+1 oy
1,031 göst.
Diğer kategorisinde (1,302 puan) tarafından

Öncelikle 5,5 yaşında bir oğlum var. Bir öğretmen olarak öğrencilerimi yetiştirirken her zaman iyi insan olmaları nazik davranmaları yönünü vurgulardım. Kendi evladımı yetiştirirken de bu tutum içinde oldum hep. Vurmanın,itmenin,kötü söz söylemenin güzel olmadığını anlatırdım hep. Akıllı,uslu iyi niyetli,uyumlu bir evlat yetiştirdim ancak hata mı yaptım demekten alıkoyamıyorum kendimi özellikle son zamanlarda. Çocugum sokağa çıktığında hayatin gerçekleriyle kötülükleriyle karşılaştığında hakkını savunamıyor,kendini korumayı bilemiyor çok masum düşünüyor sanki... Mesela dün bir akrabamizin cocugu ile oynarken çocuk oğlumu itiyor oğlumun aşırı şekilde burnu kanıyor zor durdurduk ağlıyor vs ama hala diyor ki oyun oynarken olabilir isteyerek yapmamışındır halbuki karsidaki çocuğun bu umrunda bile olmadı .. ya da karşısındaki kişi küsmesin diye onu kırmak istemiyor istediğini yapıyor kendi istemese bile.. kısacası yufka yürekli,saf,gözü kapalı bir evlat yetiştirdim kimseye zarar vermesin derken herkesin böyle yetistirmedigini anladım oğlum zarar görüyor olarak hissediyorum bu şekilde de. gerektiğinde tepki göstermesi gerektiğini, hakkını savunması gerektiğini  söylesem de ilk başta bu şekil yapmadigim için başaramiyorum ...bu durumu nasıl aşabiliriz acaba 

37 Cevaplar

0 oy
(1,139 puan) tarafından

Benim oğlum 2 aylık bende aynen sizin dediğiniz gibi yetiştirmek İstiyorum hamile kalmadan önce bile bı çocuğum olursa böyle yetiştirecem dedim. Ama bu defa ya hakkını savunamazsa diye düşündüm. Tam olarak sizin anlattığınız gibi. Ben ne yapacam bilmiyorum. Terbiyeli küfür etmeyen narin bi insan olsun istiyorum ama bunu ona öğretirken aynı zamanda dediğiniz gibi hakkını savunamamasından, arkadaşları tarafından iyi niyetinin kullanılmasından korkuyorum. Henüz 2 aylık ama nasıl yetiştirecem Bilmiyorum 

-Reklam-
0 oy
(14,950 puan) tarafından

Maalesef bu hataları yapabiliyor bazı anneler.büyüdüklerinde de her yükü sırtlandıklarını düşünüyorum. Eşimi de öyle yetiştirmişler kimseye hayır diyemiyor ve bunu sorununu çok yaşıyor. Elinden de bir çok iş geliyor bu sefer herkes eşime geliyor şunu yapalım koş diye.

Elbette vurmasın, kötü olmasın ama karşılığını verebilir kendini koruyabilir bunun bilincinde olmalı

0 oy
(750 puan) tarafından

bende öyle yetiştiriyordum çünkü ailem o şekilde yetiştirdi beni takı sürekli dayak yiyene kadar arkadaslarindan şuan ona zarar verenlere karşılık versin ama zarar vermeyenlere dokunmasın diyorum yapacak birşey yok ... Bu sefer çok eziliyorlar

0 oy
(2,165 puan) tarafından

Maalesef 90 lar sokaklarında yaşamıyoruz . Ben de nazik beyefendi bir çocuk yetiştiriyordum taa ki Konya ya gelinceye kadar . Baktım olmuyor oğlumu hayatın akışına göre eğitmem gerektiğinin kararına vardım . Yoksa barınamaz . 

(1,302 puan) tarafından

Merhaba canım önceki posta da yazmıştım ama görmedin sanırım bir şey soracaktım kusuru yoksa eğer... Oğlumu sünnet ettirme üzerineydi sanırım Konya da devlette sünnet ettirmişiniz bebekken uyutma olmadan.. acaba hangi hastanede sünnet ettirmiştiniz,hastane de yatış yapılıyor mu bu süreçte.. benimde 3 aylık bebeğim var sünnet ettirmek istiyorum özeller artık çok pahalı devlet acaba bayar mı diye endişe duyuyordum

(2,165 puan) tarafından

Yaa görmedim özür dilerim 🙏. Ben Beyhekim hastanesinde üroloji doktoru İbrahim Ünal a yaptırdım gayet profesyonel bir doktor gidiyorsunuz randevu alıyorsunuz sonra gün veriyolar o gün saatinde gidiyorsunuz işte ameliyat kıyafetleri veriyorlar sırayla kesiyorlar 😅 sonra müşahede de kalınıyormuydu hatırlamıyorum ama eve geliyorsunuz kalmıyorsunuz . İlk gün çok ateşi oldu 38.5 kadar birde kan vardı  ben çok korkmuştum gittim akşamına bir şey yokmuş şükür sadece pansuman yenilediler  sağolsunlar .Doktor zaten ne krem veriyor ne bir şey  bir calpol yazıyor bende 2 aylıkken yaptırdım kendi kendine iyileşti çok şükür dikişleri de düştü . Konya da Hasan koç var bilirsiniz belki . Ona götürüyorum ben oğlumu çok beğenmişti sünnetini de benim kuzenim de o doktora oldu aile dostlarımızın oğulları da 1 gün ağladı sadece oğlum sabaha kadar ilk gün diye sonra hafifledi ne yapmanız gerektiğini hemşireler anlatıyor zaten . Devlet diye korkmayın özel gibiydi . Doktor un davranışları biraz tuhaf gelebilir ama biraz gıcık bir adam aldırmayın 😂

(1,302 puan) tarafından

Büyüdükçe daha çok zor olacak gibi hissediyorum en mantıklısı bizimde küçükken yaptırmamız canım sanırım. Bu arada çok çok teşekkür ediyorum detayı ile yazdığınız için ekran fotoğrafını aldım yazmış olduklarınızın hemen❤️

(2,165 puan) tarafından

Evet gercekten en mantıklı yaptığım şeylerden biri erken sünnet ettirmek oldu şu an hayatta yaptıramazdık yani eminim küçük olunca 1 haftada tam olarak geçiyor zaten haberleri dahi olmuyor size de şimdiden hayırlı olsun 🫶🏻🌺 rica ederim 🫶🏻 ha birde kontrole çağırıyor bilginiz olsun bardak falan koyarak gitmeyin sakın çok kızıyor 😅

(1,302 puan) tarafından

Yaaa😂 tamam canım aklımda olacak inşallah😂 çok çok teşekkür ediyorum tekrardan canım Allah razı olsun. Sizin kuzucuğa da Rabbim güzel ömürler versin inşallah sağlıklıca büyüsün ❤️

(2,165 puan) tarafından

Senden de 🫶🏻

Hepimizin evladı inşallah ❤️🤲🏻

0 oy
(5,978 puan) tarafından

Bende ilk oglumda bu sekilde yetistirdim 4 yasina kadar. Esim kiziyodu. Okula gidince boyle insanlarla karsilasmayacak. Kendini savunmayi bilmeli, yeri gelecek kavga edecek diye. Bi kac olay yasayinca dedim tamam. (Bu arada esimde bende kavga edebilecek cevvalde insanlariniz) ogluma sen vurma ama sana vuran iten kufur eden olursa, uyar olmazsa sende karsiligini ver diye ogrettim sonra. Bi kere site bahcesinde bogazini sikmislar, ogrendigi icin kendini koruyup o da vurmus. Isin sonunda o rezil aileyle kavga ettim ama daha kotu biseyle de karsilasabilirdim. Bu konuda esimi dinlemedigim icin kendime kizdim. Ilkokula baslayinca ogretmenimizde kendilerini savunmalilar, bilmeliler dedi ki diyen ogretmenimiz 28 senelik bi ogretmen. Hersey kitaplardaki gibi olmuyor.

Nasil ogrettiniz derseniz; acikcasi rol model olmak zorunda kaldim. Bigun yanibasimda cocugumu tartaklayan bir cocugun annesini bende ayni sekilde tartakladim. Soylemekten daha etkili oldu.

0 oy
(516 puan) tarafından

Büyük abi abla kuzen varsa onunla birlikte parkta oynamasını sağlayabilirsiniz , görerek örnek alarak daha iyi öğrenir diye düşünüyorum. Veyahut siz haksızlığa uğradığınızda kendinizde oğlunuz gibi mi davranirsiniz yoksa sonuna kadar hakkınızı savunur musunuz ? Bence çocuklar sizden çok davranışla öğreniyorlar siz nasıl ilişkiler kuruyorsaniz genelde benzer oluyor. Ben de pasif bir insanim haklı dahi olsam karşımdakine önemli değil diye biliyorum .ama eşim tam tersi hakkını sonuna kadar arar. Çocuklarımın da eşimden görmelerini , o durumlarda denk gelmelerini isterim. 

0 oy
(1,300 puan) tarafından

Ben de öğretmenim ve benim kızım da 2 yaşında kimseye vurmaz itmez çok sakin bı bebektir. Zaten farklı sehirdeyiz gelen giden olmuyor parka gördüklerinden başka çocuk görmüyor. Ama gelin görün ki geçenlerde yaklaşık 1.5-2 yaşlarında kızımdan biraz küçük bir bebek geldi benim kızı parkta itti (bunu şikayet amaçlı demiyorum çocuktur tabiki böyle şeyler başa gelir ama annesi göre göre sesini çıkarmadı) zaten yabancılara karşı tedirgindi o günden sonra çocuklardan da kaçar oldu. Korku dolu gözlerle bakıyor parka gidince bizden uzaklasamiyor. Çok üzüldüm ve artık bu kadar hassas olmaması gerektiğini düşünüyorum. Sana vurana sen de vur diyerek yetiştirmeyi düşünüyorum kimseden altta kalmasın kimseyi de ezmesin. Madem herkes çocuğuna aman çocuk onlar bişey olmaz diyosa bi de benim çocuğum vursun ondan sonra aynı şeyi söylesin. Gerçi ben sınıfta da birinin haksız yere birine vurduğunu görürsem diğer çocuğahep sana zarar verenlerle arana mesafe koy derim asla o çocuğa arkadaşını haklı çıkaracak birşey söyleyip arabulmam o gün boyunca da yanyana gelmelerine izin vermem degerlerini anlasınlar diye. Çünkü dış dünya bizim kafamızdan çok farklı sonra hayal kırıklığı yaşasın istemiyorum.

0 oy
(172 puan) tarafından

Ben kendim öyle olduğum için oğlumun asla benim gibi olmasını istemiyorum. 3 buçuk yaşında çok fazla sosyal değiliz tanıyıp görüştüğümüz kişiler sayılı çocuklar arasında oyuncak kavgası hep olur uzaktan çaktırmadan izlerim birj elinden oyuncağını aldığı zaman görmezden gelirim. Gelip bana şikayet ederse kendin hallet oğlum al o senin oyuncağın diyorum ama tek büyüyen çocuk olduğu için kavga bilmez zarar vermeyi bilmez. Kendi oyuncağına sahip çıkmayı biliyor şükür bazen gücü yetmezse o da zorbalıyor ama her zaman başaramiyor. Oyuncak konusunda ara bulmaya çalışıyorum. Ama zarar verme konusunda eğer karşı anneden ses çıkmazsa gözüm 3 yaş 3 ay görmez. Annesinin duyacağı şekilde bağırırım heey hey vurmak yok sakın bir daha görmeyeyim diye. Bu tepkiden sonra karşı anne gelip çocuğuna yanlış olduğunu söylediği zaman hem diğer çocuk dikkat ediyor hemde oğlumu yalnız bırakamam o an. Hayat kötü hep kötüler olacak maalesef ama susamam yanlışsa yanlış öğrenene kadar söyleyeceğim de müdahil de olacağım. Zaten her zaman ona söylediğim şey kimseden korkmana gerek yok kimse senin canını yakamaz vurana vur bağırana bağır senin sesin daha fazla çıksın ki bir daha cesaret edemesinler canını yakmaya.

Yavrum bunları diyince yüzüme  bakıp kalıyor 😃 ama inşallah kaydediyodur. 

(1,302 puan) tarafından

Muhakkak kaydediyordur canım. Bizim evin içinde çatışmalı bir ortam olmayınca hem masumane büyümüş gibi hissediyorum yavrum. çok küçük bir ses yükseltme olsa hemen korkar ama el ele tutuşma sarılma olsun mutluluktan uçar. Ama dışarının bu kadar kötü olduğunu görünce hep bu masumiyette büyümenin ileride ona zarar vereceğini hissetmeye başladım. Tepki vermesi gerektiğini,vurulursa vurması gerektiğini kendini koruması gerektiğini söylesem de bana kullanmış olduğu cümle ama hadi yapamazsan anne, hadi canı acırsa, anneleri hadi kızarsa gibi gibi gibi.. ona arkasında olduğumu hissettiriyorum senin canin aciyorsa onun da acısın dedim en son,onun annesi kızarsa bizde onlara kızarız senin arkanda annen baban var dedim. Mutlu oluyor bu şekil söylediklerimden ama dediğiniz gibi belleğine kaydediyor mu bilmiyorum. Bu kadar naif ,ince dusunceli evlat tabiki çok güzel bir şey ama evladimin başına da bir şey gelsin tabiki istemem

(172 puan) tarafından

Offf çok zor çocuk yetiştirmek gerçekten çok zor. İleride zorba olmasın hayatında ki kadının canını yakmasın evlatlarina güzel anne baba olsunlar isterken, dışardaki zalim acimasiz hayata resmen el değmemiş bir inci veriyoruz.

Allah yardımcımız olsun en doğru şekilde büyütmeyi nasip etsin kimseye muhtaç olmasınlar kimse canlarını yakamasın hep güçlü olsunlar mutlu olsunlar nolur Allah'ım.

(1,302 puan) tarafından

Aminn canım benim aminnn. Rabbim gözlerinden yaş akıtmasın ayaklarına taş değmesin yavrularımızın

(172 puan) tarafından

Aminn canım 🤲♥️

0 oy
(30,221 puan) tarafından

Aileler cocuklarini savunmali yetistirmek icin ezilmemesi icin iste vurana vur kizana kiz diye diye toplumumuz maalesef suan siddetle herseyi hallediyor oysa cok yanlis 

Sakin ve o tur seylerin yanlis oldugunu anlatıp yetistirseler cocuklarda böyle şeyler 

yapmazlar ama nerdeee 

Bana yine ters siddet ve oyle yetistirmek elbette kendini savunabilir ama kirmayla dovmeyle vurmayla degil !

Oyle olsa diger cocuklardan farki kalmaz ulkemizin sakin ve siddetten uzak olan bireylere ihtiyacı var.. 

Kendini savunmak siddetle olmaz buna katilmiyorum..

(1,302 puan) tarafından

O tür seylerin yanlıs olduğunu kötü olduğunu söyledigim için şuan çocuğum bu halde canım. Etraf bizim gibi düşüncede malesef ki olamamış. O yüzden bir gonlum vurana vur deme diyor bir taraftan da çocuğum sürekli eziliyor diyorum. Ne yapacağım bilmiyorum. Desem de yine vurabilecek potansiyelde bir oğlum yok bence fazla naif düşünceli çünkü.. küçük bir şeye kizsam bile kaşımı çatsam bile ağlamaya yatkın. Evin içinde çatışma görmediği için fazla masum ama dışarısı hiç bu şekilde değil:(

(30,221 puan) tarafından

Cok zor elbette ama bu tur de olmasi iyi degil iste ne bileyim

0 oy
(2,728 puan) tarafından

Bende kızıma öyle yapmıştım heleki eşimin yigeni var kızıma saç baş dalardi kızımın çiti çıkmazdı sırf ağlarsa onunla oynamaz gider korkusu hata burda post açtım ne alaka çocuk birşey olmaz diyen oldu ama ben tersine sana vurana vur dedim yeri geldi aşırı kızdım ama hala kızım aynı çekinir utanır vurana vurmaz inşallah okula gittiğinde düzelmiş olur

0 oy
(2,750 puan) tarafından

En korktuğum şey artık hayat o kadar kötü ki çocuklarda dahil benimde oğlum öyle dört yaş olucak kimseyle oyun bile oynayamiyor napicam bilmiyorum.

Allah iyilerle karşılaştırsın gerçekten..

0 oy
(2,742 puan) tarafından

Ben bir okul öncesi öğretmeni olarak çocuğumdan önce bir oğencime dedim bunu. Çünkü artık dayanamadım. Bir erkek öğrencim vardı ve fiziksel olarak sinifin en küçüğüydü. Tek çocuktu ve çok sessiz sakin bir çocuk aile de hep korumuş kollamis. Tedavi ile olmuş. Baktım sınıfta çok zorbalaliyo. Etkinlik yaptım olmadı, kitap okudum olmadı çözum bulamadım. Kızlar bile gelip vuruyodu. Çocuğu çöp kutusuna koymaya çalışmalar falan. En son çıkarttim siniftan konuştum sana vurana vur izin verme sana böyle yapmalarına dedim. Sonra diğer çocukların davranışı değisti biliyor musunuz. Kimse çocuğunu başka çocuklar dövsun diye doğurmadi hepimizin çocuğu kıymetli. Kendilerini korumayı ogrensinler

(1,302 puan) tarafından

Peki kendine vurana vurdu mu sonrasında hocam çocukta ne gibi gelişimler oldu. Bende artık söylüyorum çünkü akran zorbaligina uğramasını istemiyorum malesef ki koşullar bunu gerektirdi

(1,930 puan) tarafından

İnsallag sizin gbi bunu fark edip edince tepkisini koyan öğretmenlere denk gelir oğlum da insan korkar mı korkuyorum gurbetttiym kız çocukları bile kavgaya şiddete alayetmeye megilliler anneler meydanda yok çocuk çok kendi kız kuzenine bile tepki veremiyor oğlum o kadr masum ki onun bazı şeyleri niye yaptığının bile a

Farkında değil 

0 oy
(3,343 puan) tarafından

Benim buyuk oglumda 6 yasinda oda ayni ensesine vur ekmegini al tarzi herseyi yaptirabilirsin cocuga ama kucuk oglumda tam tersi gecen parkta cocugun biri yanagini cimciklemis ama baya agladi morardi falan eve gelesiye kadar nerede sıkîstirdiysa orada dovdu cocugu ve 3 yasinda hayretler icinde izledim olanlari evde kavga ederler abisini sikistirir vurur ne kadar yapma vurma desem ceza versekte devam ediyo bakalim seneye okula baslicak nasil bi yol izliyecez merak icindeyim

0 oy
(1,930 puan) tarafından

Aynı durumdayim  yaslaridaa aynı o oyun ortam bozulmasin diye sessiz kalır çok üzülüyorum okulda zorbaliga uğrar diye çok korkuyorum o kdr hassas vicdanlı merhametli ki karincayi çocuklar öldürüyor diye bağırıp bana şikayet ediyordu geçenlerde hayvana insana her canlıya kıyamaz ama  böyle cocuklar daha çok ezilip zorbalığa uğruyor bunu en yakınım yegenlerimde bile görüyorum engelli bir çocukla dalga geçip dövmek  gücü yetebildigine çocuklar çok acımasız anne niye o öyle derse sessiz ol ayıp oğlum onu Allah öyle yaratmış diyorum çokta güzel anlıyor ama yanlış mı yaptık nasıl yapmamız gerekiyodu bilmiyorum 

0 oy
(11,455 puan) tarafından

Bende ogullarimi öyle yetiştirdim ama şuan sanki bende hata yaptığımı düşünüyorum. Biri ona vurunca itince öylece bakiyo gelip bana arkadaşom bana vuruyo ona kız diyo. Son zamanlarda sana vurana sende vur oğlum demeye başladım buda yanlış biliyorum ama vurmuyorda zaten yazık ama annecim ona diyo. 2 oğlum sadece birbine vurur kavga ederler başkalarına vurmuyor hakkını savunamiyor gibiler bu da sanırım benim hatam 

0 oy
(8,890 puan) tarafından

Oğlumun vurma huyu var o konuda savunur ama başka konularda çok kullanmaya çalışıyorlar bende engel oluyorum resmen oturup fisfikliyorum çocuğu 🤣🤣 sunuda farkettim erkek çocukları tamam yaramaz falan filan ama kızlarda acayip fenalar çok kullanmaya çalışıyorlar ne görseler istiyor kendilerine gelince vermiyorlar falan benjm çevremdekiler

0 oy
(1,696 puan) tarafından

Gerçekten şu an ben de aynı durumdayım benim oğlum da hiç kendimi savunamaz dışarı çıkar mesela oyuncak götürürüm ha dışarıda oynasın diye başka çocuklar onu elinden oyuncağını alırdı onu istemeyi beceremez kendini savunamaz nazik olsunlar kibar çocuk olsunlar derken çocuklarımızı düzgün mü yetiştiremiyoruz bilmiyorum aynı durum bende de var

İlgili sorular

0 oy
27 cevap 1,689 göst.
13 Ocak 2022 Diğer kategorisinde Gurmeanne (768 puan) tarafından soruldu
0 oy
30 cevap 1,640 göst.
22 Ağustos 2023 Aile & Aşk kategorisinde Papatya88 (1 puan) tarafından soruldu
0 oy
19 cevap 669 göst.
0 oy
3 cevap 536 göst.

Kategoriler