Bizim evde tv yok, bu eşimle bizim sevmememizden ötürü böyle. Bilgisayar var ama onu da eşim genelde oyun için kullanıyor.
Ben nereye gidersem iki bebeğim de peşimden geldiği için açsam bile bir faydası olmuyor bana, sevmiyor çünkü. Sevdiği şeyler olunca da hemen sıkılıyor, tekrar izlemiyor.
Ben öyle asla vermemcilerden değilim, yasak olan ilgi çeker diye düşünüyorum. Kimi zaman sıcak çay dolu bardağı tutmak istiyor, gözlerim üstündeyken müsaade ediyorum. Öğrenmesi lazım.
Ben vermesem anane babaanne evine gidince mutlaka görecek, kendi evinde görüp tanıması benim açımdan daha mühim. Çünkü her şeyi görerek, keşfederek öğrenen bir çocuk dışarıda yalnız kalınca gördüklerine şaşırmaz. Ben böyle büyüdüm en azından.
Örneğin kendi yediğim her şeyin mutlaka tadına baktırıyorum, başka zaman bir çocukta görünce ne olduğunu bilsin istiyorum. İşe de yarıyor. Geçen ilk defa lolipop verdim, ortaklaşa yedik. Hemen ertesi gün karşımıza bir çocuğun elinde çıktı, tadını bildiği için bana gülerek işaret etti ve yolumuza devam ettik. Bilmeseydi deli gibi isterdi, öğrenmek ve keşfetmek en sevdiği şeyler.
Çocuğun dinamiğine göre hareket etmek gerekir bence.
Bir kere açınca bağımlısı olan çocuğa neredeyse hiç açmamak lazım, böyle ara ara gözetleme eşliğinde olabilir. Ama izlemeyi çok sevmeyen çocuğa 10-15 dklık açılabilir. Kötü şeyleri değil tabi, mesela benim oğlan kıyame suresinin kıraatini dinlerken yere oturup ekranı izler. İlk defa yaşadığımda şok olmuştum, aha dedim benim kanımdan bir özelliği var. (Bana hiç benzemiyor)
Ama tekrar açarsam dinlemez, o da hemen sıkılanlardan.
Çocuğuna göre aksiyon alman lazım, ben ne yaparsam oğlan da o şeyi benimle deneyimlesin diye uğraşıyorum. Yemek yapıyorsam kepçe falan veriyorum, elimde görüyor çünkü. Etrafı topluyorsam ona kırlentleri falan toplatıyorum. Banyoyu temizliyorsak çamaşır makinesini boşalttırıyorum sepete. Yatak odasını topluyorsam beşiğinin içinde kendi örtülerini benim yaptığım gibi yapmaya çalışıyor falan. Tabi ki beceriksiz ama bu da bir şeydir. 21 aylık.
Bazen YouTube’dan rast geliyor seveceği bir şey çıkıyor, açıp önüne koyuyorum. Etrafı şipşak süpürüp siliyorum, o bitene kadar yapabildiğimi yapıyorum. İşe yarıyor. Sonra kapatıp oyun oynamaya başlıyoruz.
Tamamen yasaklanırsa başka yerde illa ki göreceği için çocukta daha da iştah kabartabilir. Yasak olan ilgi çekiyor çünkü.