+1 oy
502 göst.
Para & Ekonomi kategorisinde (270 puan) tarafından

Birikim yapmaya çalışıyorum ama bu ay da eksi yazmış hesabımız. Özellikle 3 aydır eksi yazıyor hastane doktor masrafları yüzünden. Gereksiz giyim kuşam vs almam ama yine de para kalmıyor doğru düzgün. Bir dışarıda yemek zevkimiz var 2 haftada 1, onu da 2 aydır yapmıyoruz ama istediğim birikime ulaşamıyorum. Artan 3-5 olursa da hisse ve altına pay ediyorum, hisseler hep zarar etti, enflasyonda her şey yükseldi paramız pul oldu.

1 tane istanbulda yeni binada 1+1 ya da 1+0 stüdyo tipi daire almak istiyoruz kenara koyup kirasını biriktirip ileride de büyütürüz diye ama takip ettiğimiz evler son 6 ayda 1 buçuk milyondan 2-2bucuk milyona çıktı, elimizdeki para kuş oldu, 3 kuruşa döndü, aceleyle 1 tane orta halli model araba aldik degerlensin satariz diye, o da artmadi, neyle ugrastiysak zarar ettirdi, ozellikle son 1 yıldır beceremedik birikim yapmayi, siz nasıl birikim yapıyorsunuz?

14 Cevaplar

+2 oy
(11,614 puan) tarafından

Birikimi bırak eksiye düşmezsek şükrediyoruz 😂 kaldı ki istanbul gibi büyük şehirlerde geçinip üstune birikim yapabilene helal olsun

(270 puan) tarafından

3 aydır biz de icerden harcadik hep, 3 ay daha böyle giderse bizim için büyük sıkıntı olur. Üstelik istediğimiz gibi beslenemiyoruz eskisi gibi, illaki gıdadan bile kısmak gerekiyor, hayat pahalılığı çok fena bir duruma geldi

(11,614 puan) tarafından

Malesef. Insanlar artık yiyeceğe bile doğru düzgun bütçe ayıramıyor dediğin gibi. Bi ay tavuk alabiliyorsak öteki ay et alabiliyoruz anca. Yine de çok şükur diyorum her halimize. Allah kimseye muhtaç etmesin

(270 puan) tarafından

Amin, şükür halimize tabiki 

-Reklam-
+1 oy
(4,511 puan) tarafından

Birikimden çok hayatım boyunca hep harcama yapan biriydim ama artık birikim yapmaya karar verdim çünkü artık oğlumla tek başımayım ve onun geleceğini düşünmem gerekiyor ocak ayında işime döndüm ondan önce ücretsiz izindeydim. Altın hesabı açtım ,uzun süredir ücretsiz izindeydim diye almam gereken şeyler var boşanma davam da var avukat ücreti ve oğlumun masrafları derken şimdilik aylık sadece 20 bin birikim için atıyorum hesaba 

(4,511 puan) tarafından

Ben kreşe vereceğim oğlumu önümüzdeki hafta annem zorlanıyor bakarken oğlum içinde kreş daha iyi olacak. Güvenilir bakıcı bulabilirseniz çok iyi olur ama ben bakıcı hiç aramadım kreşte arkadaşları olur etkinlik yaparlar uyku ve yemek düzeni olur diye düşündüm. Bize de 7 bin nafaka bağlanmıştı ** ben almıyorum daha doğrusu karşı taraf nafakayı ödemiyor. Ama çok şükür ihtiyacımız yok. Ben avukatın ödemesini falan yaptım aslında ama sizin gibi ailemden borç aldım ve karşı taraf evin kredisini ödememişti onu da ben kapattım ailemden borç alarak. Sağolsunlar ailem hiç birini geri istemiyor ama benim içim rahat değil diye vermek istiyorum. Sizin kaçıncı duruşma şuan 

(2,099 puan) tarafından

Daha yeni açtım davayı. Kızım 14 aylık olduğu için kreş yok ona uygun mecbur bakıcı bulmam lazım. 11 yaşında da oğlum var tedbir nafakasi henüz bağlanmadı. Nasılsa henüz kredi kartını kapatmamiş market ihtiyacını ordan karşılıyorum şimdilik. Nafaka da maaştan kesilirmiş ama o aşamaya gelemedik. Elimde azıcık bir nakit var maalesef. Evi alırken hesabımda Bin TL bile bırakmadan ev için verdim sonra uceetsize ayrıldım kaldım böyle ortada 

(4,511 puan) tarafından

Bizim burdaki kreş 10 aylık bebek bile almış. Ailen mi kalıyorsun peki ve ne iş yapıyorsun 

(2,099 puan) tarafından

Kreş 1 tane 24 aydan başlayan var sadece. Ailem başka ilçede ben başka ilçede aramızda mesafe var biraz sık sık gelip gitmeye uygun değil. Öğretmenim bulunduğum yere yeni tayin olduğum için en az 3 sene olmak üzere burada kalmaya devam edicem. Bayramdan sonra başlasam dedim annem bakamam dedi başka sorumluluk lari var bende bu seneyi evde gecircem artık okul sonu iş başı yaoicam

(4,511 puan) tarafından

Anladım canım en iyisini yaparsın biraz daha bekle işe dönmek için 

+1 oy
(720 puan) tarafından

Birikim olmuyor bu zamana kadar elimize kalanın üstüne borç yapıp yatırım yaptık . Borcunu ödemek bizim için daha karlı oldu . Ev yaptık, araba aldık . Borçlar bitiyor rahat ediyoruz başka bişey buluyoruz. Tarla almayı istiyoruz bir sonraki hedef. Borç yöntemiyle yine . Tabi peşinatta hazırlıyoruz bu arada. 

(270 puan) tarafından

Borcu bankadan kredi ile mi cozuyorsunuz? Faiz düşükken  aldınız sanırım ev arabayı 

(720 puan) tarafından

10 sene önce İlk arabamızı alırken kredi çektik ilk ve sondu. Evi yaparken araba altınlar birikmiş paramız ne varsa yatırdık . Malzeme aldığımız her yere senet yaptık . Çoğu tanıdığımızdi . İki üç taksite bölen oldu . Biraz karla daha sonra verebilirsiniz diyen oldu . Eşim evin inşaatında da çalıştı bize getirisi çok oldu . Ailece çok çalıştık eşimin yıllık izinlerinde birlikte  mevsimlik iş yaptık . İki tane danamiz vardı bende onları büyütüp kurbana yetiştirdim onlarla işimizi görecek bir araba aldık . Evin borcu azaldi ödeme düzenimizi maaşa göre ayarladık . Araba borçsuz . Böyle basit anlattım ama Aslında hiç kolay olmadı 😊

+1 oy
(9,048 puan) tarafından

Aylık altın alıp kenara atıyorum hisse vs o işlere bulaşmam 3 5 Gr ne alırsam atıyorum kenara sonra bileziğe çeviriyorum harcamadan kıssam iyi olur ama bende o huy yok kocam daha savurgan 

(9,048 puan) tarafından

Bazısı istiyor ama bizimki tanıdık fark vermiyorum fazla gelirse o kısmı veriyorum ama 

(270 puan) tarafından

Ben denemiştim fark isteyince gram olarak tuttum 

(9,048 puan) tarafından

Gram olarak saklamak zor oluyor bende bi sefer hep aldığım kapalıydı diye başkasına sordum al sat olarak alacaktı ama daimi gittiğin yer almıyor fark 

(270 puan) tarafından

Ata lira biriktiriyorum ben de imkan olursa ama son aylarda iyice zorlaştı, hatta altın bozdum ayı kurtarmak için 

(3,843 puan) tarafından

22 ayar 10 gram götür 22 ayar 10 gram veriyor coğu kuyumcu 

+1 oy
(11,122 puan) tarafından

Eksilerden kurtuksak yapacaktık ama eskilerden kurtulamadigimiz için hayir

(270 puan) tarafından

Kredi borcu mu var

(11,122 puan) tarafından

Kredi borcu vardı kapandı normal ev için borçlar oluyi asgari ücretli kiracı olunca normal yeme içme kredi borcu oluyo

+1 oy
(2,238 puan) tarafından

Maalesef birikim yapamıyorum şuanda araba aldık kredi borcu var arabanın bakım parası var bir yerden daha borç aldık daha o ödenecek şükür giyim kuşam boğazda sıkıntı yaşamıyoruz ama birikim de yapamıyoruz😊

(270 puan) tarafından

Arabayı banka kredisi ile mi aldınız? Aylık faizi ne kadar kredinizin?

(2,238 puan) tarafından

Araba için 173.850 çektik aylık faiz oranı %5,79 geri ödenecek tutar 275 civarı çok çok faiz koydular ama tek bu yeterli gelmedi tabi çeyrek gram ne varsa bozduk ve borç ta aldık yani bizim çok çok borcumuz var 400-500 milyara yakın 

(270 puan) tarafından

Yeni aldınız o zaman, çünkü faizler şu an bu dediğiniz düzeyde 

(2,238 puan) tarafından

Evet evet yeni aldık 2 ayı geçti 

(270 puan) tarafından

Gule güle kullanın, biz de faizlere baktık çok yüksek geldi ev için, riske giremedik. Birimiz işsiz kalsak ev de gider, kredinin de borcu kalır diye

+1 oy
(4,462 puan) tarafından

En son yemek yemeye kızıma hamileyken esnaf lokantasına götürdü eşim hamileligimi öğrendiğimizde 😀 26 ay önce 

(270 puan) tarafından

:))) 26 ayda 10 kat arttı fiyatlar, simdi 2 kişi dışarıda yemek yese en az 1000₺, hafif iyi bir restoranda yesen 2000₺ hesap gelir. Bosver gitmeyin zaten, biz de bıraktık gitmeyi:)

(4,462 puan) tarafından

Birikim yapmak istiyorsanız bence de azaltin tümden bırakmak istemiyorsaniz😀

+1 oy
(1,107 puan) tarafından

Sorma arabada bizde zarar ettık en az 300 bin ama yapacak şey yok yıne şükür. Eşimle çalışıyoruz biraz artar normalde ama malum Ramazan bu ay borçsuz cıkarız dıye umut ediyoruz. Pazar market yaptık 10 bin gitti aldıklarımız anca 2 hafta zor yeter. Ateş pahası her şey işten ayrılırsam çok zor olur bizim için 

(270 puan) tarafından

Herkes çalışmak zorunda şu dönemde zaten. Yoksa geçinmek imkansız. Mutfak masrafı zaten ciddi bir gider haline geldi

(1,107 puan) tarafından

Çalışmak güzel kemdımı bildim bilelı çalışıyorum ama bazen işten cıkarsam zorlanırız diye aklıma düşüyor stres yaşıyorum resmen. Keşke çalışmaya zorunda değilde sadece hayatımızı daha kolaylaştırmak için olsaydık. Rabbım hepımizin yardımcısı olsun 

+1 oy
(6,414 puan) tarafından

Vala bn boğazımdan kissam toplaycam ama bende çok abur cubur çok gereksiz şeylere harcıyorum kart borcu bakym  hep marketler oda boş . 

(270 puan) tarafından

Biz onu da kıstık, yine de eksi yazmış bu ay 

(6,414 puan) tarafından
+1

Vala cnm herşey çok pahalı oldu bn Ramazan birinci günü pazara gttik değil alamadım elhamdülillah o gücüm var ama çok yükselmiş bizim burda misal salkım  domates 30  gecen gün 50 60 

Salatalık 30 60 a yükseltmiş yufka 25 40 yapmışlar .

Şok oldum sordum neden böyle doye Ramazan diye yapılmış abla dediler haldekiler. 

Biz yagimizda kavruluyoruz Elhamdülillah. Ama  günlük calsian yad asgari ücret alipta çocuklu ve kirada olan için çok çok zor . Sizde sorun yok bozulan bir düzen var  Rabbim yardım etsin 

+1 oy
tarafından

Allah nasip ederse yaptığımız birikimle ev Alicaz 

(270 puan) tarafından

Gönlünüzce olsun inşallah 

+1 oy
(671 puan) tarafından

Birikim yok ödebilirsek şükür senin hesap 2 senedir başımıza gelmeyen kalmadı kartlar 3 tane hepsi eksi kartlar desen yapılandı ödenemedi elimizi neye attıysak kurudu düzelmeye çalışıyoruz para yetmiyor zor bu zamanda ev almak hayal bize

+1 oy
(1,644 puan) tarafından

Hersey çok adaletsiz Ev araba ateş pahasi  zaten ee bi alışveriş yap herseyini tam alıyım dersen 4 5 bin den asa bisey alamıyorsun ki bir ay bile yetmiyo cocuk varsa bez mama kira derken elindeki de bitiyo zaten üstüne başına bisey almaya fırsat kalmıyor ki para biriktirmek mi biz yasadigimiza şükrediyoruz şuan para biriktirmeye fırsat kalmıyor valla mesela Ev sahibi bu ay zam yapcak asgari ücret neredeyse nasılsın ödenecek bilmiyorz zamanında Ev alabilen şanslı ya bu devirde 

+1 oy
(963 puan) tarafından

Bi anne olarak yazmak istedim 4 5 yıl öncesine kadar gayet güzel geçinen 3cocuklu bı aileyiz kenarda 2 3 altinimda vardı ama geçen sene 7aylik hamileyken eşim elektirik akımına kapıldı şuan calisamiyor elimizde ne varsa hepsi ihtiyaçtan gitti 4 çocuk biri bebek yani geçim çok zor şuan bizim için.bebegim doğduğunda Allah razı olsun burdan iki arkadaş kıyafet bez felan gönderdi bunları niye yazdım hanımlar yarın ne olacağımızın garantisi yok  bı lira bile olsa atın imkanınız varsa rabbim bu günümüzü aratmasın diye hepde dua edin.derlerya düşmez kalkmaz bı Allah okadar dogruki.bana diyolar yardım al ev bizim olduğu için muhtarlık bile yardım vermiyor.neyse rabbim önce sağlık versin ama yazdığımı okuyan iyi okusun 🥺

(270 puan) tarafından

Rabbim hepimizin yardımcısı olsun inşallah 

(963 puan) tarafından

Amin amin

0 oy
(1,586 puan) tarafından

Eskiden 40 50 bin atardık köşeye sağolsun eşim avukatlık oldu borcumuz var borçlar bitince basliycaz yine 

(3,843 puan) tarafından

Maaş ne kadar kız aylık 50 arıyordunuz 

(1,586 puan) tarafından

Maaş değil kendi işi  belli olmuyo bazen aylık 80 bazen 150 değişiyor işe göre 

İlgili sorular

0 oy
20 cevap 614 göst.
24 Temmuz 2023 Aile & Aşk kategorisinde Ezgic 211 (208 puan) tarafından soruldu
0 oy
33 cevap 523 göst.
15 Nisan 2022 Diğer kategorisinde Kaan.m (99 puan) tarafından soruldu
0 oy