Kızlar ramazan malum çorbasız olmuyor ben de beğendiğim kendim yaptığımda mutlu olunan tarifleri atayım dedim. Belki fikir olur.
Ezogelin
1 su bardağı mercimek 1 kaşık pirinç 1 kaşık bulgur yarım soğan yarım havuç yarım patates 1 diş sarımsak hepsini çiğdem tencereye alıyorum üzerine 5 bardak kadar su ekliyorum 1 bardağı genelde ilik ya da tavuk suyu oluyor. Hepsini pişene kadar kaynatıyor sonra blender ile çok ezmeden aralıklı aralıklı bızt yapıyorum yani parmağımı blender a basılı tutmadan patates havuç soğanı eziyorum sadece. En son 1 kaşık salça biraz tereyağı nane kırmızı biber karabiber birlikte tavada sos yapıp çorbaya ekliyorum iyice rengini verene kadar sos çorbayı karıştırıyorum limonla servis yapıyorum.
Köz biber çorbası
2 kırmızı biberi közlüyor soyuyorum tencereye sıvıyağ ve 2 kaşık un alıyorum kavuruyorum biraz salça eklıyorum 1 kaşık suda sonra 1 ya da 2 diş sarımsak ve köz biberleri ekliyorum bütün de olur doğrsanız da. Sonta 5 bardak su ekleyip(tavuk suyu çok yakışıyor. Yoksa yarım bulyon da koyabilirsiniz ben bulyon kullanmıyorum ama kullanan var) karıştırarak pişiriyorum en son blneder dan çekip pürüzsüz olunca 1 çay bardağı süt ekleyip bi taşım kaynatıyorum. Az da karabiber eklerseniz çok yakışır hatta ben toz kırmızı acı biber de koyarım genelde.
Şifa çorbası /yoğurtlu et suyunaşehriye çorbas
Yarım havucu rendenin ince kısmı ile rendeleyip az yağda kavuruyorum daha sonra üzerine 5 bardak et ya Da tavuk suyu eklıyorum. Kaynayınca içine yarım çay bardağı tel şehriye atıyorum. 5 dk pişiyor. Bir dolu dolu kase yoğurda 2 kaşık un 1 diş de sarımsak rendeleyip iyice çırpıyorum. İçine yarım da limon sıkıp karıştırıyorum bu karışımı. En son tencereden 1 kepçe kaynar çorba alıp karışıma eklıyorum ve yavaş yavaş tencereye hem döküyor hem karıştırıyorum çorbamı. Bu Kaynayınca tuzunu atıyorum. Üzerine tereyağda nane yakıp eklıyorum. Kızım da sevıyor bunu eşim de. Dilerseniz tavuk da didikleyebilirsiniz içine ya da et suyu ile yaptıysanız et de didebilirsiniz.