Selamün aleyküm, herkesin biraz olsun aşina olduğu ama tam manasıyla bilmediği bir konuyu açıkça anlatmak istedim.
1. CİNLER VE İNSANLARLA OLAN İLİŞKİSİ
Kur’an’da cinlerin varlığı nettir.
“De ki: “Bana vahyolundu ki: Cinlerden bir grup (beni) dinledi de şöyle dedi: ‘Biz doğrusu hayret verici bir Kur’an dinledik, o doğru yola iletiyor. Biz de ona iman ettik…’” (Cinn, 1-2)
“Cinlerin bazıları Müslümandır, bazıları kâfirdir.” (Cinn Suresi, 14–15).
Cinlerle ilişki kurmak, yardım istemek, musallat etmeye çalışmak haramdır.
“Gerçek şu ki, insanlardan bazı kimseler cinlerden bazılarına sığınırlardı; böylece onların azgınlıklarını artırırlardı.” (Cinn, 6)
Hülasa-i kelam; Kim cinlerden medet umarsa, onların şerrine uğrar.
2. BÜYÜ VE SİHİR
Büyü kesinlikle haramdır.
Kur’an’da büyü ve sihir yapanların helak olacağı bildirilir.
“Süleyman (a.s.) kâfir olmadı, fakat şeytanlar insanlara sihri ve Babil’de Hârut ile Mârut’a indirileni öğretiyorlardı… İnsanlara: ‘Biz ancak bir fitneyiz (imtihan vesilesiyiz); sakın inkâr etme!’ demedikçe kimseye bir şey öğretmezlerdi…” (Bakara, 102)
Peygamberimiz (sav) “Yedi helak edici şeyden sakının…” buyurdu. Ashab sordu: “Ey Allah’ın Rasulü, onlar nedir?” Buyurdu ki: “Allah’a ortak koşmak, sihir yapmak…” (Buhari, Vesaya 23; Müslim, İman 145)
Büyü yapan ve yaptıran, Allah katında büyük günaha girer.
3. FAL OKLARI VE KEHANET
Fal okları dönemin yaygın bir hurafesiydi.
“Ey iman edenler! Şarap, kumar, dikili taşlar (putlar) ve fal okları birer şeytan işi pisliktir; ondan kaçının ki kurtuluşa eresiniz.” (Maide, 90)
Peygamberimiz (sav) buyurur “Kim bir kahine (falcıya) gider ve ona bir şey sorarsa, kırk gün namazı kabul olmaz. (Müslim, Selâm 125)
“Kim bir kahine inanırsa, Muhammed’e indirileni inkâr etmiş olur.” (Ebu Davud, Tıb 21; Tirmizi, Tahâre 122)
Hülasa-i kelam; Fal, kahinlik, medyumluk aynı zincirin halkalarıdır. Hepsi batıl inanç ve büyük günahtır.
4. CİN ÇIKARMA VE “HOCAYA GİTME” MESELESİ
Cin çıkarma adı altında büyücülük yapan, insanları soyup soğana çeviren sahtekarlar çoktur.
Şeriata uygun ruqye (ayet ve sahih dua okumak) başka şeydir; büyü, cin çağırmak başka şeydir.
Peygamber Efendimiz (sav) ruqye okurdu.
Ancak bunu şirk karışmadan, dua niyetiyle yapmak caizdir.
“Ruqyede (okuma-dua) şirk yoksa onda bir sakınca yoktur.” (Müslim, Selâm 64)
Hülasa-i kelam; Cinlerden medet ummak haram ve tehlikelidir.
Büyü yapmak veya yaptırmak büyük günah, küfre kadar götürür.
Fal bakmak veya baktırmak kesinlikle yasaktır.
Şifa aramak istiyorsan Kur’an okuyup dua et, helal yolları seç.
Kur’an’da Önerilen Koruma Duaları;
1. Felak ve Nas Sureleri (Sabah akşam okumak)
2. Ayetel Kürsi (Bakara 255)
3. Bakara Suresi’nin son iki ayeti (284–286)
Not: 4 kısıma ayırdığımız bu meseleleri teker teker uzun uzadıya teferruatlı da anlatabilirim. Dilerseniz söylemeniz yeterli.