Bağırsak, iç ve dış dünya arasında bir bariyer görevi görür.
Bağışıklık sistemimizin %60-80’i bağırsaklarımızda bulunduğundan, bağırsağın otoimmüniteye katkısı oldukça önemlidir.
Gıda parçacıkları ve patojenler bağırsak bariyerini aşıp da bağırsak bağışıklık sistemine maruz kalırsa, bu durum otoimmüniteye yol açan iltihabı artırabilir.
Mevcut kanıtlar, sızdıran bir bağırsak bariyerinin iyileştirilmesinin, otoimmüniteye neden olabilecek genetik ve çevresel faktörlerin etkilerini hafifletebileceğini göstermektedir..
Gluten bağırsak bakterilerini bozabilir ve bağırsak bariyerini açabilir.
Ayrıca, proinflamatuardır ve insanlarda bağışıklık tepkilerini tetikleyebilir.
Gliadin (glutendeki protein) tiroid bezindeki proteinlere çok benzeyen bir yapıya sahiptir.
Bağışıklık sistemi gliadini görür ve yabancı olarak tanırsa, benzerlik nedeniyle yanlışlıkla tiroide karşı antikor da üretebilir. Bu nedenle haşimatoluların glutenden kaynaklanan sindirim semptomları olmasa bile, diyetinden gluteni tamamen çıkarması uygun olur..
Stres, bağırsak geçirgenliğine neden olabilir ve sağlıksız bağırsak bakterilerini artırabilir.
Ayrıca, bağışıklık sistemini bozarak otoimmüniteye yol açabilir.
Otoimmünitenin oluşması için genetik, çevre ve geçirgen bağırsak gereklidir.
Çevresel ve/veya geçirgen bağırsağı tetikleyenler ise;
Birçok bakteriyel ve viral enfeksiyon, genetik yatkınlığı olan kişilerde hashimotoyu tetikleyebilir.
Enfeksiyon, kontrolsüz otoimmüniteyi aktive edebilir..
Tamda bugün bu yazıyı okumuştum canım belki işine yarar