Eristeli olan
Öncelikle yeşil mercimekleri 20 dakika kadar haşlıyoruz ve suyunu süzüyoruz.
Bir tencereye sıvı yağı koyuyoruz.
İçine yemeklik doğradığımız soğanları koyup, pembeleşene kadar kavuruyoruz.
Ardından salçamızı koyup biraz çevirdikten sonra, et suyunu ilave ediyoruz.
Kaynayan suya 20 dakika kaynatmış olduğumuz mercimekleri, ardından da erişteleri ekliyoruz.
Tuzunu ve baharatını damak tadımıza göre ayarlıyoruz ve erişteler yumuşayana kadar pişiriyoruz.
Bulgurlu
Mercimekleri kara suyu çıkana kadar 5 dakika haşlayın ve süzün.
Yıkanan bulgurlarla birlikte geniş bir tencereye alın. Üzerilerine suyu ilave edip, kısık ateşte kaynamaya bırakın.
Diğer taraftan havucu rendeleyip, soğanı yemeklik doğrayın.
Yağları bir tavada ısıtın, soğan ve havuçlar ile kavurun. Üzerine unu serpip, kavurmaya devam edin.
Unun kokusu çıktıktan sonra salçayı ilave edin. Kavurmaya devam edin. Biraz sıcak su ile bu karışımı açın.
Yumuşayan mercimek ve şişen bulgurların olduğu tencerenin içine bu karışımı ekleyip, karıştırın.
Baharatlarını ilave edin. Altını kısın ve kısık ateşte pişmeye bırakın.
Güzel bir kıvam aldıktan sonra biraz maydanoz serperek servis edebilirsiniz.
Çılbır dediğim yöresel bir yemek belki adı sizde farklıdır. Yine aynı şekil mercimekleri hasliyoruz içine havuç patates ve kara kuşbaşı et koyuyoruz şu ila e ediyoruz biraz daha pişiyor sonra ayrı bir tavada sığaları kavurup salça be baharat ekliyoruz pişen yemenin içine atıp baharatlarını ve tuzunu ayarlıyoruz. Sonrasında fırında kizarttiginiz (birazpembelesiyo) ekmekleri kırıp bir borcama koyuyoruz üzerine yaptığımız mercimek koyuyoruz ve afiyetle yiyoruz. Ama mercimek suyu fazla olmamasına dikkat etmek lazım.
Yoğurtlu yeşil mercimek çorbası için; öncelikle çorba tenceresi içine 1 su bardağı yıkanmış yeşil mercimeği koyun. Üzerini geçecek kadar su döküp, yumuşayana kadar haşlayın.
Daha sonra haşladığınız mercimeğin kara suyunu süzüp, mercimeği tekrardan tencerenin içine alın. Siz isteğe göre mercimeğin suyunu kullanabilirsiniz
Diğer tarafta yoğurt terbiyesi için; derin bir kaba 1 buçuk su bardağı yoğurt, 1 adet yumurta sarısı ve 2 yemek kaşığı un ekleyin.
Yoğurt, yumurta ve unu tel çırpıcı yardımı ile iyice karıştırın. Çorba için kullanacağınız 1 litre suyun birazını yoğurtlu karışımın içine döküp, kıvamını açın. Bur da kullanacağınız su oda ısısında olsun.
Kalan suyun tamamını da mercimeğin üzerine dökün. Ardından da yoğurtlu karışımı ekleyin.
Çorbayı kaynayana kadar aynı zamanda kesilme yapmaması için sürekli karıştırarak, pişirin.
Çorbanın üzeri için; küçük bir sos tavası içine 1 yemek kaşığı tereyağı koyup, eritin. Yağın üzerine 1 tatlı kaşığı kadar kuru nane ve 1 çay kaşığı kırmızı pul biber ekleyip, biraz kızdırın.
Ardından sosu çorbanın üzerine dökün. Damak tadınıza göre tuz koyup, güzelce karıştırın.
Hazırladığınız yeşil mercimekli yoğurt çorbasını sıcak olarak servis edebilirsiniz.