çocuğunu oyalayacak etkinlikler bulmalısın. Küçük çocuğu olan herkes için geçerli o hareketlilik benimde üç yaşında oğlum var totosu yere gelmiyor 

+3 oy
(1,183 puan) tarafından

Bence de çocuklar çok küçük değil benim de bir tane iki yasinda o da durmuyor ve migrenim var yine de tutuyorum ben migren ağrısından afedersin çıkarıyorum geberiyorum dünyam karariyor ama çalışan kadınlar ve erkekler hele de yaz sıcağında bile ne hallerde tutuyorduysa biz de tutmalıyız bebek birkac aylık olsaydı neyse haklısın ama 10 gün kalmış bitmiş zaten 

+2 oy
(1,531 puan) tarafından

Benimde 3 yaş ve 16 aylık çocuklarım var ilk günler çok zorlandım 3 sene oruç tutmadım hamilelik emzirme hamilelik olunca ama bu sene tutuyorum seneye kışta Allah nasip ederse tutmadığım günleri tutacağım evet ilk günler çok zorlandım hele birde emen bebek olunca ama şu an alıştım sahurda tok tutacak şeyler yapıp yerim bence sizde tutun çok küçük değiller çocuk olan evde koşturma bitmez bu duruma alışmanız lazım seneye yine aynısı olacak çünkü 

+2 oy
tarafından

Kaxa artı parasını vermem laxim canım bak baglasan durmaz dayanamıyorum deyip siyrilmk kolay sonuçta farz sonuçta dayanamayıp dayanmaya çalışıp tutuyoruz çoğumuz

(630 puan) tarafından

Eğer Şafi mezhebindense gün ve gün parasını verir

+2 oy
(499 puan) tarafından

Dinen ve vicdanen uygun olanı tutmaktır. Mantıken orucu kaza etmek, ramazan ayında tutmaktan çok daha zordur. Ne kadar birikirse de nasıl bitecek bu diye o kadar zorlar. Kendi adıma 30 ramazan orucu gözümde yok ama geçmiş yıllardan kalan tutamadığım takribi 2 hafta oruç gözümde büyüdükçe büyüyo nasıl bitecek o borç diye

(736 puan) tarafından

Kesinlikle öyle bildiğim bir borcum yok oğlum 2019da doğdu ramazanda lohusaydim o orucu tutamadım oğlum 2yasindaydi kaza ettiğimde Rabbim kabul etsin inşallah ikinci çocuğum doğduğunda 4aylikti içim bayılırdı ama yinede tuttum Rabbime şükürler olsun şimdi rahatım emzirmiyorm ama kızım bir dakika yerinde durmuyor bahane değil 

(499 puan) tarafından

Benim bebe 3 buçuk aylık şuan, süt kesilir çocuk aç kalır kaza edersin sonra diyenler oldu, ama halihazırda olan o borç bile gözümde büyüdükçe büyürken üstüne koca bi ramazanı nasıl ekliyim ben biter mi o borç kolayına. Kökü topu 13 14 saat bişey zaten oruç, normalde de 8 10 saat hiçbişey yiyip içmediği oluyo, 3 5 saat için mi omuzlarıma o yükü alayım. Normalde yediğimden daha fazla yiyorum bi de süt etkilenmesin diye,2 kilodan fazla almışım 😅 

+2 oy
(4,168 puan) tarafından

Bebeğini emziriyor musun

Ramazandan önce değerlerine baktırıp düşük varsa takviye alsaydin keşke 

+2 oy
(1,141 puan) tarafından

Bir hastalığın yok tutman farzdır. Evet zor oluyor ama daha çok sevap kazanırsın. Zaten yılda 1 ay tutuyoruz Dayanabilirsin. Ayrıca daha sonra kaza ettiğinde de çocuklar yanında olcak bir şey değişmez yani ve orucu erken açıyoruz

+2 oy
(630 puan) tarafından

hayır canım belli başlı bir hastalığın yok elhamdülillah emzirme hamilelikte yok buda keyfiye giriyor maalesef bunu da yapmak kişiyi günahkar ediyor. yani Allahtan mağfiret dile ve tut mutlaka. O sana bi kolaylık verecektir nice emzireni duydum sütü artmış elbet Rabbimde çok merhamet sahibi sen yarına niyetlen

+2 oy
(956 puan) tarafından

Benmde 3 çocuğum var .biri 4 sınıf kizinizla aynı o bile oruç tutuyor.kucukler 2 ve 4 yaş 2 senedir ramazan oruclarimi tutuyorum.bu kış ta emzirme ve gebelikten kalan borçlarımı tuttum.bende asla oturmuyorum.rabbime çok şükür akşam eşime diyorum ki ne kadar çabuk geçti.ahaa haftaya c.tesj bayram.

+2 oy
(6,714 puan) tarafından

Kız 50 kiloyum kızım 20 aylık pesinden gidip gelmekden anam ağlıyor senin bebeler büyük orucunu tut

+2 oy
(4,274 puan) tarafından

2 çocuklu hayat çok yoğun ve yorucu evet ama oruç tutmaya mani değil. Benimde iki kızım var 3.5 yaş ve 9 aylık ama tutuyorum tabiki gun içinde bende sürekli yorgunum 

İlgili sorular

0 oy
2 cevap 96 göst.
0 oy
3 cevap 192 göst.
1 Mayıs 2022 Diğer kategorisinde misafir tarafından soruldu
0 oy
10 cevap 270 göst.
10 Nisan 2021 Diğer kategorisinde misafir tarafından soruldu
0 oy
19 cevap 525 göst.
7 Şubat 2020 Diğer kategorisinde Nrtb (141 puan) tarafından soruldu