+1 oy
89 göst.
Diğer kategorisinde (1,599 puan) tarafından

Kızlar doğum kontrol hapı kullanırken sigara kullanan var mı ikisi bir kullanılmıyormuş galiba yeni öğrendim nedeni nedir kullanan var mı 

Diğer korunma yöntemlerinde aynı durum var mı 

3 Cevaplar

0 oy
(3,706 puan) tarafından

Ilk defa duyuyorum post cuksin 

-Reklam-
0 oy
(720 puan) tarafından

Tromboz ihtimalini artırıyor, yani kanın pıhtılaşıp damarı tıkaması 

(1,599 puan) tarafından

Diğer yöntemlerde peki aynı durum var mı çünkü salgıladığı hormon hepsinde aynı 

(720 puan) tarafından

Östrojen içeren yöntemlerde galiba bu risk var ama tam hatırlamıyorum ayrıntısını 

0 oy
(2,230 puan) tarafından

Doğum kontrol hapları, özellikle östrojen içeren kombinasyonlar, sigara kullanımıyla birlikte altta yatan damar ve kalp-damar problemlerinin riskini artırıyor. Sigara içen kadınlarda hap kullanımında kan pıhtılaşması (tromboz), kalp krizi ve inme gibi ciddi riskler daha belirgin hale geliyor. Bu risk faktörü özellikle 35 yaş ve üzeri kadınlar için daha önemli bir hal alıyor; bu yaş grubunda sigara içenlerin doğum kontrol hapı kullanmaları genellikle önerilmez.

Diğer korunma yöntemlerine gelince, rahim içi araç (spiral), kondom veya doğum kontrol implantları gibi yöntemler, sigara kullanımının ek kardiyovasküler riskleriyle doğrudan ilişkili değildir. Yani, bu yöntemlerde sigara içmenin doğrudan etkisi, doğum kontrol haplarında görülen risk artışına benzer şekilde ortaya çıkmaz.

Her iki durumda da, sağlık açısından en doğru kararı verebilmek için bireysel risk faktörlerini göz önünde bulundurarak, doktorunuzla görüşmeniz en sağlıklı yaklaşım olacaktır.

İlgili sorular

0 oy
2 cevap 89 göst.
+2 oy
6 cevap 131 göst.
+1 oy
12 cevap 375 göst.
5 Şubat 2025 Diğer kategorisinde By (32 puan) tarafından soruldu
0 oy
5 cevap 119 göst.

Kategoriler

1,456,557 soru